![]() |
Re: Studio u izgradnji(studio Garaza)
Danas je stavljena ploca i popunjeni stubovi, narucena vrata i prozori, stigao nam je parket, tako da cemo ovih dana da izbacimo jos slika.
|
Quote:
Svakako treba po pameti da se re?ava i da se vidi ?to se uopče sa tim dobije. Trebat čete dobre efikasne apsorbere da se umire niske i srednje niske u takvom limitirajučem prostoru. Koje su sad tačne mjere te snimaonice? Sto se tice plivajuceg poda tu je pesak kao podloga i beton preko, sasvim dovoljan, tako da ce preko ici odmah parket od hrasta debljine 21mm.A razmak koji smo napravili izmedju temelja i poda bice popunjen pur penom. Sto se tice akusticara, koliko se ja secam on je inzinjer za dizajn i konstrukciju studia.[/quote] Misli? Petrovic-a? Pa svi koji se bave akustikom moraju da bude i neki in?enjeri i dizajneri za konstrukciju:) |
Quote:
Quote:
Sto se tice apsorbera,bas trapova i ostalog, taj deo cemo ipak da prepustimo, akusticaru,pa cemo da vidimo.. Onih 21/m2 koji sam napisao bice prostor koji ce da ostane posle akusticnog tretmana,mislim da je to neka optimalna velicina gde ce moci da se dobiju sasvim solidni rezultati. Quote:
Mislim da nije u redu, osim ako se akusticar ne slozi :( |
Mislim da če akustičar da ti determinuje koliko če ti ostati prostora ako če? ?eliti dobre rezultate.
A akustičar je tajna. Ok.:wink: Quote:
|
Quote:
Quote:
|
5 Attachment(s)
|
3 Attachment(s)
|
?to i koliko če? vidjeti kad uradi kalkulacije, mo?e da donese vi?e m3 ako če se upotrebljavati za zahtjevnije instrumente.
Svakako, treba da bude stručnjak saznanjen prije nego počne :), ja sam mislio da več jeste... gledano da bi morao več od početka da učestvuje. Quote:
|
Quote:
Quote:
Tako da je akusticar neminovan sto se tice projektovanja, akustike i ostalog, jer bi uzalud bacili vecinu materijala a i dobili bi mnogo losiju sobu. :banghead: |
5 Attachment(s)
Poceli smo zidanje prvog kamenog zida u live room-u.
Zida se sa dosta dubokim fugama. Zid ce da bude debljine 35cm, sto ce uz vec postojeci zid od cigle da bude oko 80 cm debljine. Evo i slika: Attachment 15150 Attachment 15151 Attachment 15152 Attachment 15153 Attachment 15154 |
2 Attachment(s)
Vec postojeci zid od betonskog bloka smo ojacali sa duplim zidom od pune cigle i napravili rupu za prozor, koji ce da sluzi za provetravanje i da unese malo dnevne svetlosti :)
Ovaj zid je debljine oko 45cm, preko kog ide ozbiljna izolacija. Attachment 15155 Attachment 15156 |
5 Attachment(s)
Zavrsili smo zidanje i stavili krov, evo nekih slika.
Attachment 15180 Attachment 15181 Attachment 15182 Attachment 15183 Attachment 15184 |
5 Attachment(s)
|
5 Attachment(s)
|
5 Attachment(s)
|
5 Attachment(s)
Radovi se konacno privode kraju, namesteni su prva vrata i prozori, stiglo je prvih 10 kubika vune, pa se polako puni.
Attachment 15220 Attachment 15221 Attachment 15222 Attachment 15223 Attachment 15224 |
5 Attachment(s)
Postavlja se polako brdo vune, preko kog idu tri sloja debelog filca od 26g i naravno vazduhopropusno platno.
Attachment 15235 Attachment 15236 Attachment 15237 Attachment 15238 Attachment 15239 |
2 Attachment(s)
|
Ne zaboravi na nizkofrekventne absorbere, da zaustave modalno zvonjenje!
Osim ako če? voljeti da ima? takav zvučni otisak na snimcima ili če? dosta "cut"-ati u editingu. |
Quote:
:grin: |
Odlično, tako je najbolje, ako je dobar u svom zanatu, onda če vam sahraniti mnogo novca, da ga ne potro?ite uzalud.
Probajte i merenja prije i poslije da vidite da li ste stvarno "ne?to" promjenilo. |
5 Attachment(s)
|
Quote:
|
?to "to je to"?:)
|
Quote:
|
aha ja sam mislio da ste završili sa live room-om i da je "to to".
Znači sad slijedi bas traping i vračanje zdravih/ difuznih refleksija? |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Znači da ste radili sve bez akustičkog diazjnera:(
Nadam se da če biti ok ali koliko viđenog ne znam da če biti dosta dostojno... |
4 Attachment(s)
Konacno, danas smo napunilisve zidove vunom, ostalo je postavljanje parketa, lajsni i dasaka, pa cemo konacno malo da odmorimo. Evo neke slike u prilog:
Attachment 15253 Attachment 15254 Attachment 15255 Attachment 15256 |
2 Attachment(s)
Buduci Control room, negde oko 19m/2, za sada jos ovako izgleda, nadamo se da cemo uskoro krenuti i nju polako da sredjujemo.
Attachment 15257 Attachment 15258 |
Postoje ali ko?taju.
Badava ti kamen u snimaonici, bez bas tretmana i zdravih ostalih refleksija. Ali prostor za snimaje jo? je lako za pravljenje, vi?e po vlastitom okusu (osim ?to ste bez veze pravili kamenu stenu), kontrolna soba če biti tek izazov. Quote:
|
sta fali kamenoj steni? ja sam snimao u nekoliko soba sa njom, i prilicno sam bio zadovoljan. Drugo, nije to sa bass refleksijama snimajuce sobe bas toliko kriticna tema. 90% nas se bavi close mikingom, i nije nam krucijalan odziv ispod 100hz, a dotle je relativno jednostavno udampovati sobu sa 20cm knauf kamene. Naravno, treba posle i vracati refleksije. Ispod 100hz u ovoj nasoj prici ide kick i bass amp. kick se ionako 90% vremena trigeruje i zestoko modifikuje, a bass amp retko ko moze da priusti da snimi posteno (upravo zbog zapremina snimajucih soba). Tako da je sasvim realno srediti live room do 100-120hz, da bi se bubanj mogao krsteno uslikati i vokal. Cak i highgain pojacala lako podnose promenu pozicije u sobi.
Mnogo je krucijalnije srediti slusanje, tj rezonance i stojece talase u kontrolnoj sobi. No mene je sramota koliko sam se lako sada ovde navikao na kontrolu low enda na dobrim slusalicama, koje kostaju kao frakcija tretmana. |
@nick - koliko ima para i posla generalno u studijskom biznisu, toliko ima i akustičkih inženjera koji znaju šta rade. I ovih nekoliko (ne ulazim u ukuse) je previše.
|
Kamenoj steni ne fali ništa, falit če mu živost sobe da dođe do izražaja kamena stena, zato se mi to čini uzalud potrošen novac.
Bolje bi bilo napraviti gluvu sobu bez kamena i dodati kvalitetan HW ili SW efekat neke simulacije kamene sobe. Ali ako je to zbog ambijenta onda je to želja za vizualno ne za glasbeno. Da zato vračanje refleksija ako želi da iskoristi kamenu površinu i da ostvari neku simpatičnu live prostoriju. Oko nizkih; odvisno što če snimati ali ako ide sa bubnjem ili drugim inštrumentima koje če uzbuditi modalne frekvencije imat če probleme da pronađe koliko toliko dobru poziciju za instrument i za mikrofone iako če raditi kao što pišeš i ne bi koštalo mnogo više nego što je več uložio. Ako če snimati instrumente koje rade u vokalnom frekv. području onda neče imati problema. I u dosta malim volumenima, recimo slično ovom, smo dobili iz solidno tretirane sobe dosta dobar bubanj i slično. Dobro pustimo kontrolnu sobu... ali nikad nečeš tako dobro napraviti u dobroj režiji kao na slušalice. A drugo je ko može da si to financira i kad če mu se to vratiti. Kad gledam moje klijente, recimo; igra u dve tri grupe i kolegi im igraju i dve tri... usto je relativno solidan tonac i zaželi solidnu kontrolnu (iako je mala može da ispadne dosta dobra)... kad pomisli da sa jednom grupom napravi album na svake 2 godine + kolegi koji snimaju albume po drugim studiima... na kraju kad povuče crtu vidi da ako kasira 3000 - 6000€ na jedan album, da se mu može ako bude malo vredan, da se mu u cca. 3 godine (ajde još godinu ili dvije + za one koji nisu pronicljivi) isplati vlastita kontrolna (ali mora da zna kvalitetno da radi svakako a to svako za sebe misli...). Dandanas osobno gledam na home studie kao na home teatre (možeš doma da uživaš u velikom "platnu"/ slici i surround i 3D... ali možeš da iđeš i na WC, pa po kokice, pa po pivu... imaš pavzu, možeš da kontrolišeš... a možeš u veliki kino), mogu da budu maleni i posve efikasni a ako zatreba iznajmi se za nekoliko sati veči studio i dovrši tamo. Kako god gledano isplati se brzo ali ako nisi muzičar i tonac i nemaš dobro uradjen networking među drugim glasbenicima onda se ne isplati. Do sada se je skoro svakome mome klijentu, kad pogledam nazad, isplatio uložak otprilike u 3 godine ili poneki individualisti koji ne mare da se isplati nego prosto uživaju da imaju svoj kvalitetan kreativni prostor. Quote:
|
mislim da ne deluješ na istom tržištu o kojem pričamo. U Srbiji, a čini mi se sve više i Hrvatskoj je misaona imenica da se nešto što košta 3-6k eura uopšte isplati, ako pričamo o studiju za snimanje muzike.
A kamena stena mi je definitivno prvi izbor za zid iza bubnjara, da prve refleksije kupi od toga. Ja bi lično ostatak sobe prekrio različitim varijantama drveta, šta ko već i kako može priuštiti. Modalne frekvencije na bubnju, kao što sam već pisao, ne idu ispod 100hz osim u slučaju kick drum-a, a i ostale moguće scenarije spektra u živoj sobi sam već opisao u prethodnom postu. |
ljudi nisu u stanju dati 100e za dan snimanja, pa ti sad gledaj dalju računicu.
|
Pa najvi?e je studia za snimanje muzike da.
Nekoliko projekata je nastalo a neki su u toku i "tu" gdje ka?e?. Oko sobe - govorimo isto gledano za refleksije da. Pa kad priča o bubnju prvenstveno mi ne pada na pamet hi hat i slično (to sam obrazlo?io pod opisom frekvencije u vokalnom području, znači iznad cca. 100Hz) ali kick drum ili mno?tvo drugih instrumenata koje idu ispod 100Hz. Nema veze, samo ka?em kako da se pravi snimaonica ako se več pravi pa da je i nekoliko univerzalnija. Ni u Slo. nemaju 100? za dan snimanja... nije situacija nikako blistava, svake godine je slabije... a ni prije nije bilo blje?tavo. Inače cjeli album za snimiti, zmiksati, uključeni sati studia, tonskog majstora, sve... je cena od 2000? (mo?da tko i ni?e ali ajde da je to neki min.) navi?e, 3000+ sam naveo da je tamo konkurencija velika i da je i dosta kvalitetno napravljeno. Malo smo zalutali ali nekoliko OT verovatno ne ?kodi. Quote:
|
koje mnoštvo instrumenata svira ispod 100hz? Ja mogu zamisliti samo kick drum i bass amp. Čak ni kontrabass koji svira toliko duboko mislim da nije dovoljno glasan da pobudi neke sobne modove (osim ako nije špajz od 5kvm u pitanju).
Da, te cene tamo su nešto što je do pre par godina ovde bilo i naplativo, sad je već postalo misaona imenica. Pa praktično, ja u BG poznajem jedan jedini studio koji je zapravo ekonomski isplativ i smislen - u smislu da dečko ima kiriju koju plaća svaki mesec, i vraćaju mu se novci koje je uložio u opremu, i još može da živi od toga, i ponešto novo i da kupi. Slovima : JEDAN STUDIO. A da se bavi isključivo uslužnim snimanjem i produkcijom tuđe muzike (znam dosta nekih koji su zapravo work ateljei aranžera/producenata, koji pišu i prodaju pesme/aranžmane, pa usput imaju i sve tehničke uslove da prodaju ceo paket). Ovo ne znači da nema još studija koji se bave samo snimanjem, ali pouzdano znam da nisu rentabilni, već služe manje više kao kapric vlasnika koji imaju druge prihode. |
All times are GMT +1. The time now is 06:14 AM. |