Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   DSP forum (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=103)
-   -   Kompresor na insertu (snimanje vokala) (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41131)

yaix 08-04-2012 07:52 PM

Re: Kompresor na insertu (snimanje vokala)

Quote:

Originally Posted by tomycrosound (Post 326640)
adami će bit prioritet pa idem na neku jeftinu verziju kompresora;
?to se ?ale na alesis, čitam po netu za te pare da radi..

Toplo preporucam RNC!!!
Odlican za te pare.

nikolaivanic 08-04-2012 08:14 PM

Quote:

Originally Posted by tomycrosound (Post 326640)
adami će bit prioritet pa idem na neku jeftinu verziju kompresora;
?to se ?ale na alesis, čitam po netu za te pare da radi..

Nisam cuo, citao da original 3630 boji ton.... i ima shum

tomycrosound 09-04-2012 06:53 AM

jbg..
evo ?ta ima u "mojoj" trgovini za malo para:
Samson S-Com Plus Stereo Compressor / Limiter
Alesis 3632 Compressor
dbx 266xs Compressor/Gate

samo ne znam kom je palo na pamet da farba dbx u bijelo...

nikolaivanic 09-04-2012 02:14 PM

3 Attachment(s)
:wink:

tomycrosound 09-04-2012 05:50 PM

haha slo?eni po cijeni :-)

Reinhardt 10-04-2012 09:51 AM

Tomi,
U tome cijenovnom rangu je mudrije ne kupovati kompresore.
(za vokal)
Ima 1000 argumenata a čini mi se najjači je taj da u 24bit digitalnom sistemu on slu?i prvenstveno kao kreativna sprava, "namuđivač", "karakterizator", kreativni asistent u trackingu ako zna? točno ?to ti treba,
a ne kao čuvaoc headrooma, za?titnik svega onoga ?to je u analognom svijetu bilo svetinja.

Dakle, u arsenalu imati 1 optokompersor (LA2A-style) i 1 fet
(1176-style), potpisujem.. a ostale, ni?e kategorije sprava-ne.

naravno, IMHO.

Khan 10-04-2012 10:17 AM

Quote:

Originally Posted by Reinhardt (Post 326703)
Tomi,
...on slu?i prvenstveno kao kreativna sprava, "namuđivač", "karakterizator", kreativni asistent u trackingu ....

Ovu terminologiju definitivno treba prekopirati u sticky: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13344[/URL]
Ja je licno usvajam od danas, uz malo ljubomore, sto mi nije palo na pamet da tako zovem vecinu kompresora koje sam cuo!
Totalno se slazem sa recenim. Btw, happyBD.
P.S. malo off topic, dbx-ovi su cudesni za gitare uzivo, treba to prepakovati u stomp...

psionic 10-04-2012 01:49 PM

Upravo ono sto je nikola rekao - pevaci cesto umeju da viknu u delu u kome mislis da si podesio gain na preampu za optimalan nivo snimka - i tako vrlo lako udju u klip. Trebalo bi ici sa vrlo malim nivoima signala da bi pikove u pevanju mogao da uhvatis bez klipinga. Zato po meni - kompresor obavezan u lancu.
Takodje dbx166xl ume da klikne, ima isto tako jako ruzan limiter deo - tako da vredi uloziti novca u taj kompresor.

@Redinhart - VST ne moze da pomogne ako je usnimak sa klipingom. Trik je obuzdati pikove pre nego dodju do konvertora. Bez obzira da li je konvertor 24bitni ili 124bitni

awacs 10-04-2012 02:35 PM

Quote:

Originally Posted by psionic (Post 326708)
pevaci cesto umeju da viknu u delu u kome mislis da si podesio gain na preampu za optimalan nivo snimka - i tako vrlo lako udju u klip. Trebalo bi ici sa vrlo malim nivoima signala da bi pikove u pevanju mogao da uhvatis bez klipinga. Zato po meni - kompresor obavezan u lancu.

Dakle, da se nadovežem na Reinhardta: u 24-bitnom svetu čak i ne-baš-najbolji konvertori imaju odnos signal/šum ~120dB. Ako podesiš ulazni nivo kad pevač "viče" na oko -6dB i dalje će ti ostati dovoljno dinamike za "tihe" delove. Čak i ako je dinamički raspon pevanja 30dB preostaje nekih 84dB signala iznad nivoa šuma konvertora!

Takoreći, klipovanje konvertora i "držanje nivoa" su najmanje i poslednje brige, obaška što tu kompresija od 3:1 slabo pomaže. Ono zbog čega pak ima smisla usnimavati sa kompresorom je interakcija između sprave i izvođača (pogotovo kad se radi o basu i gitarama). A jebiga, tu izvođač treba da ima malo svesti o tome šta sprava radi pa da joj prilagodi svoju dinamiku, inače ni to nema smisla.

Pozdrav,

Vasa

Reinhardt 10-04-2012 03:05 PM

Quote:

Originally Posted by Khan (Post 326705)
Ovu terminologiju definitivno treba prekopirati u sticky: http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13344[/URL]
Ja je licno usvajam od danas, uz malo ljubomore, sto mi nije palo na pamet da tako zovem vecinu kompresora koje sam cuo!
Totalno se slazem sa recenim. Btw, happyBD.
P.S. malo off topic, dbx-ovi su cudesni za gitare uzivo, treba to prepakovati u stomp...

Ej man, hvala tebi! Ba? si me fino iznenadio na moj BD :)

E da.. dbx160vu... uu da mi je to!!

All times are GMT +1. The time now is 08:01 PM.