![]() |
Re: Reverbi - generalni principi
Znash kako kazhu... strpljen spashen :)
|
Quote:
Quote:
RM |
Ajme Shiva, i mene si cak zaintrigirao:)
|
dobrom mixu treba vremena:D
|
OMG:shock: verovatno ce biti najbolji na svetu:rolleyes:
|
Šta god ko mislio o Shivinom pristupu reverbima (a čini mi se da u "iščekivanju rezultata" ima podosta ironije), to je jedan od zdravijih pogleda na (digitalnu) produkciju.
Vazda mi je bilo teško da shvatim zašto digitalne aplikacije (pa i one ozbiljne) pokušavaju da toliko dosledno simuliraju "real life" okruženje - donekle razumem ideju grafičke simulacije fadera i EQ - preglednije je nego gledati brojeve, ali SEND... To mi je sve teže da shvatim. SEND je oduvek bio nužno zlo. Nekada davno, dok sam radio kao snimatelj (i mixing engineer, kako to gordo zvuči8-)), stalno mi je falilo kanala na magnetofonu, baš da bih radio ono o čemu priča Shiva. Uopšte mi se nije dopadala ideja da šaljem više od jedne informacije u bilo koji reverb (ili delay, svejedno), ali se to moralo, pošto je uvek bilo premalo outboarda, a previše klijentskih zahteva za jekama :banghead:. Uopšte nije važan Shivin rezultat (koji svi željno iščekuju :rolleyes:), važno je da je čovek rekao pravu stvar - SEND je budalaština nasleđena iz analognog doba. Danas, kada manje-više svi mogu da priušte sebi XYZ virtuelnih kanala logično je da ih koriste i u ovakve svrhe o kojima Shiva priča. Uostalom, to je jedan od boljih aspekata digitalnog sveta. @Max: "I sta se desava kad hoces da promenis nesto kod reverba ????" Pa, promeniš :rotfl:. I to je blagodet rada u studiju/ateljeu. Usput, nikada nisam voleo veštačke jeke (osim kao sporadične zvučne efekte), ali to nema veze sa temom. Dok sam bio u POP biznisu, to je bilo nužno zlo pošto su ih klijenti voleli. |
Eh svi nesto iscekivaju Shivu.. mada ima 4 ruke... al ne moze tek tako stici :rotfl:
Ja sam pocetnik, znam u sustini kako reverbi rade, al ovo ono dza ili bu, cekam da cujem mix pa da cujem komentare :) |
Dok cekamo jel moze neko da mi isprica svoja negativna iskustva sa reverbima-konkretno mislim da se svakom desilo da napravi havariju sa reverbima(meni par puta kad sam stavljao vise razlicitih vrsta reverba u aranzmanu koji je vec bio pretrpan).E pitanje je-sta treba izbegavati,koje vrste reverba u kojoj situaciji, koja kolicina je ok za koju situaciju u mixu ili dajte neki koristan link.Priznajem o reverbima znam jako malo(mislim-znam koji je koji algoritam, zasta sluzi koji parametar ali osnovne principe...). Stavim u pesmu onaj koji mi se u tom momentu svidi, jbg sve sto sam ucio bilo je u hodu a Becks ( moj time machine) zasad radi samo na ubrzavanju vremena u toku svirke, ne moze da me vrati u proslost pa da lepo krenem od pocetka
|
Sto manje reverba, to bolje. Ne koristim vise od dva reverba. Kada je zvuk dalji, moze se skratiti rep reverba, jer se ionako nece cuti. Snimak ce biti cistiji.
I obrnuto. Da pricam o havarijama, nemam kad. Duga prica. |
Quote:
osim ako ne radis Reggae ili ne daj Boze DUB :D e sad ozbiljno, niko od vas nije spomenuo SPRING reverb, posedovao sam neko krace vreme hardver ROLAND SPACE ECHO 201, i mogu reci da je taj reverb na dobosu, rimu...na nekim klavijaturama... uffffff LUDILOOOOOO, hvala bogu pa ga UAD napravi kao softver, pa nema shuma, kvarova i svih drugih losih strana... osim sto uzme 37% kartice :banghead: e sad uporedjivao sam original i UAD i.... ima malo razlike... e sad mozda je taj hardver bio malo... za popravku... sve jedno mnogo mi je zao sto nisam vlasnik tog hardvera :cry: |
All times are GMT +1. The time now is 11:45 AM. |