![]() |
Re: nekad i sad
Nema ni?ta ljep?e nego kad se dobro uvje?bani band zalijepi na 2" 16 kanalni studer...eh...
U mixu nema dodavanja gaina po EQ-u... Toliko je sve puno i sočno od blagostanja zvuka da mo?e? samo oduzimat...Probo ja puno puta. Vjerujte mi... Kad smo kod toga, neki dan sam izvadio stare snimke snimane na dotičnom ostarjelom gospodinu Studeru i popizdio do te mjere da sam kompletno rasturio studio i slo?io setup da sve ?to snimam ponovo ide preko trake... Jest da jo? jedna jedina firma na svijetu jo? proizvodi vrpce(RMGI-dačeri) a i ne mogu ba? nakupovati praznih vrpci jer makar ih ne koristio one se tro?e pa nije ba? pametno kupiti kontejner u strahu da će dačeri bankrotirati kao i svi koji su se bavili trakama prije njih...Dok ide, ide... A ?to se tiče mixa u "ono" vrijeme...to je bio perfomance i adrenalin ravan nastupu na bini. |
Quote:
|
Quote:
|
Svojevremeno, kada se naveliko koristila analogna tehnologija, a MIDI bio u povoju, pravo je uzivanje bilo ucestvovati u projektima. Stvaralacki elan i ozbiljnost u studiju su bili na najvisem nivou. Svi su se trudili da u svom domenu posla daju maksimum. Zvuk i boja instrumenta su se trazili odmah, preciznost sviranja je morala biti najveca moguca, jer nije bilo editora kojim bi se greske ispravljale.
Sama tehnologija usnimavanja je bila prilicno jednostavna: mikrofon, preamp (sa miksera ili eksterni, ko ih je imao), kompresor, kada je i ako je bilo potrebno, i na kraju magnetofon, u manjim studijima cetvorokanalni i osmokanalani, a u vecim oni sa 16 ili 24 kanala. Editovanja skoro i da nije bilo, jer je sve moralo da se usnimi tacno i precizno. Punch in je dosta pomagao da se pojedini segmenti traka usnime ponovo, a da se predhodni losiji segmenti brisu. Miksovanje se sastojalo u vracanju snimljenih traka sa magnetofona na mikser, na kojem su se signali dodatno kompresovali i bojili eksternim hardverskim efektima. Snimanje mastera obavaljalo se na neki dvokanalni magnetofon, a kasnije i na DAT. U svakom slucaju, u studio su dolazili pripremljeni i uvezbani muzicari svesni da od njih samih najvise zavisi kako ce krajnji snimak izgledati. Kao sto neko rece, zadovoljstvo i izbudjenje su bili jednaki nastupanjima uzivo. |
Lepa vremena puna entuzijazma,daleko od digitalije,za nas "amatere" vrhunski hal je bio AKG BX 5 (zicani hal koji je zvucao metalno sa max rev time oko 1.2 sec ) pa smo se setili da na njega vezemo mali studer A 77 (glavni studer B 77 je trebao za mix) u petlji i da mu ukljucimo rec i pustimo play sa druge glave tako da se njegovo vreme reverberacije produzi na 2.5 sec , kakva je to revolucija bila!!!Poslusajte Merlin i prvi album Vremena su kokuzna,to je taj hall!
A tek prostorije ,mnogi su lepili kartone od jaja na plafon i zidove...Mi smo ipak bili napredniji pa smo po zidovima bivseg WC u Skenderiji u Sarajevu,tada preuredjen u studio BLAP Brana Likica, lepili itisone.Naravno stakla nije bilo pa se neki put nije ni znalo ko peva.Evo anegdota ,dosao sam na pola snimanja za reklamu za Sarabon (Sarajevske bombone),neki oprski pevac nije mogao da otpeva tacnu skalu kroz slogan Sa - ra- bon,naravno vratio sam ga sigurno 20 tak puta,kada je izasao vidno uzbudjen noge su mi se sledile ,bio je to Goran Bregovic koji je pokusavao da imitira operskog pevaca,naravno nije mi zamerio... |
Sve OK, Bregovic, traka, studio, kartoni i to...ALI SARABON?! Pa to je definitivno najgluplje ime za proizvod ikad izmisljeno!
|
A prvi atari,a vuca modula...povezivanje midi kablovima,pa usnimavanje sinka na traku....uf pa sve zavrsis,joooooj pa morao si kombi da imas da sve posle miksa vratis kuci,imalo je to i svoju sado mazohisticku stranu....sad sve stane na dvd ili na usb.....za svirku i da ne pricam,stvarno si morao da znas...studio je uglavnom radio na satnicu...nije bilo zezanja...nije bilo edita,joj pa prvi sempleri koliko muke sa njima...pa prvi adati...njihovo kasnjenje...a o ceni i da ne govorim....samo cu reci sad sve to stane u usb...i jos nesto,nije mogao pevac da se lepi,nego je svaki refren morao da peva,pa su drugacije i zvucali,do duse morali su i da znaju da pevaju i bilo je zivota u svemu tome...samo kad se setim....:wink:
|
All times are GMT +1. The time now is 10:22 PM. |