![]() |
Re: Glass master, DDP
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
posto sam procitao sve da se ne bi ljutili na mene:) i citavsi sve ovo ovde skontao sam da DDP format moze da se napravi samo sa Sonic Solution karticom(procesorom ili sta vec) i softverom za nju... Postoji li mogucnost nekako uraditi to bez toga?Imam problem jer uskoro treba da saljem nesto na glass master i lupam glavu u kom formatu da saljem sve to...:banghead: pozdrav |
Quote:
Quote:
Quote:
http://www.rumski.com/forum/showpost...7&postcount=26 http://www.rumski.com/forum/showpost...8&postcount=30 ako bolje procitas, videces da se na ovim prostorima malo zna o DDPu i vidim da ljudi imaju problem da ga koriste, ne samo zato sto nemaju s cim da ga naprave, nego niko im nece od posrednika da primi DDP jer ne znaju sta je to... itd. pozdrav bogi |
Quote:
Sto se tice posrednika,ne sekiraj se...to sve mogu da sredim...da ne mogu ne bih ni pitao...tjeah sta da radim na kraju cu da im dam audio pa nek trljaju glave....A na kraju ima ja najvise da trljam....izgleda |
LJUDI USPEO SAM DA STVORIM DDP Image uz pomoc GEAR PRO MASTERING EDITION!!!!!!!!!!!
E sad,pitanje je sta raditi sa tim image-om,da li taj image psolati na stanc ili sta vec???? Ajde odgovorite da vidimo sta i kako.... |
Quote:
Zapravo u mastering menu-u postoji opcija "Convert Gear Project to DDP image" i ja sam projekat audio cd-a konvertovao u DDP image.Sta sam ja uradio ako time nisam stvorio te potrebne DDP fileove za glass master???? EDIT:Evo sta mi je nastalo u folderu gde sam snimio DDP image foldera...mislim file-ovi sa kakvim imenima: Name: CD text Size: 1kb Type: BIN File Name: IMAGE1 Size: 84,592kb Type: DAT File Name: DDPID Size: 1kb Type: File Name: DDPMS Size: 1kb Type: File Name: PQDESCR Size: 1kb Type: File Name: CHEKSUM Size: 1kb Type: Text Document Name: gear Size: 2kb Type:Text Document... Nadam se da je ovo moje malo istrazivanje nesto pomoglo i meni i drugima...E sad treba da se nadje neko pametniji od mene i ko zna oko tog DDP-a da potvrdi da je ovo sto sam uradio to to ili da kaze da sam se dzabe patio celu noc oko ovoga:) Pozdrav |
Quote:
Interesuje me da li je to ceo CD prebacen u DDP ili samo jedna pesma... Inace ti ne mogu pomoci oko pitanja, videcemo da li LACKY moze... Gazdaaaaaaaaaaaaa! Pomagaj :) ima li ista u uputstvu za taj program... Mozda ima na sajtovima firmi koje prave glass master uputstvo za pripremu,... to mi je nekako logicno... Originalno je zamisljeno da se projekat snimi na data tape... to je sada jako tesko posto malo ko ima tu tehniku, verovatno zato moze da se sve zapakuje na data cd... samo jos treba da se provali kako ga konkretno pripremiti... videcemo da li neko moze da pomogne... pozdrav bogi |
Quote:
A sto se tice uputstava,naravno da ih ima...po uputstvu sam i radio jer mi je stvarno bitno da na glass master posaljem DDP data cd nego da mi tamo petljaju ili cak sta vise da mi nesto pokvare zvuk koji im budem dao da prave glass master... pozdrav |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
pozdrav bogi |
Re: Glass master, DDP - LACKY pomagaj!!!
pa za dve stvari je trajao oko minute....
|
Odradio si sve kako treba, imas opciju da taj da DDP posaljes i netom direktno.
A u principu ga narezi na data CD, i to ti je to. Bilo bi idealno kada bi imao Exabite, ali porobaj sa CD-om! |
Quote:
|
Da kao jednu sesiu ceo DDP.
|
Quote:
Hvala ti necu ti ovo zaboraviti:)....Cool...znaci i ovu dilemu smo resili:) |
Quote:
Srecno! :) pozdrav bogi |
Quote:
|
Ja sada zavrsavam jedan projekat sa Tragovcima i takodje nameravamo da ga u proizvodnju posaljemo kao DDP. Tako da cemo jako brzo imati iskustva sa tom (ispravnom) metodologijom!
Ko prvi zavrsi neka prijavi da razmenimo iskustva u ovom "pionirskom" poduhvatu! |
E kako ide ljudi sa DDP-om???
Ja sam zadnjeg Vudu Popaja slao kao DDP, mada dao sam im i audio pa mozda su i audio poslali ovi iz RTS-a:S Sad opet saljem neko izdanje i pitam se ima li vajde da saljem kao DDP? Izvinjavam se tebi Lacky sto sam ti se obratio sa "brate" par topika u nazad a mozes otac da mi budes, nisam znao tada :) Pozdrav |
lacky, ja sam nekoliko projekata sto sam radio dole jos pre par godina, uz pomoc cileta eksportovao u DDP preko SS i tako slao u pinkovu fabriku, jer se zadesilo da izdavac bas reze kod njih, pa sam zaobisao middle man-a. sve je ispalo super, mada da budem iskren nikad nisam uzeo da kriticki uporedim razliku... mada recimo neverne bebe ddp sto smo uradili dole se slao valjda u pgp i znam da su prve dve pesme ispale sumnjichavo u prvom tirazu u odnosu na nas reference master...
|
Uff PGP!
Nebih javno, ali pitaj Svilokosa sta mu se desilo sa DDP masterom! |
Quote:
E sad ko zna, mozda su i audio poslali tamo... Al ovaj put nije PGP u pitanju, jos uvek ne znam koja ce kuca biti, ali moze da se desi da u skorijoj buducnosti opet bude PGP :( |
Quote:
|
2000 mi auto DDP plejera... :D
|
nije moguce napraviti identicnu digitalnu kopiju. nema sanse! kakav god master da posaljete u koju god stampariju necete dobiti to sto ste poslali.
u principu je svejedno da li saljete DDP ili audio master. ako je dobro uradjen, audio master prica istu pricu kao i DDP. DDP ima tu prednost da (ako je pravljen na spravi koja je red book standard) mozes kao mastering tehnicar/studio uvek/lako da dokazes da eventualna greska nastala prilikom stampanja nije tvoja greska. druga prednost je ta da potencijalni "pametni" koji dolaze u dodir sa tvojim masteron ne mogu da ga malkice preslusaju ili dodaju jos malo visokih prilikom importiranja i pripreme za pravljenje glass mastera. sto se kvalitete zvuka tice...podpuno je svejedno sta saljes u stampariju...pod uslovom da je audio master dobro uradjen i da je stamparija kvalitetna. jeftinije stampanje CD-a je "fake". moguce je samo ako stamparija koristi stamper koji je vec koristen (jeftinije stamparije to rade. kupe stamper od npr. Sony stamparije koji je vec odstampao xy glass mastera) i koriste CD-e koji su B ili C kategorija. u takvim stamparijama nema smisla raditi...ili drugim recima svejedno je kakav master saljes. mozes i na nero-u da ga isprzis. pozzz |
Pozdrav svima na forumu,
nisam od onih koji se volim javljati i pisati ali o fabriki13 mastering studiu se puno prica, tako da koristim ovo, jer cu sutra Bobana ganjati da placa pivu :) = jer u principu nije svejedno kakav master saljes u stampariju... Problemi za zapisom na CD su: vibracije, brzina okretanja diska, grijanje diska, CAV (Constant angular velocity) sluzi za konstantne okretaje diska, brzina zapisivanja... i kvaliteta medija (CDja), sto sve utjece na kvalitetu zapisa i kolicinu gresaka. - C1 greske, BLER (Block error rate) su normalne greske kod zapisivanja, mjere se u greskama na sekundu a dozvoljena vrijednost je do 220 err/sec (sto manje to bolje) - C2 greske - sa izborom pravoga CD player-a, moguce je da se kod zapisivanja i slusanja, korigiraju greske. C2 greske se ponajvise pojavljuju na slabim CD medijima. Dakle potrebno je kod kupnje CD burnera, da ima "C2 error capable" (recimo Plextor 716A) - CU greske - Uncorrectable errors su greske koje je nemoguce korigirati i nisu dozvoljene. Generalo takav CD ne svira i ima zapisane podatke, koji se ne mogu procitati. Gresaka ima koliko hocete: E11 i E21 su C1: E12, E22, E32, E42 su C2: E52 je CU... nikad kraja... DDP (Disc Description Protokol) je image file i u paketu su sve informacije koje trebaju za izradu matrice (7 fajlova: ddpid - ddp identifier / ddpms - ddp Stream descriptor / ddppq ili sd ili descr - subcode descriptor / image.dat ili ic01.trk- Audio Image / cdtext.bin / ddp_checksum.md5 / md5_validate.exe aplikacija). Error rate je 0%. DDP je tocno takav zapis, kakav ste napravili u mastering studiu. Ako ne napravite DDP fajl recimu u SADIE-u koji vec sam po sebi kreira MD5 datoteku i dodaje MD5 aplikaciju, mozete ako radite u nekom drugom programu, sami prekontrolirati vas DDP Image fajl sa checksum aplikacijama i tu datoteku (check error) saljete zajedno sa fajlovima u stampariju.: za Apple: http://homepage.mac.com/julifos/soft/checksum/ za PC: http://www.irnis.net/soft/xcsv/ Nas posao u masteringu je, da to sto napravimo, sto vjernije cujemo i sto vjernije prenesemo u stampariju. Teoretski je moguc 100% identican digitalni prijenos iz kompjutera (diska) do zapisa DDP fajla do prijenosa do kompjutera do stamparije za izradu matrice... ali posto nemamo mogucnost utjecanja na izradu stampera i matrica i izbora CD medija (u biti moze se i sve to dogovoriti ali je potrebno posebno platiti i nije jeftino)... tu nastaju te razlike koje se mogu cuti... Po meni, ako treba birati DDP ili pre-master CD... DDP je bolja opcija. pozdrav neven p.s. Izvinjavam se na "jeziku i gramatiki". |
I ja delim Nevenovo misljenje.
Ali ovo postaje interesantno, dva ortaka u sukobu misljenja! |
Najgore sto moze da se ti desi je da radis u firmi ili u studiu sa ljudima, koji isto misle... nema napredka ako nema kreativne konfrontacije ili opozicije... Znam sto je Boban htio da kaze... a "sukob misljenja", to nama je vec normalan proces rada... a zanima me i kako rjesavaju isti problem drugi.. treba ucit cijeli zivot...
LP_N |
ah...ne veruj usima koje cuju :D...veruj masini.
videt ce te vi svi koji verujete mernim instrumentima i teorijama kada se na trzistu pojavi virtualni mastering engineer plug in i svi to kupe posto "taj majstor" sve izmeri "kako treba" i izracuna sta je najbolje za tvoj mix. :grin: :grin: :grin: sala na stranu (u svakoj sali pola...) ...kada coveku ispeces ref CD i on ode u svoj "clio" da poslusa na spravi koju pozna (posto to sto cuje u vasem i nasem studiju mu APSOLUTNO nista ne znaci) i on ti na to kaze: "super, to je to" onda on to isto ocekuje i od odstampanog CD-a. e...tu nastaje "major" problem sa DDP-om: 1. saljes u stampariju nesto sto tvoj klijent nije cuo. 2. dobijas odstampano nesto sto nema veze sa ref CD-om 3. sledi telefonski poziv u petak u 2,30h ujutro sa iznerviranim glasom sledeceg sadrzaja: "matori, pa ovo nema veze sa onim CD-om koji si mi ti napravio". 4. zena se budi iznervirana sa pitanjem: "moras bas sada da popravljas taj master?" :rotfl: moje iskustvo: godina 2005...master engineer steven marcussen, projekat georg danzer. producent dolazi u studio sa zeljom da preslusa i uporedi ref CD sa odstampanim CD-om. razlika DAN I NOC. svi se slozimo da nesto nevalja. zasto? na stampanje je slan DDP fajl. izjava stevena marcussen-a: "there is nothing i can do about". rezultat: ponovno masterovan album. takvih primera imam jos dva...oba iz sterling sounda. zakljucak: (na stranu to da NIJE moguce napraviti identicnu 1 NA 1 digitalnu kopiju audio zapisa) konzument je GAZDA. kada mu isprzis ref i on ga potvrdi, tvoja DUZNOST kao njegov mastering tehnicar je da on tacno to (koliko je moguce s obzirom na ono odozgo da nije moguce...) dobije iz stamparije. price tipa: "e...ali DDP je TACNO TO KAO I U STUDIJU" nikoga ne interesuju. all what counts is: da zvuci onako kao kod njega u njegovom philips playeru u clio-u. pozdrav |
Jeste, ali neko mora da ode i do cika Mice sa flasom rakije, da provjeri kako mu je bilo sa zenom sinoc, da izmjeri voltazu u fabrici taj dan i pogleda horoskop...
Nisam cuo da je neka fabrika odavde nekad vratila probni press mastering inzinjeru na provjeru, sto je, trebalo bi, normalna praksa tamo dje ima para. |
Quote:
sve ok? to sto si napisao spada pod ono da "nije moguce napraviti identicnu digitalnu kopiju audio zapisa" :wink: :grin: pozdrav |
Quote:
Dotad, patnja :) Jbg, malo je frustrirajuce kad znas da si radio nesto X dana, i svi u ekipi su se tu nesto kao trudili, a pukne ne necemu tako glupom kao sto je transfer. Tako da, jeste Neven u pravu, ali nismo ni mi gluvi :) |
All times are GMT +1. The time now is 10:56 AM. |