Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Pravna Pitanja (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=120)
-   -   Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24157)

master29 02-09-2008 12:26 PM

Re: Bolje resenje za zastitu muzickih autorskih prava u Beogradu?

Quote:

Originally Posted by "7" (Post 215341)
Malopre nisam bio siguran ali sad sam siguran da mi nesto nije jasno...:da:
... ako neka radio stanica pusta odredjenu pesmu i to prijavljuje Sokoju, zar ne mora i da plati svako emitovanje doticne pesme pa od tih para Sokoj placa tantijeme?:confused: ... jer ako je tako onda radio ne bi imao racunicu da pravi slicne prevare, a ocigledno se to radi... pa mi nije jasno kako onda funkcionise placanje radia za emitovane pesme... zna li neko?

Pozz

Pardoks je ta prica,al je istinita....ima radio i tv emitera koji ne daju ni dinara sokoju a imaju tu opciju da prijave sta su pustali,nazalost to su mnoge manje televizije koristile....o te kako koristile.Tako da se dobije pogresna slika...

master29 02-09-2008 12:28 PM

Quote:

Originally Posted by Eeva_r&b (Post 215351)
Sto se tice kradja pesama,ja se za ove prostore ni ne brinem,jer nema ni ko da ukrade nit ko da prepeva,jer pre svega ova muzika ovde nema toliku komercijalnu vrednost da bi bilo kom to bilo od koristi.

Sa druge strane, preko neta se svasta desava,i moram reci da su me malo iznenadila iskustva nekih ljudi....:uhoh:

Onda nemojte pesme stavljati na facebook i myspace i ostale stranice.Kako mislite da se zastitite????

Oggy 02-09-2008 12:39 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215347)
Ma dobro, nemoj da si na kraj srca. Ne mora? toliko da se ?esti? na SOKOJ.

Pa nije bas da se zestim, ali tako kad se zamislim, onda se svacega setim... :)
Ja sam ih cak i pohvalio par puta u ovom thread-u ;)

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215347)
Samo sam hteo da ka?em da je para od muzičkog autorstva generalno malo i da se silan narod bije oko kese kikirikija (KNKNPNKNJA). Zato mi je malo ?aljiva ta tvoja priča o "profitu".

Zavisi kako gledas...
Ja sam od Decembra do Juna dobio "za nista" (naravno uslovno, ali "nista" zato sto sam ja svoj rad tu vec jednom naplatio...) onoliko koliko moja majka zaradi za pola godine svakodnevnog rada posle 35 godina radnog staza.
Nije to "nesto", obzirom da znamo kolike su plate, ali nije ni malo, obzirom da barem 20 pesama od proslog Jula pa do sada nisam ni prijavio, a vrte se. To mi cak nije ni uslo u tu isplatu.
Znam da bi to trebalo da bude i vise, jer znam otprilike sta se i koliko emituje i gde, ali ja niti sam neskroman, niti nezadovoljan. U odnosu na proslu godinu iznos je vise nego duplo veci, pa ako se trend rasta nastavi, zaista ce biti pristojno.
Sustina cele price oko prava nije bas SOKOJ (u smislu da ne isplacuje, ima tu drugih stvari...), vec da emiteri to ne prijavljuju, a zakon kakav je sada poznaje to kao prekrsaj, ali ne poznaje sankciju za taj prekrsaj.
SOKOJ bi morao da utice na to da se zakon ili menja ili redefinise, te jasno odredi i to je ono sto ja uglavnom zameram njima.
A neko je pitao za prijavljivanje svojih pesama na radio stanicama...
Pa to je bar prosto...
Ako ces da postujes zakon, moras da saljes plej liste i da na osnovu njih vrsis uplate.
Covek ima stanicu i prijavljuje samo svoje pesme, uplacuje lovu koju svakako mora da uplati, a na kraju dobija povracaj dela te love na osnovu autorskih prava.
Big deal...

master29 02-09-2008 01:29 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy (Post 215355)
Pa nije bas da se zestim, ali tako kad se zamislim, onda se svacega setim... :)
Ja sam ih cak i pohvalio par puta u ovom thread-u ;)

Zavisi kako gledas...
Ja sam od Decembra do Juna dobio "za nista" (naravno uslovno, ali "nista" zato sto sam ja svoj rad tu vec jednom naplatio...) onoliko koliko moja majka zaradi za pola godine svakodnevnog rada posle 35 godina radnog staza.
Nije to "nesto", obzirom da znamo kolike su plate, ali nije ni malo, obzirom da barem 20 pesama od proslog Jula pa do sada nisam ni prijavio, a vrte se. To mi cak nije ni uslo u tu isplatu.
Znam da bi to trebalo da bude i vise, jer znam otprilike sta se i koliko emituje i gde, ali ja niti sam neskroman, niti nezadovoljan. U odnosu na proslu godinu iznos je vise nego duplo veci, pa ako se trend rasta nastavi, zaista ce biti pristojno.
Sustina cele price oko prava nije bas SOKOJ (u smislu da ne isplacuje, ima tu drugih stvari...), vec da emiteri to ne prijavljuju, a zakon kakav je sada poznaje to kao prekrsaj, ali ne poznaje sankciju za taj prekrsaj.
SOKOJ bi morao da utice na to da se zakon ili menja ili redefinise, te jasno odredi i to je ono sto ja uglavnom zameram njima.
A neko je pitao za prijavljivanje svojih pesama na radio stanicama...
Pa to je bar prosto...
Ako ces da postujes zakon, moras da saljes plej liste i da na osnovu njih vrsis uplate.
Covek ima stanicu i prijavljuje samo svoje pesme, uplacuje lovu koju svakako mora da uplati, a na kraju dobija povracaj dela te love na osnovu autorskih prava.
Big deal...

Jedino ne kapiram,koji ce im ku..c,toliko advokata u firmi,plus honoraraca(sa strane)kada nisu nista uradili,kad vec postoje zbog nas...kako smeju da uzmu 40% od ukupnog prihoda je njihov rashod...na sta???kada nema efekta,tijanic ih ne jebe struno i mnogi drugi,uzimaju ko lesinari onim mucenicima sto drze frizerske salone...itd,a od velikih im se muda tresu,i sta ce na kraju toliko ljudi u sokoju??Koji ce kur..c kad nista ne rade...ni jedan spor nisu dobili,imaju zarobljene pare od 91 godine,ma jebes sokoj ja od njega ne zivim ali brate bezobrzni su zato sto igleda svi imamo takav stav..a to je "jebes sokoj ja od njih ne zivim"

awacs 02-09-2008 01:57 PM

Quote:

Originally Posted by master29 (Post 215364)
Jedino ne kapiram,koji ce im ku..c,toliko advokata u firmi,plus honoraraca(sa strane)kada nisu nista uradili,kad vec postoje zbog nas...kako smeju da uzmu 40% od ukupnog prihoda je njihov rashod...na sta???kada nema efekta,tijanic ih ne jebe struno i mnogi drugi,uzimaju ko lesinari onim mucenicima sto drze frizerske salone...itd,a od velikih im se muda tresu,i sta ce na kraju toliko ljudi u sokoju??Koji ce kur..c kad nista ne rade...ni jedan spor nisu dobili,imaju zarobljene pare od 91 godine,ma jebes sokoj ja od njega ne zivim ali brate bezobrzni su zato sto igleda svi imamo takav stav..a to je "jebes sokoj ja od njih ne zivim"

Pa vidi, ne znam da li sam to već negde pisao na forumu, ali eto nije zgoreg da ispričam:

1998. sam tužio Radio Košavu zato što je izdala nekakvu kompilaciju hitova koji su se vrteli na tom radiju. U okviru kompilacije je bila i obrada jedne moje stare pesme (Daj mi snagu košave) koju je u "Band Aid" fazonu uradio Dream Team.

Nemam ništa protiv toga da bilo ko obradi bilo koju moju pesmu, ama je izdavač propustio da me na CD izdanju navede kao autora. To mu dođe kršenje "moralnih autorskih prava" koja se ne mogu otuđivati ni pod kojim uslovima i ne zastarevaju nikada (za razliku od materijalnih koja prestaju da važe valjda 50 godina posle smrti autora.

Onda sam otišao na dotični radio i pokušao da se vansudski poravnam (finansijski, naravno :-)). Njihov pravnik me je pitao: "A jel' vi znate ko je vlasnik ove stanice?", na šta sam mu odgovorio: "Znam, a jel' znate vi čija je ovo pesma?" Kada sam mu rekao da ću podneti tužbu grohotom se smejao dok me je pratio do lifta.

U to vreme je Marija Milošević bila vlasnica Radio Košave, ali tadašnjem advokatu SOKOJ-a Omilju Glišiću (pokoj mu duši) uopšte se nisu tresle gaće kada je podnosio tužbu sudu. Doduše, spor se otegao, pošto je u medjuvremenu bilo i bombardovanje i svašta još, ali smo spor na kraju DOBILI. I bilo je para koliko smo tražili, i SOKOJ mi nije tražio nikakvu nadoknadu za zastupanje. Molim lepo.

Valjda taj procenat koji pominješ i uzimaju da bi svi autori koje štite imali pravo na besplatnu pravnu zaštitu. E sad, ko nije tražio, nije ni dobio. Znam za još neke slučajeve koji su rešeni povoljno po autore (npr. Zoran Simjanović vs. Evrolex nekretnine). Samo ponekad i autori treba da mrdnu dupetom.

HeatMan 02-09-2008 03:30 PM

shto ste sad napali svarovski? vishe volite one izvorne krvave dijamante?

Oggy 02-09-2008 03:59 PM

Ja volim i zlatne poluge... :)

lesha 02-09-2008 07:38 PM

Quote:

Originally Posted by "7" (Post 215341)
Malopre nisam bio siguran ali sad sam siguran da mi nesto nije jasno...:da:
... ako neka radio stanica pusta odredjenu pesmu i to prijavljuje Sokoju, zar ne mora i da plati svako emitovanje doticne pesme pa od tih para Sokoj placa tantijeme?:confused: ... jer ako je tako onda radio ne bi imao racunicu da pravi slicne prevare, a ocigledno se to radi... pa mi nije jasno kako onda funkcionise placanje radia za emitovane pesme... zna li neko?

Pozz

mislim da se placa neka fiksna suma mesecno..

RetroMan 02-09-2008 11:38 PM

SOKOJ i (u svetu) njemu slicne organizacije nisu nastale da bi stitile autorska prava, vec da bi sakupljale tantijeme koji se ubiraju od autorskih prava, i vecina nema nikakve veze sa zastitom, pa cak ni registracijom dela (pesme) u svrhu zastite.

Quote:

Originally Posted by Eeva_r&b (Post 215302)
KAKO NACI U OVOJ ZEMLJI POUZDANU ZASTITU PRAVA KOJA VAZI SVUDA U SVETU?

Nigde u svetu ne postoji organizacija koja (unapred) "stiti" pesmu, niti ima za tim potrebe. Ako te neko pokrade, idete na sud i tu se dokazuje cija je pesma. Kao dokaz mozes doneti CD koji si sama sebi poslala (danas je to poprilicno losa varijanta), potvrdu da si prijavila SOKOJu (sto ovde mozda vredi ali napolju, hm... ne znam, ne bih se preterano nadao), CD koji je zvanicno izdat pa se zna datum, ali jedini "pravi" nacin za jos neizdate (i izdate) pesme je registracija kod LOC (u USA), sto se placa. Naravno da ni LOC (Library of Congress) ne stiti tvoju pesmu ali ti dobijes dokument o registraciji, koji svi sudovi na svetu priznaju kao valjan dokaz autorstva. Uostalom vec sam ovde o tome pisao, pa potrazi.

Quote:

Originally Posted by Eeva_r&b (Post 215302)
Ima li nekoga od vas ko se ne oslanja samo na SOKOJ?

Ja se nisam uopste oslanjao na SOKOJ, mada se sada mozda stvari donekle menjaju, ali samo u zemlji, a posto sam se do sada orijentisao, uglavnom, na plasman van ove zemlje, nemam nameru da se predomislim u dogledno vreme.

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215369)
Valjda taj procenat koji pominje? i uzimaju da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu.

Ne, nego zato sto za njih skupljaju tantijeme.

RM

awacs 03-09-2008 10:17 AM

Quote:

Originally Posted by RetroMan (Post 215466)
SOKOJ i (u svetu) njemu slicne organizacije nisu nastale da bi stitile autorska prava, vec da bi sakupljale tantijeme koji se ubiraju od autorskih prava, i vecina nema nikakve veze sa zastitom, pa cak ni registracijom dela (pesme) u svrhu zastite.

Koliko vidim na SOKOJ-evom sajtu (www.sokoj.org.yu) oni su "Organizacija za za?titu muzičkih autorskih prava". U tom smislu, jeste, oni i ubiraju tantijeme i distribuiraju ih autorima, ali to nije jedina njihova delatnost. Takođe se bave i za?titom "moralnih prava" (poput primera koji sam već naveo) i, po potrebi i zahtevu autora, pokreću sporove koji se tiču povrede svih vidova autorskih prava. Dakle, sve ?ta sam napisao je provereno u praksi.

Quote:
Originally Posted by awacs
Valjda taj procenat koji pominje? i uzimaju da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu.

Quote:

Ne, nego zato sto za njih skupljaju tantijeme.

Da, trebalo je da napi?em "Valjda taj procenat koji pominje? uzimaju i da bi svi autori koje ?tite imali pravo na besplatnu pravnu za?titu." Opet, mo?da kako ti ka?e? to nije tačno, ali ja sam taj zaključak izveo empirijski :wink:.

RetroMan 03-09-2008 12:04 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215492)
sve ?ta sam napisao je provereno u praksi.

OK, obrati paznju da sam napisao "vecina" i tako je to u svetu (dobro poznajem uglavnom zakon u USA), a za nase prilike nisam expert.
Naglask je na tome da je prvenstvena svrha postojanja tih agencija pracenje koriscenja i naplacivanje tantijema za autorska prava.

Poenta je da ti niko na moze "zastititi" pesmu (od kradje), vec da se, u slucaju neovlascenog koriscenja, "pravda" mora ostvarivati na sudu, a tuzba se podnosi u zemlji prebivalista osobe / firme koju tuzis, sto znaci da ako te je pokrao neko iz USA moras da ga tuzis sudu u USA, pa sumnjam da bi advokati SOKOJa tu bili od neke pomoci.

RM

awacs 03-09-2008 01:59 PM

Quote:

Razumem ja tebe, mada se ni ti ne izra?ava? najpreciznije. Ja ne znam za?to je SOKOJ nastao, znam čime se bavi. A bavi se, između ostalih stvari, registracijom dela (pesama) i za?titom autorskih prava na iste. Jeste, neke druge organizacije se ne bave time, ali SOKOJ da.

Dakle validno je, kao ?to je Eeva učinila, otići u SOKOJ i deponovati svoje delo. I taj depozit će joj u budućnosti, ako zatreba, slu?iti kao dokaz na sudu (čak i međunarodnom) da je ona pre datuma koji je naveden u prijavi dela smislila tu pesmu. To je su?tina. I naravno, sud, a ne bilo koja agencija, je taj koji će presuditi čija je pesma i ko je od koga maznuo. Ja sam smatrao da se to podrazumeva.

Generalno, ta priča "ko je kome maznuo" je zaista u?asno komplikovana, pogotovo u slučaju popularne muzike koja se cela sastoji od kombinacija par desetina fraza čije pojedinačno trajanje je retko kad du?e od 4 takta.

Priča o "svetskim pravima" je jo? komplikovanija. Kako ubediti bilo kog sudiju da je npr. Mariah Carey čula va?u pesmu i bezobrazno je zdipila? Tu te?ko mo?e da pomogne i SOKOJ i Congress Library. Tu mo?e da pomogne jedino savet koji je dao master 29. Prosto, ne stavljajte pesmu na facebook. Ja dodajem: pre nego ?to imate dokaz da je ista ta pesma prethodno "za?tićena" (opet ta mrska reč), makar i kod SOKOJ-a.

Na temu ma?njavanja, oni koje ne mrzi da čitaju mogu da pogledaju http://abbeyrd.best.vwh.net/mysweet.htm. Radi se o čuvenom sporu između D?ord?a Harisona i izdavačke kuće Bright Tunes.

Mnogo sam se rask.nj..o, priznajem. Zapravo, ovaj thread bi trebalo da poslu?i Eevi (i svima koji imaju slične dileme).

Zato se izvinjavam i zaključujem: Eeva, ako ti je frka od toga da će neko da ti mazne pesmu, uradila si dovoljno samim tim ?to si deponovala snimak. Da li je on u SOKOJ-u, Congress Library ili kod tebe u fijoci je potpuno svejedno. Time ?to si ga odnela u SOKOJ stekla si i mogućnost da umesto tebe SOKOJ podnosi eventualnu tu?bu. U druga dva slučaja bi morala sama da anga?uje? (i plaća?) advokata. Mo?da to nisu najbolji advokati na svetu, ali su D?.

master29 03-09-2008 02:26 PM

Dacu vam jedan primer,Gdin Bozidar Bota Nikolic cuveni nas reditelj je bez ikakvog pitanja uzeo pesmu "Jugoslovenka"da mu ide kroz film"Balkanska braca"Nikoga nije pitao,slucajno sam saznao pred samu premijeru u Sava centru...jedno 30tak dana ranije...e sad da zavrsimo agoniju sa Sokoj-em.POZVAO sam Sokoj i rekao da zaustave premijeru,film i sva ostala sranja vezana za gore pomenuti film.Poslali su faks gdinu Bozovicu,naravno nije reagovao...Dosao sam do ministarstva,jebes pare hteo sam da se inatim,jer je to isto ko da su mi ukrali auto i da policija nece da ga zaustavi i oduzme mu isti...Pravna sluzba sokoj-a je slegla ramenima,kao slacemo im opomene..mi ne mozemo nista drugo!!!!Pazi,premijera Dinkic,Minkic i ostali politicari koji se navodno bore protiv piraterije su bili na premijeri filma koji je sam po sebi vec nelegalan.O cemu dalje da pricamo,valjda vam je sada sve jasno...Nisam hteo do sada da ovo pisem,ali ajd kad ne kapirate da nema zastite u ovoj zemlji...koga boli ku..c,za autorsko pravo...nema ministarstva koje nas stiti,nema nicega kakav crni sokoj,koji 15 godina ne moze da vrati svoje rodjene pare(nase)sa armijom advokata,sve nam pojedu njihovi glupi sudski troskovi ciji je ishod katastrofalan.Da ne zaboravim,pesma je odavno prijavljena i jako se dobro zna ko su njeni autori....u Americi bi otisao na dozivotnu robiju zbog krsenja autorskih prava(dokazano)ili bi platio obestecenje da mu nebi bilo dobro...u svakom slucaju bi zaustavili premijeru,jer sve imam crno na belo,eto kako nas stite.Pozz svima i sorry na dugom postu.Pozz

HeatMan 03-09-2008 03:37 PM

ma dovoljan dokaz koliko nas shtite je, problem sa Bassivity-jem..

izdavachka kuca rap muzike.. uglavnom su semplovali pesme.. vanja ulepic, chiji je studio bio i chije je to delo bilo je zapalio u ameriku poslom.. Relja milankovic chija je ta izdavachka kuca, je dobio poziv na sud zbog neochishcenih semplova.. lik mu doshao na vrata.. relja mu rekao "relja nije tu".. pozvao ortaka, i preselio studio kod njega na gajbu..

to je bilo pre 4 godine.. niko ih vishe nije smarao..

awacs 03-09-2008 08:57 PM

Quote:

Originally Posted by master29 (Post 215507)
Dacu vam jedan primer,Gdin Bozidar Bota Nikolic cuveni nas reditelj je bez ikakvog pitanja uzeo pesmu "Jugoslovenka"da mu ide kroz film"Balkanska braca"Nikoga nije pitao,slucajno sam saznao pred samu premijeru u Sava centru...jedno 30tak dana ranije...e sad da zavrsimo agoniju sa Sokoj-em.POZVAO sam Sokoj i rekao da zaustave premijeru,film i sva ostala sranja vezana za gore pomenuti film.Poslali su faks gdinu Bozovicu,naravno nije reagovao...Dosao sam do ministarstva,jebes pare hteo sam da se inatim,jer je to isto ko da su mi ukrali auto i da policija nece da ga zaustavi i oduzme mu isti...Pravna sluzba sokoj-a je slegla ramenima,kao slacemo im opomene..mi ne mozemo nista drugo!!!!Pazi,premijera Dinkic,Minkic i ostali politicari koji se navodno bore protiv piraterije su bili na premijeri filma koji je sam po sebi vec nelegalan.O cemu dalje da pricamo,valjda vam je sada sve jasno...Nisam hteo do sada da ovo pisem,ali ajd kad ne kapirate da nema zastite u ovoj zemlji...koga boli ku..c,za autorsko pravo...nema ministarstva koje nas stiti,nema nicega kakav crni sokoj,koji 15 godina ne moze da vrati svoje rodjene pare(nase)sa armijom advokata,sve nam pojedu njihovi glupi sudski troskovi ciji je ishod katastrofalan.Da ne zaboravim,pesma je odavno prijavljena i jako se dobro zna ko su njeni autori....u Americi bi otisao na dozivotnu robiju zbog krsenja autorskih prava(dokazano)ili bi platio obestecenje da mu nebi bilo dobro...u svakom slucaju bi zaustavili premijeru,jer sve imam crno na belo,eto kako nas stite.Pozz svima i sorry na dugom postu.Pozz

A jel' ti palo na pamet da (umesto da zaustavlja? premijeru i sva ostala sranja) tu?i? producenta filma? Koliko kapiram, nije. Hteo si da se inati?:banghead:. Pa si se inatio :banghead::banghead:.Pa, jel' ti posle inaćenja bilo bolje? 8-) Ne bih rekao, dočim si toliko nasekiran...

U pravu si, je..? SOKOJ, nego me zanima ko je to u Americi oti?ao na do?ivotnu robiju zbog kr?enja autorskih prava. Mislim, mora da je ?e?ća suma bila u pitanju, mo?da čak i veća od one koju je zaradio pomenuti Botin film:rotfl::rotfl::rotfl:.

Pozdrav,

Vasa

P.S. A kom si se ministarstvu ?alio? Ministarstvu za autorska prava?

master29 03-09-2008 09:18 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215531)
A jel' ti palo na pamet da (umesto da zaustavlja? premijeru i sva ostala sranja) tu?i? producenta filma? Koliko kapiram, nije. Hteo si da se inati?:banghead:. Pa si se inatio :banghead::banghead:.Pa, jel' ti posle inaćenja bilo bolje? 8-) Ne bih rekao, dočim si toliko nasekiran...

U pravu si, je..? SOKOJ, nego me zanima ko je to u Americi oti?ao na do?ivotnu robiju zbog kr?enja autorskih prava. Mislim, mora da je ?e?ća suma bila u pitanju, mo?da čak i veća od one koju je zaradio pomenuti Botin film:rotfl::rotfl::rotfl:.

Pozdrav,

Vasa

P.S. A kom si se ministarstvu ?alio? Ministarstvu za autorska prava?

Nisi skapirao pricu ni malo,dok tuzis producenta...ode film u etar..kod nas se tuzbe vuku godinama,pa je to josh vece teranje inata.Ne postoji ministarstvo za autorska prava i glupo mi malo sto si ironican.Da bi zaustavio film zvao sam Dinkicev kabinet,jer se on licno portudio da sjebe pirate,pod znacima navoda....tako je bar rekao.Nasekiran nisam,nema razloga,ja sam samo izneo stav kako brani Sokoj svoje clanove,ja sam tamo od 88godine i mnogo o njima znam...zato sam naveo samo delic onoga sto imam da kazem.Non stop kradu i prebacuju loptu na druge u fazonu,znate to je do emitera,do advokata...mi smo nemocni itd...pa koji ce mi kur.c nemocna agencija..Na kraju sam sa svojim advokatima naplatio vozenje u mom automobilu,naravno bez sokoja i suda,nije se producentu isplatilo da se inati i svatio je da su pojeli govna i da se to tako ne radi.Sto se tice inostranstva,dugo sam tamo ziveo pa tako da po neku stvar znam,ne tvrdim da sam bas vispren sa njihovim zakonima...ali autorska prava i porez su im dovedeni do savrsenstva,Pozz

awacs 03-09-2008 09:33 PM

Quote:

Originally Posted by master29 (Post 215534)
Nisi skapirao pricu ni malo,dok tuzis producenta...ode film u etar..kod nas se tuzbe vuku godinama,pa je to josh vece teranje inata.Ne postoji ministarstvo za autorska prava i glupo mi malo sto si ironican.Da bi zaustavio film zvao sam Dinkicev kabinet,jer se on licno portudio da sjebe pirate,pod znacima navoda....tako je bar rekao.Nasekiran nisam,nema razloga,ja sam samo izneo stav kako brani Sokoj svoje clanove,ja sam tamo od 88godine i mnogo o njima znam...

Ma, u redu je, ja sam u SOKOJ-u od 1981, i isto znam pone?to... Nije va?no.

Eeva_r&b 03-09-2008 10:19 PM

Znaci zakljucili smo ... sta? :) Sokoj ipak? eh. A ja se ponadala da postoji nesto bolje kod nas....

RetroMan 03-09-2008 10:56 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215506)
Da li je on u SOKOJ-u, Congress Library ili kod tebe u fijoci je potpuno svejedno.

Cini se da bi tako trebalo, ali iz mog iskustva, i iz razgovora sa (USA) advokatima specijalizovanim za tu oblast NIJE SVEJEDNO.

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215506)
Time ?to si ga odnela u SOKOJ stekla si i mogućnost da umesto tebe SOKOJ podnosi eventualnu tu?bu.

Sumnjam da to vazi i za sporove van zemlje, posto treba deponovati na sudu poprilicnu sumu novca pre nego sto otpocne sudjenje.

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215536)
Ma, u redu je, ja sam u SOKOJ-u od 1981

Ja nisam (bio) u SOKOJu, i savetovao sam ljude, koji su imali aspiraciju da plasiraju svoje pesme napolju, da se isclane iz SOKOJa, neki su me poslusali (V. Aralica), a neki nisu (Madame Piano).

Quote:

Originally Posted by Eeva_r&b (Post 215540)
Znaci zakljucili smo ... sta? :) Sokoj ipak? eh. A ja se ponadala da postoji nesto bolje kod nas....

Kod nas nema, ali ja sam sve registrovao u LOC, a to sam uradio i za neke druge ljude (V. Aralica je jedan od njih). To mi je skratilo muke kad sam se sa menadzerom pevacice (obje su crnje) natezao oko podele autorskih prava, on je pokusao da me uceni cinjenicom da je poslao sam sebi kasetu sa pesmama i da moze da ih predstavi kao da su autorsko delo te pevacice, ja sam mu poslao faxom registraciju kod LOCa, i razgovor je bio zavrsen. CD je izasao sa tacnim imenima autora (sa Cukarice :grin: ).

RM

awacs 04-09-2008 05:43 PM

Quote:

Originally Posted by RetroMan (Post 215544)
Cini se da bi tako trebalo, ali iz mog iskustva, i iz razgovora sa (USA) advokatima specijalizovanim za tu oblast NIJE SVEJEDNO.

Sumnjam da to vazi i za sporove van zemlje, posto treba deponovati na sudu poprilicnu sumu novca pre nego sto otpocne sudjenje.

Ja nisam (bio) u SOKOJu, i savetovao sam ljude, koji su imali aspiraciju da plasiraju svoje pesme napolju, da se isclane iz SOKOJa, neki su me poslusali (V. Aralica), a neki nisu (Madame Piano).

Kod nas nema, ali ja sam sve registrovao u LOC, a to sam uradio i za neke druge ljude (V. Aralica je jedan od njih). To mi je skratilo muke kad sam se sa menadzerom pevacice (obje su crnje) natezao oko podele autorskih prava, on je pokusao da me uceni cinjenicom da je poslao sam sebi kasetu sa pesmama i da moze da ih predstavi kao da su autorsko delo te pevacice, ja sam mu poslao faxom registraciju kod LOCa, i razgovor je bio zavrsen. CD je izasao sa tacnim imenima autora (sa Cukarice :grin: ).

RM

Sve ?to ka?e? je tačno. Dodu?e, mislim da nema nikakve potrebe da se bilo ko i?članjuje iz SOKOJ-a. Znam ljude (poput Zorana Simjanovića, koga sam već pominjao) koji imaju ugovore i sa SOKOJ-em i sa GEMA-om i sa SACEM-om i raznim drugim agencijama.

Iz Eevinih poruka nije najjasnije da li ?eli da plasira svoje pesme u inostranstvu, ili joj je prosto frka da joj neko iz inostranstva ne mazne pesmu. I svakako je stvar njene procene da li će svaki put kada napravi pesmu plaćati po?tarinu za slanje nosača zvuka u LOC ili će ga prosto odneti u SOKOJ. Ako dođe do tu?be upućenoj Maraji Keri u USA, i ja sumnjam da će od SOKOJ-evih advokata biti neke velike vajde, ali opet, ne mo?e da ?kodi.

Toliko ?to se tiče "za?tite prava u svetu". I ja sam odavno napisao da to prosto ne postoji. Ali je tema onda oti?la na potpuno drugu stranu - većina postova se bavila ru?enjem SOKOJ-a zbog situacije u Srbiji. I dobro je ?to si vratio temu na početak.

@Eeva: Ova priča bi mogla da ti pomogne da sama ra?člani? ?ta ti je zapravo va?no - plasman pesama u inostranstvo ili za?tita od krađe?

Pozdrav,

Vasa

P.S. RetroMan, ne zaboravi da mi (i svima ostalima) objasni? za?to bi neko trebalo da se i?člani is SOKOJ-a, i ko onda ubira i isplaćuje tantijeme za distribuciju i emitovanje u Srbiji. To je jako zanimljivo i ne bi valjalo da prođe nezapa?eno, mo?da bi neki koji ?ele da plasiraju svoja dela i ovde i napolju bili zainteresovani za to. Ja se odavno ne bavim komercijalnom muzikom i nemam neke vajde od cele ove priče, ali nije lo?e da podelimo svoja iskustva sa onima kojih se to tiče.

RetroMan 04-09-2008 09:20 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215614)
mislim da nema nikakve potrebe da se bilo ko i?članjuje iz SOKOJ-a. Znam ljude (poput Zorana Simjanovića, koga sam već pominjao) koji imaju ugovore i sa SOKOJ-em i sa GEMA-om i sa SACEM-om i raznim drugim agencijama.

Ne znam o kakvim ugovorima se radi, ali zakonski NIJE MOGUCE biti clan vise agencija koje sakupljaju tantijeme nastale iz malih autorskih prava (sad ne pricamo o zastiti, nego o naplati). To je logicno, u USA ima bar 3 agencije, i recimo da se neko uclani u sve 3, kome ce radio stanica placati za emitovanje njegove pesme, sigurno ne svim agencijama, pa da covek tri puta uzme pare za jedno emitovanje (a bas bi bilo super :D ). Ili si ti clan SOKOJa i tvoja pesma se vrti po USA stanicama, a SOKOJ naplacivanja iz inostranstva vrsi preko GEMA-e sa kojom je sklopio ugovor, GEMA pak ima ugovor sa (recimo) ASCAPom, i ASCAP za GEMA-u skuplja pare u USA, pa uzme od radio stanice pare za emitovanje tvoje pesme, posalje pare GEMA-i, GEMA posalje SOKOJu, a sokoj da tebi i sve uredno funkcionise. A sad zamisli da si osim SOKOJa, istovremeno clan i GEMA-e, i ASCAPa..., koja bi to zbrka bila :shock:

Quote:

I svakako je stvar njene procene da li će svaki put kada napravi pesmu plaćati po?tarinu za slanje nosača zvuka u LOC ili će ga prosto odneti u SOKOJ.

Registracija kod LOC se placa, po pesmi ili po grupi pesama (ako je u svim pesmama isti autor, odnosno isti autori - ako ih je vise). Za jednu pesmu je to i podnosljivo, ali za vise pesama se nakupi ozbiljnija cifra. Grupa pesama (album) se placa isto kao i jedna pesma, ali je mana sto u potvrdi imate samo naziv albuma, a i ako samo jednu (ili vise pesama - ali ne sve) ustupite nekom (na primer) publisher-u, onda nastaje problem, i mora se vrsiti promena registracije. Usput proces podosta traje - ja sam registraciju dobio nakon 6 meseci, a sada je izgleda potrebno oko godinu dana, mada u registraciji stoji datum kad su primili materijal kao datum registracije.

Quote:

za?to bi neko trebalo da se i?člani is SOKOJ-a

Treba da se i?člani iz SOKOJ-a, samo ako hoce da se uclani u neku drugu agenciju, ili da svoja prava ostvaruje preko publishera koji je clan neke agencije u inostranstvu. Uzgred, bilo kad da se odjavis iz SOKOJa, SOKOJ te servisira do te kalendarske godine, i tek u sledecoj mozes da predjes u neku drugu agenciju.
Zasto - ne mogu bas sve da ovako javno kazem (napisem), ali ovim sam se bavio pre desetak i malo vise godina, kada je covek koji je imao nekoliko hitova, od kojih je jedan proglasen za hit godine, te godine od SOKOJa dobio (mislaim) 85 dinara, odnosno nije ih ni dobio, posto SOKOJ nije isplacivao sume manje od 100 dinara (nije se isplatilo, posto bi troskovi isplate premasili tu sumu). Da je imao i svetski hit isto bi prosao, pa cak i da je SOKOJ funkcionisao, inflacija bi sve pojela. Stvari izgleda idu na bolje sa SOKOJem, ali ko zna sta ce biti sutra, a i mozda opet neka inflacija vreba iza coska. :rolleyes:

Quote:

i ko onda ubira i isplaćuje tantijeme za distribuciju i emitovanje u Srbiji.

Recimo da si clan ASCAPa, a pesma ti se vrti ovde - SOKOJ ubira ovde, salje u GEMA-u, a GEMA salje u ASCAP, ASCAP daje tebi. To sve malo potraje i malo se ugrade sa provizijom, ali sve to nije tako strasno. Ako ti se medjutim pesma vrti (i u) USA, onda sakuplja ASCAP i daje tebi direktno, brze i vise nego da si clan SOKOJa ili cak i GEMA-e. Uz to, sve dobijas u devizama (i ono sto salje SOKOJ za emitovanje u Srbiji) na nacin i mesto koje sam odaberes.
Znaci treba biti clan u zemljii u kojoj mislis da ces najbolje da prodjes.
Cela prica nije bas jednostavna, i zahteva vremena, truda i para, ali za one koji imaju ozbiljne namere (planove) u ovoj profesiji to je samo pocetak. :da:

RM

Eeva_r&b 04-09-2008 09:28 PM

ok,hvala za info i strpljenje...

neke clanove foruma cu mozda i nasmejati ovim,al ajd' recicu pa kud puklo -da, zelim da plasiram pesme u inostranstvu,zbog cega i zelim da ih zastitim...

Quote:

Sve ?to ka?e? je tačno. Dodu?e, mislim da nema nikakve potrebe da se bilo ko i?članjuje iz SOKOJ-a. Znam ljude (poput Zorana Simjanovića, koga sam već pominjao) koji imaju ugovore i sa SOKOJ-em i sa GEMA-om i sa SACEM-om i raznim drugim agencijama.

Iz Eevinih poruka nije najjasnije da li ?eli da plasira svoje pesme u inostranstvu, ili joj je prosto frka da joj neko iz inostranstva ne mazne pesmu. I svakako je stvar njene procene da li će svaki put kada napravi pesmu plaćati po?tarinu za slanje nosača zvuka u LOC ili će ga prosto odneti u SOKOJ. Ako dođe do tu?be upućenoj Maraji Keri u USA, i ja sumnjam da će od SOKOJ-evih advokata biti neke velike vajde, ali opet, ne mo?e da ?kodi.

Toliko ?to se tiče "za?tite prava u svetu". I ja sam odavno napisao da to prosto ne postoji. Ali je tema onda oti?la na potpuno drugu stranu - većina postova se bavila ru?enjem SOKOJ-a zbog situacije u Srbiji. I dobro je ?to si vratio temu na početak.

@Eeva: Ova priča bi mogla da ti pomogne da sama ra?člani? ?ta ti je zapravo va?no - plasman pesama u inostranstvo ili za?tita od krađe?

Pozdrav,

Vasa

P.S. RetroMan, ne zaboravi da mi (i svima ostalima) objasni? za?to bi neko trebalo da se i?člani is SOKOJ-a, i ko onda ubira i isplaćuje tantijeme za distribuciju i emitovanje u Srbiji. To je jako zanimljivo i ne bi valjalo da prođe nezapa?eno, mo?da bi neki koji ?ele da plasiraju svoja dela i ovde i napolju bili zainteresovani za to. Ja se odavno ne bavim komercijalnom muzikom i nemam neke vajde od cele ove priče, ali nije lo?e da podelimo svoja iskustva sa onima kojih se to tiče.

RetroMan 04-09-2008 09:49 PM

Quote:

Originally Posted by master29 (Post 215353)
Onda nemojte pesme stavljati na facebook i myspace i ostale stranice.Kako mislite da se zastitite????

Moj savet je upravo obrnut. :grin:
Registruj pravilno pesmu, kaci gde god stignes, i nadaj se da ce Timbaland da naleti na nju, mazne je i stavi na novi album Nelly (ume on to :D ), misleci da ima posla sa nekom klinkom iz nedodjije (Srbije), koja nema pojma sta su to autorska prava. Sacekas malo da pesma postane hit, izvadis papir, das ga nekom advokatu u USA koji se specijalizovao za to, i on (svaki) ce da pristane da te zastupa za procenat od dobiti, a uzece im SVE pare koje su dobili od tvoje pesme - sto je vise (i po odbitku troskova advokata) nego sto bi dobila da su ti pesmu regularno uzeli uz ugovor o nekom procentu. Ovo mi je doslovno i licno rekao USA advokat na nekom MIDEMu, kad sam bio u slicnoj situaciji, mada nije bio u pitanju plagijat.

RM

DaBear 04-09-2008 10:19 PM

Quote:

Originally Posted by RetroMan (Post 215637)
Registruj pravilno pesmu, kaci gde god stignes, i nadaj se da ce Timbaland da naleti na nju, mazne je i stavi na novi album Nelly (ume on to :D ), misleci da ima posla sa nekom klinkom iz nedodjije (Srbije), koja nema pojma sta su to autorska prava. Sacekas malo da pesma postane hit, izvadis papir, das ga nekom advokatu u USA koji se specijalizovao za to, i on (svaki) ce da pristane da te zastupa za procenat od dobiti, a uzece im SVE pare koje su dobili od tvoje pesme - sto je vise (i po odbitku troskova advokata) nego sto bi dobila da su ti pesmu regularno uzeli uz ugovor o nekom procentu. Ovo mi je doslovno i licno rekao USA advokat na nekom MIDEMu, kad sam bio u slicnoj situaciji, mada nije bio u pitanju plagijat.

RM

dobra ti je ova!!
ja bi isto uradio....he, he

Takodje..mene SOKOJ zastupa SAMO u granicama nase stare Yugoslavije, a za ostatak sveta idem preko PRS-a u UK...moze publishing da se sredi i po kontinentima, (Amerika, Evropa, itd) ali nije bas lako...svi hoce sve za ceo svet i svemir !! (doslovce!!!)

awacs 04-09-2008 10:29 PM

Quote:

Originally Posted by RetroMan (Post 215637)

RM

E, sad ja vi?e ni?ta ne razumem:

1. ?ta znači "registruj pravilno pesmu"? Da li je jedino prijava dela u LOC validna za (recimo) US? Istu stvar sam predlo?io sinoć Eevi: kači?, ali ne pre nego ?to si "za?titila" pesmu.

3. ?to se tiče paralelnih ugovora, sve varijante su moguće. Ako odluči? da te GEMA zastupa u Nemačkoj i ostatku Evrope, ali ne i u Francuskoj, mo?e? da sklopi? ugovor u kome će to tako i stajati. Onda se (na primer) SOKOJ bavi samo tantijemima u Srbiji, GEMA u Nemačkoj, a SACEM "svim ostalim zemljama". To jeste komplikovano, ali donosi br?u naplati tantijema iz pojedinih regiona (upravo iz razloga koje si i sam pominjao). Kod autorskih prava "za ceo svet" nema jednostavnih re?enja, to smo svi zaključili.

I opet (pitam umesto Eeve), da li je registracija pesme kod SOKOJ-a (d?abe varijanta) po tebi dovoljno "pravilna" u slučaju eventualnog međunarodnog spora? Mo?da bi tako mogla da u?tedi neku kintu i kupi vlastiti mikrofon i par be?ičnih slu?ki za stage monitoring :D.

Eeva_r&b 04-09-2008 10:37 PM

Hahah,da to bih volela da znam ,hvala na postavljanju tog pitanja umesto mene :)
da li je neko cuo za takve slucajeve medjunarodnog spora preko Sokoj-a????

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 215644)
E, sad ja vi?e ni?ta ne razumem:

1. ?ta znači "registruj pravilno pesmu"? Da li je jedino prijava dela u LOC validna za (recimo) US? Istu stvar sam predlo?io sinoć Eevi: kači?, ali ne pre nego ?to si "za?titila" pesmu.

3. ?to se tiče paralelnih ugovora, sve varijante su moguće. Ako odluči? da te GEMA zastupa u Nemačkoj i ostatku Evrope, ali ne i u Francuskoj, mo?e? da sklopi? ugovor u kome će to tako i stajati. Onda se (na primer) SOKOJ bavi samo tantijemima u Srbiji, GEMA u Nemačkoj, a SACEM "svim ostalim zemljama". To jeste komplikovano, ali donosi br?u naplati tantijema iz pojedinih regiona (upravo iz razloga koje si i sam pominjao). Kod autorskih prava "za ceo svet" nema jednostavnih re?enja, to smo svi zaključili.

I opet (pitam umesto Eeve), da li je registracija pesme kod SOKOJ-a (d?abe varijanta) po tebi dovoljno "pravilna" u slučaju eventualnog međunarodnog spora? Mo?da bi tako mogla da u?tedi neku kintu i kupi vlastiti mikrofon i par be?ičnih slu?ki za stage monitoring :D.

master29 04-09-2008 10:40 PM

Quote:

Originally Posted by Eeva_r&b (Post 215645)
Hahah,da to bih volela da znam ,hvala na postavljanju tog pitanja umesto mene :)

Tuzi Sokoj,tuzice se Sokoj.rastuzio se Sokoj...sta ste ono pitali????Naravno da NE...Pa ne mogu sa RTS-om da izadju na kraj,a kamoli sa nekim drugim.

master29 04-09-2008 10:41 PM

Quote:

Originally Posted by Eeva_r&b (Post 215645)

Jedino ako ne racunas Hrvasku i ostale nam zemlje u okruzenju,tu ima nekih sporova....:confused:

DaBear 04-09-2008 11:29 PM

mogo ste smesni...ja sam svojevremeno isao da registrujem koncept / karaktere / imena itd za moj animirani projekat.
hteo sam trademark (tm) i Copyright (C) zastitu za ceo svet.
Posto su me smarali jedno 3 sata i rekli da ce me kostati ko ?10-12.000 (!!) i da traje oko 3 godine da se sve proveri (da li neko drugi ima nesto slicno itd..) rekli su mi da u stvari 100% zastita ne postoji, Svako moze da promeni malo i da te sjebe!!
Ali ako si "registrovan" ond su ti bolji argumenti kad dodje do sudjenja..

e sad...sta ako neko mazne pesmu, ona prodje dobro u Japanu i Svedskoj a autor nikad to ne sazna (ne prati Japansku top listu ili Svedsku..)??

Sve je tzv. catch 22 situacija....pravi publisher nece da zastupa nikoga ko im ne donosi pare (nepoznate mrmote)....niti ce da pomogne za plasiranje pesama - ako nisi potpisan..i tako u krug!!

zakon copyrighta je jasan - onog momenta kad nesto napravis - tvoje je! Samo ako na nekoga drugog preneses (pismenim putem) prava, on ima pravo da eksploatise tvoje pesme..(publisher, disko kuca)

Pa zar mislite da su sve pesme na MySpace-u zasticene!!??

nemojte se zavaravati - poenta je da se skrene paznja!!!

ja znam tonu ljudi kojima je frka bila da salju pesme da ih ne bi pokrali...i nikad nista nisu uradili....
A zamislite kako je sa scenarijima za filmove tek!!! kako tu moze da se isprica prica na razne nacine..pa ajde ti dokazi,,,

RetroMan 05-09-2008 12:20 AM

Quote:

?ta znači "registruj pravilno pesmu"? Da li je jedino prijava dela u LOC validna za (recimo) US?

da li je registracija pesme kod SOKOJ-a (d?abe varijanta) po tebi dovoljno "pravilna" u slučaju eventualnog međunarodnog spora?

Eh, da je po meni, lako bi, al' ko mene pita.
Evo nekoliko nivoa pouzdanosti:
- Napravio si pesmu i zna se da je tvoja, i sta sad tu ima ko da sumnja :)
- Posaljes je sam sebi, a neki advokat ospori i tvrdi da si poslao praznu kovertu, pa tek kasnije stavio CD i zalepio kovertu.
- Pesma izadje na nekom zvanicnom izdanju, koje je registrovano, i tu nema diskusije, al' ne vredi za neobjavljene pesme.
- Registrujes u SOKOJu
- Deponujes kod neke advokatske kuce (napolju), koja se time bavi.
- Registrujes u LOC i dobijes papir sa podacima o pesmi, autorima, nosiocu (administratoru) autorskih prava, i to ti sluzi ne samo u slucaju spora vec i pri sklapanju ugovora sa nekim publisher-om, odmah delujes ozbiljnije, a i publisher-u to treba, posto sad on preuzima (pismenim ugovorom) na sebe tvoja autorska prava (administriranje), i sad on na osnovu tvoje registracije i ugovora sa tobom prijavljuje sebe kao nosioca (administratora) autorskih prava za tu vec registrovanu pesmu. Posto svako izdanje u USA mora da se prijavi u LOC, to im sluzi kao "dokaz" na osnovu cega su izdali tvoju pesmu, i sad drugi koji hoce da je koriste (recimo u filmu - tu obavezno mora da se trazi saglasnost) znaju kome da se obrate za "dozvolu".

Quote:

3. ?to se tiče paralelnih ugovora, sve varijante su moguće.

OK, u vreme kad sam se time bavio u celom svetu je prodavano oko , 200 miliona nosaca zvuka (danasnje cifre ne znam), od toga je 100 miliona prodavano u USA, znaci ravno pola, pa sam ja rezonovao, ako napravim posao u USA, za ostatak sveta necu morati puno da brinem, i zato sam proucavao zakone samo u USA (skoro 6 meseci), i nisam imao volje (ni vremena) da se bavim celim svetom. Mozda su neki zakoni od tada i promenjeni, ali verujem da su osnovni principi ostali isti, i da nema puno razlika medju (civilizovanim) zemljama.

Quote:

Mo?da bi tako mogla da u?tedi neku kintu

Ako hoce da stedi, odabrala je pogresan hobi (profesiju). :wink:

Quote:

kupi vlastiti mikrofon i par be?ičnih slu?ki za stage monitoring

Mikrofon i ostalo moze po potrebi i da pozajmi, a ako pravilno resi pitanje autorskih prava, kasnije ce lako kupiti i mnogo vise od mikrofona i slu?ki.

Uostalom treba da skonta sta hoce, da li da glumi da je profi, a da stvari resava pomocu stapa i kanapa, ili da pravilno postavi prioritete i jedan po jedan resava na pravi nacin.

RM

Eeva_r&b 05-09-2008 01:37 AM

I, hvala jos jednom... :)
(btw,ne morate pricati o meni u trecem licu ,prisutna sam:))

pitala sam vas samo koji je najbolji nacin,ne najjeftiniji, niti najlaksi...
a to da li sam 'profi', ili ne, verujem da nema velike veze,ja sam samo neko ko zeli da zastiti svoj rad,bez obzira sta nameravam s njim.

izvucicu zakljucak iz svega sto ste rekli,pomoglo mi je u svakom pogledu,i,jos jednom,ukoliko se setite nekih konkretnih slucajeva,nekih iskustava,znacice mi ako ih ispricate!

Pozdrav svima!

HeatMan 05-09-2008 01:59 AM

i koji je zakljuchak, naposletku? poshto sam ja skroz zbunjen sada.. :?

RetroMan 05-09-2008 02:02 AM

Quote:

Originally Posted by Eeva_r&b (Post 215659)
(btw,ne morate pricati o meni u trecem licu ,prisutna sam...
a to da li sam 'profi', ili ne, verujem da nema velike veze

U trecem licu zato sto (iako si ti zapocela temu) se odnosi na bilo koga ko hoce da resi problem, isto vazi i za profi, i to u bilo kom poslu, ako se vec radi, da to stvarno bude profi, a ne samo zelja da rezultat bude profi, a pri tom se koriste amaterski metodi. Jel' sad jasnije?

RM

HeatMan 05-09-2008 02:06 AM

ma ocete vi usvojiti onu machku il ne? :)

poz

Eeva_r&b 05-09-2008 02:21 AM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 215662)
ma ocete vi usvojiti onu machku il ne? :)

poz

macku? usvojiti?

Eeva_r&b 05-09-2008 02:25 AM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 215660)

zakljucak je da treba da ipak da mrznes pedu i uclanis se u sokoj..a andrea cu da cimam za agenciju u usa kad zavrsimo jos stvari...
(btw stos mi iskulir'o msg danas?:mad: )

HeatMan 05-09-2008 03:25 AM

nisam te iskulirao..

:?

dobro, jesam.. nisam namerno.. :?

ne pitaj.. svi su se obrushili na mene.. bilo je krvi, ima gomile mrtvih..

elem, to za macu je bilo upuceno retromanu.. poshto imam jednu preslatku macu za usvajanje.. osh ti? :)

RetroMan 05-09-2008 08:58 AM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 215665)
elem, to za macu je bilo upuceno retromanu.. poshto imam jednu preslatku macu za usvajanje.. osh ti? :)

Ajde Eva uzmi je, spasi slatku macu, i nas stan od dlaka. :please:

RM

Arthur 05-09-2008 09:29 AM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 215660)

sale, mnogo si mi nešto zbunjen ovih dana :D :rotfl:

Eeva_r&b 05-09-2008 09:48 AM

Ako ja usvojim macu,onda ce morati neko i mene da usvaja...:cry: jer ce me keva izbaciti iz kuce sve sa macijim dlakama.:(

Quote:

Originally Posted by RetroMan (Post 215670)
Ajde Eva uzmi je, spasi slatku macu, i nas stan od dlaka. :please:

RM

All times are GMT +1. The time now is 03:01 AM.