![]() |
Re: Roland Integra 7 synth module..?!
Proizvodnja rack sound modula je gotovo zamrla. Iz tog razloga pojava sprave kao sto je Integra-7 je jos vece "cudo"nego sto bi to realno trebalo da bude.:da: U uslovima od pre 7-8 godina ili ranije podrazumevalo bi se da se ovakve sprave pojavljuju svake 3-4 godine, bar kod "najvecih igraca". Naravno (uz sve ranije pomenute nedostatke sa kojima se moze ziveti) da je sam kvalitet sprave na vrlo zadovoljavajucem nivou, uz "par"" korisnih novotarija, o kojima smo vec pricali i ne bih se tu ponavljao.
Trenutno vecina proizvodjaca forsira desktop sprave, bez ili sa 2-3 oktave ocajnih dirki, osim u slucaju flagship ROMplera ili Clavijinih Stage i Electro serija. Proizvodnja jeftinija i profit veci, i... tacka.:rolleyes: Tako je Roland godinama zadrzavao pricu na Fantomu XR, Korg na Triton Classic racku, te je napravio "revolucionarni"potez sa M3 i odvojivim "brain-om"koji, usput, ne staje u rack :confused:, a Yamaha prepakovala jos jedan Motif (XS), naravno bez PLG prosirenja. Fantom G, Kronos, Motif XF ili PC3 nisu ni dobili svoje rack verzije, a neki (Roland) su jos "pametnije" izbacili iz proizvodnje najkomforniju 76-key verziju (Fantom G) iz proizvodnje. Clavia, takodje nije ni pomislila da izbaci rack verziju Nord Wave-a, kako je to ranije bio slucaj sa Nord Lead sintovima.:( Gledajuci na Integru kao na "sve u jednom" spravu, mislim da je pun pogodak, bez obzira na prilicnu kolicinu reciklaze (bilo kad je PCM baza u pitanju, bilo kad je u pitanju Super Natural tehnologija koja vise nije u "cvetu mladosti", a ciju pricu je, bar sto se tice razvoja ekspanzija za workstation klavijature, Roland pompezno zapoceo i neslavno zavrsio za tri poluupotrebljive ARX ekspanzije :shock:). Ipak, treba biti posten, pa reci i to, da je ogromna "armija" Rolandovih korisnika vec duze vremena trazila na mnogim forumima spravu koja ce imati te nezaobilazne "legacy"sound-ove, uz, naravno, neke nove i sveze (kojih ipak medju 6000 i "kusur", nema preterano mnogo). Ovo je potpuno razumljivo u svetlu cinjenica da je mnogima dosadilo, a i postalo neisplativo da non-stop kupuju nove sprave (koje nisu nikakav "nadskup" za one starije) i pri tom zadrzavaju gomilu starih zbog nekih drugih odomacenih, "signature" koji su uvek potrebni i "must have" za mnoge svirace/aranzere/producente. Imajuci u vidu vec ranije pomenutu "svirljivost", kao jednu od kljucnih prednosti u odnosu na VSTi, a i to da su promene u kvalitetu DA konverzije u svakoj generaciji (flagship) sprava, iako male, ipak cujno na bolje, kupovina ovakve sprave je potpuno opravdana, pogotovo u svetlu svih mogucih primena (da ne ponavljam ranije izreceno). U odnosu na konkurenciju, Rolandu treba odati pocast sto je uopste izbacio spravu ovakvog tipa, a rezultat je da gotovo i nema konkurenciju u ovom ogranku proizvoda. :da: Ali, zato novog Fantoma nema ni na vidiku...:rolleyes: Integru bih bez problema mogao da zamislim kao srce necijeg (pa i mog 8-)) studijskog, ali i live MIDI setapa, pre svega zato sto je odlican allrounder. Medjutim, daleko sam od pomisli da bih celu (ili vecinu) produkcije mogao da baziram na njemu. Ustvari, niti zelim, niti mislim da je je moguce (a, ni potrebno) da postoji takva "magicna"sprava na kojoj se zavrsava ceo posao. Sto se mene, jedna bi mi bila sasvim dovoljna kao baza za "bread & butter"' zvukove i brzinski "razvoj" aranzmana i radije bih je upario sa jos necim drugim nego sa svojom bliznakinjom. Mada,evo, toliko je svestrana da joj se obracam malo u muskom, malo u zenskom rodu. :wink: Dakle, Integra na nekom pocasnom mestu u MIDI setapu - DA, ali kao zamena za Nord Lead, Virus TI, Wavestation, Blofeld, Q, pa i JV1080 i JD990, itd. (da ne pominjem klavijature i starije sprave) - NE, jednostavno nije moguce. Kao manje-vise uspesna simulacija navedenih sprava, pa, hmmm, moze da prodje, ako ne zelite mnogo hardverske skalamerije "u kuci", bavite se muzikom u kojoj takvi zvukovi nisu prebitni (da ne spominjem sad i FM, neke druge implementacije VA i modelinga) ili jednostavno bazirate posao na VSTi ?latima". Posto sam digao ruke od novog Fantoma, napravio sam mesto u setapu za Jupiter 80 (cijom arhitekturom inace nisam preterano odusevljen), pa bi mi kupovina Integre donela i podosta toga redundantnog, ali realno i podigla nivo cele zvucne palete kojom raspolazem. U zvucnom poredjenju sa Kronosom (a, pretresao sam dobro oba) mislim da nema nekog izrazitog pobednika. Dosta toga zavisi od potreba, ukusa i muzike kojom se bavite, a pri tom i ima dosta koncepcijskih razlika. Mozda je realnije porediti Integru i HD-1 engine od Kronosa i tu bi Integra bila pobednik, ali kada se u igru ukljuce i ostali "soft engine-i", stvar se menja od slucaja do slucaja. Slicne stvari bi mogle i da se ispricaju kada su u pitanju poredjenja i sa Motif i Stage serijama. Mnogo toga odredjuju korisnicke potrebe i vrsta muzike kojom se isti bave. U mom slucaju Roland je uvek bio na pijedestalu kada su "natural instruments" zvukovi u pitanju, prevashodno string i wind instrumenti (gde je Kurzweil jedini ozbiljan takmac) i donekle klaviri (gde je Yamaha uvek imala malo veci deo kolaca, a ciji veliki deo sve vise osvaja Clavia), sve ostalo je prilicno ravnopravno rasporedjeno sto se "velikih igraca" tice i bukvalno je stvar ukusa. Kad vec pomenusmo "svirljivost" meni su uvek Yamahini klaviri (i akusticni i elektricni) bili svirljiviji od Rolandovih i bolje se ponasali u nekoj prosecnoj pop-rock-fussion matrici. Ovde se ne radi nuzno o samom inicijalnom kvalitetu sampling baze vec o njenoj upotrebljivosti i prenosu sviracke artikulacije na istu. Godinama sam jedan pored drugog imao Roland RD700SX (sa sve SRX 11 i 12 prosirenjima) i Yamahu S90ES. I dok u "solo modu" nije bilo pobednika, u svirci i aranzmanima S90 je uvek izlazio kao pobednik. Da ne pominjem da Clavia pravi odlicne rezultate pravi sa, za danasnje vreme, relativno "malim". ali odlicno implementiranim semplovima. Slicna je stvar kada su u pitanju Roland, Korg i Hammond emulacija, da dalje ne duzim. Ono sto ipak moram priznati, da mi je u svakom setapu osnovna sprava uvek bio neki Roland, sto takodje nesto govori. :) Inace, SRX serija ekspanzija je pravo malo zvucno blago koje je Roland pazljivo odabrao i programirao, ali meni se uvek vise svidjao pristup u vezi ekspanzija koji su imali Yamaha i Korg, a od skora ga napustili i kao ostali presli samo na softverska unapredjenja. Iako Yamaha i Korg nisu izbacili ni polovinu broja Rolandovih ekspanzija, PLG serija ili MOSS i RADIAS kao de facto zasebni i zvucno drugaciji sintisajzeri na maticnoj ploci, prakticno i nemaju pandane sto se tice Rolanda, cija su prosirenja uvek bila u sustini ROM ekspanzije koje samo prosiruju osnovnu paletu bez promene zvucnog karaktera. U svetlu izrecenog, moj zakljucak je da bih rado svoj setap obogatio sa Integrom, ali daleko od toga da bih se svega drugog odrekao. U dobroj produkciji nema "monogamije":wink: Da se razumemo, naravno da je moguce i nista lakse nego da se cela produkcija (ili veci deo) odradi na Integri, sprava sama po sebi ima dovoljno resursa, i sve bi bilo dosta brze, ali ne bih da napredak u nekim segmentima placam gubicima u drugim. Zato, kao i mnogo puta do sad, kupice se nova sprava, a stare se nece prodavati. Jos samo zenu da ubedim u "neophodnost investicije", jer bas nisam siguran da cu uspeti da sakrijem trosak od 1500e...:wink: Da li vredi? Pa, to je vec stvar onog ko ce spravu da koristi. Raspisah se po obicaju... |
Quote:
Analogiju izuzimam iz price, posebna i siroka tema. |
|
Quote:
|
Quote:
|
Synclavier je upravo pogodio srz price..... kompatibilnost unazad...... meni bi integra bila neki 15. rolandov sint koji bi ima (cu imati:)) i lepo je preneti neke stare farbe oko kojih sam se dooobro preznojio kad sam bio mladji i dokoniji.....
To je upravo i najveci adut integre - ljudi koji vole rolan godinama kao takav...... a ja izmedju ostalog volim i roland.... |
roland je zivot a ostalo su sitnice ! nije toliko orland mutav kao sto se cini tj cuje na prvo slusanje ...
|
Mutav? Od 'velike trojke' meni je jedino Roland bio uvek u stanju da presece kroz mix. Za razliku od Korga... kog ne bih vise ni da komentarisem, da ne naljutim branoy-a ;)
|
Koristim Roland V-Combo VR760 ve? godinama i prezadovoljan sam. Jedino ne znam kako da do?em do SRX07 pro?irenja, onda bih stvarno imao sve ?to mi treba.
|
Quote:
http://www.ebay.de/sch/i.html?_trksi...at=0&_from=R40 |
Quote:
|
Quote:
|
Ima li nekog ko ima i moze malo ozbiljnije da opise ovu masinu,mislim na Integru 7 za live koriscenje,prvenstveno sa aranzerom (Roland G-1000) a i u projekat studiju.Ja bih da je kupim pa ce mi vasa iskustva dobro doci.
Hvala unapred... |
Niko nista???
|
sta ce ti jos jedan roland? i opet ne sempler, a kontam da bi je koristio za balkansku muziku gde ne mozes ako nemas sempl bass pozarevac, i gitara dule hehehehe
|
Ajd rekoh da pitam jos jednom...ima li neko iskustva sa Integrom 7,vredi li ovaj modul te pare.Koristio bi ga za kucni studio, live aranzersku svirku preko midija sa aranzerom i kao midi player...Hvala unapred
|
Niko nista???
|
All times are GMT +1. The time now is 02:39 AM. |