![]() |
Re: Reaper 5
Ima toliko tema na netu za Reaper da stvarno ne znam kako je moguce da se nekome bas ni jedna ne svidja. Skinovi mu se menjaju u sekundi, kao na winampu i ima ih koji lice i na cubase i na protools i na logic i ne znam ti vise ni ja na sta.
Evo recimo ovo je jedna od, po meni, najlepsih tema za velike monitore, mada ja koristim orginalnu jer meni nije ruzna. http://www.houseofwhitetie.com/reape...rt_default.png http://www.houseofwhitetie.com/reape...range-view.png http://www.houseofwhitetie.com/reape...ixer-view2.png |
Quote:
I da slazem se za waveform prikaz ako o tome govorimo. |
Quote:
Quote:
|
Quote:
|
Ja sam sebi malo naštelovao Reaborn temu i prilično sam zadovoljan.
Imam želju da napravim svoju temu, od početka, ali nema se baš vremena. :) |
Ja koristim NotMyFault minus-minus, koja je u sustini default Reaper 4 tema samo ima uvucene child kanale u mikser prikazu kao i u aranzmanu.
Nisam primetio da se pojavila ta varijacija default 5 teme jos uvek |
Ponukan temom skinuo sam trial petice. I ko za vraga teme koje su mi dobre...ne funkcioniraju pa mi bolje defaultna. No imam pitanje malo off. Ima li vsti sem kontaktovih kompleta kojim bih pokrio cijelu midi banku. Ne mora nesto extremno kvalitetno ali da je bolje od cistog midija. Thnx
|
Quote:
Sent from my ME173X using Tapatalk |
Ili Air Xpand2
|
Jos jedno pitanje za poznavatelje. Moze li se i reaperu zaobići primjerice kompresor koji je na masteru. Da pojasnim...imam referencu na jednoj traki pa sad da se ne mora svaki put iskljucivati doticni kompresor. Samo sam naveo primjer sa kompresorom. Moze biti limiter, eq ili bilo sto, ali da ne utjece na referencu
|
Ako sam te dobro razumeo ti bi da ti traka sa referencom zaobidje pluginove na master kanalu?
Potrebno je da na traci gde ti je referenca udjes u routing prozor, ugasis master send i dodas novi output u "Audio Hardware Outputs" u zavisnosti od toga na koje ti kanale izlazi slusanje. |
Da,to. Probat cu kad dođem kuci....ako se snađem :banghead::banghead:
|
Nema razloga da se ne snadjes. Jako je prosto. Par klikiva misem :-)
Sent from my D6503 using Tapatalk |
1 Attachment(s)
Ma prosto ko pasulj. Samo u polju "Add new hardware output..." izaberi iste one izlaze kojima Å¡aljeÅ¡ i Master ka zvučnicima.
Pozdrav, Vasa |
Al ovo je na starom skinu :-D nemojte da zbunjujete ljude :-P
1 Attachment(s)
Å*ta ću kad sam retro :) Na Reaperu sam od v3.xx, pa sam selio taj skin na svaku sledeću verziju :)
Pozdrav, Vasa |
https://www.youtube.com/watch?v=XVl2i8AZO28
ReaperTv odlican kanal za sve koji hoce da prate novosti vezane za svaki Reaperov update i sl. |
Poceo sam polako da ulazim u Reaperov svet i sto ga vise provaljujem sve vise mi se svidja , izuzetak je MIDI editor.
A pazite ovo, trenutno radim jedan projekat u kom imam Addictive Drums 2 koji su ofarbani kompresorima,eq, saturatorima itd. i u C5 mi cimaju CPU oko 30%, a kada sam sve to poukljucivao u Reaperu CPU ne prelazi 10%(ista ASIO podesavanja)!!! I kod drugih VST instrumenata postoji razlika, ali ne toliko drasticna. |
Quote:
Interesuje me sta ti to smeta u njegovom midi editoru i da li ima nesto sto u njemu fali od opcija i sl. Nisi jedini koji se zali pa me zanima da znam sta je u pitanju. Pozdrav |
Quote:
I jedno pitanje vezano za plugine u Reaperu. Posto sam brdgeovao sve 32bit plugove(VST folder), a to je proslo kao po loju:) i sada recimo odradim projekat sa tim pluginima, da li ce ubuduce u slucaju pada sistema i instalacije pluginova opet morati da instaliram te 32bitne i bridzujem ih ili ce u tim projektima raditi njihove instalirane 64bitne verzije? Pitam zato sto jos uvek pri instalaciji plug-a ako imam ponudjene obe verzije uvek instaliram 32bitnu zbog C5 a planiram da kao sto rekoh u nekom od prethodnih postova da potpuno predjem na x64 DAW. Pozdrav! |
Sto se tice tih skracenica, ako ne postoje od starta svakako mogu da se naprave. To i jeste lepota (nazalost u prvom trenutku to ljude odbija) Reapera sto mozes da ga u potpunosti prilagodis sebi, pravis svoje dugmice, custom akcije, makroe, svaki padajuci meni mozes da menjas, kako ti reaguje mis itd. Predlazem ti da instaliras Reaper portable i da ga prilagodis sebi. Onda ces moci prostim kopiranjem tog foldera da svuda sa sobom nosis svoj setap i pokreces ga cak i sa usb memorije. Jasno mi je sta pitas za 32 bit plagove ali ne znam odgovor. Predlazem ti da od pocetka koristis 64bit plagove da se ne bi desio eventualni problem.
2 Attachment(s)
Quote:
Recimo evo odmah, fixed velocity pravis tako sto selektujes sve note (ili one koje zelis), desni klik, i ides u note properties i upises note velocity koji zelis i sve note ce ti dobiti taj velocity koji si upisao, isto mozes da uradis i tako sto ces da selektujes sve note (ili note koje zelis), desni klik, pa note velocity i samo odaberes vrednost koju zelis. A evo i kako da selektujes note iste visine, samo desni klik na dirku za note koje zelis |
Moram da se nadovezem, jedino sto meni u Raeperu fali je pitch korekcija ala Melodyne ARA, bilo bi idealno ako bi ga ubrzo implementirali
|
U pravu si za melodajn. To je jedina mana, mada, kada neko dobro peva i treba uraditi sitne korekcije, sljaka bas dobro i prirodno. Neke ekstremnije varijante ne moze da odradi. Auto korekcija mu je isto jako dobra.
Koji sam primitivac, ja taj auto pitch nisam ni probao. Držim se za Waves Tune ko pijan za plot. Pijaca me je baš razmazila. ++
Pozdrav, Vasa |
Quote:
Samo, slabo imam pevace koji dobro pevaju, u glavnom ja pevam umesto njih, melodajnom :D Quote:
|
Quote:
Nadjoh na netu i GM2 drum mapu za Reaper.:wink: Sad se osecam ko u Kjubu dok cukam bubanj:grin: Isto mi je bilo pre 15-tak godina kada sam prelazio sa Cakewalk Pro Audio na Cubase VST, kuknjava po ceo dan i pljuvanje Steinberga a vidi me sad, kenjam o svemu sto ne lici na Cubase:D Mada generalno, MIDI programiranje se u zadnjih 20 godina po meni nije nesto bitno menjalo tj. nista revolucionarno nema neki DAW u odnosu na druge, sve je stvar navike. Jan, hvala ti za ove tips & tricks! :wink: A za sredjivanje pitch-a tj. skidanje sa vari audia cu neki drugi put da kukam:D Pozdrav! |
Nema na cemu !
Ja j*** ga, pitch korekciju radim u standalone melodajnu, odnosno uopste ne slusam matricu dok korigujem vokal, korigujem ga na suvo. |
Joj, onaj "Please vote" baner im je .... :rolleyes: :banghead:
|
"allow text field input even when using send all input to keyboard "
Konačno! :) |
Pitanje za reaperiste.
Ovako učitam sampletank npr i na x kanalu stavim klavir. E sad ako poÅ¡aljem 2-3 trake na taj kanal faderi tih triju traka su mrtvi tj pomicanje ne donosi promjene. Postoji li opcija koja bi "uključila" te kontrole. Dakle Å¡aljem tri kljave na jedan ST3ov kanal ali da ih mogu kontrolirati Å¡to se tiće jačine. |
Ako sam te dobro razumeo hoces da jednim kanalom kontrolises jacinu na drugim kanalima. Mozes to u Reaperu vrlo fleksibilno da radis sa VCA(novina u reaperu 5), a da ne bih pisao kilometarski post da ti objasnim i da ne bih kacio shotove pogledaj ovo:
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/JZzR7-KSQMU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Sto se tice grupisanja kanala (master/slave) pogledaj i ovo: <iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ERqJpMOoq2g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Ne bi bilo lose da odgledas sve klipove sa ovog kanala ili skines sa torrenta tutorijal "Reaper 5 explained". |
Nisam doma a na mobu ne mogu trenutno pogledati. No msm da sam se ili krivo izrazio ili sam krivo shvaćen. Dakle imam npr 3 midi trake koje šaljem na isti instrument odnosno na isti kanal u sampletanku. Na tom kanalu je npr klavir. Taj kanal podesil mpr 3/4 out. E sad jačina tog klavira može se regulirati na out kanalu3/4 ali one tri midi trake s početka priće mogu pojačavati ili stišavati samo mijenjajući velocity na pojedinoj traki, a na mijenjanje položaja fadera te trake ne reagiraju. No kad pogledam video, mozda je to to
Ili da pojednostavim može li fader biti u funkciji dok je traka u midi formi. Ista je stvar msm u cubaseu. Stavis npr ezdrum kao multich. VSTi i možeš " miksati" kanale na izlazima ( out1/2-3/4....kako god) ali fader na midi traci koje upravlja EZdramerom je mrtav. No tamo ima neka caka da se stavi u funkciju |
Quote:
Pozdrav! |
Evo kako najlakse mozes:imas VSTi track u reaperu koji je rutovan na odredjen broj OUT kanala i tada normalno da fader na midi traci nema funkciju. Uradis sledece, taj midi track namestis da bude VCA master a ovi aktivni OUT kanali VCA slave i tada ti fader na midi traci kontrolise globalnu glasnocu. Zato ti kazem da odgledas ona 2 kratka tutorijala.
Pozdrav! |
Ok thnx
|
|
Spectral Peaks :D Ovo je stvarno super korisna stvar. Kidaju.
https://www.youtube.com/watch?v=vg-mHxJl_Ks |
Budući da ni dan danas nikako da se naviknem na selektiranje desnim klikom, imam jedno pitanje. ( mislim na piano roll). Ima li Reaper gdje da se može pozvati iz menia alati kao npr u cubaseu olovka, gumica, ili pak obićna strelica za selektiranje. Nekako mi ne leži da uz desni selekt na lijevom uvijek bude olovka.
I jedno malo glupo pitanje, mogu li se u midi editoru automatski staviti sve selekciju u isti ton. Da pojasnim, selektiram dionicu i zelim da svi ti tonovi budu c1 ali svaki na mjestu ko i do sad. |
2 Attachment(s)
Quote:
Pozdrav, Vasa |
All times are GMT +1. The time now is 05:10 PM. |