Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Nova "gluva soba" - bez plafona? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=39126)

awacs 24-09-2011 10:58 PM

Re: Nova "gluva soba" - bez plafona?

Quote:

Originally Posted by Miha Blaze (Post 313178)
Sviramo i probe tu (ne komercijalno), a dal ima veze? Kad snimam bend na "1,2,3" svi sviraju i prave tu veliku buku o kojoj pricam...

Pa šta ga znam, cenim da bi smanjenje "buke" u samom prostoru pripomoglo rešenju prenošenja iste te buke ka komšiluku...

Ja to gledam onako seljački (muzikantski) - galama koju u samom prostoru napravi bubanj diktira glasnoću svih ostalih instrumenata. Ergo, kada bi soba kao takva bila bolje kontrolisana po pitanju reverberacije možda ni basista ni gitarista ne bi morali da se "šrafe" ko nezdravi, pa bi u startu ukupna proizvedena buka bila manja. I tako redom. A možda sam promašio i temu i vek (ovo drugo garant jesam :)).

Pozdrav,

Vasa

boggy 24-09-2011 10:58 PM

Quote:

Originally Posted by Miha Blaze (Post 313175)
izvinjavam se na neupucenosti, al sta je double leaf?

otprilike konstrukcija gips-kamena_vuna-gips koju je opisao quake2, u nekom postu gore.
Quote:

Originally Posted by Miha Blaze (Post 313175)
I gde nastaju nesporazumi i nerazumevanja?

Nesporazumi nastaju sto ljudi uzmu zdravo za gotovo STC (Sound Transmission Result) rating neke kombinacije i ocekuju da je izolacija u celom frekventnom opsegu takva, a nije, betonska ploca iste debljine je po prvilu uvek bolja za niske frekvencije (ispod 100Hz). Pri tom je za frekvencije iznad 100Hz, zapravo obrnuto...

Ne ocekuj mnogo vise od 20dB transmisionih gubitaka (izolacija), za bilo kakvu kombinaciju koja nije beton, na frekvencijama ispod 100Hz. Takodje uzmi u obzir da tezinu izolacije koju se spremas da postavis, moras kaciti na postojeci krov koji je projektovan da moze da izdrzi crep i neku kolicinu sneznih nanosa zimi... te da ne smes preterano ugrozavati njegovu staticku izdrzljivost, jer ce se u suprotnom srusiti. Betonska ploca moze da se projektuje da bude izdrzljivija od drvene krovne konstrukcije pa se jos kojesta moze kaciti na betonski plafon.

Miha Blaze 24-09-2011 11:10 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 313181)
Pa ?ta ga znam, cenim da bi smanjenje "buke" u samom prostoru pripomoglo re?enju preno?enja iste te buke ka kom?iluku...

Ja to gledam onako seljački (muzikantski) - galama koju u samom prostoru napravi bubanj diktira glasnoću svih ostalih instrumenata. Ergo, kada bi soba kao takva bila bolje kontrolisana po pitanju reverberacije mo?da ni basista ni gitarista ne bi morali da se "?rafe" ko nezdravi, pa bi u startu ukupna proizvedena buka bila manja. I tako redom. A mo?da sam proma?io i temu i vek (ovo drugo garant jesam :)).

Pozdrav,

Vasa

Apsolutno si u pravu, akusticki uslovi ce biti sredjeni do neke mere... basevi su vec "sredjeni" jer ih dosta ode napolje i ne vrati se preko plafona :)))
Ja ne mogu da budem baba roga i da trazim ljudima da se stisaju :))
A pogotovo to ne mogu da radim na snimanju, kao, sviraj tise da ne smetamo komsijama :) malo je glupo... stoga gledam da uradim ono sto mogu da popravim tu izolaciju ka spolja ;)

Bogi, da li mozes da mi nadjes neki naucni rad koji se bavi tom tematikom izolacione moci pregrade, nisam cuo da je za vishe frekvencije obrnut slucaj... cisto da budem u toku, jer sam ja ucio suprotno... Kapiram da se teorija menja vremenom, a ja nisam obavesten...

Bogi, sta ti predlazes, sta da uradim, mislim da ce taj sendvic moci da izdrzi konstrukcija, jer su to grede 20x20cm drvene... one nose plafon koji je lagan jer je od dasaka i malo lesonita...

Poz!

boggy 24-09-2011 11:14 PM

Quote:

Originally Posted by Miha Blaze (Post 313185)
.......
Ja ne mogu da budem baba roga i da trazim ljudima da se stisaju :))......

Ne treba da im trazis, pobogu... NAREDI IM! :shock: :p :da:

boggy 24-09-2011 11:25 PM

Quote:

......
Bogi, da li mozes da mi nadjes neki naucni rad koji se bavi tom tematikom izolacione moci pregrade, nisam cuo da je za vishe frekvencije obrnut slucaj... cisto da budem u toku, jer sam ja ucio suprotno... Kapiram da se teorija menja vremenom, a ja nisam obavesten...

Evo ti par na brzinu:
"Sound Insulation of Foils and Membranes", L. Weber, S. R. Mehra, Fraunhofer Institute of Building Physics (IBP), Stuttgart

"A Simple model of the sound insulation of gypsum board on resilient supports" Bradley, J.S.; Birta, J.A., National Research Council Canada

Quote:

Bogi, sta ti predlazes, sta da uradim, mislim da ce taj sendvic moci da izdrzi konstrukcija, jer su to grede 20x20cm drvene... one nose plafon koji je lagan jer je od dasaka i malo lesonita...
...

Onda stavi otprilike to sto ti je quake2 opisao, zameni OSB sa gipsanom plocom, dobices odlicnu izolaciju iznad 300Hz (glas i nadalje)... bubanj i bass ce da ti cure... i to ti je kompromis.... stanje ce da bude bolje ali nece biti idealno

awacs 24-09-2011 11:44 PM

Quote:

Ja ne mogu da budem baba roga i da trazim ljudima da se stisaju :)) A pogotovo to ne mogu da radim na snimanju, kao, sviraj tise da ne smetamo komsijama :) malo je glupo...

Pa glupo je ako im ka?e? "svirajte ti?e zbog kom?iluka". Malo manje je glupo ako im ka?e?: "sti?ajte se da biste bolje čuli jedni druge". Ustvari, to uop?te nije glupo, čak ni u 21. veku :)

Pozdrav,

Vasa

NLP 24-09-2011 11:50 PM

Re: Revolver Studio, iz temelja

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 313122)
Koliko vidim na John Sayers forumu, kod Mike Valeta si imao pored "double leaf", tra-la-la... , pre svega armiranu betonsku plocu, doduse oslabljenu "monta" blokovima... ali to je betonska ploca, teza od svega sto si na nju nakacio kasnije.
Miha Blaze nema betonsku plocu.
[za link na thread kliknite na sliku]

S obzirom na industrijsku halu u kojoj se nalazi studio, pretpostavljam da je poenta izolacije tamo, u stvari, izolacija OD spoljasnje buke a ne buke studija prema okolini. Pri tom ocekujem da frekventni sadrzaj spoljasnje buke nije preterano bogat frekvencijama ispod 100Hz. Samo spekulisem.

Miha Blaze trazi izolaciju prema okolini, a u stanju je da generise svasta nesto ispod 100Hz, kao i Mike Vale, uostalom... jedino je pitanje koliko industrijskoj hali smeta njegova "mmmf, mmmf, mmmf..." buka... koja prodje kroz plafon... nekom urbanom kvartu ce zasigurno smetati vise.

To oko "double leaf" tralala... te nisam razumio?

Ako smo več kod double vs triple leaf na ne?to veoma iritantno si me sjetio! tu ima jedna gre?ka koju skoro svi članovi svetskih forumu se zakače i nemaju pojma jer su knjige povr?no napisane i sami zaključe napravilno;

double leaf je kad se koristi dve sasvim jednako masivne pregrade za zvuk, kojeg blokiraju.
Iz mnogobrojnih testiranja se zaključuje da triple leaf (varijanta sa 3 pregrade) daje slabije rezultate (resonancije...) nego double leaf ako mu doda? jo? malo mase...

A onda netko objesi fotku studija na neki forum i ima masivan zid od cigli i napravi sobu u sobi sa double leaf od gipsa i svi se čude kako mu palo na pamet da je napravio triple leaf... e to nije triple leaf jer nisu sve 3 pregrade sasvim jednake mase... ponekad pomislim da to ne zna ni Sayers ako gledam komentare...

Znam da Miha nema betonsku ploču ali sam mu samo rekao ?to i kako neodvisno kako ima on, jer onda mi preostaje jedino da idem kod njega, (ako treba uzmem sa sobom i certificiranog statičara) i vidimo ?to mo?emo da objesimo da bude maksimalno koliko mo?e na situaciju.

Jeste da, mi?ljena je izolacija od spolja?ne buke jer je u industrijskoj coni.
Ali na sreču napravljena soundproofing ?koljka ne zna razlikovati od zvIuka koji ide u prostor ili onaj koji ide iz prostora:)

Pa u industrijskoj coni ako ti ide na svake nekoliko minuta pored hale ?leper sa prikolicom svega 10 metara pored tebe... ima svačeg i ispod 50Hz...

E sad u urbanom kvartu... i u ovom prostoru su pravljeni veliki kompromisi koji mi se nisu uop?te sviđali, pto sam i komentirao na Sayers forumu ali da ka?em posve objektivno bez mog komliciranja:);
za tu prostoriju u toj okolini je ispalo da je dosta dobro.
I tako veoma zadovoljan je Vale pa i posledično ja.
... iako mi svake toliko ka?e da sam malo previ?e komplikator:)

boggy 24-09-2011 11:56 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 313195)
To oko "double leaf" tralala... te nisam razumio?
.....

Mrzelo me da nabrajam sta je quake2 stavio u njega... pa sam rekao tra-la-la (kao pesmica), a moze i bla-bla (nabrajanje)... jer sam smatrao da je nebitno da opet nabrajam sta konkretno smatram pod double leaf (koga si uveo kao termin u thread)... nego sam samo hteo da skrenem paznju da je homogena masa... bez supljina mnogo bolji izolator za niske frekvencije (bio to gips, beton... svejedno... beton je jeftiniji na tako veliku debljinu)

NLP 25-09-2011 12:03 AM

Jeste.
Pitanje je koliko te košta ojačavanje krova da možeš da spustiš recimo dosta dobar double leaf (i on košta mnogo, nije gips i izolacija free kad se ide sa 3 ili četiri pločama X 2 (duble leaf)) ... onda se udaljiš sa cjenom i od betonske ploče.
Kako god financijski; obje varijante če ti osigurati veoma dobre razultate da se nečeš svađati sa komšijama ali treba imati na umu kako če ti se buka prenositi u okolinu iz drugih površina prostora, je li tvoji zidovi dosta blokiraju zvuk i otvori u zidovima (vrata, prozori...).

boggy 25-09-2011 12:17 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 313195)
.......
Pa u industrijskoj coni ako ti ide na svake nekoliko minuta pored hale ?leper sa prikolicom svega 10 metara pored tebe... ima svačeg i ispod 50Hz...
........

Ako posmatramo modernu i popularnu muzicku produkciju i njenu nominalnu "dinamiku".... nema problema ni sa sleperom niti njegovim sub frekvencijama... za filmsku produkciju je to vec tezi problem.

Drugo, tamo si i u one blokove sipao "kvarcni pijesak" koliko se secam... te je i tu odradjena LF izolacija...

All times are GMT +1. The time now is 10:22 PM.