Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Mikrofoni za studijsko snimanje bubnjeva? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=37383)

igormink 25-03-2011 09:03 PM

Re: Mikrofoni za studijsko snimanje bubnjeva?

Evo da i ja malo doprinesem temi sa snimkom. Bubanj je snimljen prethodno spomenutom Glyn Johns tehnikom, 2 OH, sner i kick mikrofon. OH idu u lampa?ke preampove, pa u Soundcraft, a kick i sner idu direktno u Soundcraftove preampove. Na mikseru su poga?eni svi EQ-i, nema kompresije, nema ni?ega, dakle samo ?isti zvuk iz mikrofona. Snimano direkt u Studer c37 magnetofn, pa preba?eno na komp. Ima malo ?uma jer nisu svi elektroliti promijenjeni u Studeru, a ipak se i o traci radi :)
Izvedba je bezveze, ideja je da se malo ?uje zvuk, a jako bi koristila promjena opni, ali kaj je tu je. Kit je dosta mali, ima samo jedan prelaz i crash/ride ?inelu. Radi se o Rogers bubnju s kraja 60ih.
Volio bi ?uti neke komentare, da vidim ?to bi se dalo pobolj?ati. Na nekim mjestima smo malo prejako u?li na traku, ali tek u?imo, nije stra?no :)

http://www.box.net/shared/j2pz46goox

http://www.box.net/shared/rfm580xpq0

darkstar 25-03-2011 11:50 PM

back on track ... mnogo su mi se svideli akg mikrofoni za dobos, oni clip on kondenzatori, mislim da je oznaka 518 ..

Neko radio u studiju sa njima ? Ja radio dosta liveova...

Akg preterano ne volim...ali mi se ovaj combo akg i zenka under dopao jako ...

Arthur 26-03-2011 01:59 AM

video sam bolnu grimasu bubnjara vlasnika istog koji ih je greškom poklopio palicom, i razneo u paramparčad. Od tad ne razmišljam o njima, iako imaju veoma lep sound.

Znak 26-03-2011 06:52 AM

Quote:

Originally Posted by igormink (Post 302754)
Evo da i ja malo doprinesem temi sa snimkom. Bubanj je snimljen prethodno spomenutom Glyn Johns tehnikom, 2 OH, sner i kick mikrofon. OH idu u lampa?ke preampove, pa u Soundcraft, a kick i sner idu direktno u Soundcraftove preampove. Na mikseru su poga?eni svi EQ-i, nema kompresije, nema ni?ega, dakle samo ?isti zvuk iz mikrofona. Snimano direkt u Studer c37 magnetofn, pa preba?eno na komp. Ima malo ?uma jer nisu svi elektroliti promijenjeni u Studeru, a ipak se i o traci radi :)
Izvedba je bezveze, ideja je da se malo ?uje zvuk, a jako bi koristila promjena opni, ali kaj je tu je. Kit je dosta mali, ima samo jedan prelaz i crash/ride ?inelu. Radi se o Rogers bubnju s kraja 60ih.
Volio bi ?uti neke komentare, da vidim ?to bi se dalo pobolj?ati. Na nekim mjestima smo malo prejako u?li na traku, ali tek u?imo, nije stra?no :)

http://www.box.net/shared/j2pz46goox

http://www.box.net/shared/rfm580xpq0

Rogers je odličan bubanj, na? bubnjar je to imao nekoliko godina (samo uz Ludwig dobo?). Zdrav zvuk.

Čitao sam o ovoj Glyn Johns tehnici ali nikad nisam testirao takav način snimanja. Ovde to zvuči sasvim OK, a sve ?to ubrzava miksanje, olak?ava fazne probleme i smanjuje broj potrebnih kanala vredi probati.

igormink 26-03-2011 07:25 AM

Hvala! Ma da, ovo bi se i sa 2 mikrofona dalo fino uloviti. Malo je prelaz (tom) preblizu u zvuku, njega bi trebalo zademfati, dodati malo reverba i kompresije na sve, i to bi bilo jako blizu zvuka koji meni pa?e :)

tex viler 31-03-2011 10:42 AM

Dakle... evo da saberemo zasad..
Znači dobio sam na kori?tenje M AUDIO PROFIRE 2626 koji ima 8 preampa koje ću spojit na RME FF800 preko adat opcije.. tako da imam sa GAP76 sve ukupno 13 kanala i sad mogu bubanj ozvučit sa dovoljno mikrofona..
zasad imam ovo na raspolaganju..

KICK - SHURE BETA 52, BETA 91, AKG D12, D112
SNARE - SM 57...?
TOMOVI - SM 57..?
HI HAT?
OVERHEADS - OKTAVA MK012
RODE K2 - negdje posred čela bubnja da ulovi kompletnu sliku sa jedno metar udaljen ili ispred ili iznad, vidit ću di najbolje radi..

Na?ao sam u oglasima AKG D12 i SENNHEISER 441 po sličnoj cijeni a nemam para za oba pa neznam ?ta mi je bolje kupit sad...
Za KICK Definitivno mogu posudit BETU 52, BETU 91 i AKG D112..

?ta je najbolje za hi hat? kakav bi bio SENHEIZER 441 za njega?

Shot 31-03-2011 03:21 PM

Kupi sennheiser 441! Ako je dobra cijena kupi ga odmah. Idi ovom logikom - dobro bi došla oba, 441 je malo raznovrsniji i 441 je rijeđi po oglasima. Ako je dobra cifra, uzmi ga.
Ja sam s njim snimao dugo vremena kick. I super mi je za to, ali samo za onu klikavu komponentu kicka. Gurneš ga u bas bubanj na kojih 5 cm od plastike di udara pedala. I onda to još podebljaš s drugim mikrofonom koji staviš van ispred prednje plastike. U kombinaciji super zvuči jer baš lijep klik može ulovit. Na hihatu je isto dobar... pristojan... prednost mu je što je on hiper-hiper-hiper-cardioid - jako usko lovi. Zato se na hihat može tako postaviti da je curenje snera u hihat mic minimalno. A to je super...

tex viler 31-03-2011 03:37 PM

Vidim da ima i sennheiser 441 U i N koja je razlika?

Bockie 31-03-2011 05:36 PM

Akg D-112 na kick. Najmanje razmisljanja i prostora za greske. I najgora kanturina od kick-a svira sa njim. Beta 91 na 30-50tak cm ispred kick-a. Ovom kombinacijom dobices kick kakav god budes zeleo! I close i room... Sve ostalo sto si pomenuo moze biti jako dobro, ali i lose i to dosta zavisi od iskustva sa tim drugom majkovima!

D12 je legenda, ali je mator i verovatno olesen i pitanje u kakvom stanju je membrana tog koji mozes da pozajmis/kupis, a savetujem nikako da ga ne kupujes. Ili ako bas jaaako zelis, prvo ga isprobaj sa nekim ko jako dobro poznaje taj majk. Btw, odlicno ce leci na Floor tom!

Otprilike slicna prica je i sa 441... to je brutalan mic, ali sve zavisi koliko su oleseni/upljuvani itd... A moze se uzeti nov 451 recimo ili neki slican za cenu polovne 441-ice...

HiHat - mozes razlicito da snimas. Zavisi kakav "smek" zelis. Moze cak i 57-ica na kontru, dace lep masniji,tamniji,puniji sound. Ako zelis da je bas zasiljena,britka kontra, ipak idi na kondenzator. Nemoj da te previse brine snare bleed u mic od hi-hat. To zavisi i od prostora u kom se snima i treba da je poprilicno gluv i pozicije majka itd.... Postavi je tako da 'zaklonis" snare. Overhedi ce pokupiti dosta kontre svakako, i mikrofon na Hihat-u ce samo "naglasiti" pan tog kanala i biti poprilicno "lo-cut-ovan". Licno volim da stavim sto "skuplji" mic na Hihat. ATM 450 ili AKG 451 su recimo do jajeta!

Ne znam kakav zvuk vijas, ali sumnjam da ce ti od velike koristi biti taj K2 za "sobu". Imaces dovoljno sobe, i vise nego sto budes hteo mozda. Razmisli mozda neko bolje mesto za njega, to je odlican majk...

spidermusic 31-03-2011 07:48 PM

Kupuj taj Sennheiser 441 ako je ocuvan i ne razmisljaj! Naci ce mu se sigurno dobra primena.

tex viler 19-04-2011 12:55 PM

Naručio sam jop jedan GOLDEN AGE PRE 73 :-) tako da ću imat stereo par, taman fino za overheade..
poslje uskrsa idemo snimat album, po?elite nam sreću..
Evo koje sam mikrofone sakupio od nekoliko prijatelja...
za kick:SHURE BETA 52, BETA 91, AKG D112, SENHEIZER E602 (pa ću vidit koji mi pa?u najbolje za pop/funk) snare i tomovi: SHURE SM57 - 6 komada, overhead: OKTAVA MK012 - 2 komada, senheizer md 441 - 2 .. jo? imam RODE K2 neznam di bi njega stavio, mo?da da ga stavim za room mic, neznam? i imam nekoliko shure sm58..
ako ima neko koji prijedlog kako bi sa ovim ozvučili bubanj, recite..

Od interfacea imam RME FIREFACE 800 i dva preampa Golden Age Project 73 i jo? preko adata spajam M Audio profire 2626 tu imam jo? 8 preampa = ukupno 14 mikrofonskih i jo? 4 obična banana ulaza na RME-u za klavijature i bas gitaru (ja i basist ćemo snimat klavijature i bas skupa sa bubnjarom čisto radi radi informacije i da bude live feeling) poslje bi snimao basistu direkt preko Golden age 73 preampa i mo?da na pojačalo stavija neki od ovih mikrofona za bas bubanj?

moram jo? posudit dva para dobrih slu?alica jer sva trojica sviramo/snimamo u istoj sobi..
AVANTURA POČINJE.. snimat ćemo sve na kameru pa će bit koji video.. mo?da bude koristan, a mo?da bude i ?aljivi kućni video :-)

MUzzY 26-04-2011 02:38 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 302447)
u. Rekao sam već da svako ko ?eli da snimi normalan album ?to lak?e i br?e treba to da radi u profesionalnom studiju...

Nema niceg brzog i lakog u korektnom snimanju benda u studiju...

MUzzY 26-04-2011 02:39 AM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 302414)
Samo je pitanje dana kada ce neko pitati kako se sinfoniski orkestar snima sa FF800 i pet,sest shurki.

XY ili ORTF, opanjis preampe i vooooziii... :banghead:

Arthur 26-04-2011 11:08 AM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 304653)
Nema niceg brzog i lakog u korektnom snimanju benda u studiju...

onda nisi bio u dobrom studiju sa dobrim bendom ;)

tex viler 26-04-2011 01:04 PM

Samo da izvjestim sve koji su uključeni u ovo piskaranje da smo krenuli smo jučer sve postavili i navečer krenuli pomalo sa sviranjem/snimanjem..
Bubnjar basista i ja na klavijaturi snimamo skupa.. sviramo uz klik i uz neke već snimljene kanale (neke gitare, klavijature i info vokal) zadovoljni smo setup-om, sobi zvuči pristojno.. monitoring je isto ok, nemamo ba? neke bajne slu?alice, ali ne cure i to je bitno i t da svi sve čujemo, routing od RME FF800 je stvarno ODLIČAN... Danas nastavak..

quake2 26-04-2011 10:22 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 304654)
XY ili ORTF, opanjis preampe i vooooziii... :banghead:

Genijalno.

Bockie 27-04-2011 12:18 AM

Quote:

Originally Posted by tex viler (Post 304401)
AVANTURA POČINJE..

Ovo je kljucna misao...! A nije Tex kriv....

Ovo je nekome "avantura" i zajebancija,exqrzija u nepoznato, a ja sam 10 godina motao kablove i isao po sendvice i pivo da nesto naucim...

E pa ko te jebe Big Bockie, nisi moderan, danas se ljudima jebe za simfonijske orkestre...cuju ih samo u napetim scenama holivudskog groblja kinematografije....a i to su uglavnom krekovani VST-i...

Jednostavno, mjuz otis'o po kurcu,ljude to vise ne zanima... Uzivaju (ono malo) slobode... Bitno da je brzo i zadovoljava dimenziju konfora...i da je jos vruce...pa nek je i stari sir u bureku...jogurt sve sapere...

tex viler 27-04-2011 10:36 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 304731)
Ovo je kljucna misao...! A nije Tex kriv....

Ovo je nekome "avantura" i zajebancija,exqrzija u nepoznato, a ja sam 10 godina motao kablove i isao po sendvice i pivo da nesto naucim...

E pa ko te jebe Big Bockie, nisi moderan, danas se ljudima jebe za simfonijske orkestre...cuju ih samo u napetim scenama holivudskog groblja kinematografije....a i to su uglavnom krekovani VST-i...

Jednostavno, mjuz otis'o po kurcu,ljude to vise ne zanima... Uzivaju (ono malo) slobode... Bitno da je brzo i zadovoljava dimenziju konfora...i da je jos vruce...pa nek je i stari sir u bureku...jogurt sve sapere...

Nemoj da te to brine, ima nas jo? koji ovo radimo sa dovoljno ljubavi i entuzijazma, a ne samo kao zanat... ono AVANTURA POČINJE sam stavio jer zvuči fino.. zapravo otprilike znamo kakav zvuk ?elimo, samo smo sad sa mogućno?ću sviranja i snimanja zajedno dobili puuuuno na kreativnosti i dorađivanja aran?mana samih pjesama, a to je uvijek bolje nego kad sam sla?e? jedan po jedan instrument... neke pjesme koje su mi bile onako za b stranu, su mi sad postale udarne..
kad čujete snimke uvjerit ćete se da su rezultati iznad očekivanja...
jučer smo nastavili snimat, bez tehničkih maltretiranja sve je i?lo glatko..
soba je solidno prigu?ena a opet dovoljno ?iva, tako da će bubanj ispast super..

Bockie 27-04-2011 10:41 AM

Ma ne kazem nista za tebe.... Ti se jos i trudis kako se danas radi...

Ok, radi lepo, pa cemo cuti na kraju, i slobodno pitaj usput...

Pozdrav!

boggy 27-04-2011 10:50 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 304731)
.......Ovo je nekome "avantura" i zajebancija,exqrzija u nepoznato, a ja sam 10 godina motao kablove i isao po sendvice i pivo da nesto naucim...
....

Blago tebi... nisi skupo prosao.

pozdrav

bogi

tex viler 27-04-2011 11:01 AM

Mislim da je ključna stvar to ?to nas je prostor jako ugodno iznenadio.. na početku smo mislili da neće bit dobro, ali kad smo rije?ili par detalja bilo je odlično.. morali smo dizad dijelove od lustera sa plafina, one stare neonke sa onim nekim dijelovima koje trepere i prave buku....
Sve skupa me čini jako sretnim, jer jako dugo ovo planiram slo?it i snimat taj svoj album sa upravo ovom ekipom...

Bockie 27-04-2011 04:25 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 304756)
Blago tebi... nisi skupo prosao.

pozdrav

bogi

Nisam. Stvarno nisam. A i naucio sam sve iz prakse. I to na tada jos uvek ozbiljnoj opremi i sa odlicnom ekipom. Bilo je malo i price naravno, ali nema tu niko vremena da sedi sa tobom 5 sati i razglaba nego rokaj, sve u hodu...! Zauzvrat sam se uvek trudio da maximalno pomognem sve sto ja mogu. Takva skola nema cenu... :wink:

tex viler 18-05-2011 10:17 AM

Evo ljudi samo da javim da smo snimili bubnjeve za cijeli album, jako smo zadovoljni sa rezultatima.. Sa bubnjevima smo snimali bas i klavijature za info, tako da je bilo fino snimat, imali smo taj feeling live svirke.. Čim budem imao prvi mix postat ću tu da čujete.. uglavnom experiment i avantura je uspjela :-) na opće čuđenje nevjernih toma :-) bubnjar koji je svirao je snimao u nekoliko "pravih" studija u Splitu i toliko je oduševljen da je rekao da bi snimao bubnjeve za jedan svoj drugi projekt tu u istom prostoru.. (čak smo snimali bubnjeve za jednog njegovog frenda koji će pjevat na Splitsko Festivalu, naravno, nismo rekli di smo snimali, kad smixaju onda ćemo reć.. njegova ekipa iz Splita također nije vjerovala da možemo uspit snimit profesionalno bubanj... soba se pokazala jako dobra, umrtvljena koliko treba, ne previše.. e da, na pola albuma smo koristili SHURE beta 81 za overe..

http://imageshack.us/photo/my-images/585/studio1q.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/850/studio2.jpg
http://imageshack.us/photo/my-images/820/studio3z.jpg

Shot 20-05-2011 01:00 AM

Pa to je Pele! Jan Ivelić! Killer bubnjar!
Baš mi je drago da vam je dobro ispala snimka!

tex viler 21-05-2011 10:46 AM

Pele je najjači.. odkad sam ga upoznao ima 10ak godina, za mene ne postoji drugi bubnjar.. :-) a i odličan je muzičar općenito, ne samo bubnjar..
Mogu ti poslat da čuje? kad budem imao neke prve verzije.. mogli bi neku suradnjicu opičit.. ako ti se svidi materijal, naravno..?

tex viler 22-10-2011 06:49 PM

Pozdrav ljudi...
Evo nakon sto godina da navratim... album je pri kraju, skupila se super ekipa, poslllije ću o tome... Imam jo? par pratećih vokala snimit i saxofon na nekoliko pjesama... Zanima me koji će mi od ovih mikrofona bit najbolji za sax...
Imam RODE K2, senheizer md 441 i senheizer 421 na raspolaganju..
Hvala puno...

nikolaivanic 22-10-2011 11:14 PM

Quote:

Originally Posted by tex viler (Post 315044)
Pozdrav ljudi...
Evo nakon sto godina da navratim... album je pri kraju, skupila se super ekipa, poslllije ću o tome... Imam jo? par pratećih vokala snimit i saxofon na nekoliko pjesama... Zanima me koji će mi od ovih mikrofona bit najbolji za sax...
Imam RODE K2, senheizer md 441 i senheizer 421 na raspolaganju..
Hvala puno...

zavisi od tehnike koju koristi saxofonista.. od pifle, jel metalna ili plasticna? trske itd
ako zelis izrazeno rezanje 421
univerzalno 441, odlican ton na saxu..
rode?
ne znam, snimi sa svima u 3 trake pa biraj)))

Arthur 23-10-2011 04:27 AM

uuu, pa ti si napisao najuži izbor od svih mikrofona koje volimo na duvačima :) U suštini nećeš se zajebati ni sa jednim od njih, a ja lično preferiram 441, pa čak i K2 spram 421, on mi je uvek nekako najtanje, tj, najpiskavije zvučao ;)

tex viler 24-10-2011 11:14 PM

Hvala svima, srećom Dra?en Bogdanović je već snimao na RODE K2 i reka je da mu se sviđ tako da nismo ni probavali ova druga dva.. meni se isto svidilo kako je ostalo.. :-)

Bockie 24-10-2011 11:34 PM

Ne pricam o idealnom izboru... Ali AT-2010 (kapsula od 2020) ce vrlo korektno da uslika sax ili a-like duvacki instrument, bez obzira sto je beskrajno jeftina... :wink:

...i na putovanje ga nosim...:D

All times are GMT +1. The time now is 03:31 PM.