Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Peglanje (uravnote?enje) snimka (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=33065)

google 07-03-2010 11:52 AM

Re: Peglanje (uravnote?enje) snimka

Ja ne znam sta znaci "upeglavanje". Kada nesto odsviram, ja cu pre sa volumenom i brisanjem doterati deonicu, nego sa compresorom i eq. A doterujem tako da "moze da prodje", samo ono sto je suvise tiho ili glasno pojacam/utisam tako da ne smeta, a da da ostane maksimalno dinamicno.

Ako nesto ne valja, obrisem. I sve treba da se cuje jasno kao dan bez eq i compresora.

sira 07-03-2010 11:57 PM

Ja ako mi se ne sviđa kako gitara zvući kad je snimim je snimim ponovo, i tako koliko god puta treba dok ne zazvuči kako treba.

google 08-03-2010 10:06 AM

Ne valja kad je suvise tacno, bolje zvuci sa malim nesigurnostima. Ispravim samo sto treba da se ispravi, a ne mora ponovo svirati. Vise mi se svidja kako zvuci. Moze sve biti van ritma, ako zvuci- ne diram.

Nekad zvuci totalna glupost, improvizacija i sl. iako nije tacno odsvirano, a nije ni neka ideja... Tesko je biti pametan...

Bockie 09-03-2010 12:08 PM

Quote:

Everlast:
Nemoj stavljati "upeglanost sounda" ispred same muzike. Ako sama pesma nema dobar vajb, nesto da pokrece slusaoca u bilo kom smislu, nece pomoci nikakva upeglanost. Licno stavljam kvalitet pesme iznad mixing/mastering zahvata. Ja bi radije slusao nesto sto mi "muzicki" odgovara, makar bila i potpuno skrnava produkcija, nego neku genericku, besmislenu stvar koja je upeglana u miliondolarskom Neve okruzenju...dobar domaci primer za to je npr Azra(iako licno nisam fan), cije su pesme uvek bile tehnicki silovane - jedan Van Gogh, koliko god bolje zvucao(tehnicki) ne moze da nadmasi esenciju Stulicevih pesama koje su produkcijski trash

A ti snimci "klasicnih grupa" zvuce "kao ploca" vec posle samog snimanja - samo podignes fadere na mixeru i to je to...tako to rade oni koji znaju

Dobri izvodjaci, dobar song, dobar recording - maltene 90% posla
+158!!!

Potpuno tacno!

google 09-03-2010 03:33 PM

Ja sam isto misljenja da dobra pesma + dobar arazman + dobri muzicari + osrednji snimak, zvuci odlicno samo sa podesavanjem glasnoce i panorame. A i panorama ide jednostvno ili levo ili desno ili centar. Mora sve da izadje i da svira i da zvuci.

Npr. slusao sam snimak od pre 2. sv. rata neki tamburasi, orkestar "Orao", pesma je "Varala me jedna cura mala". Super zvuci. Posle isto to, samo moderna produkcija . Bolje zvuci onaj snimak od pre 100 godina. Bolje odsvirano, izvedeno, aranzirano, svirano sve odjednom.

Znak 10-09-2010 08:58 PM

Quote:

Originally Posted by Everlast (Post 273346)
dobar domaci primer za to je npr Azra(iako licno nisam fan), cije su pesme uvek bile tehnicki silovane - jedan Van Gogh, koliko god bolje zvucao(tehnicki) ne moze da nadmasi esenciju Stulicevih pesama koje su produkcijski trash

Ovo je interesantna tvrdnja i mogla bi voditi ka raspravi o definiciji pojma produkcije. Sla?em se s tobom u svemu u vezi kvaliteta pesama itd, ali ja produkciju shvatam kao konačni rezultat celokupnog rada na nekoj pesmi ili albumu, ?to uključuje i kvalitet tekstova, kompozicije, aran?mana, izvođenja i tek na kraju tehnički aspekt cele stvari. Prema tome, najbolju produkciju ikad urađenu na ovim prostorima mo?emo čuti upravo kod Azre (albumi Sunčana strana ulice i Filigranski pločnici), a produkcija kod Van Gogha nije ni prineti tom kvalitetu.

Heavy Jerk 11-09-2010 03:31 AM

Pojam upeglanosti po meni, pored dinamicki uravnozetenog, najvise oznacava ritmicki sredjen snimak (sto se postize editingom/kvantizacijom, jel'te).

Everbeatz 11-09-2010 11:27 AM

"Uravnotezenje snimka" znaci da je sveukupni frekvencijski balans sredjen, compression-to-transient balans ok, takodje da su i sami odnosi/relacije izmedju instrumenata izbalansirani

All times are GMT +1. The time now is 12:53 PM.