![]() |
Re: OT: Kompresor (pomoc)
solidno. mozes ga namjestiti da manje i da vise farba. ali opcenito ima neki svoj smek. pogotovo je super sto imas tri opcije - kompresor, kompresor sa tzv. HP sidechainom (ne reagira na baseve), i posebno imas limiter , koji kad dosta radi nedaje plastiku ko recimo L2 ili nesto, vec farba onako malo 60s.. za neke stvari super, za neke nije.. ali da skratim : nebi imao nista protiv da ga imam i danas,,
jedan detalj da ne zaboravim: na nekakvim dubokim kickovima tipa 808, ako stavis prekratak attack ili release onda malo oce malo da distorzira odn. kao da fuzz-ira.. sto se dogadja i nekim skljupim spravama. medjutim, opet, to se dogodi na samom tranzientu pa neki put cak moze bit i pozeljno.. ja bi ga koji put namjerno ostavio da mi da dodatni click.. compounder i mastermix su jedine sprave koje vrijede iz cijele platinum serije. kolko para traze? |
Quote:
A što se "tube" tiće (warm sound) - to kao da i nije unutra. Apsolutno nikakva razlika u soundu njega i RNC. Mogu okačit demo ko nevjeruje. Prodat ću to prvom prilikom.... EDIT: ne znam. Možda je moj Aphex potrgan. Na ebayu sam ga kupio. |
Quote:
Ako je attack kraci od najnizje frekvencije koja se komprimira on ju distorzira. Zamisli si da u kompresor pustis sinewave od 100 hz koji prije nego napravi jednu periodu vec mjenja oblik zbog kompresije=distorzija. Sve sam malo pojednostavio a u osnovi to tako funkcionira. To mozebiti cool a moze i smetat, zavisi sta vam treba... ex: 100 cycla u jednoj sekundi = 100hz 1 cycle = 1 sec/100 = 0.01sec |
Quote:
trik je u gain stage-u rada 661 to je sprava koju mozes koristit i kao transparentni i kao COLORIRAJUCI compressor .... mada su APHEXI uglavnom transparentni MORAS POBUDIT LAMPU KOJA JE NA IZLAZNOM AMPU DA TI CIJEVKA PIJEVA GAINA MANJE NA ULAZU DA SE SLIJEVA PA NA PUCAJ IZLAZ DA SE WARMTH CUJE JER JACA STUJA KOD CIJEVKE CARUJE !!!!!!!! :D :D :D eto ;) |
Roginu za nasljednika Tadije!
|
:-)
|
Quote:
|
Quote:
kad kazem za compounder da oce da zakrcka, znaci da je osjetiljiviji relativno na to, dok za usporedbu npr. RNC i Joe Meek sa istim attack/release settings i GR to jos nebi poceli raditi. |
Quote:
Nisam jos covjeku napisao feedback, pa ako uredjaj ne radi, da znam, da mu hebem nanu uz prijetnju negativnog feedbacka. |
A sta bi preporucili od stereo kompresora?
Radim elektroniku (pa ma sta to danas vise znacilo), koristim analogne i digitalne syntheve, radim na kompu, imam dobru zvucnu & monitore i fali mi kvalitetan, ne bas superskup all-round kompresor. Koristio bi ga za syntheve, hardverske i softverske, za side chain, a htio bi provuc i cijeli miks iz kompa kroz njega. Bilo bi dobro da je cjevas, ali nije uvjet. Igra mi neka cifra od 1000 do cca 1500 eura. roginator, gregor z, vidim da ste domaci u ovoj temi. sta preporucujete? Thnx :wink: |
Quote:
|
ufff.....za tu cijenu ja bih potrazio polovni EL Fatso ili eventuelno ustedio jos malo i kupio novi.
Meni je to sprava koja je veoma pogodna za razlicite "dance" zanrove zbog odlicne distorzije i side chain inputa, radi fenomenalno kao 2 bus kompresor a uz to je veoma upotrebljiv kao i tracking compressor. Ja sam sa njim procesirao bubnje, loopove, bassove, synthe , vokale.....etc i snimao ih nazad u comp sa odlicnim rezultatima..... Svuda mi jer bio upotrebljiv i ima nekakv muzikalan karakter koji je tesko dobit sa plugsima..... Ja mislim da je to best buy za elektroniku i jos koji drugi zanr muzike. A sve ostalo je van tvog budgeta, nemoj lampu nikako, osim ako imas duplo vise novca.... Pozdrav, Gregor Z |
1950 funti. bez carine, bez poreza...
uf, uf, vjerujem da je sprava dobra, ali fakat mi je preskupa. ima li sta jeftinije od ovoga? |
gregor z, sad ces se nasmijat. el fatso - koja je to firma?
ajd pliz pojasni ili posalji neki link :wink: |
Quote:
http://www.empiricallabs.com/ jbg, Alan Smart jeste skup, ali vredi. Nisam siguran koliko je Fatso allaurounder (nema attack i release kontrole, nego su fiksne predefinisane vrednosti) - opet Smart nema Saturator... ali opet, stvar ukusa. ja imam oba :D a lampa - tako je, treba mnoooogo para za brutal tube comp :wink: pozzz. |
pa za 1500 Eura ...najde se
DBX 160SL :wink: ili za te pare kupi Drawmer 1968 i jos ce ti ostat !!!! D Tube compressori su CUDA ali neki i nisu skupi ;) :D :D :D |
Quote:
http://www.thomann.de/gb/empirical_l...7_fatso_jr.htm A mislim da se ga moze dobit i malo jeftinije..... Ima dobar point Roginator....DBX 160 SL....ako ga mozes dobiti za tu lovu je super sprava.....ja ga ne bi prodao nikako....limiter mu je zakon....a i sidechain.....i naravno compresor Ali...za dodavati nekakav analog "feeling" meni je fatso jos uvijek zakon....nema attack/release i iskreno nikad mi nije to falilo.... A danas su plugsi tako dobri da ima vise smisla imat karakterni kompresor OTB (out of the box) i nekakav brzi ,clean comp/limiter ITB (in the box). Tako mozes sve ITB soundove slati u Fatso i snimit i h nazad u comp sa dodatkom nekakvog "analog" sounda i kasnije jih jos procesirat sa plugsima...ili ako snimas OTB synth ides direkt u Fatso i onda u comp..... Pozdrav, Gregor |
za do dva soma, uzeo bih Drawmer 1968 bez razmisljanja.. par ljudi koji rade elektroniku sirokog spektra mi ga je preporucilo. preko toga.. sanjam o API2500, ne C2.., ili o 33609..bilo ams neve ili vintagedesign 8-) (dual komp i limiter) - cekam da ga Gregor kupi da probam :D
gledaj na lampu na 1968 kao zgodan dodatak, koji mozes koristiti u trackingu negdje za extra harmonike itd.. ali za 2-mix .. mislim da je nebitna. ili si napravi jedan G-SSL za male pare. za pocetak vise no dovoljno. |
Quote:
...ali bas bi voleo da probam malo taj G-SSL! jbg sad mi ekipa za vikend ide u ZG, a nemam vremena ! moracu jednom da ti banem u tu shumu analog sintova da probamo taj GSSL. Mislim moze i ja tebi fajl-pa proces pa nazad, ali nije to to, treba to pod rukama :D :D ...a api2500 cu nadam se da probam next week |
|
Quote:
|
snadji se
probaj pitrat nedima.... :) |
Red javi se meni, ako mogu pomocicu ti. Ako zelis mogu ih danas u ponedeljak
i nazvati telefonom, jer nekad mogu i jeftinije dobiti od neke firme zbog toga sto imam studia, kod puno imam privilegije a sa puno imam i poneke kontrakte a i svi me znaju posto sam svasta i puno kupovao. Onde pise 90$ al ako zapnem na telefon moze i popustiti. |
nedime fala ti na ponudi :D
ako ti nije problem vidi s njima kako stoje stvari, u kakvom je stanju taj 661 pa se dogovorimo roginator, fala :D |
Nazvao sam ih sada pre malo i samo sam ostavio poruku da me zovu nazad
a znam da hoce, to je mala firma, nije nesto posebno da uvjek neko ima na telefonu. Al sad sam dobro ovdje na netu ispitao. Ovaj sto je na stranici za 90$ ne vjerujem da je 661, ovo je samo obicni Expressor dok 661 je oko 600$. A i ako pogledas na njihovu sliku na stranicu nije na slici 661. Vidjecu sutra kad me nazovu sta se desava. |
U pravu si, ovo nije 661 Tube Expressor. I meni je isto bilo malo neobicno da ispravni 661 ide za 90USD. Nedime, fala ti na trudu, nemoj se gnjavit kad nije u pitanju pravi 661. Bice prilike, ugnjavicu te ja za nesto drugo :)
|
Nema problema, tu sam.
|
:)+:wink:x:D
|
|
Quote:
|
moji jesu ,
:) a provjerit cemo i tvoj |
Jebiga. Valjda ja seljak ne znam radit sa kompresorom kako spada.
|
http://home.att.ne.jp/moon/da-freako.../bunchofp5.jpg
By the way roginator, zamisli koliko kompresora treba ovom mom frendu iz Japana da obuzda ove sve Prophete koje ima !!! Tu na slici je 7 propheta. A koliko ih ukupno ima - ne znam. Znam samo da čovjek ima SVE revizije. Uskoro će otvorit i web dućan, pa ko voli nek izvoli. Kad bude otvoreno, ja šaljem URL. Najbolji njegov citat mi je: "Sorry i don't know for synthesizers produced after DX-7". Odvalio sam se!!!! |
jes japanci su fin neki narod
kupili sve prophet :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: |
Nego, kad će biti prvi "Audio Test" od MCI? Mislio sam da slo?i? neku italo stvar na brzinu sa Prophet Rev3, Minimoog i Linn. I zakači? na net. Pa da raja malo čuje kako to zvući kada se miksa na pravoj alatki !!!
|
pa ima vec vani na jednom my space
ploca je na stampanju i uskoro vise o tome a i zavrsavam neki matrijal ...polako |
daj link
|
Quote:
|
MCI rastura.......
|
All times are GMT +1. The time now is 07:14 AM. |