![]() |
Quote:
Naravno, ve?ina tih stvari koje su mi ranije smetale je ispravljena ve? u SX-2 ali moram da hvalim onoga koji je to prvi sredio :) Jedino ?to i dalje zameram Cubase-u je kako su organizovani alati za editovanje midija, mogli su i to da pokradu, pa da alati postanu multi-funkcionalni kao kod Logic-a, to bi mnogo ubrzalo celu stvar, i da dodaju Volume tool, to bi bio mrak. :) Ina?e NAJGORI sekvencer koji sam ikada probao je Cubase 5, jednom sam morao da radim ceo aran?man na njemu, i u jednom trenutku sam po?eo da gledam oko ?ega da odmotam konopac, da se obesim i prekinem sebi muke :lol: |
Quote:
|
Quote:
Quote:
Takodje mo?e? u liniji alata podesiti ?ta sve ?eli? da ti bude dostupno od alata ( desni klik na liniju alata ) . Ili da alate poziva? desnim klikom . Ima? dve mogu?nosti : 1. samo alati ( verovatno si na to mislio ) - desni klik + alt = paleta alata 2. alati & funkcije - ( samo ) desni klik Quote:
Quote:
|
Quote:
Btw, ono ?to mi jo? uvek smeta je ?to koliko znam nema nikakve "pre?ice" da se do?e do efekata koji su stavljeni na izlazne kanale VST instrumenta? Ili se varam? Zna?i i dalje mora da se otvori mikser pa da se na?u izlazni kanali? Quote:
Quote:
Quote:
Off topic Ono ?to verovatno toliko nervira ljude kod tvojih postova Jefti?u, ?to se ponekad dobije utisak da misli? da su svi oko tebe mentalno retardirani i da koriste sekvencere mesec dana. Podrazumevam da je to sve naravno u dobroj nameri, ali sa druge strane ne razumem motiv koji tebe goni da ima? komentar na svako mogu?u stvar ?to se ti?e snimanja. Mislim meni bi fakat bilo glupo na tvom mestu da pri?am o nekim stvarima kad znam da na forumi ima minimum nekoliko ljudi koji su vi?e vrteli potenciometre na mikseti od mene. Al dobro, sto ljudi sto ?udi , sto ?ena dvesta sisa. :) :wink: |
Ba? ?u pogledati . Nema veze ako zna? ovo ?to sam napisao . Mo?da nekom poslu?i . Ako te zanima ne?to u vezi Cubase , pitaj - verovatno znam .
|
Quote:
Dakle , o?ekivati skup nau?nika je nerealno . Ako ste toliko stru?ni , ?ta tra?ite ovde - ne razumem . Ja svakako i pi?em iz dobre namere . Za?to te to pogadja , ili nekog drugog , ne razumem ? Meni uop?te nije bitno ko koliko zna , ba? me briga , veruj mi . Koristi ?ta nadje? za shodno , tvoja stvar . Ja ?u svaku preporuku rado poslu?ati , kao ?to zna? ... Ako gre?im , prihvati?u bilo kakav argument . Vrlo rado . Uvek me ispravi . Ja ni?iji " autoritet " ne osporavam - jer nemam motiv ( nisam zainteresovan ) . Ako puno zna? - dobro , svaka ?ast . Ako ne , opet dobro . Da li je neko ovaj ili onaj , ni to me ne zanima - a i za?to bi ? Samo iznosim svoj stav - koji je vrlo jasan i vrlo subjektivan . ?to smatram da je dobar primer : uvek ( kulturno ) ka?i ?ta misli? . Za to slu?e forumi . Vi?e ?emo svi zajedno posti?i ( subjektivan stav ) . P.S. Ina?e pogre?io si ?to se ti?e Vst , ali ti to svakako zna? ... |
Quote:
stvari koje cubase tek sada ubacuje (ili pokusava da ubaci) u logicu su vec godinama...sve je mnogo slozenije nego u cubaseu...pa pogledaj samo sta mozes mikseru da radis... |
Quote:
?ta je prednost miksera Logic audia 5.5.1 u odnosu na mikser Cubase 2.2.035 ? |
Quote:
nemoj da shvatis ovo kao moj pokusaj da pljujem Steinberg...i sam ga koristim godinama [i dalje cu], ali sam trenutno "zaljubljen" u Logic... :wink: |
Meni Logic deluje inteligentnije i rekao bih, da je on izbor za muzicare koji jako dobro znaju svoj posao.
|
Ne bih bas to tako srocio.....Znam za mnoge stvarno ozbiljne i posvecene ljude koji su tek pre godinu, dve presli sa hardverskih sekvencera (8 traka!!!???) na softver....
Sve zavisi na sta se naviknes i sta ti odgovara za posao (zadovoljstvo) , ili ako imas u svom okruzenju nekoga iskusnijeg pa te on uvede u koriscenje nekog programa koji on vec koristi itd.... :arrow: Ja sam vec skoro deceniju Steinberg-ovac |
Quote:
Sonar je nekada?nji Cakewalk. A sama ta rije? "Cake-walk" - Laki hod... govori o namjerama in?injera koji su ga stvarali... namjeri da stvore program u kome ?e se lako raditi. U tome su u potpunosti uspjeli, i to pokazuje i jo? vi?e upotpunjuje svaka nova njegova verzija. (pratio sam ga jo? od cakewalk 5.0 verzije do sada?nje Sonar 4.2). Sada postoji veoma dobra CD ?kola sonara 4 na engleskom (sa bogatim audio i video prikazom) u kojoj je obja?njeno skoro sve, pa oni koji je samo jedamput odgledaju, ve? na prvo gledanje mogu vidjeti da je u?itak rada u Sonaru 4. skoro ravan u?itku u igri i zabavi, a istodobno korisnik pred sobom ima veoma mo?nu alatku, koja po snazi te?ko da zaostaje za Steinbergovim sekvencerima. Dodu?e, mo?da Sonar 4 jo? uvijek nije toliko stabilan kao SX (barem kada govorimo o kombinaciji sonara sa emu1820) ali nadam se da ?e ljudi iz Cakewalka i ovo rije?iti (npr. meni sonar izgubi zvuk ako u AUDIO OPCIJAMA promijenim rezoluciju sa 44.1000 na 48.000... tada on i dalje kao radi i vidi se da igraju peak-metri, ali napolju nema zvuka, pa mora restart). Ako izuzmemo ovu sonarovu falinku, za razliku od jezgrovitog i u svakoj svojoj opsiji i aplikaciji konciznog Sonara, SX-Nuendo mi je previ?e robotiziran... Zapravo, smijem re?i i ovako: Cijela sx-nuendo platforma, njegova baza... je valjda u samom startu (samoj zamisli... ideji) postavljena pomalo glupavo i onda je na tako krivi temelj prirodat mali milioni opcija. Zato (iako ne poznajem Logic) u potpunosti vjerujem Puretu kada ka?e da je zaljubljen u Logic... Vjerovatno je logi?nije koncipiran od sx-nuenda (tj. sa ?vr??im temeljom). :lol: Sonar takodjer ima jak temelj - sa?injen od gole logike. 8) P.S. Davormen, ono "Freeze efekata mi jako fali" nisam ba? shvatio... ako mo?e? da objasni?. |
Quote:
Jer, na kraju krajeva, mnogo vi?e je u na?inu kako se ne?to ka?e, tj u "intonaciji" nego u sadr?aju... Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Navedi prednosti Logica u odnosu na Cubase . Konkretno i ukratko . |
Quote:
|
|
Quote:
Ima sto razloga za to ( ja se iz sve snage trudim da povu?em SVE ?LANOVE da u?estvuju u SVIM DISKUSIJAMA - bez obzira na stru?nost ; nemoj mi kvariti posao ) : 1. velike/dobre ideje padaju na pamet svima , ne samo " odabranima " , " profesionalcima " ... Razlika je u tome ?to od nekog ko se time bavi takav podatak ne bi izvukao ni spavama za mu?enje - dok ?e amater podeliti svoju radost saznanja sa svima nama . 2. Asocijacje . Bilo kakav stav/razmisljanje mo?e implicirati tebi/meni/nekom drugom neku ideju , ili deli? mozaika koji ti/mi/nekom drugom nedostaje , bez obzira na to da li je taj stav/razmisljanje ispravan ili ne . Ovo je sasvim dovoljno ubedljivo ( subjektivan stav ) . Odnosim se sa respektom i uva?avanjem prema svima : - od prosjaka do akademika ( subjektivan stav ) . |
Nekoliko nedostataka miksera Logic audio 5.5.1 u odnosu na Cubase 2.2.035 ( subjektivan utisak ) : nedostaju opcije snimanja postavke , Vu metri , pre - fader , send edit , link - unlink channel , FX , chenel overwiev , opcije nezavisnog pode?avanja panorame ( Stereo combined panner , Stereo dual panner ) , faze , input gain , zaobila?enje funkcija ( EQ , insert , send ) , automatizacija je slabije re?ena , dodavanje traka u mikseru , kontekstualni meniji , monitor , edit audio channel Settings , pojedina?no pode?avanje vidljivih funkcija kanala , Insert display Modes , preseti EQ , reset , pre?ice , Show extended Mixer , Mikser 2 , Mikser 3 , Store & remove viev set , Always on Top ...
|
Quote:
Nuendo IMA phase invert, a mono se moze postici onim kombinovanim panerom (desni klik na obican paner)... I sam kazes da je Sonar napravljen da ne nervira ljude, a onda sam priznas da je nestabilan i da cesto gubi audio sto zahteva restart...zamisli da radis muziku za film/bilo sta drugo gde ti klijent dahce za vratom...i ti onda treba da mu objasnjavas da je to normalno... Sto se tice Logica, u sustini je nelogican (suprotno imenu), ali mi se cini da u poslednjim verzijama rade na tome da privuku i nove korisnike...ono sto mi se najvise svidja je to sto je IZUZETNO mocan tj. ima gomilu opcija za ruting, normalno freezovanje, fantasticne efekte/instrumente dobijes uz njega... |
ljudi, ja se izvinjavam... ali ovoliku gomilu budalastina odavno nisam procitao.. ovo vam govori covek koji je radio i u sonaru, i u cubase-u, a sada u logicu... ne valja mixer, ne valja routhing ????
za milosa: ima SVE to sto si naveo da nema.. primer za faze: otvoris na insertu logicov plugin VOLUME i tamo imas da invertujes fazu i jos i L+,R- i obrnuto... + ima fenomenalne ugradjene instrumente i efekte koji su itekako korisni.. midi - najbolja kontrola (sa kojim 90% foruma uglavnom radi), automatizacija vrhunska!, nema zezanja, nema crasheva itd itd... cak je i audio editing sasvim ok i dovoljno brz za rad.. a zasto sam na logicu.. zato sto je izuzetno prost (ako je ruzan naizgled to ne znaci da je nelogican) i gotovo sve ide na jedan-dva klika kao sto je vec receno... jedina boljka je sto ne postoje nove verzije i samim tim nije optimizovan kao novi nuendo ili cubase, pa tera i manje pluginova.. to meni licno sa a64-kom ne predstavlja neki problem... samo jedna stvar.. nemojte da pljujete nesto sto niste probali ili vec videli kako neki iskusan baja radi u tome.. cak sam i ja zbog te optimizacije hteo da predjem na nuendo, ali kad sam video sta sve treba da uradim da bi osposobio jedan vst za sviranje i snimanje rekao sam: zdraaavo, nije ovo za mene.. :) naravno, i nuendo i cubase su ITEKAKO mocni sekvenceri i postujem svakoga ko radi sa njima.. ali stvar navike je stvar navike :| jedina losa stvar je sto se 90% produkcije u srbiji bazira na Steinbergu pa sam stoga malo nekompatibilan, al sta da se radi... vozzz |
Quote:
Quote:
|
Samo da objasnim puretu, po?to sam u medjuvremenu malo prou?io stvar. Nije do sonara to ?to on ledi prilikom promjene herca?e, ve? do EMUovog Patch Mixera. Naime, najprije na njemu treba? prebaciti herca?u, recimo sa 48.000 na 44.100 a onda to u sonaru odradi? bez problema. Tada je dodu?e potreban restart sekvencera, ali ne i restart kompjutera. Medjutim, ako u sonaru mijenja? herca?u (a da je prethodno nici mijenjao na emuovom patch mixeru) onda sonar ledi i mora se restartiratu pc. Od kad sam ovo skontao, vi?e ne idem na restart. A ina?e, u zanje vrijeme radim udlavnom na 44.100 i vi?e ne experimenti?em sa vi?kom hercova. :lol:
Je li neko odgledao Sonarovu ?kolu? (Cool School Interactus SONAR4 CSi Master). Ahm da... I slijedi odgovor milo?u jefti?u, da navedem jo? neku prednost Sonara, osim onih nekoliko koje je Davor spomenuo: 1. U SX-u tj. Nuendu NE MO?E? (?to u Sonaru MO?E?) izvesti audio traku u eksterni editor, npr. sound forge, zatim u s.forge napraviti promjenu na audiu i onda traku vratiti u sonarov projekat sa uradjenim promjenama. Dodu?e, sx ima mo?an audio editor, ali ipak... :roll: 2. dvoklikom na audio traku ulazi? u mo?ni audio editor. Klikom na ikonu ENABLE STRETCHING (ili jo? lak?e pritiskom na slovo T na tipkovnici) dobija? totalno razdijenjem wav. na note (lupove), gdje svaku notu mo?e? posebice pode?avati. (paning, pitching, volume, itd.) A ako uklju?i? jo? i AUTO PREVIEW, klikom desnog mi?a na svaki pojedina?ni loop (notu) ti ?uje? kako on zvu?i... (Davoru ?e ovo biti prijatno iznenadjenje, ako nije znao). Ina?e, ovo ?e SX imati tek u verziji 6... 8) ;) |
i opet.. sve to logic vec ima ;)
a kako to cubase snima audio kada ne moze odmah snimljeni wav da se ucita u neki audio editor ?????? |
To mi je odmah upalo u oci i zasmetalo. Kazu, da je to zbog neogranicenog broja undo opcije i mogucnosti potpunog editovanja. :roll:
|
Zeleo bih da pomenem jedan od najboljih audio programa svih vremena - TripleDAT. Ljudi, ne biste verovali kako zvuci ovaj 16-bitni dinosaurus, bez delay kompenzacije, Asio drajvera, VST plug-inova, Uada i Powercorea... Kada pustim nesto sto sam radio na njemu pre xx godina, prosto mi se srce cepa sto nije napravljena neka novija 32bit asio aplikacija bazirana na njegovom audio endzinu. Na zalost, delim sudbinu vecine obicnih smrtnika i radim na Nuendu i nadam se da ce nam u neko doba Creamware ponuditi novu verziju TripleDAT-a.
|
Bas si smrtnik ako ti je nuendo legalan :)
|
Kvu
Postoji li neka kvalitetna audio-video ?kola za logic, na cd-u ili dvd-u? Postoji li ?ta od literature na na?em jeziku? Volio bih ga bolje upoznati. Poz. |
Quote:
|
Quote:
|
Logic je najnapredniji i vec dugo najbolji sekvencer...kod nas sve funkcionise tako sto pera vidi od zike,zika od mike,a ovaj je cuo da je to najbolje i da svi u germaniji to koriste,pa je to glavni razlog zasto je steinberg toliko zastupljen i zasto je cakewalk bio pre njega...
sada razlika i nije toliko drasticna,ali npr. kada je steinberg izbacio cubase vst 5 i logic je izasao u verziji 5...cubase je bio smesan u poredjenju sa logicom...automatizacija,vrhunski sempler,odlicni efekti,svemocni ruting,...perverzija...cubase i sada kaska barem dve verzije za Logicom... Jedini problem je to sto je Logic mnogo "pipkav" i sporiji za rad od Nuenda,tako da u nekim studijima odlucuju i banalne stvari,npr. da li je za fade na duplexima potreban jedan klik ili tri... |
Logic je najnapredniji i vec dugo najbolji sekvencer...kod nas sve funkcionise tako sto pera vidi od zike,zika od mike,a ovaj je cuo da je to najbolje i da svi u germaniji to koriste,pa je to glavni razlog zasto je steinberg toliko zastupljen i zasto je cakewalk bio pre njega...
sada razlika i nije toliko drasticna,ali npr. kada je steinberg izbacio cubase vst 5 i logic je izasao u verziji 5...cubase je bio smesan u poredjenju sa logicom...automatizacija,vrhunski sempler,odlicni efekti,svemocni ruting,...perverzija...cubase i sada kaska barem dve verzije za Logicom... Jedini problem je to sto je Logic mnogo "pipkav" i sporiji za rad od Nuenda,tako da u nekim studijima odlucuju i banalne stvari,npr. da li je za fade na duplexima potreban jedan klik ili tri... |
ljudi.... konacno posle duuugo vremena i meni da se ispuni zelja... :D :D :D :D :D
ableton live 5 u najavi http://www.rumski.com/forum/viewtopic.php?p=44427#44427 konacno pdc i jos gomila unapredjenja !!!!! sa zadovoljstvom cu da zaboravim na sx.. :hyper: :hyper: :hyper: :bounce2: :bounce2: :bounce2: |
:hyper: :hyper: :hyper: :hyper: :hyper: :hyper: :hyper: :hyper:
Kako volim ovaj smajli......A da, ma as-salaamah Steinberg 8) |
Quote:
Sto se tice nove verzije, evo je http://www.majormusic.com.au/scopenew.html#triple (ako je to uopste to) samo neznam sta ce ti... |
TripleDat je softver i kompatibilan je sa CW-om, procitaj na sajtu
|
TripleDAT je prva Creamwareova kartica, uz koju se dobijao istoimeni softver.
Idekius, veruj mi, TripleDAT software je po brzini rada, audio editingu i intuitivnosti bio inspiracija mnogim verzijama mnogih poznatih softvera. A sto se tice zvuka i dalje tvrdim da je bio vrh! Nije nostalgija, odavno vec TripleDAT nije aktuelan zbog nepodrske za ASIO, zbog nepostojanja MIDI, itd... Samo mi je zao sto nijedan od programa u kome sam kasnije radio, nije dostigao taj zvuk... Inace onaj TripleDAT LE koji nude za Scope je vrlo osakacen i i dalje nema integrisanu VST podrsku, pa je samim tim potpuno neupotrebljiv u danasnje vreme za neki ozbiljniji rad. Ostaje mi da cekam i dalje na neku 32-bitnu Asio reinkarnaciju TripleDAT-a. Zajedno sa Scope platformom koju imam (2 Pulsara II i Luna), mislim da bi to bila ozbiljna konkurencija ProTools koncepciji. Trenutno radim tako sto iz Nuenda izbacujem buseve u Creamware Mixer 2448 i miksam u njemu. Tu se vrsi, po meni, bolje sabiranje nego u samom Nuendu. |
TripleDat je bio referenca rada ranije, to znam ali sam mislio na sadasnji softverski tripleDat koji naravno nisam ni probao :)
|
Koliko se secam imao je i zescu cenu.Sad se sve pravi od plastike...
|
Koristim vecinom Nuendo 2.2.
Loopovi su iz nekog razloga bolji u Live 4 nego kod Steinberga jer ono sliceovanje kao i REX tu zvuce bez veze. Reason mi je prva ljubav jer je lak i suuperdobar ali ima mana koje svi znamo.Rewire rijesava toliko toga. Volio bih Logic 7,mislim da je za mene ali isto tako bih volio i Mac G5,isto tako bih volio i Porche 911,... Poceo sam sa SX-om pa mi sve te price o prednosti vst32 nisu bitne. Predpostavljam da svako zna sta mu je najbolje,dok cini posao. Pozdrav svima. |
All times are GMT +1. The time now is 04:20 AM. |