![]() |
Re: Ethan Winer, modularna akustika, demistifikacija?
Quote:
Quote:
Quote:
Izvezban sluh cuce razliku u bilo kakvoj normalnoj prostoriji... Mi obicni ljudi mozda cujemo .... mozda ne.... zavisi kolika je razlika i da li se u opste zelimo da smaramo time. Te razlike ne moraju biti suptilne ni malo.... tako da se daju uociti bez ikakvog specijalnog napinjanja... "u prolazu". pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
Vjerovati da svi danasnji uspjesni producenti i inzenjeri imaju apsolutni sluh je u krajnju ruku malo upitno, u biti sta je to uopce apsolutni sluh i kako se testira? Ako gledam po sebi jedino sto mogu je usporediti se sa ljudima oko sebe za razliku od kojih cujem "neke" stvari preciznije i selektivnije, da li me to cini "neobicnim" za razliku od njih obicnih? Sigurno da ne, samo sta je moj mozak izvjezbaniji da to radi bolje jer sam ga godinama na to prisiljavao.. Inace sto se tice tih geekova, vecina njih pogresno je shvatila smisao te opreme, uostalom da su svjesni(iji) trosili bi energiju na ono bitno. |
Quote:
Quote:
A kako testirati dobar i perceptivan sluh iskusnog producenta.... pa u svakodnevnom radu... recimo... snimi se neko pevanje u gluvoj sobi,.... i posalje mu se wav fajl... on ne zna gde je soba i nikada nije bio u njoj niti je video (cak ni na slici)... i iz wav fajla treba da "pogodi" barem tip materijala na zidovima i podu koji preovladjuju (drvo, gips, obican zid, tekstil)... ako to ne mogu... onda barem treba da procene velicinu prostorije u kojoj je snimano.... Naravno... to nije takmicenje niti cirkuzantska tacka... nego posledica svakodnevnog intenzivnog rada... nema napinjanja... oni to cuju hteli ne hteli... Quote:
Verovao ili ne... na forumima ima i ozbiljnih ljudi koji od miksanja zive.. ne samo "geekova". pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
Quote:
|
Quote:
zasto? unosenjem nekoliko apsorbera u prostoriju situacija ce se poboljsati (ili promeniti) tako da ja cenim da ipak ima toga koliko para toliko muzike u toj prici... ja ne nameravam sa po 5 apsorbera da resim stvar, i jasno mi je u tom prostoru sobzirom na njegove dimenzije i oblik ne mogu puno da ucinim, al ipak zelim da poboljsam slusanje sobzirom da tamo nema nikakve apsorpcije! druga stvar je offtopic, tj pitanje: Plafon u tom prostoru je uradjen od drvenih dasaka debljine oko 3 cm naslaganih jedna do druge, ispod toga je lesonit, a ispod toga je spusten plafon osb plocama. Izmedju spustenog plafona i osba su stiropor i mineralna vuna (laka)... da li ce modularni broadband plafonski apsorberi (60kg/m3 kamena vuna ili cak gusca debljine 10cm i na nekom rastojanju od plafona) biti isto efikasni kao i oni na zidovima sobzirom na sastav samog plafona koji nije "cvrst" niti je karatavan niti je livena ploca vec gorenavedene daske... a sad sto se tice teme, slazem se sa Bogijem i Nenadom i cini mi se da je Ethan poprilicno banalizovao celu stvar, sto je mozda dobar marketinski potez (njemu licno) jer vecina tih project studija zeli neko resenje za ne mnogo para... al da bi se ozbiljan posao obavio potrebno je uneti desetine apsorbera i sobu poprilicno uciniti klaustrofobicnom :) hvala puno i pozdrav! |
Da kao ?to se mo?e zaključiti bio to modularan ili ugradbeni sistem akustike ako hoče? postiči dovoljno dobre rezultate puno materijala/modularnih elemenata ide.
Ta "modularna komercializacija" u smislu "mic po mic" - prvo pokrij prve refleksije, pa onda kada ima? čim vi?e kutova zbog niskih, kada skupi? pare za difuzore (i ako ih mo?e? da upotrijebi?) dodaj i njih... je lukavo gledano sa stali?ta prodaje i ima svoje poslovne prednosti:) I ako ima? takav strop posve dobro če djelovati absorberi, iči če i nekoliko ni?e jer je i taj plafon neke vrste membrana i ne rigidna stena... |
Quote:
Quote:
Zato realno ne mislim da je Ethan Winer ista doprineo... naprotiv... jer ovakva pitanja i stavove slusam svaki dan... Nemam problem sa tim.... jedino ce klijent posle par godine bezuspesnog pokusavanja shvatiti da ipak mora da iznajmi studio sa sredjenom akustikom ako ima poslovni uslov da napravi kvalitetniji miks. Pri tom ce napraviti vise stete nego sto je trebao da ulozi u bolju akustiku... (dve godine.. izgubljeno vreme.. trosenje snage i resursa) Na kraju krajeva... 50% svih "diskusija" na Rumskom su nastale zbog ovakvog i slicnog banalizovanja problematike.... pozdrav bogi |
Quote:
Ako nemas bubnjeve a imas samo frulu, jel ne treba uopshte da svirash? Sad, gledano sa stanovishta klijenta, opet - kolko para tolko muzike, ako zeli bolji zvuk nek ide u bolji studio, a nije sve ni u akustici, ima nesto i u opremi i znanju. Od pohvale dodjosmo do toga da je Ethan obichni hohshtapler. |
jasno je meni da je bolje resiti sve probleme odma tj ceo posao odma zavrsiti... al ako nemam novca da uradim akustiku ili jos bolje platim STRUCNJAKA sto bih najradije uradio, mislim da je nesto ubaciti neki apsorber na zid ili napraviti sto vise superchuncksa... o difuziji ne mogu da razmisljam jer me polozaj slusanja i same dimenzije prostora i njegov cudan oblik dosta ogranicavaju.
Ja razmisljam ovako: ok ako sam cuo promenu u zvuku kada sam uneo trosed, dvosed, ugao i fotelju u moju reziju, zatim ako sam cuo znacajne promene kad sam zamenio kablove koji vode od konvertera do monitora... ako sam cuo razliku kada sam zamenio sto MANJIM stolom!!! I ako mi se po vrh svega ta promena SVIDELA! sto onda ne bih dodao sto vise superchuncksa, i sto vise broadband apsorbera i ocekivao jos znacajno bolje rezultate... kao sto sam gore naveo, imam uslove kakve imam, i modularna akustika za taj prostor koji NIJE MOJ, mi skroz odgovara.... ona ima svoje prednosti i svoje mane kao i sve ostalo ;) ja uopste nisam simpatizer Ethana (niti mislim da je doprineo akustici), mislim da su mu proizvodi preskupi i da sam mogu da napravim isplativija resenja... kapiram da je dobar prodavac, al se ne vidim kao neko ko bi kupio njegove proizvode, cini mi se da me je neko pogresno protumacio. ja se apsolutno slazem da sto vise elemenata tj materijala, da je to bolje i da treba MNOOOGO kubika ugraditi u prostor da bi se tamo desilo nesto lepo na niskim frekvencijama. iskreno mislim da Bogijeva analogija izmedju miksa bez bubnja i delimicnog sredjivanja prostora nije bas dobra, al ok, to je moje misljenje... pre bih to uporedio sa miksom pesme a da se ne trudim (ili da ne umem, ne mogu, nemam para ) da mi bubanj zvuci dobro za razliku od nekog drugog instrumenta... kada dodje vreme otvoricu novu temu o tom prostoru o kom pricam, trazeci pomoc u cilju sto boljeg resenja akustike... mada licno mislim da je modularna akustika spas za isti iz vise razloga ;) pozdraV! |
Cisto da znate...
Ethan Winer nije dizajnirao NIJEDAN studio u zivotu. Bukvalno. Kako sam kaze na svom sajtu, davne 70 i neke je bio PRISUTAN kad je druga akusticarska firma sredjivala studio u kojem je u tom trenutku radio. |
All times are GMT +1. The time now is 09:09 AM. |