![]() |
Re: Efikasnost bass trapova?
Pa odvisno od specifičnog prostora i napravit akustičku analizu i pripremiti rješenje...
... a ekspres rješenje je (napisano več ogromno puta): pokrij sve prve refleksione površine sa absorberima (recimo modularan princip - 10-15cm debeo absorber iz kamene vune gustoče od 80-130kg/m3 recimo i dimenzija 120x60 ili u kakim izmerama je u kojoj zemlji dobavljivo... prekrivena sa akustičkom tkaninom i uokvireno u okvir iz metala ili drveta... ako može neka bude okvir perforiran 40% i više ako može...), kako se pokrivaju prve refleksione površine - igra sa zrcalima če pomoči (sad si nešto več napravio/popravio ali imaš još mnogo previše nizkih frekvencija u prostoru!)... ... onda pokrij (koliko ide!) sve čoškove (ima ih 12! u svim prostorijama koju su pravougaonog oblika) sa superchunks principom. Deblje bolje, veče bolje. Jedan primjer modularnog principa i LEDE dizajna: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25103 Onda ako je prostor malen onda je treba još više zagluviti jer če basovi još uvijek poprilično divljati... ako je prostor dosta pogodan onda se mogu dodajati i difuzori... ako je prostor velik može i drugi tip akustičkog dizajna doči u obzir, koji donosi drugačiji razpored elemenata i konstrukciju te viši nivo proračuna... ima toga, to je tako na brzaka. E koliko je sad sve to skupa to ne mogu znati:( |
NLP
Hvala na odgovoru.Sa superchunk se ne mogu resiti frkvencije 20-200hz bar ne dovoljno probao sam u sve coskove vunu 100kg/m3 70cmx 70cm sve ostale frekvencije nisu problem imas li neki predlog? |
NLP
Sta mislis o membrani preko poroznog absorbera?Koja vrsta materijala bi bila prikladna? |
Do cca. 100Hz se daju rije?iti problemi sa takvom gustočom, brojčano mnogo elemenata i do 80, 70Hz ali onda moraju biti i deblji (superchunks i slično).
Kod membrane je komplicirano, odvisno je od gustoče i tipa vune ili pjene i slično te te?ine i vrste membrane... Nema neke absolutne kalkulacije nego eksperimentiranje. Najbr?i način su resonatori tipa Helmholtz, koji nisu neutralni elementi za prostoriju za kritičko slu?anje... o tome smo se dosta raspričali... Evo jednog kalkulatora: http://www.mh-audio.nl/ACalculators.asp# ali to valja za resonatore koji su "sealed" - začepljeni! ... inače je previ?e parametara da bi se moglo tako lako izračunati... |
NLP
Puno hvala. Hajde molim te reci nam koja debljina kamene vune od 100kg/m3 treba biti na zadnjem zidu da bi dilo efikasno i za niske frekvencije(malo da i mi naucimo) i ako moze jedno kratko obrazlozenje? |
Akustički tretman odvisi od specifičkog prostora, mora biti konkretan primer!
Ovdje ga nema. Zato ne mogu da kažem što i kako na zadnjem zidu. U glavnom veliki studiji imaju i po metar i više debele absorbere po stropovima, zidovima. Upotrebljavaju se i membrane i još čega... ... i deblji je absorber, manje gusta je moguča upotreba kamene vune... A specifičkih i dokazanih pravila nema. Samo rezultat je mjerilo. |
NLP
OK razumeo sam.Cisto sam mislio da nije lose da na zadnjem zidu bude sirokopojasni absorber koji nebi vracao zvuk nazad ka slusanju.Sta mislis o hanger varijanti.Da li imas neko iskustvo sa tim?A pada mi na pamet i drveni opiljci bi mogli posluziti kao absorber pa i za niske frekvencije sta mislis?Moglo bi se napraviti razlicita gustina ustvari specificna tezina. |
Hangeri nisu dokazano bolji absorberi od prostijih varijanti.
Ne znam ?ta treba? na zadnjem zidu jer uop?te nemam pojma kakvu ima? prostoriju!!! Ne znam ?ta točno misli? sa drvenim opiljcima. |
NlP
OK razmisljao sam o drvenim opiljcima da budu absorberi niskih frekvencija umesto kamene vune.Na preimer superchunk ali od drvene piljevine bukva hrast.Sta mislis da li bi bilo vise efekta od kamene vune posto sam procitao da je drvo dobro za absorbciju . Pozdrav Zoki |
Šta misliš; prvo akustički izmeri prostoriju onda da napraviš absorbere iz tih opiljka i opet izmeriš prostoriju, onda daš "klasične" absorbere iz guste kamene vune i opet akustički izmeriš!
Onda nam pošlji grafove ovdje pa da vidimo što se dešava. ... nemoj zaboraviti da je i sneg vrlo interesantan za absorpciju frekvencija! http://www.ibp.fraunhofer.de/akustik...r/index_e.html |
All times are GMT +1. The time now is 09:58 PM. |