![]() |
Re: Problem sa prljavom gramofonskom plocom
Boggy u pravu si nisam bas toliko da kupujem mikroskop,zamenicu iglu za dve godine i to je to.
|
Evo, ne?to sam iskopao od onoga ?to je ostalo:
http://i203.photobucket.com/albums/a...ps7d65d436.jpg Gore desno je karbon fiber četka marke Pickering, levo u sredini Ortofon ogledalo za pode?avanje geometrije kao i nagiba, a desno Shure vagica za merenje pritiska igle (pravilno: gazne sile!). Ispod Ortofona se vidi ?ablon za geometriju koji se dobijao u nekim časopisima, mislim da je takođe to bilo i sa onim stroboskop krugom za merenje brzine okretanja diska. Imam jo? neke sitnice kao i četkicu za či?ćenje vrha igle koju sam zaboravio da slikam. Radi se o maloj čvrstoj četkici na koju se sipa alkohol pa očisti. Ova oprema je vrlo skromna i jeftina, sve ove sprave su postojale i u mnogo luksuznijem obliku, ali ovo je sasvim upotrebljivo. Da, takođe postoje i neke test ploče za razna pode?avanja, ja imam RTB i Ortophon, mo?da jo? koju, ne sećam se. Ma sjajno smo se zabavljali sa gramofonima i magnetofonima :wink:, ali zaista! |
Ova tema me je asocirala na Stabi gramofon koji sam imao pa sam poku?ao da pronađem sliku na netu. Nisam na?ao verziju 1 koju sam imao već verziju 2 koja je bila u ne?to tanjoj kutiji i koliko se sećam sa pobolj?anim ve?anjem-amortizovanjem celog sistema. Kutija je od punog drveta, gornja ploča pravo dimljeno staklo ne plastika, tanjir ručno rađen na strugu i precizno balansiran, filc umesto gumenog podno?ja na tanjiru. Brzina 33/45 se prebacivala tako ?to se podigne tanjir pa se kaji? prebaci sa jednog kotura na drugi manji ili veći. Motor je bio izuzetno precizan Papst ako se dobro sećam sa strahovito malim podrhtavanjem bez ikakve elektronike. Prosta, a sjajna stvar! Ali skupa, mislim da me je to zadovoljstvo sa ručkom tada ko?talo nekih 2.500 nemačkih maraka!
http://www.tehnicki-centar-krklec.hr/second/kuzma.jpg |
Evo me konacno da se javim,malo sam bio odsutan,malo nisam imao net i tako :) Savo dodatna oprema za gramofon bas lepo izgleda,kladim se da je u tim vremenima bila puno kvalitetnija od danasnjih kojekakvih proizvodjaca ,ja bas sad lovim neku cetku da nadjem,jer mi se prasina cesto hvata na iglu,pa moram kako mi je boggy rekao finom cetkicom da to skidam,nadam se da nedju ostetiti iglu,ali sa onim trunjem na igli ne ide da rovari po ploci. Ovaj stabi koji si postovao me odusevio totalno,pogotovu ovako u drvenom fazonu,ali cifra je bila o la la :) u danasnje vreme i sa ovim platama,pogotovu mi mladje generacije. Kako je u to vreme bilo,jesu ploce bile skupe,gramofoni,jel se to moglo lakse priustiti nego sada? :)
|
Quote:
EDIT: jedino je zbog mp3 danas bizarno jednostavno doci do muzike kakvu god zamislis... ali ako pricamo o plocama i ponasanju ljudi prema muzici... to nema veze sa danasnjicom |
All times are GMT +1. The time now is 07:53 AM. |