![]() |
Dobro Mogli kako ti god kazes samo molim te nemoj da me poredis nisakim jer mi je ovo forum na kojem sam i ne znam ni za jedan drugi ni za peru ni misu ni marka...sta ce mi originalnost ako zelim nekome dobro...kazem onako kako mislim a ti si brate vise nego dosadan postao sa tim Vladimirom
edit:i komplekse vezane za ko je muzicar a kone ostavi za nekog drugog...za sebe na primer |
Quote:
ps: umesto cudan ubacite neku "tezu" rec :) |
sorry idekiuse sto sam te uzeo za primer nista lose ne mislim...be cool i dalje 8)
|
Ma zezam se sa onim Sandrovim ftp-om vec duze pa sam tek sada procitao postove... Cudno... skinuh waves musician bundle 4.05 i sekundu nakon toga potpuno drugaciji sadrzaj ftp-a, a bese tamo stosta za skinuti...
L&M (elem) strasno mi je zao kada ovde citam rasprave jer smo svi vec duuuugoo ovde i dosta se medjusobno pomazemo i znanjem i drugim stvarima i steta je sto u zadnje vreme malo, malo pa neka carkica... Do duse i to je mnogo zdravije nego onaj odnos na pomenutom yumidi... Ja sam ovde puno naucio od svih po malo (sve ovo je prevelika oblast za jednog coveka) i drago mi je sto kada nesto zapne mogu da pitam Sandra, Jadrana, Moglija, Puratora, Divinera, Pedju, Eona, Anitu i sve ostale i voleo bih da se tako i nastavi... |
Da se ja malo vratim na temu...
...spustiti master ili sve kanale... Svakako je bolja varijanta spustiti sve kanale, iako to nije uvijek nuzno. Cubase i Nuendo imaju jako veliki "headroom" tako da se nista nece dogoditi ako na putu signala prije nego sto stigne do master sekcije. Stos je zapravo da treba misliti unaprijed i svaki miks zapoceti tako da se faderi ne dizu vise od -6db. To vuce potrebu za poglasnjavanjem slusanja tokom miksanja, ali isplati se. Na taj nacin nece nista uletiti "u crveno". ...efekti na master sekciji... Efekti se u pravilu ne stavljaju na insert master sekcije. To se ostavlja za kasniju fazu (mastering). Miks je potrebno izvuci u najboljem mogucem stanju u nekakav 24 ili jos bolje 32 bitni wav fajl. Kasnije se taj fajl ucita u nekakav wavelab ili soundforge i radi se mastering. Moja definitivna preporuka je wavelab za projekte koji nisu pretjerano placeni. U pola sata se tamo sredi master da zazvuci jako dobro. ...kompresor...limiter... Dum-dum-ajmo na brzinu... Limiter je vrsta kompresora s velikim ratiom i kratkim vremenima aktivacije. Brickwall limiteri su vrsta digitalnih limitera koji analiziraju unaprijed signal i rezu SVE iznad tresholda jako precizno (primjerice L2, Voxengo Elephant, Ultramaximizer). Standarndni analogni limiteri propustaju malo zvuka i iznad tresholda i to im nije mana nego u nekim slucajevima cak prednost jer znaju zvucati mekse i prirodnije. ...mastering... Proces u kojem se rade dvije bitne stvari - balansira se EQ cijelog miksa i dinamicki se obradjuje taj isti miks. Cilj masteringa je dobiti ravnomjerne odnose u globalu cijele snimke, i smanjiti pretjeranu dinamiku te prilagoditi snimku/miks radijskim standardima. Evo jedan prijedlog za kako sloziti solidan master u wavelabu: 1. Srezati sve super-duboke frekvencije (Waves Lowdand - rezi sve ispod 24 ili 32 Hz) - 99% zvucnika ne moze reproducirati toliko duboko, to su potpuno nebitne frekvencije za standardnu muziku. Cak i nakon rezanja nece biti potpuno unistene i to je taman onoliko koliko ih je i potrebno. 2. EQ cijele snimke (Waves Broadband) - eventualna korekcija, ne nuzno. 3. Kompresor - standardni ili multiband - pravila su: duboki treshold, vrlo mali ratio, jako dugaci attack i release (oba preko 300ms - release u pravilu duzi od attacka) 4. Limiting - napucavanje na zeljeni RMS s brickwall limiterom. U wavelabu otvorite Level Meter i gledajte prosjecnu vrijednost na onim unutarnjim (tromim) pokazivacima. Kad skakuce oko -10db (ulazi u -9db) to je to. Ako za postizanje takvog RMSa snimka krene distorzirat vratite se kompresoru i njega prilagodite. Ako i dalje distorzira vjerovatno je problem da snimka nema dovoljno basa. 5. Dithering - izvlacenje snimke u posebni fajl i konverzija u 16 bita uz pomoc dithera ...dither... Poseban noise ekstremno niskog levela koji se koristi kada se zeli ocuvati tihe detalje pri konverziji iz 24 ili 32 bita u 16 bita. Laicki receno - zbog njega repovi dugog reverba na kraju stvari zvuce fino i mekano. Toliko zeznuta stvar u teoriji da mi se ne da o tome sad pisati. ...zasto vaditi miks na 32 bita... U 32 bitnom formatu zadrzava se maksimum tihih detalja. Inace ti "bitovi" se mogu opisati kao jedinica mjere za dinamiku - sto vise "bita" to se preciznije zadrzava ono najtise u snimci (potezi prstom po zicama gitare izmedju dva akorda na primjer). Ako racunamo da ce se cijeli miks u masteringu poglasniti za cca 10db, onda nam je svaki tihi detalj bitan da ostane sacuvan u maksimalnoj rezoluciji. Ako na primjer izvucemo miks samo na 16 bita, pa jos taj miks bude izvucen relativno tiho (peak na -5db a RMS na -23db recimo), kada sve provucemo kroz brickwall limiter neki krajevi reverba ili drugi tihi dijelovi zvucat ce kao pucketavi noise. Zato je potrebno izvuci miks u maksimalnoj rezoluciji. Teoretski 32 bitni zapis je najpovoljniji jer se pri izvlacenju mastera kada se smanjuje na 16 bita sve dijeli sa 2 i onda jos uz pomoc dithera sve zvuci maksimalno cisto (32/2=16). Ipak, razliku izmedju 24 i 32 bitnih mikseva nema sanse da cemo cuti (ima ludjaka u hi-tech mastering slusaonama koji to kuze ali to su pacijenti sa previse novaca ulupanih na zvucnike i ostalu opremu!) huh... malo sam se raspisao dok downloadam wavese! :roll: |
jako san iznenadjen ovim reakcijama vezano za vladu i stvarno neznan sto bi napisa. meni je on prijatelj isto ko sto mi je prijatelj eon, purator, idekius, mogli... shota znam duze vrimena i naravno da snjin iman poseban prijatejski odnos. eto, ako bas hocete... iako se sam sebi cudin sto se moran na ovaki nacin izjasnjavat.
vladimirovu knjigu spominjen da na diskretan nacin malo bocnen moglija (nista zlonamjerno) koji je knjigu pokloni prijateju, a sad pita nesto sto je u knjizi jako lipo i strucno (po momu misljenju) objasnjeno to na srpski, da "ceo svet razume". spomenu san ode i knjigu boba ketza, pa niko nije skoci?! u nekim drugim postovima govorilo se i o knjigama ozrena bilana, davida gibsona, howarda masseya... ali oni su "ok" -samo je vladimir rackovic trn u oku?! neznan zasto je to tako, ali me nije ni briga. to ce te vi ipak morat rijesit sami sa sobom. |
Quote:
Quote:
|
Quote:
ps: Bob Katz je zakon :) |
Quote:
Drago mi je sto sam deo vas makar me neko i napao zbog necega sto nisam ni mislio...i to je deo zivota i interneta...valjda tako zvezde stoje :roll: Najzalije mi je kada se poredimo sa nekim drugim jer se spustamo na neki nivo koji nam nije dostojan i jebi ga onda smo kao i svi ostali...mislim da smo najbolji |
Quote:
Pre dvadeset godina sam ucestvovao u snimanju filma Sivi Dom i za tu seriju je moj bend izbacio pesmicu - Sve sto zelim u ovom trenutku. Nikome se nije svidjala jedna takva sapunica u vreme novog talasa i mi je cak nismo ni stavili na LP plocu koju smo u to vreme snimali. Ona je postala ogromni hit. Jedna njonjava balada sa akusticnom gitarom i usnom harmonikom. Ovo sto si ti ukratko objasnio je ono sto meni treba. Zdravi i konkretni saveti. Narocito mi se dopada ono o WaveLab-u. Moj mozak je u funkciji lepih reci i ne mogu se toliko posvetiti iskljucivoj produkciji, a kamoli objasnjavanju kako se cisti magnetofonska traka. Reci mi jos jednu stvar - sta se dogadja sa Hz? Kakva je razlika izmedju 44100 i 96000Hz, i to mislim u pogledu ljudske cujnosti i normalno uticaja na konacni snimak. Jedno je sigurno. Sprava na kojoj radis mora da bude jaca da bi radio na 96000Hz. Mene samo buni to sto covek ne cuje preko 18 - 20 000Hz? |
All times are GMT +1. The time now is 05:29 AM. |