Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Clip?? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=8606)

Mogli 26-01-2004 12:21 PM

Uzajamno koriscenje Limitera i Kompresora, je vrlo osetljiva stvar. Vrlo lako se moze pokvariti audio zapis. I limiter je jedna vrsta kompresora, zar ne?

SandRob 26-01-2004 01:04 PM

ma je i limiter je kompresor, samo drukcije nastiman. nisan siguran ali mislin da se racuna da je sve preko 1:10 limiter.
ja u masteringu uvik koristin i kompresor i limiter samo treba pazit da se u nicemu ne pretjera. ako pretjeras sa kompresorom obicno dobijes pumpanje, a ako pretjeras sa l2 obicno dobijes distorziju i spizdjene visoke.

za vise detaljnijih infirmacija pogledati: "vladimir rackovic - muzicki tonski studio" glava VI, uredjaji za dinamicku obradu signala (str. 192) :roll:

btw: eone, nisan na to misli. ima jedan trik kad se wav pojaca tako da mu peakovi idu preko 0db. moze i do +3-4db . onda se taj wav sacuva i ponovo otvori. kako wav nemoze zapamtit nista preko 0db, sve ono sto je bilo preko toga se sreze i tako stvar dobije na dynamici. naravno da pri ovome u peakovima (teoretski) nastaje distorzija, ali ako je taj peak kraci od par milisekunda uho distorziju ne cuje. pazi! ovo kod svake pjesme nece upalit.
takodjer treba pazit ako se radi u 24bita, onda wav provo treba sacuvat 24bitno ali ditherirano na 16bit, onda ga ponovo otvorit, pa ga tek sacuvat na 16bitova.

Eon 26-01-2004 01:44 PM

Limiter je ustvari kompresor samo mu je ratio od kao sto sandro rece 1:10 pa do inf:1 (beskonacno)...
dobar je ovaj trik samo mislim da je dosta nepouzdan sa obzirom da ne mozes monitoringom da upratis koliko si distorzije ubacio mislim presao tu 0...potrebno je dosta usi ubaciti a verujem da se moze lako potkrasti greska...zar compresovanje ne daje isti efekat takodje dobro odradjeno?!?!?!
ono za ditherovanje znam ustvari od tebe sam skontao u par navrata da se ditheruje pa snimi 24bit-no i onda prebaci u 16bit-no...to tako i mora da se radi!!!!

Mogli 26-01-2004 03:33 PM

Quote:

Originally Posted by sandrob

za vise detaljnijih infirmacija pogledati: "vladimir rackovic - muzicki tonski studio" glava VI, uredjaji za dinamicku obradu signala (str. 192)

Sandro, pocinjes da me zabrinjavas. Tvoje stalno vracanje na V.Rackovica pocinje da biva pomalo diskutabilno. Postoje samo dve stvari
Ili teras svoje do besvesti ili izmedju tebe i gore navedenog gospodina postoje tesnje veze? Ne mogu se oteti dojmu...

puRe 26-01-2004 06:01 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli
Quote:

Originally Posted by sandrob

za vise detaljnijih infirmacija pogledati: "vladimir rackovic - muzicki tonski studio" glava VI, uredjaji za dinamicku obradu signala (str. 192)

Sandro, pocinjes da me zabrinjavas. Tvoje stalno vracanje na V.Rackovica pocinje da biva pomalo diskutabilno. Postoje samo dve stvari
Ili teras svoje do besvesti ili izmedju tebe i gore navedenog gospodina postoje tesnje veze? Ne mogu se oteti dojmu...

Jebiga...ocigledno da je tako...cak i posle one rasprave... :roll:

idekius 26-01-2004 06:52 PM

Ma Sndro samo izrazava svoje misljenje i to je o.k. Nismo valjda deca pa da to shvatamo licno i ovde smo valjda bas zbog razlicitosti u misljenju, iskustvima, stavovima... Ove sitne carkice mi samo potvrdjuju moje prastaro misljenje da su muzicari najsujetnijni ljudi u universumu :D
Do pre nekoliko godina smo imali u Nisu kafic koji je drzao takodje muzicar (Chupa, mozda ga neki odavde znaju...) i tu se sviralo svako vece u raznim postavama. Sakupljali smo se tamo svakog dana oko dva popodne i uz diskretnu muziku "opanjkavali" ljude ko i kako svira :D

-Znas, on nije los, popravio se u zadnje vreme, ali mu je ton malo labav :twisted:
-Jel' si cuo zivota ti Peru sinoc??? Bolji je nego Laza, al' neznam sto ne zavede red u onom band-u :twisted:
-Nije da hocu da ga ogovaram, ali stvarno previse podize prste od zica i pravi pokrete rukom po vratu kao zaba kad skace :twisted: :twisted:

Ponekad me ovaj forum upravo podseca na na taj caffe "Rock club '69" gde sam bio redovan gost 8)
Ja uopste nisam sujetan, ali nemoj da je nekome SLUCAJNO palo na pamet da me kritikuje jer to moze da znaci samo jedno -RAT :!: :twisted: :twisted: :twisted:

Mogli 26-01-2004 08:42 PM

Imam pinguin audio meter 2.1. Ima li neko noviju verziju, 2.2 na primer?
To je ono sto mene interesuje. Definitivno.

Eon 26-01-2004 10:41 PM

ljudi mislim da se sujetan ne sme biti narem ovde..na ovom forumu..pusti idekiuse Ratove Zvezda :roll: mislite na cvece 8)

Sandro samo pucaj slobodno ne daj da te ljudi odvoje od misljenja da Vlado ne valja...Mogli sto ne koristis wavelabove analyzere i ostale drangulije...ovo ti kazem jer mislim da se nudi vise nego u pinguin meteru vezano za analiziranje zvuka

SandRob 26-01-2004 10:55 PM

Quote:

Originally Posted by Mogli
Imam pinguin audio meter 2.1. Ima li neko noviju verziju, 2.2 na primer?
To je ono sto mene interesuje. Definitivno.

ja iman 2.2 ali vec je izasa 3.x?!?!

Mogli 26-01-2004 11:08 PM

Quote:

Originally Posted by Eon
ljudi mislim da se sujetan ne sme biti narem ovde..na ovom forumu..pusti idekiuse Ratove Zvezda :roll: mislite na cvece 8)

Sandro samo pucaj slobodno ne daj da te ljudi odvoje od misljenja da Vlado ne valja...Mogli sto ne koristis wavelabove analyzere i ostale drangulije...ovo ti kazem jer mislim da se nudi vise nego u pinguin meteru vezano za analiziranje zvuka

Ti bi Eone, trebao biti malo originalniji, u pogledu odnosa prema Sandru. Takve, slicne komentare vec sam procitao na YU Midi forumu, Zlatko - Plavo oko...
Sto se tice Idekiusa, on je pravi muzicar i tu nema razgovora i uvek volim da procitam njegov post, pa makar i o ratovima zvezda.
A sto se tice pinquin-a, on je mnogo dobro resenje da se postavi na izlazu iz mikro miksera jer onda imas preglednost svega sto se dogadja, a nisi ogranicen samo na WaveLab.

All times are GMT +1. The time now is 05:34 AM.