Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Pitanje-Stabilizator struje, HITNO!!! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35905)

Bitch 22-11-2010 10:46 PM

Re: Pitanje-Stabilizator struje, HITNO!!!

ako se varam, tj. ako sam lose obavesten, udri po kolezi :D

analog 22-11-2010 11:01 PM

Ne znam ni ja, interesuje me :)
Predpostavljam da reguli?e kada napon mre?e varira za +/-10%. Ali svi PSUovi u uređajima bi trebalo da su tako konstruisani da su predvideli toliku oscilaciju. Za prejak peak slu?i osigurač na uređajima.

Bitch 22-11-2010 11:30 PM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 291731)
Za prejak peak slu?i osigurač na uređajima.

ja cuo da ti peakovi cesto budu brzi, pa ne vredi fuse. zato je galvanija manija.
...no, neko strucniji ce nam mozda nesto napisati :)

pozZ

Bockie 22-11-2010 11:49 PM

Artist radi Furman. Sprava koja cuva uredjaje od naglih skokova (udara,peak-ova) napona i uklanja "shumove" iz mreze kosta nova svega oko 100e... 1u 19" za rack sa 10 "evropa" utora. Video kod Saleta u adicama u praxi... Koriste se i za lampaska pojacala,jer su jako osetljiva na "djubre" u struji... Takodje je apostrofirana uloga "zdrave" struje po uredjaje i njihov rad, te i same produkte rada...

Sprave koje "peglaju napon" (dakle dodaju ili skidaju kratkorocno napon) su verovatno dosta skuplje i tehnicki slozenije...
(mislim na uredjaje sa pomocnim naponom,akomulatorima,etc...)

Cika Buzge je u pravu za UPS + Furman, ali povedi racuna da taj UPS moze da izdrzi opterecenje prikacenih sprava...

PS.
Nisam koristio strucnije izraze za struju jer nije mi ni bila namera da budem "strucan" vec laicki opisem svoja zapazanja stecena empirijski,pa ne zamerite...

Poz'

Bitch 23-11-2010 12:10 AM

Boki, da, moze i samo UPS, ali Furman ne samo da 'vozi' napon, nego navodno i amplitudno vraca struju u normalu, posto navodno UPS malo hoce da 'distuje' tj da pravi square wave od struje. za kompove je to ok, ali za audio navodno ne valja.

Nemania 23-11-2010 08:31 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 291738)
Artist radi Furman. Sprava koja cuva uredjaje od naglih skokova (udara,peak-ova) napona i uklanja "shumove" iz mreze kosta nova svega oko 100e...
Poz'

Gde to ima za 100e??? Glaedao sam u artistu, najniza cena za Furmana je 210e..

Bockie 23-11-2010 10:05 AM

model M-10 je mislim u pitanju pa zvirni ponovo...

Nemania 23-11-2010 10:28 AM

2 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 291759)
model M-10 je mislim u pitanju pa zvirni ponovo...

Attachment 8486
Attachment 8487

Mislio si na ovo?

U artistu ga na netu nema...ima samo neka, cini mi se P serija, ali kao sto sam rekao kosta 210e najjeftiniji...
Za ovaj m10 sam gledao na netu, cena mu je oko 50 dolara...pa me zbog toga zanima sledece:

1. Da nije to, kao i onaj T.REX, ciju sam sliku na pocetku Thread-a okacio, samo razvodnik (LOPOV), jer ima cenu od 50 dolara...??? ili ima i funkciju stabilizatora?
2. Kakvi mi strujni kablovi to trebaju da bih prikljucio uredjaje? (na zadnjoj strani ovog i bilo kog drugog Furmana, nema obicnih uticnica nego...?)

Ajd Bockie, molim te vidi ako taj M10 vrsi posao u smislu stabilizatora, ali i onih strujnih kablova koje nemam, javi ako ima negde kod nas...

Bockie 23-11-2010 11:14 AM

Sajt im je cesto nezauran ili sa ispromasivanim cenama na relaciji km-kuna-evro-dinar-pdv...:banghead:
Uvek nazoves prvo...
Ne to, ovo:
http://www.furmansound.com/new/image...front_page.jpg
http://www.furmansound.com/new/image...-rear_page.jpg

Ima ga, 12 hljada i nesto je kod Leshe...

http://www.furmansound.com/product.p...=03&id=M-10LxE

Evrope mozes naci po radnjama za elektroniku i delove,(ima ih u NS 3-4-5),neka sica... Pa uzmes malo kvalitetniji strujni kabl na merenje,ne mora sad neko "pozlaceno" cudo...

Uklanja smetnje,radio talase,elektromagnetne interference i prenaponska je zastita...
Trpi opterecenje do 10 Ampera...

Mislim da ovo nije stabilizator,odnosno ne verujem da ce ti struju od 180V dici na 220V i kazem, takve sprave kostaju doooosta vise novaca,ali u svakmo slucaju ,kako i sami kazu , ovo je "power conditioner", pa ako si u kuci/prostoru sa matorijom instalacijom i osetnim problemima sa strujom, sprava ce svakako zastititi opremu, i omoguciti lepsi rad bez zujanja,pucketanja i duhova (jer ima svetlo):D...

boggy 23-11-2010 05:35 PM

Quote:

Originally Posted by Nemania (Post 291708)
....... Jos me interesuje imaju li oni stvarno funkciju stabilizatora i korektora napona?.......

Evo, cimnu me sagovornik da i ovde kazem sta mislim, ali sam se bojao da cu opet da napravim incident....

Odogovr ne gornje pitanje je "NE!"

Ne .. nemaju funkciju korektora napona, eventualno mogu imati par varistora da sprece jake tranzijente (sa ne mnogo uspeha), jer te smetnje poticu od ostalih trosila u mrezi (busilice, ves masine) i slicni varistori postoje i u samim uredjajima, eventualno mogu da odvoje trafoom uredjaj od mreze ali vec imamo trafo za napajanje u samom uredjaju (ovo je zgodno za zamrzivace i frizidere) ... sledeca mogucnost je UPS koji iznova pravi napon od220V ali po pravilu trapeznog oblika i daleko prljaviji po pitanju suma od napona napajanja koji dobijamo direktno iz mreze... to se na monitoring lancu jako oseca jer ne trpe velike promene opterecenja... i tu dobro rade konstantna trosila (racunari) elem ... na kraju dolaze uredjaji koji ponovo prave spektralno cist sinusni napon iz blio kakvog naizmenicnog imaju enormnu rezervu energije i visestruko mogu da prevazidju nominalnu struju koju mogu dati, ali takve sprave prevazilaze sve pomenute cene deset do sto puta... tako da je moj savet ne stavljajte nista za "stabilizaciju" napona sto ne kosta 20kEUR+... mreza koju dobijete u uticnici je bolja od svega sto mozete priustiti za 1000E i manje...

Rekao sam svoje licno misljenje, zamolio bih da se ne pravi kanonada postova na temu kako ovaj ili onaj sajt na netu prica nesto sasvim drugacije... jer on i postoji tu da bi pricao to drugacije da bi se te sprave prodavale... bez obzira sto ne rade skoro nista.

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 10:49 AM.