Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Nivoi slusanja u reziji i muzicka produkcija/postprodukcija... (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15963)

SHIVA 03-12-2006 11:03 AM

Re: Nivoi slusanja u reziji i muzicka produkcija/postprodukcija...

Jasno mi je da loudness war nie tema. Bunilo me spominjanje optimalne glasnoche za rad, korekcija volumena kad nakon filma pustish glazbu i ostali primjeri pa sam htio bit siguran da razumijem o chemu je zapravo rijech.

Ako nisam skroz prodebilio... trik je u tome da kad "kupac" zahtjeva -11 dB RMS-a producent mozhe pouzdano stishati output i tako raditi na svom optimalnom nivou bez da si oshtechuje sluh sa -11 dB RMS-a a kupac i dalje bude zadovoljan jer dobije ono shto je trazhio?

Ako je odgovor da to bi se ujedno dalo koristiti za korekciju volumena kod obichnog "potroshachkog" slushanja trackova razlichitih izvodjacha (i volumena). Mislim da bi tako neshto veseliloo mnoge ljude koi (kao ja) imaju naviku slushati glazbu i dok spavaju :).

boggy 03-12-2006 11:17 AM

Quote:

Originally Posted by SHIVA
Jasno mi je da loudness war nie tema. Bunilo me spominjanje optimalne glasnoche za rad, korekcija volumena kad nakon filma pustish glazbu i ostali primjeri pa sam htio bit siguran da razumijem o chemu je zapravo rijech.

Ako nisam skroz prodebilio... trik je u tome da kad "kupac" zahtjeva -11 dB RMS-a producent mozhe pouzdano stishati output i tako raditi na svom optimalnom nivou bez da si oshtechuje sluh sa -11 dB RMS-a a kupac i dalje bude zadovoljan jer dobije ono shto je trazhio?

Ako je odgovor da to bi se ujedno dalo koristiti za korekciju volumena kod obichnog "potroshachkog" slushanja trackova razlichitih izvodjacha (i volumena). Mislim da bi tako neshto veseliloo mnoge ljude koi (kao ja) imaju naviku slushati glazbu i dok spavaju :).

Pa tako nekako,... film se moze koristiti kao neka referenca jer se tu standard postuje. I to ispada neki najnizi RMS ako se gleda stanje na trzistu danas...

Znaci "dobitak" na RMS koji je trazen od strane klijenta, se moze dovesti u "naviknut" SPL... ili, ako klijent trazi -11dBrms, onda se nivo slusanja (normalan na -20dBrms), utisa za 9dB, i culo sluha dovede u optimalan radni rezim...

Jedini je problem to raditi automatski, kod "consumer" slusanja,... jer to dodje kao AGC (automatic gain control)... sto je ruzna pojava koja se najcesce cuje kod jeftinih snimaca.,... kad nema niceg, onda se dobije sum, kada se pojavi signal onda sve udje u klip dok se ne "ustanovi" da se nesto desilo i tako u krug...

Kod profesionalnog rada u muzickoj produkciji, gde se radi jedna pesma u jednom trenutku sa "zadatim" RMS, je moguce uraditi preset, i tako raditi do kraja...
Rezultat je koriscenje sluha UVEK u optimalnom rezimu, pozeljno najosetljivijem i frekventno najravnijem..., i time obracanje paznje na to sto se radi na uvek isti nacin... nisam siguran, ali mi se cini da bi to moglo da prouzrokuje manje gresaka u produkciji i vecu verovatnocu za uspeh... mada moze izgenerisati gomilu sistematskih gresaka, ako je covek nenaviknut na takav rezim rada...

Jedno je sigurno... kupci muzickog materijala nejvecim delom slusaju muziku na nekoj (njima) normalnoj jacini, i "igranke" sa RMS-om ih teraju da pojacavaju i utisavaju Volume dugme, a u ovom slucaju (muzicka produkcija) bi se to radilo unapred, a ostatak bi se radio na isti nacin.

pozdrav

bogi

kejkz 03-12-2006 11:30 AM

Quote:

Originally Posted by SHIVA
Samo nekad?

:) zavisi od materijala, nekad se sve dobro uklopi u miks...nema pravila

Quote:

Originally Posted by boggy
Ako neko zeli da ucini doprinos muzickoj produkciji definisanjem maksimalnog RMS-a za muziku, onda je jedini nacin to uraditi na drzavnom nivou

ne mora bas na drzavnom, koliko su drzave revnosne verovatno bi uvele i novcane kazne za one koji prekorace dozvoljeni RMS :). Nije poenta nesto ogranicavati na taj nacin, sustina je upravo ovo o cemu ste pricali, razliciti "prizvodjaci" imaju razlicite nivoe glasnoce, i to stvara prilicnu zbrku kod slusalaca. Mislim da nikome od nas nije problem da odredjeni materijal dotera i do digitalne nule, ali sta se time dobija? Covek svaki album mora da slusa na drugom nivou gain-a!

Jedino predlozeno resenje koje ja znam je K metar, sa tri optimalna nivoa glasnoce... ali nije ovde prica o tome...

SHIVA 03-12-2006 11:35 AM

da. sad mi je sve jasno.

tnx za pojashnjenje oko skretnica.

boggy 03-12-2006 11:42 AM

Da dodam...

Inace se to cesto radi "prirucnom" metodom, tako sto klijent donese neku kolicinu gotovih CD-ova sa glasnocom koju zeli, pa se usi onda visestrukim slusanjem "kalibrisu" u tom smeru... kasnijom kontrolom i uporedjivanjem se dobiju zeljeni rezultati. Sve u svemu, nikada se ne krene bez ikakve reference... zato se i ustanovio ovaj "prirucan" metod.

Znaci, nista specijalno novo, samo ideja "uredjenja" postojeceg stanja i prakse...

pozdrav

bogi

DarkosBK 24-04-2007 01:13 PM

Prosto nemogu da verujem kakve "drz da nabijem" metode koristite za nivo slusanja, kao i za nivo RMS-a, pitam se samo, koliko vas ima kod kuce UAD-1 a nikada u zivotu nije procitala nista o tim plug-in-ovima, prosto da se covek zapita, cemu onoliki pdf fajlovi, da nisu u njima recepri za kolace?:banghead:
Postoje K-System-i koji su sasvim lepo objasnjeni, pa su cak i implementirani u RME-ov Digicheck koji je osvajao tolika priznjajnja po svetu.
Da li je neko mozda citao "Help" od ovog softvera?
Narocito mi se svidja varjanta takozvane "kalicracije usiju" i donosenja vec gotovih CD-ova.
Zar ja vec ne bih trebao biti neki profesionalac a ne lovac u mutnom i kopati po policama sa filmovima i muzikom, ne bi li skontao kako se to shatro radi.
Zelim samo da dodam da nivo RMS-a sinhrono raste sa novoom THD-a, kao i sa promenom boje zvuka, te s`toga pogledajte sledevi link http://www.uaudio.com/webzine/2006/m.../content2.html

boggy 24-04-2007 01:48 PM

Zdravo DarkosBK,

Quote:

Originally Posted by DarkosBK (Post 153149)
Prosto nemogu da verujem kakve "drz da nabijem" metode koristite za nivo slusanja,

Na srecu, ili na zalost, to su neke ipak relevantne metode, jer se muzika pravi za usi a ne za RMS voltmetar. A nacin kalibracije usiju (odnosno usiju i mozga) je vec diskutabilna stvar, i svako se tu snalazi kako zna i ume.
Quote:

kao i za nivo RMS-a, pitam se samo, koliko vas ima kod kuce UAD-1 a nikada u zivotu nije procitala nista o tim plug-in-ovima, prosto da se covek zapita, cemu onoliki pdf fajlovi, da nisu u njima recepri za kolace?:banghead:

Moraces da me streljas za primer,... ja nisam ni jednom procitao UAD pdf-ove... :(
Quote:

Postoje K-System-i koji su sasvim lepo objasnjeni,

Gde su jos implemetirani? Mozes li da navedes nekoliko stranih ili domacih muzickih CD-ova koji ga zadovoljavaju? Bilo koji od "K-sistema"... (K-12, K-14, K-20)
Quote:

pa su cak i implementirani u RME-ov Digicheck koji je osvajao tolika priznjajnja po svetu.

Jel'? Koja na primer?
Quote:

Da li je neko mozda citao "Help" od ovog softvera?

Ja nisam... priznajem... kriv sam!!! :rolleyes:
Quote:

Narocito mi se svidja varjanta takozvane "kalicracije usiju" i donosenja vec gotovih CD-ova.

Kao sto rekoh, muzika se produkuje (muzickom produkcijom) za usi, a ne za RMS voltmetar... barem sam ja to tako shvatio, i to mi, na kraju, zvuci sasvim logicno...
Quote:

Zar ja vec ne bih trebao biti neki profesionalac a ne lovac u mutnom i kopati po policama sa filmovima i muzikom, ne bi li skontao kako se to shatro radi.

Ovo ne razumem...
Quote:

Zelim samo da dodam da nivo RMS-a sinhrono raste sa novoom THD-a,

Da li uvek? Do koje mere? Gledas samo prostoperiodicni signal ili muzicki signal... odnosno mix?
Quote:

kao i sa promenom boje zvuka, te s`toga pogledajte sledevi link http://www.uaudio.com/webzine/2006/m.../content2.html

hvala na linku. :)

Zao mi je sto ne mozes da verujes u sadrzaj ovih sporadicnih postova, ali se tu ipak malkice naziru obrisi sustine... sta god to znacilo.

pozdrav

bogi

DarkosBK 24-04-2007 02:27 PM

Ma sve jo to druze do *aya, ja sam samo hteo da sa tehnicke strane problizim tu problematiku, sve ispade toliko apstraktno.Mi smo tu zbog muzike i dobrog zvuka, a tehnika zbog nas, mada ipak mislim da se rad zapocinje sa nekim elementarnim poznavanjem audio tehnike kako bi se produkcija podigla na sto visi nivo.Necu valjda kao jedan simpatican decko iz grada da pocnem aranzman tako sto cu prvo na Master staviti C4 i L2 (da se coveku povraca).
Inace, svaki kompresor, kostao on 2 ili 20.000 e, ima tu manu da podize THD (kao i svaki drugi hardware), s`tim sto je kod kompresora malo izrazenije, naravno da taj THD kod skupljih uredjaja znatno nizi, makar bili oni i lampni, a sto se tice broja kanala, svakako da je veci na 20 nego na jednom kanalu.
Sto se tice K System-a, oni se na filmu koriste vec par godina (zar si ocekivao da ce momci sa Grand-a da to primene
:hyper:), tako da i u bioskopima u kojima se prikazuju ti filmovi (ima i jedan bioskop u Beogradu), duzan si da ispostujes norme SPL-a, kao i postavke zvucnika, kao i frekfentnog odziva tih zvucnika, tako da, stvar je veoma uigrana, samo u zemlji Dembeliji (Srbiji) niko ne prati norme i standarde dok ne dodje do toga da treba da kupi novi hardver, pa mu se on odjednom ne uklapa, opticki SPDIF postao ADAT, ADAT postao MADI, kad pre?
Nije da nekoga prozivam, ali, ima ljudi koji slusaju audio monitore od 12 inca na razdaljini od 1m, naslonjene uz zid, pa uzimaju pare, to uopse nije reprezentativni primerak, nema Vlado slucajno dobar zvuk
:hyper:

boggy 24-04-2007 02:56 PM

Quote:

Originally Posted by DarkosBK (Post 153156)
Ma sve jo to druze do *aya, ja sam samo hteo da sa tehnicke strane problizim tu problematiku, sve ispade toliko apstraktno.Mi smo tu zbog muzike i dobrog zvuka, a tehnika zbog nas, mada ipak mislim da se rad zapocinje sa nekim elementarnim poznavanjem audio tehnike kako bi se produkcija podigla na sto visi nivo.Necu valjda kao jedan simpatican decko iz grada da pocnem aranzman tako sto cu prvo na Master staviti C4 i L2 (da se coveku povraca).
.........
Sto se tice K System-a, oni se na filmu koriste vec par godina (zar si ocekivao da ce momci sa Grand-a da to primene:hyper:), tako da i u bioskopima u kojima se prikazuju ti filmovi (ima i jedan bioskop u Beogradu), duzan si da ispostujes norme SPL-a, kao i postavke zvucnika, kao i frekfentnog odziva tih zvucnika, tako da, stvar je veoma uigrana, samo u zemlji Dembeliji (Srbiji) niko ne prati norme i standarde.....
.....

Ja zivim u istoj toj Dembeliji o kojoj pricas, i ne smatram ovdasnju praksu muzicke produkcije, uopste tehnicki gorom od ostalog sveta, ako pricamo o kolicini RMS, o sadrzaju i kvalitetu ne bih da govorim, jer nisam kompetentan...

Sto se tice filma, pa mislim da sam o tome vec piskarao nesto u ovom starom threadu... nezahvalno je uporedjivati muzicku produkciju sa filmom, pogotovo od trenutka kada se muzicka produkcija docepala CD-a i digitalnog audia koji trpi tehnicki sta god zazelis... (siroti zvucnici su nagrabusili!!!)

Dok se muzika radila za vinil, to nije moglo, jednostavno tehnicki neizvodljivo, niti po kolicini bassa i subova u materijalu, niti po pitanju RMS, pa se koristio i POSTOVAO filmski standard za rms od -20dB... u nedostatku iceg boljeg... davnih godina...

Da ponovim, daleko od toga da je Srbija najgora po pitnju RMS, na kraju, sigurno se srbi nisu toga prvi "setili"... to je opsti, svetski, problem muzicke produkcije, bez izgleda da ikada bude resen (digitalni audio nosaci su tome potpomogli, Pandorina kutija je otvorena....)

Izuzetna je potraznja za spravama koje su u stanju da povecaju JOS rms i/ili psihoakusticki osecaj glasnijeg (bez povecanja RMS), a da se nista ne raspadne u mixu.... ko to napravi, obogatice se prilicno brzo... tako da glavni tok "reke" ide nekim svojim putem...

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 11:45 AM.