Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Na?i uzori... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25286)

DaBear 18-02-2009 05:55 PM

Re: Na?i uzori...

sve je to dosadno do zla boga!!! (sto bi rekli)

Sve sam to slusao dok sam isao u srednju skolu, i Yes i Wakemana, i Vangelisa..i ELP i sta sve ne..pa Rush (malo komplikovaniji sound..) itd..
sve mi to danas dosadno...idrk****e, itd...ne znam

i carl Palmer mi je bio uzor (bubnjar ) i Nel;a Peart (rush) ali sve mi to danas besmisleno !!

sRce 18-02-2009 06:42 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 235633)
sve je to dosadno do zla boga!!! (sto bi rekli)

Sve sam to slusao dok sam isao u srednju skolu, i Yes i Wakemana, i Vangelisa..i ELP i sta sve ne..pa Rush (malo komplikovaniji sound..) itd..
sve mi to danas dosadno...idrk****e, itd...ne znam

i carl Palmer mi je bio uzor (bubnjar ) i Nel;a Peart (rush) ali sve mi to danas besmisleno !!

a sta ti nije dosadno...

RetroMan 18-02-2009 06:43 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 235633)
ali sve mi to danas besmisleno !!

Kao i bavljenje muzikom (generalno)! Zar ne?

RM

DaBear 18-02-2009 06:51 PM

@ srce - sta mi nije dosadno? - dobra, dobro napisana i izproducirana pop muzika..

@ retroman - besmisleno - da! ( u neku ruku...)

smor

sRce 18-02-2009 07:26 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 235642)
@ srce - sta mi nije dosadno? - dobra, dobro napisana i izproducirana pop muzika..

@ retroman - besmisleno - da! ( u neku ruku...)

smor

mozda si i u pravu...

RetroMan 18-02-2009 07:42 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 235642)
dobra, dobro napisana i izproducirana pop muzika..

Ono sto mnogi ne znaju je da je Wakeman svestran muzicar i stoji iza mnogih hitova pop muzike, mozda najpoznatiji su Bowie-jevi, ali meni, i mnogima, nezaboravni hit Morning has Broken (Cat Stevens) je tipican primer njegovog senzibiliteta u aranzmanu i sviranju klavira.

RM

alfom 05-03-2009 05:45 PM

Ne mogu a da ne dodam ovo, jer se na ovom učila čitava Juga te generacije i mnogo jo? poslije :

http://www.youtube.com/watch?v=G6x8GGXrCFQ

Kad se pojavio single Speed King / Highway Star (ili Space Truckin - davno bija?e), sve je explosion.

roginator 05-03-2009 09:35 PM

TOP broj jedan !!!

PATRICK COWLEY

2. Giorgio Moroder

3. Bobby Orlando

4. Dennis LaPage

5. Gino Soccio

clusterchord 05-03-2009 10:34 PM

ne znam sad jel ovaj topic o uzorima, ili koju muziku smo najvise voljeli/volimo ?? to bas i nije isto.

Muzicki, u smilsu harmonije/aranzmana/stila odn. estetike, vjerojatno su na mene najveci uticaj ostavili:

1. Yes i Genesis (sa i bez Gabriela) iz 70tih
2. Tangerine Dream iz Virgin Records ere 70tih - Stratosfear, Force..
3. Peter Gabriel i Saga iz ranih 80tih
4. Debussy/Ravel/ rani Stravinsky - Impresionisti
5. Mike Odlfield iz ranih 70tih - Ommadawn i Tubular Bells, Incantations
6. 4AD Records, Beggars Banquet i Cramboy izdanja - ponajvise Dead Can Dance, Cocteau Twins, This Mortal Coil, Tuxedomoon i Bauhaus.
7. Vangelis, Pat Metheny Group rane ECM ere.

u nedavnija vremena, znaci zadnjih 10 - 15 godina, utjecao je na mene Massive Attack, Deep Forest, RadioHead. pa neki skladatelji iz ranog 20 st. kao npr. Bela Bartok i Schoenberg. post impresionizam itd. Jerry Goldsmith i Alberto Iglesias na filmskoj muzici itd..

a kao klinac volio sam, ali nisam i svirao u tom stilu, i Led Zeppelin, ACDC sa Bon Scottom i dan danas mi "radi" nepogrijesivo. pa kasnije Duran Duran, Simple Minds, U2. mislim da mi nisu uzori ali volim neke njihove albume do boli.. itd.. isto sam obozavao Azru. znao svaki ton i svaku rijec Suncane sTrane ulice itd.. ABBA i Queen jedni od najvecih. sta rec. sve mi njihove pjesme "rade" i dan danas.

jbga ... itd mogli bi ovako do sutra.

All times are GMT +1. The time now is 09:37 PM.