Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Kucni studio - Ideje i sugestije (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22790)

Spofolica 08-05-2008 12:39 AM

Re: Kucni studio - Ideje i sugestije

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 202938)
Važi!

Ako u RR prekriješ staklene površine sa mobilnim apsorberima onda si uklonio glavni problem (ali kako smo razgovarali prije; treba imati pokrivene i druge površine RR sa apsorberima, i one su refleksivne kao staklo), jer inače bi imao nasuprot prozorima koji gledaju na ulicu, staklo/ prozor između RRa i CRa. A ta prozor između RRa i CRa ima na obje strane naklon prema gore - "A", i tako odbija refleksije ka stropu - koji ima opet apsorbere.
U CRu to je malo manji problem ali je svejedno dobro da je staklo nagnuto (stvarno toplo priporučujem), u RR pa je to "must"; soba je mala, svaka refleksija če se ti odraziti na snimci/ mikrofonu. Kad je staklo nagnuto (cca. 15 a bolje 30%), zvuk od instrumenata če se reflektovati od šajbe opet ka stropu, gdje je opet apsorber.

U gotovo svim ozbilnim studijima imajo takva rješenja.

Staklo neka bude čim deblje, neka se ne naslanja na okvir (npr. silikon), u glavnom staklo neka "pliva" bez kontakta sa okvirom. Kad imaš umetnuta stakla onda neka steklar iscrpi vazduh iz prekata (ovdje u Slo. nisu baš kvalitetni staklari ali to jim nije baš neki opasan zadatak:)), nek napravi čim veči podtlak/ vakuum (jer se u apsolutnom vakuumu vibracije, zvuk... ne prenosi, osim u Sci-Fi filmovima:)).

Ok, to cu i probati da uradim bas kao sto kazes, zid mi je 38 cm debeo, nakrivicu staklo najvise koliko bude prostor dozvolio... Samo nisam bash siguran oko tog sto kazes "plivanja" stakla. Kako to precizno da kazem majstoru ? Ok, bez kontakta sa okvirom, ali objasni mi malo detaljnije kako to mislis ? :grin:

I samo jos jedno malo pitanjce u vezi akustike generalno... Poslije svih topica koje sam ovdje procitao i na osnovu nekog iskustva, kapiram da je pozeljno da je sve u CR simetricno postavljeno, ali koliko je to stvarno bitno ? Ono, stavim rack/ormar/komodu da stoji sa jedne strane mix pozicije, a sa druge nema nicega ili nesto ima, ali drugih dimenzija, bilo kako samo da ne postoji precizna simetrija ?

I... znam da se zvuka u svemiru nema... osim kad Luke Skywalker puca iz svog X-winga :rotfl:

OFF 08-05-2008 12:54 AM

Quote:

Originally Posted by Spofolica (Post 203021)
ali koliko je to stvarno bitno ? Ono, stavim rack/ormar/komodu da stoji sa jedne strane mix pozicije, a sa druge nema nicega ili nesto ima, ali drugih dimenzija, bilo kako samo da ne postoji precizna simetrija ?

I... znam da se zvuka u svemiru nema... osim kad Luke Skywalker puca iz svog X-winga :rotfl:

Bitno je koliko i da ti oba zvucnika budu ista:)

Spofolica 08-05-2008 01:46 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 203024)
Bitno je koliko i da ti oba zvucnika budu ista:)

Auh, znaci tu nema zajebancije, strogo se poshtuje simetrija, ok :grin:

NLP 08-05-2008 11:59 AM

Po?eljna je potpuna simetrija da.
Ako je u pitanju rack do visine stola i na drugoj strani ga nema... nije po?eljno. Ako su u pitanju jo? vi?e stvari - NE.
Vidim, da neče biti prozor tačno u sredini zbog balkonskih vrata?
Bi li to mogao napraviti tako, da bi se dozidalo tako da bi bila vrata na sredini, a taj studijski prozor u vratima? To bi bilo najbolje.
Studijski prozor sam 2 puta sam pravio, malo sam se namučio, staklari imaju ipak bolje/ lak?e metode nego ja:D
DIY varianta: okvir, zacrta? gdje če prvo staklo biti, tamo nabrizga? sloj silikona, pa čeka? da se malo osu?i, pa novi sloj... toliko da če kasnije dr?ati udaljenost stakla od okvira (veči prozor, te?e staklo...). Onda nasloni? na taj silikonski sloj staklo, malo ga fiksira? "sa nečim" da ti stoji na mestu, pa opet sa silikonom naokolo konačno fiksira?. Pusti? da se osu?i, otkloni? tisto "ne?to" koje je slu?ilo da je staklo stajalo na mjestu (ako je okvir iz drveta onda mo?e? fiksirati sa "?ebljima"/ čavao...pardon ne znam kako se ka?e ali mislim da razumije?... kad prime silikon otkloni? te "?eblje").
Onda opet novo staklo... kao ?to smo pričali oblika /|\ .

NLP 08-05-2008 12:01 PM

Pitaj ako te ne?to zanima jo? danas, jer sutra idem nekamo za tjedan dana, pa ne znam kako če biti sa i-netom.

Spofolica 08-05-2008 04:15 PM

Ok, jasno, simetrija se postuje... Samo jos 2 pitanja i to je to, obecavam :D

Znaci, kapiram kako staklo treba da se izvede, to je u redu, tako cu i uraditi.

Sto se tice zidanja i postavljanja vrata sa prozorom u sredinu, padalo mi je na pamet, sigurno je da bi to bilo najbolje al onda mi se opet stvara problem minimalne dnevne svjetlosti u prostoru, a ja prosto ne mogu da funkcionisem normalno bez nje tako da se moram snalaziti u prostoru polazeci od toga da se svjetlost ocuva. E sad, pitanje je posto si pomenuo, da li to predstavlja neki problem sto nece biti u sredini ? Mislim, zajedno vrata i prozor prema RR ce biti na sredini tog zida.

I konacno...:D Da li je simetrija bitna za recording room ? Ionako je ni ne moze biti kad se stavi drum set ili tako nesto. Pitam da bih vidio smijem li u RR staviti jos nesto (komoda, ormaric, stolcic, bilo sta) a da to ne smeta snimanju ?

Hvala na pomoci ! :)

NLP 08-05-2008 09:30 PM

1 Attachment(s)
Pri RRu nije tako bitna simetrija jer če prostor biti ionako više manje mrtav ali ne dodavaj neke malo veče reflektirajuče elemente. Može komoda ali je prostor mali, stolčič itekako, stalak za text isto, ormarič ako je nizak - ali ograničen si prostorom pa ne vidim potrebe za ormarič.

Da vrata i prozor če ukupno biti u sredini, za RR nije neki jaki problem ali za CR je.
Vrata su reflektirajuča i njih češ morati tapecirati sa absorpcijskim materijalom obojestrano. Prozor če biti zamaknut u CRu pa če utjecat na zvučnu sliku, stereo image,... tvoj prostor je širok približno samo 3m, pa bi bilo bolje da je prozor u sredini oko njega absorberi zbog SBIR (http://www.gikacoustics.com/education_sbir.html) pa če vse biti nagnječeno još kad dodaš trape u sve čoškove... jednostavno ko pasulj:) .

Ne zezam te ali kad si rekao da novac nije problem (a znam da nisi baš trefio na lotu:cry: ) onda neče biti neki financijski jaki izdatak da napraviš solidna studijska vrata sa studijskim staklom u sredinu. Studijska vrata su druga priča... na bbc-jevim dokumentima ima jedna broadcast varijanta koja nisu skupa za napravit i razumno je budžet rješenje.
Aha, onda jih još dodatno tapeciraj.

Spofolica 08-05-2008 10:08 PM

Aha, pa ok, znaci u principu, sa sadasljim stanjem stvari kad jos dodam trapove sa strana, bice malo guzve u prostoru, ali nema veze, bio sam i u mnogo gorim, samo da radi kako treba :). A sa adekvatnim akustickim tretmanom to moze, jel tako ? :D

A sto se vrata tice, pa da, nisam ni mislio obicna vrata da stavljam, vidjecu nesto ovako da napravim, a da li bi mi jos pomoglo sto ako bih stavio sa unutrasnje strane neku roletnu, drvenu/platnenu/aluminisku, koja bi pokrila to staklo da ne pravi problem ?

Spofolica 12-05-2008 11:40 AM

Hehe, ode mi NLP na nedjelju dana i ostadoh sam ovdje :( . Nema sto no da cekam da se vrati :D

NLP 14-05-2008 12:08 PM

Evo do?ao sa operacije. Izgleda uspjela, sve je na mjestu:D.

Da mo?e? bez prozorčiča svakako. A tijesnjenje imaju na principu magnetskih traka (kao zamrzivači...).

Spofolica 15-05-2008 05:42 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 203884)
Evo došao sa operacije. Izgleda uspjela, sve je na mjestu:D.

Da možeš bez prozorčiča svakako. A tijesnjenje imaju na principu magnetskih traka (kao zamrzivači...).

E super, sa srecom ! Welcome back ! :grin:

Evo mene sad opet sa pitanjima :grin:. Sta kazes na ovo "rijesenje" sa roletnom iznutra da pokrijem dodatno ta staklena vrata iznutra ? Inace ce vrata biti od vise krila, spoljnje-unutrasnje zbog izolacije, al posto ce unutrasnje bit stakleno, da ga pokrivam necim kad mixam ?

I sa tim zavrsavam grube radove i prelazim na planiranje akustike mix sobe...(thanks to NLP, ne bi ovoliko stigao bez njega, repect :) )

Vidis sliku ispod, sta bi dodao/oduzeo ? Znaci pravim bas trapove u coskovima od poda do plafona, jedino ne znam sta cu sa ovim zadnjim desnim coskom jer su tu vrata, pa ne znam kako cu tu :confused: .
Sa strana mix pozicije diffusori i iznad mix pozicije,na plafon. Koliko da tretiram zadnji zid ? Da li da stavljam sta na spoj sida i plafona tacno ispred mix pozicije (iznad stakla koje razdvaja RR i CR). Sta bi jos trebao da uradim ?

http://i284.photobucket.com/albums/l...a/Stodiooo.jpg

Spofolica 16-05-2008 06:25 PM

NLP druze, dje siiiiiiiiiiiiiiiiiii ? :grin:

Spofolica 16-05-2008 11:34 PM

Anyone !? :confused:

Spofolica 18-05-2008 06:30 PM

Niko nista da kaze ? U redu je/dodaj/oduzmi ? :confused: :confused: :confused:

NLP 19-05-2008 11:49 AM

Zdravo, bilo malenih komplikacija sa zdravljem...
Baš si nestrpljiv:)

Malo če biti kvačkasto sa staklenim površinama iza zvučnika, trebalo bi ih pokriti (kad se mixa) sa mobilnim apsorberima a isto tako i simetrično za levim zvučnikom.

Na početku češ morati pokriti barem te 4 osnovne čoškove. Nema problema sa onim od pozadi gdje su vrata; isto mobilni apsorber ali trokutasti kao ostali - primjer http://www.planetaudio.si/portal/ind...pic=300&st=120
ako znaš malo slovenački ili voliš slikice, gledaj od početka: http://www.planetaudio.si/portal/ind...?showtopic=300
Jedino nemoj prekrivati apsorbere sa letvicama on je to baš htio iako mu nisam preporučio.

Moje osobno mišljenje je da imaš premali prostor da bi na prvim refleksivnim povšinama dao difuzore, tamo bi stavio apsorbere (levo, desno, strop oko mix pozicije).
Jedan dobar difuzor bih dao na zadnju/ iza leđa stenu i na zadnjima stenama i stropu ako bude viška para.
Difuzori na prvim refleksijama su priporučljivi kad imaš dosta širok i visok prostor...
Jer je prostor malen, zatrebat če ti kasnije (kad se součiš sa akustičkom analizom:D ) i apsorberi u svim ostalim čoškovima... tvoja prostorija ima 12 čoškova uzduž i popreko, dole i gore... tek tako češ doboti relativno ravnu frekvencijsku sliku. Prostor če biti više manje mrtviji nego živ. To se može naknadno koregirati sa prekrivanjem trokutnih apsorbera u čoškovima sa kakvom perforiranom limp masom...

Theory 19-05-2008 07:15 PM

Quote:

Jedino nemoj prekrivati apsorbere sa letvicama on je to ba? htio iako mu nisam preporučio.
sta fali letvicama?
mislim, znam da dijeluju kao diffusori ali cijeli sklop dijeluje kao absorber i diffuzor, nije da je ravna glatka ploha...ali to vrijedi samo za kutove, i uz to liijepo izgleda :wink:

http://img179.imageshack.us/img179/3...bsorbernx1.jpg

isto tako mislim i ja napravit ali po ovim mijerama http://johnlsayers.com/HR/index1.htm

NLP 19-05-2008 08:11 PM

Dobro, onda na koju frekvenciju če? praviti tuning tih slot resonatora?
Iz kojeg materijala i mase?
Pa i nije neki jak difuzor.

Znam kako, ali mislim da je bolje to uraditi naknadno, kada se fini?iraju radovi i več ima? prve akustičke analize. I mnogo vi?e volim limp mass nego slot resonator.

Theory 19-05-2008 08:27 PM

sto se te analize tice...ja niti neznam sa kojim programom to napravit??? a uostalom ti slot resonatori dijeluju kao diffusori samo za vise freq...

NLP 19-05-2008 09:19 PM

Oprosti ?to sam direktan: ali jesi li prebrao koji drugi thread koji se bavi problematikom akustike?
Ma bar 5 puta sam dao link: http://www.hometheatershack.com/roomeq/

Nemojte me pogre?no shvatiti ali Boggy i jo? neki su detajlno pravili cele projekte i to vi?e puta objavili na forumu, imate vi?e manje sve informacije kako i ?to i za?to a opet na novo jednaka pitanja. Mislim (a i vidim) da se mnogim od njih vi?e ne da ni odgovarati jer se vi?e manje ponavljaju pitanja.

Svi bi imali unikatne odgovore pa da naprave referentne studie u malim prostorima i sa bud?etom od dva normalna preampa. Akustičar, da ti napravi skoro sve "vakuum pakum" pa ti samo gradi? po savjetima itd.... e to ko?ta.

Rade volje odgovaram ono ?to znam ali 10 puta isto pitanje kao u threadu iznad/ izpod se mi čini velika neanga?iranost i ignoranca do vlastitog znanja te odnosa do ljudi koji bi jo? danas komentirali ali da nije sve jedan velik deja vu.

Takve letvice ne čine pravi difuzor, ima neke difuzijske osobine jer je red apsorbcije te red refleksije (kao stari BBCjevi studii koji su imali apsorbciju porazređenu kao naključnu ?ahovnicu, pa je bio neki efekat difuzije...).
To je slot resonator. Ja volim radije ono ?to sam prije napisao. Ali ni?ta lo?e nije na tom principu, jeste ima i ne?to računanja kao ?to sam prije pomenuo.

Bez negativnih emocija molim, to je tek moje osobno zapa?anje situacije na svim svetskim forumima, ne samo na ovom. Pa neka to bude konstruktivan predlog za svakog ko se prvi put upu?ta u ne?to takvo; čitaj, čitaj, čitaj pa onda pitaj a malo i sam razmi?ljaj. E tek onda čemo doči do novih tema, koje neče u akustiki tek ako ponestati8-)

Spofolica 19-05-2008 10:43 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 204703)
Zdravo, bilo malenih komplikacija sa zdravljem...
Baš si nestrpljiv:)

Malo če biti kvačkasto sa staklenim površinama iza zvučnika, trebalo bi ih pokriti (kad se mixa) sa mobilnim apsorberima a isto tako i simetrično za levim zvučnikom.

Na početku češ morati pokriti barem te 4 osnovne čoškove. Nema problema sa onim od pozadi gdje su vrata; isto mobilni apsorber ali trokutasti kao ostali - primjer http://www.planetaudio.si/portal/ind...pic=300&st=120
ako znaš malo slovenački ili voliš slikice, gledaj od početka: http://www.planetaudio.si/portal/ind...?showtopic=300
Jedino nemoj prekrivati apsorbere sa letvicama on je to baš htio iako mu nisam preporučio.

Moje osobno mišljenje je da imaš premali prostor da bi na prvim refleksivnim povšinama dao difuzore, tamo bi stavio apsorbere (levo, desno, strop oko mix pozicije).
Jedan dobar difuzor bih dao na zadnju/ iza leđa stenu i na zadnjima stenama i stropu ako bude viška para.
Difuzori na prvim refleksijama su priporučljivi kad imaš dosta širok i visok prostor...
Jer je prostor malen, zatrebat če ti kasnije (kad se součiš sa akustičkom analizom:D ) i apsorberi u svim ostalim čoškovima... tvoja prostorija ima 12 čoškova uzduž i popreko, dole i gore... tek tako češ doboti relativno ravnu frekvencijsku sliku. Prostor če biti više manje mrtviji nego živ. To se može naknadno koregirati sa prekrivanjem trokutnih apsorbera u čoškovima sa kakvom perforiranom limp masom...

Oprosti mi na mojoj mladalackoj nestrpljivosti :D :wink: Nadam se da je sa zdravljem sve u radu sada ? Hvala na ovim linkovima, znam slovenacki, mada sramotno malo s obzirom da sa cetvrtinom slovenac...Celjanin :)

E evo nas opet, ja samo da naglasim da sam procitao sve sve sve topice o svemu ovdje (oci sam morao da mazem svaku noc jer su se iziritirale vise:cry: ) i ovo sto slijedi su samo jos neka pitanja na koja nisam nasao odgovore...

Znaci, princip je jasan, cilj je jasan, sredstva su poznata...donekle. Kapiram kako da napravim ok absorper za mid-high, ali sto se bass frekvencija tice... Problem je sledeci: na mnogo stvari sam alergican, pa mi se i od same pomisli na bilo kakvu vunu kija. Jos je poznato da ne valja inace za zdravlje (a imam i doktore u familiji pa mi zivi ne daju da to unosim u studio). I sta je alternativa ? Mogu li sta postici ako dovoljno (puno) azmafona uguram, zguzvam u coskove ? Kapiram da je vuna uvjek bolja i jeftinija, ali ipak, milije mi je zdravlje od para. I sta su superchunks !? Kapiram za sta se koristi, ali sta bi "po naski" bilo to ?
A sto se tice svih 12 coskova, ukljucujuci i povrsine dje se zid spaja za plafonom/podom... Kako njih "srediti" ? Na isti nacin kao i osnovna cetiri ili !?:confused: . Gledam da na pocetku odmah dobijem sto bolje rezultate, nije problem da ulozim u to odma jer sam svjestan koliko znaci

I jos, sto se tice diffusora, jasno je i a "must" na zadnji zid, ali na strop, dje tacno mislis ? Kolika povrsina da se pokrije odprilike ? I absorbere za RFZ sa strana mix pozicije, da li trebaju da idu od poda do plafona ili je dovoljno manje ?

Hvala puno, zivio ! :)

EDIT:
Gledao sam onaj drugi DVD od "Secrets of the pros" i poglavlje "The Big Secret" koje se bavi detaljno akustikom studia, i tu je covjek po imenu Manny LaCarrubba (provjerite na netu, ako ko zna sta prica, onda on zna) i on je pokazivao, objasnjavao i membranske bass apsorbere. Sta kazes na to ?

NLP 20-05-2008 10:38 AM

Pa imaš opciju sa azmafonom, onda imaš dosta primjera ovdje na forumu koji su i "sticky". Pamuk je super ali je cijena viša.
Staklena vuna jest iritantna pa zato mora biti zatvorena sa tkaninom. Ima bolje osobine kao kamena kada se primjera jednaka gustoča. Kad koristiš kamenu mora biti gušča nego kao staklena, još bolja je otvoreno celična spužva velike težine - 50kg/m3 ali je mnogo skupa (primjer: iso bond - 50kg/m3), o nije ista pijena kao auralex i slično! I auralex (i slični) bi bio dobar, da je iz guščeg melamina... Pamuk je po učinku tu negdje kao kamena vuna iste guščine...

Kamena vuna nije iritantna osim ako ju daš direktno na kožu. I mikrodjeliči kamene vune nisu takvog oblika kao kod staklene vune. To je običan kamen koji se sagrije do dovoljno velike temperature da se može napraviti preja a iz mnogo vlakana naprave vunu. Ima nekoliko prostih djeliča ali sa tkaninom se uspješno zatvori. Ne znam ko je alergičan na kamenu vunu, na staklenu razumijem.

Oko azmafona pitaj boggyja kako pravi bas apsorbere ali verovatno da je za niže frekvencije potrebna membrana (membranski apsorber). Isto je kod kamene vune ali se može dobiti stvarno gustu pa ponekad ne treba membrana, to se vidi kada se tretira prostor pa se mogu membrane dodati ako treba.

Superchunks izraz su dali na forumu studiotips - http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?t=535. To je obična kamena ili staklena ili... vuna, koja je narezana na trokute te ugurana u čoškove. Svih 12 čoškova je dobro na jednak način tretirati.

Ploče na na prvim refleksijama ne treba da su ogromne (igra sa zrcalima npr.), samo da pokrivaju od prilike toliko površine gdje udara direktan zvuk iz zvučnika (npr. ploče dimenzija 1.2mx2m (dužina x visina) ili 4 ploče kamene vune gustine 80-130kg/m3). Te daš levo, desno te na plafon iznad mix pozicije. Direktno iza zvučnika daš opet apsorbere zbog SBIR. Ploče možeš da imaš "prislonjene" na zidove, te tako imaš tamo pokrivene i spodnje čoškove (http://www.munro.co.uk/Projects/Syst...emZclassic.htm - tako vrlo vrlo slično je izgledao moj zadnji studio ali paneli čisto do poda i pod kutom)

Difuzor neka bude u visini glave u mix poziciji, recimo onaj od pozadi cca. 1-1.5m visok i 1.5-2m širok. Največa dubina od 20-30cm (taj če raditi i do 500Hz pa i nekoliko niže...). Na zadnji deo plafona slično. Levo i desno na zadnjem delu sobe koliko ide ali centar neka bude u visine glave kao spomenuto.

Kod membranskih apsorbera bih išao sa dampovanom pločom/ membranom (a ne membrana te airgap te inč prostora te vuna i airtight zatvoreno sa okvirom), možda perforiranom i perforiranim okvirima. Centrirana frekvencija neče biti baš tako visoko dampovana kao kod airtight modela ali če imati mnogo, mnogo širi Q. Airtight/ sealed modeli imaju visoku apsorbciju ali uzki Q na centrirani frekvenciji. Pa to su več detalji i osobne preference...

boggy 20-05-2008 01:52 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 204845)
....

Oko azmafona pitaj boggyja kako pravi bas apsorbere ali verovatno da je za niže frekvencije potrebna membrana (membranski apsorber). ....

najcesce ih pravimo u vidu sympathetic absorber-a (resonator, low Q)....

pozdrav

bogi

Spofolica 20-05-2008 07:32 PM

Ok onda, da sumiramo, da vidimo da li sam sve dobro shvatio:

Akusticki tretman
http://i284.photobucket.com/albums/l...itretman-1.jpg

Pogled sa plafona:
http://i284.photobucket.com/albums/l...man-plafon.jpg

CRVENO - Diffusori
PLAVO - Apsorberi
ZUTO - Bass traps
NARANDZASTO - Mobilni bass trap (kad su vrata zatvorena)
ZELENO - Kombinacija Azmafon+Azma AD (kao kod Ivana u sobi za snimanje)

Takodje, citajuci neke topice ovuda, odustao sam da snimam zive bubnjeve u ovakom malom prostoru. Jednostavno cu od toga napravit fin vocal booth i unutra staviti elektricni set bubnjeva :grin:.

Samo jos, sto se tog vocal bootha tice, oblozim ga citavog azmafonom, Ivan je na svom topicu rekao da mu se soba cinila premrtva, neprijatna dok nije stavio zavrsni sloj AD ploca... Uspostavilo se da ovdje u CG nema AD ploca da se kupe, pa sta bi mi bila alternativa zavrsnog sloja ?! Ili moram u srbiju da idem po AD ploce !? :banghead:

Takodje, jesam li dobro postavio ove (plave) apsorbere iza zvucnika (koji bi bili mobilni) zbog SBIR-a ?

I na kraju, hvala ti puno na pomoci u svemu ovome, sto si stvarno nesebicno dijelio savjete, sigruno bih odustao od svega da nije bilo pomoci. Definitivno cu studio nazvati "NLP Studio" u tvoju cast :D

NLP 20-05-2008 08:30 PM

:grin:
Super si shvatio i nacrtao. Jedino napravi malo veči stropni cloud apsorber i stropne difuzore mo?e? malo (opet ne mnogo) pomaknuti ka mix poziciji.
Naknadno kad sve to napravi? mo?e? i napuniti ostale čo?kove (prvo prednje kod mix pozicije: gore levo, gore desno te gore unaprijed, onda ako treba levi od pozadi čo?ak gore, desni od pozadi gore...).

Bolje ti je, da ne snima? bubnjeve u tako mali prostoriji, mo?e? jedanput probat...

U tom vocal boothu ti ne treba reverberacija (uop?te)! Treba biti čisto mrtvo! Stoga ne treba? AD ploče, radije jo? jedan dodatan sloj azmafona.
btw: dublji mu?ki vokal ima pribli?no 10% svoje moči pod 100Hz, a izpod 125Hz zna biti kilavo da se elimini?e, zato dodatan sloj. Nek boggy ka?e ako je to zadovoljivo.

Spofolica 21-05-2008 12:46 AM

E odlicno, konacno imam skoro gotovu "sliku" o pocinjem sa radovima :). Samo jos par detalja...

Ovaj cloud absorper, ok, ide malo veci, siri, a da li da ga kacim direktno na plafon ili da ga okacim na nesto da visi u vazduhu malo, odvojen od plafona... Koliko ja kapiram, onda bolje utice na nize frekvencije, ali da li mi treba to ili da ga kacim na plafon direktno ?

Vocal booth - 2 sloja azmafona, i znaci da zavrsni sloj bude od azmafona, ono, nista preko njega ?

Bubnjevi - ma hocu, snimacu... ali elektricne, da mi ne kvare simetriju u CR :D

E jos pitanje vezano za bass traps - kada kazes gore lijevo, gore desno, gore unaprijed, da li mislis kao na slici ispod, pozicije pod brojem "2" ili ove pod brojem "1" samo da idu od poda do plafona ? Prije ce bit da je "2" ?

http://www.realtraps.com/placing_mt.gif

boggy 21-05-2008 12:48 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 204921)
......

U tom vocal boothu ti ne treba reverberacija (uop?te)! Treba biti čisto mrtvo! Stoga ne treba? AD ploče, radije jo? jedan dodatan sloj azmafona.
btw: dublji mu?ki vokal ima pribli?no 10% svoje moči pod 100Hz, a izpod 125Hz zna biti kilavo da se elimini?e, zato dodatan sloj. Nek boggy ka?e ako je to zadovoljivo.

to za muski vokal je ok, mada iskusni snimatelji jako dobro znaju sta se desava ako je vocal booth prilicno ZIV ispod 125Hz... tu high-pass malko pomaze... ali malko...
U sticky threadovima sam preporucivao, ko je citao pazljivo, kombinovanje OSB ploca sa AZMA AD plocama... na nekim mestima... na kojim mestima... hm... radije bi do pozicije eksperimentom dosao... uz pomoc snimatelja i ajd, recimo, muskog vokala... ali to sam samo ja :rolleyes:

pozdrav

bogi

NLP 21-05-2008 09:11 AM

Svakako da mora cloud apsorber visjet sa airgapom jednakim kao ?to je debeo apsorber.
Svi apsorberi moraju imati rastojanje od zida, osim ovih u kutovima.

Za vokal booth kad se radi o azmafonu di?em ruke. Iz mineralne vune se da dosta jednostavno napraviti apsorberi koji idu ispod 100Hz. Azmafon ne poznajem dovoljno, morao bih se na licu mjesta "igrati".
Vokal booth mora biti mrtav ali svakako i u nizkim frekvencijama.

Ta slika je sa realtrapsove strane da, to je princip postavljanja apsobera.
Da mislim 2 ali trebat če ti i apsorberi označeni sa 1:D, osim tamo gdje sam govorio o difuzorima. Na ovoj slici nisu ucrtani "podni", koji se mogu dati u dijagonale pod/ zid... kao ?to smo govorili; sobe imaju 12 kutova i 8 čo?kova gdje se spajaju 3 povr?ine.

Spofolica 21-05-2008 05:28 PM

Ok, znaci airgap debeo kao apsorber, i to vazi za sve apsorbere ? U redu...

Sto se tice bass trapsa, pa da, naravno, podrazumjevaju se ovi pod brojem "1", i to ne kao na slici, nego od poda do plafona, to sa ta cetiri "osnovna" bas trapa. Vidjecu ja odma da napravim i ove bocne... Sto se njih tice (na slicni, pozicija "2"), da li oni trebaju da budu velicine kao na slici, da pokriju od prilike mix poziciju, ili treba da budu jos veci ?

@boggy
S obzirom da nisam bas u mogucnosti, niti strucan da se bavim eksperimentisanjem, a bih i da se rijesim i te "zivahnosti" ispod 125hz (prvi bend koji oce kod mene da snima ima jaaako dubok vokal), sta mi je najbolje resenje ? :confused: Dupli, trostruki sloj azmafona sa razmakom da ima i vazdusnog prostora izmedju !? Sta bi mogao tu da uradim a da ne smanjim sobicu za jos pola ? :banghead:

NLP 21-05-2008 09:33 PM

Pa dosta optimalno bi bilo imati pokrivene sa corner apsorberima sve čočkove i kutove posve neprekinjeno... znači koliko mo?e?.

Spofolica 21-05-2008 11:41 PM

Ok, jasno...:da:

E imam sad jos jedno pitanje koje sam zaboravio da pitam :D : ...

Znaci, zbog simetrije prostorije na zadnjem zidu (ugao, cosak) cu imati manje slobodnog prostora za bass traps nego sprijeda (zbog sofe). E sad, posto naprijed imam prostora da vece trapse, da li smeta da trapovi u prednjem lijevom i prednjem desnom cosku budu malo veci od zadnjih ?

@Boggy
Ista pitanja iz posta gore :D

Hvala vam ! :grin:

NLP 22-05-2008 09:03 AM

Mo?e.

Spofolica 24-05-2008 12:28 AM

Poslije duzeg razmisljanja i nekih sugestija ljudi sa Univerziteta Crne Gore, dosli smo do ovakvog plana, ali to su sve teoreticari bezveze, ja bih to ipak da provjerim ovdje sa ljudima sa iskustvom ! :wink:

Znaci, sta je novost, ovo ljubicasto sto se vidi, to bi bila polica za stagod, koja bi isla od poda do plafona, tacnije do bass trapa na plafonu. Policu bi u liniji pratio apsorber (u ovo plavo se racuna i sam apsorber + airgap, 25-30 cm zajedno) i na kraju, iza svega, diffusor. Jeste da bih kompletnu sobu suzio za pola metra ali pogledajte samo kolike bih bass trapove mogao da napravim, a i usput da prakticno iskoristim prostor maksimalno...

E sad, da li smetaju te police sa strana ? Postuje se simetrija, pravio bih iste sa obje strane... I da li smeta ako bih bocne apsorbere pravio od poda do plafona (to jest bass trapa na plafonu), kapiram da nije neophodno, ali moze li da skodi ?

Na drugoj slici se vidi raspored bass trapova na plafonu...

Sta mislite ? I ako bih sve ove tretmane uradio kako treba, da li bih dobio neke pristojne rezultate ?

Akusticki tretman:

http://i284.photobucket.com/albums/l...kitretman2.jpg

Pogled plafona:

http://i284.photobucket.com/albums/l...an2-plafon.jpg

PLAVO - Apsorberi
ZUTO - Bass traps
CRVENO - Diffusori
ZELENO - Azmafon
LJUBICASTO - Polica

NLP 24-05-2008 09:32 AM

Mo?e, neče ?koditi. U principu je to jo? uvije to ?to smo govorili.

Spofolica 29-05-2008 03:12 AM

Evo mene jos jednom, za kraj sa jos par pitanja :)... Mislim, 4:10 je ujutru, pishem post na forumu, procitao sam sve sve sve, sto na ovom, sto na drugim forumima, ali i dalje nisam nacisto sta uraditi. Znaci, pozicioniranje i raspored je zavrsen, znam sve metode, ali sta je u mom slucaju najbolje primjeniti ? Idemo redom...

Difuzori nisu problem, njih znam kako da napravim...

Sad, apsorberi... Kako ih najbolje napraviti za moj slucaj ? Ovako http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682 ? Drugacije ? Bolje ?

Dalje, "ogluvnjivanje" sobe za snimanje... Na ova dva topica: http://www.rumski.com/forum/showthre...t=15864&page=4 i http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20060 vidim da je koriscen azmafon + azma AD metoda... Ali ste meni predlazite ? Ako mi ne trebaju AD ploce zbog refleksija, sta da radim ? Postavim azmafona, koliko, i sta kao zavrsni sloj ?

I na kraju, bass traps... Koji sistem tu da primjenim, sta da izvedem, sta predlazete ?

Hvala ! :grin: :ups:

NLP 29-05-2008 09:36 AM

Absorberi neka bude kamena vuna debeline 10cm te?ine 80-130kg/m3 sa perforiranim! okvirom iz drveta, aluminija,... vunu obuče? u akustičku tkaninu. Mo?e? isto da uokviri? azmafon slične debljine nego vunu.

Ogljuvljivanje mo?e tako, princip je jednak sa kamenom vunom. Ako radi? sa azmafonom ja bih dao koji sloj vi?e...

Bastrap; neka budu, kao ?to smo pričali, trokuti izrezani iz ploča kamene vune ugurane u čo?kove, te?ina za to je dovoljno 80kg/m3. Obuci i njih u tkaninu.

Spofolica 29-05-2008 01:58 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 206245)
Absorberi neka bude kamena vuna debeline 10cm težine 80-130kg/m3 sa perforiranim! okvirom iz drveta, aluminija,... vunu obučeš u akustičku tkaninu. Možeš isto da uokviriš azmafon slične debljine nego vunu.

Ogljuvljivanje može tako, princip je jednak sa kamenom vunom. Ako radiš sa azmafonom ja bih dao koji sloj više...

Bastrap; neka budu, kao što smo pričali, trokuti izrezani iz ploča kamene vune ugurane u čoškove, težina za to je dovoljno 80kg/m3. Obuci i njih u tkaninu.

OK, hvala, sve mi je jasno osim jedna stvar... Sta je tacno ta akusticka tkanina ? Mozes li mi to kako detaljnije opisati, oznaku ili sta vec. Ne znam moze li se nabaviti ovdje u CG, nikad nisam cuo za to. I, ako to ne nadjem, da li postoji jos nesto sto bih mogao da iskoristim da ih obucem/pokrijem ?

Hvala puno ! :D :ups:

Spofolica 29-05-2008 09:07 PM

EDIT:

Ok, ukapirao sam ste sve moze da posluzi kao akusticko vlakno... Ovjde: http://rumski.com/forum/showthread.php?t=21691&page=3 , promaklo mi u prvi mah :D ... Ali opet, dosta je stvari nabrojano, sta od toga izabrati ?

NLP 29-05-2008 10:01 PM

Što hočeš.
Mikrovlakna su super (imaš više vrsti mikrovlakna. Ja ih dijelim na dobre i kineske:grin: -kineske su one kojima se "mijenja odtenak boje" kad ideš sa rukom uz nju. One "bolje" tog efekta nemaju:D ). skupa i teže dobiti

Guilford OF MAINE FR701 upotrebljava mnogo firmi koje rade akustičke elemente; realtraps, gik acoustics,... ali je stvarno skupa. - vrlo skupo
Slična/ jednaka je oni grubi tkanini za fotelje - velika vlakna gusto isprepletena. - skup

Stretch yersej - super jer se lepo prilagođava. Jedne imajo strukturu poput žameta. - nije skupo

Velur - izgleda kao termoflis u obuči za rekreaciju. - niju skupo, slično stretch yerseju

Tkanina "đakovi za krompir". Ima i finijih varijanti kao što sam sve več rekao. - vrlo mala cijena, estetski... kakvu nađeš:D .

Evo biraj ili nađi "svoju":)

Spofolica 30-05-2008 12:07 AM

Ok, i to je u redu, nasao sam stretch yersej. :)

E sad samo se pitam samo jos ovo u vezi bass trapa...

Koliko je bitna njegova velicina po poziciji ? Znaci da li ce ako stavim kolicinski vise kamene vune u cosak da cu uciniti vise za niske frekvencije nego ako stavim manje ? Svakako bih isao od poda do plafona, ali sad se razmisljam da li da ih rezem u obicne trokute i stavljam u cosak ili da izvodim ovo "skracivanje" ugla, kao na slici iznad, ne trokute nego ove neke cetvorouglove, znaci bila bi veca povrsina i kolicina staklene vune. Da li bi mi to akusticki znacilo extra ili mogu obicne trokute da rezem i da se ne glupiram ?

I drugo, u vezi apsorbera... Znaci planirao sam da sa obje strane za to izdvojim 25 cm. I to podjelim na 12.5cm airgap + 12.5 apsorber. Apsorber ide u perforirani okvir od drveta, 10 cm kamene vune ili 12.5 cm azmafona (to bi bilo 12.5 ploca azmafona - jedna na drugu) i to sve obucem u neku tkaninu. To je to ? Mobilne apsorbere da pravim na istu foru ?

NLP 30-05-2008 11:04 AM

Bas trapi: deblji i veči su, bolje je. Djelovat če nekoliko ni?e.

Apsorberi: pa da, u principu je to to. Kamena ili azmafon. Mobilni isto.
Ali stvarno izbu?i okvire/ perforacija, tako pridobije? cca. 20-40% (odvisno od povr?ine absorbera - koliko % rub znači njegove pov?ine i % perforcije) vi?e absopcione povr?ine sa istom količinom materijala.

All times are GMT +1. The time now is 10:43 PM.