Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Najbolji sekvencer (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11423)

kVu 24-05-2005 02:53 AM

Quote:

Imas Mac pa koristis ovaj novi,ili krkas staru verziju?
krkam staru.. a kad dodje (jednog dana) mac regularno kupujem 7-icu :)

milosjeftic 24-05-2005 07:18 AM

Quote:

Originally Posted by kVu
Quote:

Da li zna? u ?emu je razlika v.7 u odnosu na Logic 5.5.1 ?

davormen 24-05-2005 09:07 AM

Quote:

Originally Posted by milosjeftic
Mada u mikseru ima ( svakom kanalu pojedina?no ) funkcija " Routing " za koju mi nije jasno ?ta radi . ?ini mi se da ne slu?i ni?emu . A bio sam se taman ponadao .

Ne znam na koji tacno routing mislis (pisem po secanju, nemam instaliran Nuendo na net particiji), ali routing kod sendova je jako korisna stvar. Naime, posaljes signal u stereo fx traku (gde je recimo reverb) i routingom biras gde ce ti se taj reverb pojaviti u panorami. Na primer, ako ti je nesto u mono traci i skroz levo u panorami, mozes to poslati na reverb da ti se vrati isto tako skroz levo, tako da je reverb samo iza instrumenta i ne zauzima prostor ostalim stvarima u miksu...

davormen 24-05-2005 09:11 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob
po meni su fx trake prednost, iako one nisu nista drugo nego obicne grupe bez mogucnosti daljnjeg senda. mislin da je samplitude prvi uve takav koncept, a buseve ima i nuendo.

Mozda jesu prednost, ako nisi navikao na rad sa klasicnim mikserom... drugacija koncepcija... A gde su buss-evi u Nuendu i kako ih "prizvati", da ne kazem invocirati :) ?

milosjeftic 24-05-2005 11:55 AM

Quote:

Originally Posted by davormen
Quote:

Mada u mikseru ima ( svakom kanalu pojedina?no ) funkcija " Routing " za koju mi nije jasno ?ta radi . ?ini mi se da ne slu?i ni?emu . A bio sam se taman ponadao .

Ne znam na koji tacno routing mislis (pisem po secanju, nemam instaliran Nuendo na net particiji), ali routing kod sendova je jako korisna stvar. Naime, posaljes signal u stereo fx traku (gde je recimo reverb) i routingom biras gde ce ti se taj reverb pojaviti u panorami. Na primer, ako ti je nesto u mono traci i skroz levo u panorami, mozes to poslati na reverb da ti se vrati isto tako skroz levo, tako da je reverb samo iza instrumenta i ne zauzima prostor ostalim stvarima u miksu...

Znam na ?ta misli? . Ni to ne radi ( kako bi trebalo - v.2.2.035 ) . Ovo o ?emu govorim je Insert Dispay Modes - ta?no iznad insert efekata na kanalu ( gornji levi ugao , tri opcije : normal , routing , preset . Ova tre?a je interesantna/funkcioni?e , probaj/te ) . Routing o kome ti govori? je ta?no iznad send efekata . Kada bi obe radile kako treba - to bi bilo sjajno . Mo?da u SX 3 rade ?

SandRob 24-05-2005 12:36 PM

Quote:

Quote:

po meni su fx trake prednost, iako one nisu nista drugo nego obicne grupe bez mogucnosti daljnjeg senda. mislin da je samplitude prvi uve takav koncept, a buseve ima i nuendo.

Mozda jesu prednost, ako nisi navikao na rad sa klasicnim mikserom... drugacija koncepcija... A gde su buss-evi u Nuendu i kako ih "prizvati", da ne kazem invocirati :) ?

ma i na klasicnemu mixeru je isto samo sto su tamo umisto fx chanels aux returni, ali je princip isti.

ja stvarno neznan nista o sonaru i sto oni tamo nazivaju busevima, ali pretpostavjan da je tamo bus sto je u nuendu grupa.
u nuendu postoje busevi, a ja ih sa pulsarom otvaram tako da u pulsarovom projektu otvorim takozvane asio sources, a onda u postavkama nuendovog mixera otvorim buseve i svakome dodjelin zeljeni asio source. nuendove buseve onda mogu usmjerit u pulsarov mixer ili van konpjutera, na monitoring, na dodatno procesiranje, i sl.

recimo. u pulsarovom projektu otvorim 4 asio sourcea i u nuendu ih podilin na 2 stereo busa. onda mogu send sa kanala poslat u drugi bus (prvi bus je master), pa preko adata ili aes-ebu u vanjski hardwarevski reverb i ponovo preko adata ili aes-ebu vratit procesirani signal u mixer. :roll:

mogu otvorit recimo 6 asio sourcea i onda treci bus usmjerit prema pulsarovom reverbu. tu je postupak jos laksi, jer ne treba izlazit i vracat se u konpjuter.
samo se send usmjeri na bus, bus izlazi na pulsarov asio source, taj source se spoji na pulsarov reverb.

u oba ova slucaja pulsarov i hardwarevski reverb funkcioniraju ko da su dio vst-a i mogu se automatizirat. :roll:

naravno busevi se mogu koristit i na druge nacine. preko njih se signal moze odvest i na pulsarov ili hardwarevski kompresor i sl. i sve to radi realtime. :roll:

puRe 24-05-2005 02:47 PM

Quote:

Quote:

Originally Posted by kVu
Quote:

Da li zna? u ?emu je razlika v.7 u odnosu na Logic 5.5.1 ?

velika...

prvo, interfejs je MNOGO promenjen...do te mere da ce neko ko mrzi 5.5 (primer: ja) zavoleti 7...sada se uz Logic Pro dobijaju svi pluginovi koji postoje pod emagic/apple brandom dok su se ranije odvojeno kupovali...poboljsana automatizacija, gomila sitnijih opcija koje imaju veze sa samim "komforom" pri radu, impuls reverb, novi sintovi/instrumenti, poboljsana exs24 banka, itd...

milosjeftic 24-05-2005 05:02 PM

Logic je dobar program ( v5.5.1 ) ali nema Send Pre Fader , ?to imaju i Sonar i Cubase . Kakav je mikser u v.7 ?

Cubase ima prili?no bolji mikser u odnosu na Logic 5.5.1 . Mada je i u Logic - u mikser sasvim pristojan .

Mikseri Cubase i Sonar su sli?ni ...

Ko bira program sa kojim ?e raditi , neka prvo pogleda/ispoba mikser ( subjektivan stav ) .

milosjeftic 24-05-2005 05:06 PM

Quote:

Quote:

Desni klik na listu staza , Add Group chennel track . Ili Project , add track , Add Group chennel track . Za dodavanje traka dodeli pre?icu ( File , Key commands ) . ?tedi vreme .

milos 24-05-2005 08:14 PM

Koristo li neko na forumu Sonar 4 osim Shadyja :?: :wink: :D

All times are GMT +1. The time now is 02:25 PM.