Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Reaper 5 (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=47614)

phil.milmax 16-10-2016 02:16 PM

Re: Reaper 5

Ima toliko tema na netu za Reaper da stvarno ne znam kako je moguce da se nekome bas ni jedna ne svidja. Skinovi mu se menjaju u sekundi, kao na winampu i ima ih koji lice i na cubase i na protools i na logic i ne znam ti vise ni ja na sta.

Evo recimo ovo je jedna od, po meni, najlepsih tema za velike monitore, mada ja koristim orginalnu jer meni nije ruzna.

http://www.houseofwhitetie.com/reape...rt_default.png
http://www.houseofwhitetie.com/reape...range-view.png
http://www.houseofwhitetie.com/reape...ixer-view2.png

Jan 16-10-2016 03:05 PM

Quote:

Originally Posted by phil.milmax (Post 372232)
Sto se tice brzine editovanja, Reaper je tu sigurno jedan od najboljih softvera. Pogotovo ako insalirate sws ekstenziju. Recimo za bubanj je stvarno sjajan. Mozete da detektujete tranzijente ili da postavavite treshold koji otvara i zatvara na odredjenoj jacini. Onda mozete da izaberete da vam na tim mestima ili uradi slice ili doda stretch marker. Nakon toga mozete da kvantizujete i dodate krosfejdove opcijom fill gaps.
Algoritmi za stretching su vrhunski. Imao sam u poslednje vreme jedno 10tak projekata gde mi je klijent trazio da stare fank matrice sinkujem na iskucan elektronski bubanj. Znaci krenes bit po bit. Roknes marker pa pomeris i tako celu pesmu. Bez problema sam odradio sve za kratko vreme i kvalitet zvuka se 99% nije razlikovao od orginala. Orginalne komande su tako namestene da bukvalno ne moras da pomeris ruku, a ako ti ne odgovara mozes da apsolutno sve prilagodis sebi.
Ono sto se na prvi pogled ne vidi u Reaperu je rezolucija kojom vizuelno prikazuje fajlove. Jako je detaljna i kada se na nju naviknes u nekim drugim softverima bude jako tesko da se radi.

Uuu editing bubnja sa stretch markerima u Reaperu je pesma, barem ja skoro da ga ne osecam taj stretch (plus uvek mozes da odaberes algoritam koji ti zvuci bolje), a uvek ga osecam u drugim softverima, pocnem da cujem zrno.

I da slazem se za waveform prikaz ako o tome govorimo.

phil.milmax 16-10-2016 03:45 PM

Quote:

Uuu editing bubnja sa stretch markerima u Reaperu je pesma, barem ja skoro da ga ne osecam taj stretch (plus uvek mozes da odaberes algoritam koji ti zvuci bolje), a uvek ga osecam u drugim softverima, pocnem da cujem zrno.
Generalno nisam ljubitelj stretchinga kada je u pitanju bubanj ali u Reaperu je daleko najpodnosljiviji. Ako odstupanja nisu prevelika i ako se poigras sa opcijama i algoritmima moze da se dobije bas dobar rezultat. Na vecini ostalih instrumenata koristim redovno i bas je diskretan.

Quote:

I da slazem se za waveform prikaz ako o tome govorimo.
na to sam mislio :)

obicni user 16-10-2016 08:22 PM

Quote:

Originally Posted by phil.milmax (Post 372234)
Ima toliko tema na netu za Reaper da stvarno ne znam kako je moguce da se nekome bas ni jedna ne svidja. Skinovi mu se menjaju u sekundi, kao na winampu i ima ih koji lice i na cubase i na protools i na logic i ne znam ti vise ni ja na sta.[/url]

Iz vlastitog iskustva ali i prema raznim forumima, ipak svi manje vise nakraju zavrse na defaultnoj temi. Naime 90% tema su rađene za neke egzoticne rezolucije ili pak imaju neke druge mane. Naime svi koji rade te teme dodaju nest svoje i prilagode sebi, a neko drugi moze onda samo plakati kad mu nedostaje neka bitna stavka.I nakon cackanja i zivciranja zbog kojekakvih nedostataka obicno se zavrsi na pocetnoj- spartanskoj temi koje ispadne najfunkcionalnija

Ghost Dog 16-10-2016 11:49 PM

Ja sam sebi malo naštelovao Reaborn temu i prilično sam zadovoljan.

Imam želju da napravim svoju temu, od početka, ali nema se baš vremena. :)

Jan 17-10-2016 12:03 AM

Ja koristim NotMyFault minus-minus, koja je u sustini default Reaper 4 tema samo ima uvucene child kanale u mikser prikazu kao i u aranzmanu.

Nisam primetio da se pojavila ta varijacija default 5 teme jos uvek

obicni user 17-10-2016 08:49 PM

Ponukan temom skinuo sam trial petice. I ko za vraga teme koje su mi dobre...ne funkcioniraju pa mi bolje defaultna. No imam pitanje malo off. Ima li vsti sem kontaktovih kompleta kojim bih pokrio cijelu midi banku. Ne mora nesto extremno kvalitetno ali da je bolje od cistog midija. Thnx

Igor 17-10-2016 09:26 PM

Quote:

Originally Posted by obicni user (Post 372265)
Ima li vsti sem kontaktovih kompleta kojim bih pokrio cijelu midi banku. Ne mora nesto extremno kvalitetno ali da je bolje od cistog midija. Thnx

Ima. Recimo IK Multimedia SampleTank Max.

Sent from my ME173X using Tapatalk

Jan 17-10-2016 09:44 PM

Ili Air Xpand2

obicni user 22-10-2016 12:09 PM

Jos jedno pitanje za poznavatelje. Moze li se i reaperu zaobići primjerice kompresor koji je na masteru. Da pojasnim...imam referencu na jednoj traki pa sad da se ne mora svaki put iskljucivati doticni kompresor. Samo sam naveo primjer sa kompresorom. Moze biti limiter, eq ili bilo sto, ali da ne utjece na referencu

phil.milmax 22-10-2016 12:44 PM

Ako sam te dobro razumeo ti bi da ti traka sa referencom zaobidje pluginove na master kanalu?
Potrebno je da na traci gde ti je referenca udjes u routing prozor, ugasis master send i dodas novi output u "Audio Hardware Outputs" u zavisnosti od toga na koje ti kanale izlazi slusanje.

obicni user 22-10-2016 02:08 PM

Da,to. Probat cu kad dođem kuci....ako se snađem :banghead::banghead:

phil.milmax 22-10-2016 05:42 PM

Nema razloga da se ne snadjes. Jako je prosto. Par klikiva misem :-)

Sent from my D6503 using Tapatalk

awacs 22-10-2016 07:00 PM

1 Attachment(s)
Ma prosto ko pasulj. Samo u polju "Add new hardware output..." izaberi iste one izlaze kojima Å¡aljeÅ¡ i Master ka zvučnicima.

Pozdrav,

Vasa

phil.milmax 22-10-2016 07:51 PM

Al ovo je na starom skinu :-D nemojte da zbunjujete ljude :-P

awacs 22-10-2016 08:24 PM

1 Attachment(s)
Å*ta ću kad sam retro :) Na Reaperu sam od v3.xx, pa sam selio taj skin na svaku sledeću verziju :)

Pozdrav,

Vasa

phil.milmax 01-11-2016 09:29 PM

https://www.youtube.com/watch?v=XVl2i8AZO28

ReaperTv odlican kanal za sve koji hoce da prate novosti vezane za svaki Reaperov update i sl.

LAMPASH 02-11-2016 12:43 PM

Poceo sam polako da ulazim u Reaperov svet i sto ga vise provaljujem sve vise mi se svidja , izuzetak je MIDI editor.

A pazite ovo, trenutno radim jedan projekat u kom imam Addictive Drums 2 koji su ofarbani kompresorima,eq, saturatorima itd. i u C5 mi cimaju CPU oko 30%, a kada sam sve to poukljucivao u Reaperu CPU ne prelazi 10%(ista ASIO podesavanja)!!! I kod drugih VST instrumenata postoji razlika, ali ne toliko drasticna.

phil.milmax 04-11-2016 07:11 AM

Quote:

Poceo sam polako da ulazim u Reaperov svet i sto ga vise provaljujem sve vise mi se svidja , izuzetak je MIDI editor.
Sad mi pade na pamet nesto da te pitam. Iskreno ne koristim stalno midi ali desava mi se cesto da mi zatreba i do sada nisam naisao na nesto sto ne mogu da izvedem u Reaperu. Posto nisam tako zahtevan korisnik sto se midija tice, meni on zadovoljava sve potrebe.

Interesuje me sta ti to smeta u njegovom midi editoru i da li ima nesto sto u njemu fali od opcija i sl. Nisi jedini koji se zali pa me zanima da znam sta je u pitanju.

Pozdrav

LAMPASH 04-11-2016 11:02 AM

Quote:

Originally Posted by phil.milmax (Post 372455)
Sad mi pade na pamet nesto da te pitam. Iskreno ne koristim stalno midi ali desava mi se cesto da mi zatreba i do sada nisam naisao na nesto sto ne mogu da izvedem u Reaperu. Posto nisam tako zahtevan korisnik sto se midija tice, meni on zadovoljava sve potrebe.

Interesuje me sta ti to smeta u njegovom midi editoru i da li ima nesto sto u njemu fali od opcija i sl. Nisi jedini koji se zali pa me zanima da znam sta je u pitanju.

Pozdrav

Nisam rekao da je neizvodljivo, samo mi je sporiji za rad u odnosu na Cubase i fali mu par opcija koje meni jako usporavaju rad. Editovanje bubnja u onom triangle modu mi je isto sporije nego editovanje u GM modu u Kocki. Kada selektujem neki ton ne vidim sve njegove parametre iznad i menjanje vrednosti selektovanog tona prostim obrtanjem na misu, da li to moze nekako da se ukljuci? Zatim mi fali brz prelazak sa pencil tool na eraser i ostale sto u C5 odradim desnim klikom. I to nije strasno ali jbg, fali mi i usporava me. Ne mogu da otvorim VSTi iz editora ili to mozda nisam provalio:confused: Kako da u 2 klika selektujem samo tonove iste visine? Ne mogu ni kod midi controlera da ih grupno secem linijski, nego prakticno svaki posebno. Nema meni jako bitnu opciju izjednacavanja velocity-a selektovanih nota iliti "fixed note velocity". Ima tu jos dosta stvari poput MIDI pluginova kao sto je Chorder za koje ovde na forumu imas odradjene i terce ( hvala Branoy):) i fali mi jos dosta toga ali trenutno ne mogu da se setim... ALi ponavljam ono sto si i ti rekao, sve moze nekako da se uradi i sredi oko MIDI-ja, samo je pitanje kako i koliko brzo:wink: Ali ej, ne zaboravimo da je Reaper DAW od samo 10-ak MB! A i rekoh da sam tek poceo da upadam u dimenziju zvanu Reaper i da mi se generalno koncept sve vise i vise svidja.

I jedno pitanje vezano za plugine u Reaperu. Posto sam brdgeovao sve 32bit plugove(VST folder), a to je proslo kao po loju:) i sada recimo odradim projekat sa tim pluginima, da li ce ubuduce u slucaju pada sistema i instalacije pluginova opet morati da instaliram te 32bitne i bridzujem ih ili ce u tim projektima raditi njihove instalirane 64bitne verzije? Pitam zato sto jos uvek pri instalaciji plug-a ako imam ponudjene obe verzije uvek instaliram 32bitnu zbog C5 a planiram da kao sto rekoh u nekom od prethodnih postova da potpuno predjem na x64 DAW.

Pozdrav!

phil.milmax 04-11-2016 12:16 PM

Sto se tice tih skracenica, ako ne postoje od starta svakako mogu da se naprave. To i jeste lepota (nazalost u prvom trenutku to ljude odbija) Reapera sto mozes da ga u potpunosti prilagodis sebi, pravis svoje dugmice, custom akcije, makroe, svaki padajuci meni mozes da menjas, kako ti reaguje mis itd. Predlazem ti da instaliras Reaper portable i da ga prilagodis sebi. Onda ces moci prostim kopiranjem tog foldera da svuda sa sobom nosis svoj setap i pokreces ga cak i sa usb memorije. Jasno mi je sta pitas za 32 bit plagove ali ne znam odgovor. Predlazem ti da od pocetka koristis 64bit plagove da se ne bi desio eventualni problem.

Jan 04-11-2016 01:58 PM

2 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by LAMPASH (Post 372462)
Nisam rekao da je neizvodljivo, samo mi je sporiji za rad u odnosu na Cubase i fali mu par opcija koje meni jako usporavaju rad. Editovanje bubnja u onom triangle modu mi je isto sporije nego editovanje u GM modu u Kocki. Kada selektujem neki ton ne vidim sve njegove parametre iznad i menjanje vrednosti selektovanog tona prostim obrtanjem na misu, da li to moze nekako da se ukljuci? Zatim mi fali brz prelazak sa pencil tool na eraser i ostale sto u C5 odradim desnim klikom. I to nije strasno ali jbg, fali mi i usporava me. Ne mogu da otvorim VSTi iz editora ili to mozda nisam provalio:confused: Kako da u 2 klika selektujem samo tonove iste visine? Ne mogu ni kod midi controlera da ih grupno secem linijski, nego prakticno svaki posebno. Nema meni jako bitnu opciju izjednacavanja velocity-a selektovanih nota iliti "fixed note velocity". Ima tu jos dosta stvari poput MIDI pluginova kao sto je Chorder za koje ovde na forumu imas odradjene i terce ( hvala Branoy):) i fali mi jos dosta toga ali trenutno ne mogu da se setim... ALi ponavljam ono sto si i ti rekao, sve moze nekako da se uradi i sredi oko MIDI-ja, samo je pitanje kako i koliko brzo:wink: Ali ej, ne zaboravimo da je Reaper DAW od samo 10-ak MB! A i rekoh da sam tek poceo da upadam u dimenziju zvanu Reaper i da mi se generalno koncept sve vise i vise svidja.

I jedno pitanje vezano za plugine u Reaperu. Posto sam brdgeovao sve 32bit plugove(VST folder), a to je proslo kao po loju:) i sada recimo odradim projekat sa tim pluginima, da li ce ubuduce u slucaju pada sistema i instalacije pluginova opet morati da instaliram te 32bitne i bridzujem ih ili ce u tim projektima raditi njihove instalirane 64bitne verzije? Pitam zato sto jos uvek pri instalaciji plug-a ako imam ponudjene obe verzije uvek instaliram 32bitnu zbog C5 a planiram da kao sto rekoh u nekom od prethodnih postova da potpuno predjem na x64 DAW.

Pozdrav!

Uf dosta toga sto si naveo ima, al ne mogu sada da se udubim i da shvatim sta pricas, jel bi mogao da napravis recimo gif-ove par stvari koje radis u Cubase-ovom midi editoru a ne mozes ovamo ?

Recimo evo odmah, fixed velocity pravis tako sto selektujes sve note (ili one koje zelis), desni klik, i ides u note properties i upises note velocity koji zelis i sve note ce ti dobiti taj velocity koji si upisao, isto mozes da uradis i tako sto ces da selektujes sve note (ili note koje zelis), desni klik, pa note velocity i samo odaberes vrednost koju zelis.

A evo i kako da selektujes note iste visine, samo desni klik na dirku za note koje zelis

Jan 04-11-2016 08:06 PM

Moram da se nadovezem, jedino sto meni u Raeperu fali je pitch korekcija ala Melodyne ARA, bilo bi idealno ako bi ga ubrzo implementirali

phil.milmax 04-11-2016 08:25 PM

U pravu si za melodajn. To je jedina mana, mada, kada neko dobro peva i treba uraditi sitne korekcije, sljaka bas dobro i prirodno. Neke ekstremnije varijante ne moze da odradi. Auto korekcija mu je isto jako dobra.

awacs 04-11-2016 08:51 PM

Koji sam primitivac, ja taj auto pitch nisam ni probao. Držim se za Waves Tune ko pijan za plot. Pijaca me je baš razmazila. ++

Pozdrav,

Vasa

Jan 04-11-2016 09:00 PM

Quote:

Originally Posted by phil.milmax (Post 372471)
U pravu si za melodajn. To je jedina mana, mada, kada neko dobro peva i treba uraditi sitne korekcije, sljaka bas dobro i prirodno. Neke ekstremnije varijante ne moze da odradi. Auto korekcija mu je isto jako dobra.

Auto korekcija mu je odlicna !

Samo, slabo imam pevace koji dobro pevaju, u glavnom ja pevam umesto njih, melodajnom :D

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 372472)
Koji sam primitivac, ja taj auto pitch nisam ni probao. Držim se za Waves Tune ko pijan za plot. Pijaca me je baš razmazila. ++

Pozdrav,

Vasa

Probaj ! Zato sto imas isto da biras algoritme kao sto ih biras za stretch, prilicno prirodno radi i to na ekstremnim vrednostima po meni

LAMPASH 05-11-2016 02:37 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 372464)
Uf dosta toga sto si naveo ima, al ne mogu sada da se udubim i da shvatim sta pricas, jel bi mogao da napravis recimo gif-ove par stvari koje radis u Cubase-ovom midi editoru a ne mozes ovamo ?

Recimo evo odmah, fixed velocity pravis tako sto selektujes sve note (ili one koje zelis), desni klik, i ides u note properties i upises note velocity koji zelis i sve note ce ti dobiti taj velocity koji si upisao, isto mozes da uradis i tako sto ces da selektujes sve note (ili note koje zelis), desni klik, pa note velocity i samo odaberes vrednost koju zelis.

A evo i kako da selektujes note iste visine, samo desni klik na dirku za note koje zelis

E VRH!!! To sto sam mislio da nema a ima mi je najvise smetalo:grin: A to dokazuje samo koliko sam povrsno provalio reaperov piano roll! Nasao sam danas i juce vremena i gledao na YT klipove o midi sekvenciranju i mogu reci da je sve sto mi treba manje vise tu, samo treba zagrejati stolicu i nauciti i vremenom ce brzina rada rasti.
Nadjoh na netu i GM2 drum mapu za Reaper.:wink: Sad se osecam ko u Kjubu dok cukam bubanj:grin:

Isto mi je bilo pre 15-tak godina kada sam prelazio sa Cakewalk Pro Audio na Cubase VST, kuknjava po ceo dan i pljuvanje Steinberga a vidi me sad, kenjam o svemu sto ne lici na Cubase:D Mada generalno, MIDI programiranje se u zadnjih 20 godina po meni nije nesto bitno menjalo tj. nista revolucionarno nema neki DAW u odnosu na druge, sve je stvar navike.

Jan, hvala ti za ove tips & tricks! :wink:

A za sredjivanje pitch-a tj. skidanje sa vari audia cu neki drugi put da kukam:D

Pozdrav!

Jan 05-11-2016 07:17 PM

Nema na cemu !

Ja j*** ga, pitch korekciju radim u standalone melodajnu, odnosno uopste ne slusam matricu dok korigujem vokal, korigujem ga na suvo.

Ghost Dog 06-11-2016 08:16 AM

Joj, onaj "Please vote" baner im je .... :rolleyes: :banghead:

Ghost Dog 07-11-2016 10:49 PM

"allow text field input even when using send all input to keyboard "

Konačno! :)

obicni user 04-01-2017 09:51 AM

Pitanje za reaperiste.
Ovako učitam sampletank npr i na x kanalu stavim klavir. E sad ako poÅ¡aljem 2-3 trake na taj kanal faderi tih triju traka su mrtvi tj pomicanje ne donosi promjene. Postoji li opcija koja bi "uključila" te kontrole. Dakle Å¡aljem tri kljave na jedan ST3ov kanal ali da ih mogu kontrolirati Å¡to se tiće jačine.

LAMPASH 04-01-2017 12:12 PM

Ako sam te dobro razumeo hoces da jednim kanalom kontrolises jacinu na drugim kanalima. Mozes to u Reaperu vrlo fleksibilno da radis sa VCA(novina u reaperu 5), a da ne bih pisao kilometarski post da ti objasnim i da ne bih kacio shotove pogledaj ovo:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/JZzR7-KSQMU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Sto se tice grupisanja kanala (master/slave) pogledaj i ovo:

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ERqJpMOoq2g" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne bi bilo lose da odgledas sve klipove sa ovog kanala ili skines sa torrenta tutorijal "Reaper 5 explained".

obicni user 04-01-2017 12:33 PM

Nisam doma a na mobu ne mogu trenutno pogledati. No msm da sam se ili krivo izrazio ili sam krivo shvaćen. Dakle imam npr 3 midi trake koje šaljem na isti instrument odnosno na isti kanal u sampletanku. Na tom kanalu je npr klavir. Taj kanal podesil mpr 3/4 out. E sad jačina tog klavira može se regulirati na out kanalu3/4 ali one tri midi trake s početka priće mogu pojačavati ili stišavati samo mijenjajući velocity na pojedinoj traki, a na mijenjanje položaja fadera te trake ne reagiraju. No kad pogledam video, mozda je to to

Ili da pojednostavim može li fader biti u funkciji dok je traka u midi formi. Ista je stvar msm u cubaseu. Stavis npr ezdrum kao multich. VSTi i možeš " miksati" kanale na izlazima ( out1/2-3/4....kako god) ali fader na midi traci koje upravlja EZdramerom je mrtav. No tamo ima neka caka da se stavi u funkciju

LAMPASH 04-01-2017 01:41 PM

Quote:

Originally Posted by obicni user (Post 373025)

Ili da pojednostavim može li fader biti u funkciji dok je traka u midi formi. Ista je stvar msm u cubaseu. Stavis npr ezdrum kao multich. VSTi i možeš " miksati" kanale na izlazima ( out1/2-3/4....kako god) ali fader na midi traci koje upravlja EZdramerom je mrtav. No tamo ima neka caka da se stavi u funkciju

Pa kako ces koristiti fader ako si taj midi track tj VSTi u njemu rutovao na druge audio kanale. U Reaperu mozes kontrolisati glasnocu na midi traci ako u routingu stikliras Master/parent send i obrises aktivne send-ove ili na te aktivne send kanale. Ako ti je problem da kontrolises glasnocu na vise send kanala lepo ih grupisi onako kako je objasnjeno u mom prethodnom postu sa master/slave tj. sa VCA.

Pozdrav!

LAMPASH 04-01-2017 02:01 PM

Evo kako najlakse mozes:imas VSTi track u reaperu koji je rutovan na odredjen broj OUT kanala i tada normalno da fader na midi traci nema funkciju. Uradis sledece, taj midi track namestis da bude VCA master a ovi aktivni OUT kanali VCA slave i tada ti fader na midi traci kontrolise globalnu glasnocu. Zato ti kazem da odgledas ona 2 kratka tutorijala.

Pozdrav!

obicni user 04-01-2017 02:25 PM

Ok thnx

phil.milmax 07-01-2017 10:09 PM

Evo malo novina iz Reaper kuhinje

https://www.youtube.com/watch?v=TMZZvk4x93o

phil.milmax 20-01-2017 12:53 AM

Spectral Peaks :D Ovo je stvarno super korisna stvar. Kidaju.

https://www.youtube.com/watch?v=vg-mHxJl_Ks

obicni user 22-01-2017 04:20 AM

Budući da ni dan danas nikako da se naviknem na selektiranje desnim klikom, imam jedno pitanje. ( mislim na piano roll). Ima li Reaper gdje da se može pozvati iz menia alati kao npr u cubaseu olovka, gumica, ili pak obićna strelica za selektiranje. Nekako mi ne leži da uz desni selekt na lijevom uvijek bude olovka.
I jedno malo glupo pitanje, mogu li se u midi editoru automatski staviti sve selekciju u isti ton. Da pojasnim, selektiram dionicu i zelim da svi ti tonovi budu c1 ali svaki na mjestu ko i do sad.

awacs 22-01-2017 09:53 AM

2 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by obicni user (Post 373099)
Budući da ni dan danas nikako da se naviknem na selektiranje desnim klikom, imam jedno pitanje. ( mislim na piano roll). Ima li Reaper gdje da se može pozvati iz menia alati kao npr u cubaseu olovka, gumica, ili pak obićna strelica za selektiranje. Nekako mi ne leži da uz desni selekt na lijevom uvijek bude olovka.
I jedno malo glupo pitanje, mogu li se u midi editoru automatski staviti sve selekciju u isti ton. Da pojasnim, selektiram dionicu i zelim da svi ti tonovi budu c1 ali svaki na mjestu ko i do sad.

Za ovo prvo ne znam, ja sam jednostavno navikao na default podešavanje pa nisam ni istraživao dalje. Verovatno može, pogledaj u User Manualu. Ovo drugo je jednostavno: izaberi note koje te zanimaju, klikni desnog miša, pa onda u dva koraka kao na slikama.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 05:10 PM.