![]() |
Re: Karatavan izolacija
Eto vidiš, mogao sam da pretpostavim :). Ode pm ...
|
Quote:
Quote:
I jedna recenica sa pocetka price: Quote:
pozdrav bogi |
da odgovorim javno na deo privatne poruke, na ideju da se za izolaciju ne potrosi vise od 10cm debljine....
Znaci... zahtev koji trazi sirokopojasnu zvucnu izolaciju od 60dB u opsegu frekvencija od 30Hz do 20kHz, a da pri tom sloj te izolacije ne zauzme vise od 10cm je nerazuman. Evo, da olaksam ostalima razumevanje problematike.... sto se tice cena... ako se radi gips plocama, sa materijalom to izadje 30-40EUR/m2 (2400-3200EUR ukupno), za izolaciju prema postojecim zidovima od cigle... i debljina iznosi od 15-25cm. Zidovi od cigle su uracunati te su izolacioni slojevi prilagodjeni tvojoj situaciji, Nenade. Sto se tice plafona i poda, s obzirom na vec losu zvucnu izolaciju... procenjujem (bez proracuna, ofrlje) da bi cena mogla biti od 60-100EUR/m2 sto za tvoj slucaj iznosi 4800-8000EUR. Takodje ce tu trebati da se srede vrata (i eventualno prozori).... pristojno teska, dupla vrata (jedna iza drugih) kostaju oko 600EUR... itd... Sve cene koje navodim su BEZ projekta ni nadzora... Uglavnom... sa 10cm zvucne izolacije se ne moze NISTA ozbiljno napraviti... u svakom slucaju. pozdrav bogi p.s. povrsine zidova su 80m2 a povrsina plafon+pod je 80m2... te se cene mogu korigo vati prema postojecem uslovima. |
[QUOTE=boggy;277828]Znaci... zahtev koji trazi sirokopojasnu zvucnu izolaciju od 60dB u opsegu frekvencija od 30Hz do 20kHz, a da pri tom sloj te izolacije ne zauzme vise od 10cm je nerazuman.
Da budem siguran da smo se razumeli - znači ako sam ja izmerio kod kom?ije 42dba na emitovanih 100dba, i ako hoću da mogu sa istim nivoom buke kod kom?ije da slu?am na 115 dba, to znači da mi treba 60db izolacije? Ne razumem se u fiziku sa dba i db osim principijelno. pozdrav, Nikola |
[QUOTE=nee;277831]
Quote:
Sto se tice merenja... nisam siguran koliko su pouzdana, s obzirom da je nivo apsolutnog akustickog suma analogne rezije (bez digitalija koje imaju ventilatore)... oko 30-40dBA. Ako su tvoja merenja tacna... ti i tvoj komsija imate jako dobru izolaciju i ne treba vam nista (osim da popijete kafu... ili sta vec hocete) pozdrav bogi |
Evo da dodam jos i to ... blizu 40dB(A) (A-weighted Sound Pressure Level) pravi RuDAW ONE, na jedan metar rastojanja, u mojoj sobi, u gluvo doba noci kada svi spavaju i ne radi pumpa od centralnog grejanja.
Vise o tim merenjima imas ovde: http://www.rumski.com/forum/showpost...1&postcount=13 pozdrav bogi |
Znači ovaj moj merač Velleman DVM805 ne valja? To sam kupio kao pristupačan digitalni merač u mikro princu ...
http://www.tequipment.net/Velleman_dvm805.html to se čuje jedva iz daljine kad izmeri 40dba, na 42 se čuje već jasnije, npr to nije buka koju je lako trpeti ceo dan, a ova od 40 mo? da prođe. E i jo? sam na?ao srpski zakon da je limit buke u zgradama 35 dba po danu, znači to realno nije nikad? pozdrav, Nikola |
Quote:
Zakon je prepisan odnekud, i ima veze sa ljudskim potrebama, ali nema veze ni sa cim drugim. Dobiti nivo buke u stanu u centru ispod 50dB(A) na neki normalan nacin i uz neki standardni gradjevinski postupak nije realno, zbog gradskog saobracaja... Merili smo buku u stanu na Zelenom Vencu pored semafora... i buka je povremeno i preko 100dB na sredini sobe kada je otvoren prozor... kad pun autobus krene iz stanja mirovanja, zgrada se ljulja! I sad... kako smanjiti takvu buku na zakonski dozvoljen nivo, a ne poskupeti izgradnju stanova drasticno. Ljudi zive u takvim stanovima... godinama trpe buku, mimo zakona... i nikom nista. pozdrav bogi p.s. Uz koriscenje siroko rasprostranjenih gradjevinskih metoda... buka na ulicama ne bi smela da predje 60-ak dB(A), na mestu zida kuce ili prozora kuce... i onda buka moze biti u zakonskim okvirima... |
Evo sad izmerih muk kod sebe kući, mirna ulica na voždovcu, ovaj moj meri 34dba, a donji limit mu je 30. Ja ne čujem skoro ništa.
A na wikipediji sam našao da 40db i nije tolko tiho, kaže da je to nivo za normal talking, 1 m distant 40 – 60 (dba). Znači kad neko priča najtiše što može na metar to je 40dba po njihovom. 42 dba bi trebalo da je više od 50% jače. To je ipak neprihvatljiv nivo buke da smaram komšiju satima svaki dan ... poz, n |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
All times are GMT +1. The time now is 03:55 PM. |