Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Live Sound (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=145)
-   -   Tambura?i (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41392)

awacs 25-05-2012 05:51 PM

Re: Tambura?i

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 329031)
Azmafon presavijen preko mikrofonskog stalka slozenog u slovo "T".
Znaci, imati 5-10 tabli azmafona (jedinice i dvojke) uvek valja imati u studiju.

Pa da, nego pominjem ove uobičajene materijale zbog onih kojima je Azmafon uvozna roba...

Pozdrav,

Vasa

boggy 25-05-2012 05:53 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 329032)
Pa da, nego pominjem ove uobičajene materijale zbog onih kojima je Azmafon uvozna roba...
.....

A nismo "preko sveta"... :D
Izbegavajte tapetarski sundjer...
EDIT:
... i stiropor...

awacs 25-05-2012 06:23 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 329033)
A nismo "preko sveta"... :D

Pa vidim da se razni ?ale kako im je komplikovano da naručuju Azmafon...

Naravno, tapetarski sunđer je sam po sebi prilično besmislen, ali mo?e da poslu?i u nekakvoj sendvič varijanti (tapetarski sunđer, par slojeva kuhinjskog "trulex" sunđera, pa deblji stiropor...). Makar kao placebo :wink: Ili deblja "memorijska pena", mo?da. Nemam pojma, nisam probao, sad mi pade na pamet.

Kao ?to ka?e? - valja imati raznorazne upijajuće varijante u prostoru u kom se snima.

Off-topic: mikrofon sa OMNI karakteristikom i dobro (eksperimentom) pogođen baffle mo?e da bude jako koristan kod close mikinga, pogotovo ako ?elimo da izbegnemo preterani bas (zbog proximity efekta koji je nu?an kod kardioidnih mikrofona)... mo?e da bude naročito zgodno za tihe i "intimne" ?enske vokale kod kojih bas pravi čistu maglu i nepotrebnu struju...

Pozdrav,

Vasa

boggy 25-05-2012 06:30 PM

http://en.wikipedia.org/wiki/PZM_(mi...ary_Microphone

boggy 25-05-2012 06:32 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 329035)
Pa vidim da se razni ?ale kako im je komplikovano da naručuju Azmafon...
......

Ma mogu da nas obidju... nismo "preko sveta".

awacs 25-05-2012 09:05 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 329033)
EDIT:
... i stiropor...

Mikrofoni su čudne biljke i ne tumače stvarnost na isti način kao na?e u?i. Samim tim, ono ?to se ne preporučuje u akustičkom tretmanu prostorije za slu?anje ne mora nu?no da bude nepo?eljno kao tretman akustičkog (mikro)prostora mikrofona. Tu je stvarno sve dozvoljeno, od stiropora do kori?ćenja mikrofona na "pogre?an" način.

Da ne pominjem to kako snimanje "običnih" instrumenata u "neobičnim" uslovima često zahteva "neobičan" pristup, po?to su uslovi ti koji diktiraju način rada, a ne instrumenti. Ovo naravno ne pričam tebi nego onima kojih se to zaista tiče.

Pozdrav,

Vasa

P.S. @sira: poku?aj da organizuje? bend tako da jednim (MONO :shock:) mikrofonom dobije? ?to bolji kompletan zvuk orkestra. Tek tad podigni koliko god hoće? dinamičkih mikrofona koje ima? kao "highlighte" za pojedine instrumente. I pusti ih da sviraju.

boggy 25-05-2012 09:09 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 329046)
....... Ovo naravno ne pričam tebi nego onima kojih se to zaista tiče.
.......

Naravno, to i ja stalno radim :)
I da... ako je upotreba materijala u kreativne svrhe, onda je stvarno sve dozvoljneno, cak i kartoni za jaja :mrgreen:

EDIT: Ne treba, ipak, zaboraviti da je ekipa u stanju iznedriti neobjasnjive paralele, zato sam spomenuo azmafon...

awacs 25-05-2012 09:26 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 329047)
EDIT: Ne treba, ipak, zaboraviti da je ekipa u stanju iznedriti neobjasnjive paralele, zato sam spomenuo azmafon...

Mmm... otkad sam na Forumu ovo je prva tvoja izjava koju ne razumem :ups: Mislim onako, ne kapiram značenje :ups:

Pozdrav,

Vasa

boggy 25-05-2012 09:35 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 329050)
Mmm... otkad sam na Forumu ovo je prva tvoja izjava koju ne razumem :ups: Mislim onako, ne kapiram značenje :ups:
....

Pa da, hteo sam u jednoj recenici, ali mi nije uspelo. Poenta je u tome sto niko zivi ne moze da zna na koju ce stranu da ode tvoj savet da se (tapetarski, ako se ne precizira) sundjer i stiropor koristi za zaklon omnidirekcionog mikrofona. Enormna je kolicina soba za snimanje radio stanica, koje od tretmana imaju SAMO stiropor(!). Naravno ovo je u sasvim drugom kontekstu, ali se uvek zabrinem da se u nekom nadasve dobronamernom i razumnom savetu ne potkrade opravdanje za sredjivanje soba za snimanje stiroporom i tapetarskim sundjerom (sto je vec veoma rasprostranjeno), delu korisnika/clanova koji su, po prirodi, povrsni, ma koliko takvih clanova bilo.
(naravno niko im ne brani da to rade, ali ne mogu reci da je to dobra praksa)

Bockie 25-05-2012 09:57 PM

Ne znam čemu toliko cimanje samo da bi dobio jedan mali deo eventualne koristi promene karakteristike mikrofona. Može, ne kažem, ali brate, cimanje, a nećeš dobiti ne znam ni ja šta...

Snimke na koje smo navikli kada je tamburaška muzika u pitanju su uglavnom pravile "državne" produkcije, BG,NS i ZG, i to je ta tehnika i studiji koje su imali... Svi mikrofoni tradicionalno dobri za snimanje gitara (ne pojačala nego akustičnog instrumenta) bilo kondenzator ili dinamički i dobra postavka planova u miksu...

Grubo: Bas i kontra su u centru, primovi, bas primovi u stereo napred, čelo prateće drugi plan isto stereo, upeglavanje...

Tu nema divljačkih L/R panorama i razlika u snazi, to je "džez" ovih prostora i usvirana banda sama upravlja dinamikom...

Tipičan primer, produkcija RNS s' polovine 90-ih...

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/VtbC_t40Y7c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

All times are GMT +1. The time now is 10:08 PM.