![]() |
Re: Funk Instrumental
pa mozes prosto upaliti bilo koji lowpass ili prosto na ekvilajzeru malo skinuti visoke,a dodati malo srednjeg basa i srednjih...takodje dobro moze da posluzi svaka tube emulacija, kao i neki od onih efekata koji prave vinyl efekat...
|
Takodje ne znam cemu komentari i sugestije tipa "prljavije" sa manje visokih, i tako to, to nije odrednica stila, vec sticaj tehnoloskih okolnosti u kojima je numera snimana!!
Zasto danas funk ne bi mogao da bude cist, perfektno snimljen, sa dosta visokih, i bez tehnoloskih "prljavstina"? Po meni, glupo je "skidati' spoljne, zvucne osobine da bi nesto bilo "funk". To je totalno nevazno, jer je funky u nacinu sviranja i razmisljanja, a ne u tehnoloskim karakteristikama snimka, pogotovo ne kada su lose...To bi bilo kao kada bi neka ruzna zena oblacila haljine koje nosi Andjelina Dzoli na dodeli "Oskara" u nadi da ce biti isto tako lepa...Izvinjavam se na malo pretvrdom poredjenju, ali stoji... |
slobo zaboravio si bootisie collinsa i cikicu sa svojim svemirskim brodom george clinton-a
|
[pa kod nas se zna...cim ima duvaci i wah wah gitara - to je funk ! :banghead:
|
Quote:
Quote:
Pozdrav |
Quote:
Sa druge strane, jedno je slagati svoje, a drugo tuđe lupove! Ja u životu nisam stavio tuđi lup! Čak idem dotle da ni tuđe boje ne koristim, tj. presete, već pravim svoje. Šta mogu - odsviram, a šta ne mogu - nacrtam mišem! Jedino što koristim to su , naravno, udarci budnjeva od kojih pravim ritmove , jer ih ne mogu , da prostiš , proizvesti iz....:D Takođe, oko samog značenja i primjene izraza Funk u muzici - za mene je doosta sirok spektar toga što se može svrstati u funk...jedna od rasirenih predstava, koja je meni prilicno korektna , je to da je funk sva ona muzika u kojoj je akcenat , tj. noseći faktor kompozicije i aranzmana ritam na bubnju i groove na bassu... evo da se posluzimo i zvanicnim izvorima Funk is an American musical style that originated in the mid to late 1960s when African American musicians blended soul music, soul jazz and R&B into a rhythmic, danceable new form of music. Funk "de-emphasizes melody and harmony and brings a strong rhythmic groove of electric bass and drums" to the foreground |
Da budem kratak u svojoj nameri da objasnim:
Instrumenti DA, boje zvukova DA, nacin i stil sviranja DA, aranziranja - samo po sebi jasno DA, ali danas namerno praviti "prljav" i "mutan" snimak da bi bio u tzv. stilu, po meni je cista budalastina. Snimak treba da bude cist, jasan, sa puno dinamike, sa eksplozivnim bubnjevima, ultra Bright cinelama, prezentnim duvacima ako ih ima. Nista nisam rekao o izvornoj boji instrumenata, wah gitara, i slicno, ali produkcija nikako ne sme da bude "zamucena" i "prljava"...Na taj nacin se nikako ne moze postici virtuoznost i muzikalnost velikih funk muzicara 60tih 70tih, pa cak i 80tih godina. Ta asocijacija "mutnog" i "prljavog" je vezana iskljucivo za tadasnje finansijsko - tehnoloske mogucnosti ondasnje produkcije, i nikako ne sme da bude neka "stilska vodilja" - KOJESTA!!! P.S. bass na numeri "Chameleon" nije sa ARP Odissey sinta, nego sa ARP 2600 sinta, imao ih oba, pa znam sigurno, a i mislim da pise na ploci (tada jos nije bio popularan CD) |
Meni uradak nije los uopste:)..nije savrsen, ali je u sustini ok
sto se tice "manje visokih" koje trazi balti, mislim da je tu problem u "digitalnim" srednjim i visokim koji naspram standarda zvuka ovog stila iz proslosti, koji je imao potpis analognih sprava, ti mids su zvucali prijatnije za uvo...zaobljenije meni je to i najveci prob kad se radi skroz ITB - mids ubise...za neku modernu produkciju ok, ali generalno, il volis taj sound il ne produkcijski, po meni, ovde fali distorzija analogije koja bi bolje povezala elemente i dala tzv "toplinu" u donjim midlovima i omeksala srednje/visoke bas treba da bude definisaniji i da pomera vazduh u sobi:), previse je stidljiv, bubnjevi prste i nedovoljno su kompresovani ovako vise deluje kao gomila separatnih elemenata gde svaki ima svoj prostor, a ne kao mix |
Quote:
Za bas si potpuno u pravu.Kako da dobijem debeo bas a da ne pocne previse da mulja i da se svaki ton jasno cuje? Quote:
|
bilo bi super da mogu preko jednog posta da ti objasnim sve ono sto sam godinama kapirao o mixanju:)
Za Bass - ne znam koji je "izvor" u pitanju tj to je vst? Treba da bude kontrolisan i skoro bez dinamike da bi "seo" kako valja. Pomaze i dupliranje pa tretiranje oba kanala razlicito...probaj to recimo Za drums - opet kontrolisan sound, a da ne postoji efekat pumpanja i prstanja...tu je sustina u znanju kompresije tj koja je sredina izmedju prekompresovanog zvuka i nedovoljno kompresovanog, sto se po meni uci godinama. Kompresija je u sustini vrsta distorzije tako da uvek dobijas dodatne harmonike sto bas i nije pozeljno u gornjem delu spektra (ne uvek). Kompresiju (kao i saturaciju) bi bilo bolje primenjivati kao kumulativni efekat nego odmah radikalno Najbitnije, opet po meni, je da ustanovis koji je/su elemenat/ti "vodeci i oko njih gradis pricu. Znaci pre kompresije/eq i ostalih zajebancija napravis dobro izbalansiran mix, a u tome pomaze da imas vise vrsta slusanja kao i kakav/takav prostor da bi mogao da dobro "ubodes" bass koji je bar u ovom zanru jako bitan jer bi on sa drums trebao da vozi groove. Nakon dobro postavljenih nivoa elemenata se tacno cuje sta je problem i koji ti alat treba da bi to resio. Tu pomazu fx, panning, comp, eq, itd Ne znam da li ce ti ovo pomoci, par stvari koje znam iz prakse:) Poz |
All times are GMT +1. The time now is 02:51 PM. |