![]() |
Re: Mikrofon-Mi?ljenje
Quote:
to sigurno radi, moze da se kupi i uvek mozes prodati (ili zameniti za skuplji). Sur snima drekavce, el. gitare, dobos i tsl. Nema boljeg mikrofona za tu namenu. Mislim da je oko ili ispod 100 evra nov (sa porezom). Oktava snima recimo akusticnu gitaru, i sl. Jedan drugar je snimao orkestar sa oktavama, mislim da su bili gudaci, izaslo je bolje nego sto sam ocekivao. Vise ljudi kojima verujem su je koristili. Dobijes uparene mikrofone i tri kapsule... A samo jedan mikrofon ne bi trebalo da kosta vise od 150 evra, nov (sa pdv). Da snimas nesto po kuci i da valja, nema takve opreme. Samo mozes dati pare za nesto sto ne radi i sto ne mozes prodati. :banghead: Kad uzmes neki studijski standard, prodas stvar za pola sata i ne izgubis novac (sto je vrlo bitno). Kad uzmes makar sta- ode lova, makar to bilo i 50 evra, bacio si ih. :cry: Mislim da se do 700 evra moze uzeti par odlicnih Oktava + snimac Korg (koji sam kosta oko 400 evra), snimis sta god hoces sa tim i zvuci ko' pravi snimak (ako su muzicari i prostor ok.). Treba ti jos i dva stalka + kablovi, a mozes snimati filharmoniju, i da bude dobar snimak. Slusao sam kod pecass snimak hora sa tim jednobitnim korgom, brutalno... Cak i par Neuman mikrofona vise nije toliko skup. Uzmes jedno, zavrsio si posao zaa ceo zivot i ZADOVOLJAN SI. Isplati se. Sta si uopste hteo snimati i koliko para si mislio odvojiti za to? |
Quote:
|
Za te kriterijume nemas dovoljno para. Ako se mnogo deres, uzmi SM 57. Ali ti treba i preamp.
|
Quote:
|
Quote:
Quote:
|
Cekaj, di si nasao taj mikrofon i jel on stvarno kosta 250 kuna??
Bem ti sve ako ne kupim dva i stavim ih da mi love neke kuteve prostorije kao room na bubnju! Prejeftino da se ne proba! Mozda ispadne neka interesantna debilana! Al Hladni, slusaj sto ti ovdje govore - ne kupuj to ni u ludilu ako ti je za vokal! Tebi treba usmjereni "normalni" mikrofon. Malo dodas love i kupis nesto smislenije. Nemoj se zaletit i uzet kondenzatorski mikrofon ako nemas pretpojacalo koje ce mu dati phantom napajanje. To ti je ono kad ima 48 volti prekidac, laicki receno. Tvoje sony predpojacalo to definitivno nema! Kupi neki dinamicki mikrofon za koji ti ne treba napajanje. Povremeno se pojave i kondenzatorski mikrofoni starijeg datuma u oglasniku koji mogu primiti baterije u svoje kuciste i onda im ne treba zasebno napajanje. Generalno i pojednostavljeno, predpojacala za mikrofone nisu ista stvar kao i predpojacala na mini ili hi-fi linijama, iako se i tamo moze ubosti mikrofon. Ali kad je stvarno panika, i ona mogu posluziti. Ne bi se bas slozio s preporukom da uzmes Shure SM57. To je pregenijalan mikrofon ali je jako cudan u nekim situacijama. Zna dati tvrd zvuk i nosi jedan svoj potpis u zvuku koji nije pozeljan bas u svim situacijama. Da se razumijemo - u tvom bi slucaju on sasvim solidno odradio posao. Ali ma jeftinija alternativa a to je vrlo slican mikrofon, po momo misljenu u nekim segmentima bolji, a povrh toga i jeftiniji - Audix i5. Ako si u zagrebu, ima ga kod Jure u TMS-u za otprilike 600 i nesto sitno kuna. I stvarno se ne zezam - gdje ima za kupit ovih malih tvojih mikrofoncica za 250kn? |
Shot, ako mu se ne svidi taj mikrofon koji si mu preporucio ili ne odgovara za njegov glas, ko ce to kupiti, i koliko moze dobiti za polovan?
Ovo je moje razmisljanje: SM 57 moze odlicno posluziti a i ne mora. Ako mu se ne svidja, prodace ga za pola sata. Ukoliko uzme nesto drugo jeftinije, ako mu se ne svidi, nece to prodati nikad. SM 57 je sigurna varijanta. Radi ce posao u najgorem slucaju solidno, a mozda bude radio i veoma dobro, zavisi do pevaca. Ako bas odgovara, onda je zavrsio posao. Ako ne, prodace ga brzo i nece izgubiti novac, a ostace mu iskustvo u radu sa sm 57 koji ce mu trebati kad tad. Ako mu treba nesto za stereo snimanje, neka uzme Korg, jednobitni snimac i uparene oktave. Sa time moze da snima sve i zvucace odlicno. Ne postoji nista bolje od toga ni za tri puta vise novca. |
Quote:
Ajde onda mi napi?i ?ta mi treba da mi u kučnoj radinosti vokal zvući upotrebljivo sve mi se čini da ču ja do studija od Kuzme pa čemo to snimit i bog te veselija |
Quote:
|
Kakvu muziku snimas, zivi instrumenti, akusticni, sint, sta vec? Ima li neki bend?
Sto se tice preampa, mogu ti samo reci sta ja koristim- MCI JH 500, koji me izasao oko 500 evra da se sredi, to je nesto najbolje sto se moze dobiti za tu cenu (po mom misljenju). Ako se ne deres, onda ce bolje raditi kondenzator, obicno svi koriste mic. sa velikom membranom za vokal, ali bih ja pre isao na varijantu Korg + uparene oktave. Sa tim mozes snimati bilo koji manji orkestar + vokal, ne bi trebalo da kosta vise od 600-700 evra snimac + 2 mikrofona. Naravno jedan mikrofon je duplo jeftiniji, ali mislim da se isplati uzeti dva, mozes snimati i sve ostalo uz vokal (ako imas neki manji orkestar ili klapu ili nesto tog tipa). Korg ima solidne konvertore preampe. Cuo sam i jedan vrh snimak sa njim (doduse mikrofoni su bili Neuman), moze da prodje i kod audiofila, bez problema. Ova varijanta je i lako prenosiva (nema zajedno ni 2 kg snimac sa mikrofonima), Korg moze da radi i na baterije. Mozes snimati u bilo kom prostoru, ako imas klapu (posto si iz Splita), to je optimalna varijanta. ili snimati drugima pa naplatiti. Sve ostalo kostata mnogo vise a pruza mnogo manje. Mislim da je ovo sasvim konkretan odgovor. |
All times are GMT +1. The time now is 10:20 PM. |