![]() |
Re: Ritchie Hawtin izmislio toplu vodu (opet)
pa recimo da covek radi preko 15 godina kao dj i producent i ne zeli vise da se smara sa jurenjem synca, vec da se malo posveti kreativnijem pristupu DJing-a.
bar ja to tako kapiram. |
Quote:
Znam da su jedno vreme bile popularne grafike , zapravo kolazi gde su ljudi od isecaka iz novina pravili nesto novo ...... ovo mi zapravo lici na to .... Zapravo ( ali totalno bez negativne konotacije ) vec duze vreme se pitam zasto DJ evi pokusavaju od tog pustanja ploca ( a sad kompjutera ) i nastavljanje jedne pesme na drugu .... sad i ubacivanja efekata ....... naprave umetnost ??? Mislim ljudi pustaju ploce kao sto smo mi to nekada radili na kucnim zurkama i ljudi skacu .... odlicno !!!! Ali zasto pokusavaju to da prikaazu kao nesto kreativno ??? Opet ( posto znam da ljudi citaju samo ono sto hoce ) ne zelim da ulazim u neke rasprave , samo postavljam pitanje ... :) Pozdrav |
on trenutno radi minimal fazon, koji je, naravno, minimalan :D
tako da ima slobodu da secka, rearanzira, udara efekte, koristi lupove, itd. inace bi po meni pustanje celih minimal stvari bilo dosadno. |
Quote:
poz |
pa recimo ovako laički, da sam pokušao to isto, i skontao da zapravo jeste umetnost. E sad, da dam dobro objašnjenje ne umem, i kontam da će pola dj populacije da se smeje, ali dokle sam ja dogurao, uvideo sam da je potrebno mnogo truda da se u dlaku savlada poznavanje ogromne količine materijala od kojih svaki ima svoj specifični sentiment, i to kroz razne delove pesama, različite emocije. E sad to sve treba spakovati u smislenu celinu tokom 3časovnog DJ-seta, gde DJ treba da vozi publiku, puštajući ono što se njemu sviđa ali upakovano tako da funckioniše sa masom. Pritom naravno usklađujući emocije kroz beatove, sinkove, crossovere etc. Definitivno nije isto kao obično selekciono puštanje muzike na žurkama, svetlosnim godinama daleko, potreban je ozbiljan talenat i ozbiljan trud i način života pre svega, da bi se postao dobar DJ, i uspešan. Naravno, nijedna žurka nije ista kao neka druga, i vrtenje identičnih setova uglavnom ne uspeva, već lik mora sa svoje pozicije da hvata raspoloženje trenutno prisutne publike (koja je najnestalnija kategorija u performansu) i da uspešno drži pažnju.
Eto meni ovako, sa distance od klubskog sveta, najupečatljivi DJ set je bio od gosn Fatboy Slima na mainstageu na Exitu, gde je čovek izveo ceo cirkus i to samo "puštajući ploče" i animirajući publiku. Od domaći DJeva, nisam ih se nešto naslušao, zapamtio sam neke loše koje zaobilazim, a lično mi je najviše prijao Phase iz Codexa, al to je već moj neki problem, zašto me radi mračna varijanta dnb-a u sitne sate u mračnim klubovima. Inače, privatno mi je poprilično nejasno slušanje klupske muzike i dj setova u kućnim uslovima, sam sa sobom. To mi je nekako ipak mass thing. |
ma meni je sve smesno kad on objasnjava da koristi 4 deka tj samo sam zbog toga pustio vama link , ko da smo juce otkrili traktor i da smo mislili da postoje samo 2 deka a on eto govori e bate vidi
sto imam 4 virtuelna deka . On je odavno prevazisao koncept dj-a i live act-a sa deck 909 & efx izdanjem. A da sad je i vj isto :) |
ljudi moraju da se dovijaju na sve nacine da ostanu aktuelni, da ga sledeci put opet bukiraju za neku tezgu da bi imao od cega da plati racune!!!
simple as that!! |
ni to mu nije problem sto se tice bukinga :D
|
nema on tih problema..
|
Quote:
Ranije je bila uloga DJa da na neki nacin vaspitava publiku prezentujuci joj svoj sopstveni (dobar) muzicki ukus, muziku koja je trenutno "in" i da se ljudi zabave.Oni u sustini nisu imali pojma sta on radi. Zbog velike konkurencije to vremenom postaje cirkus gde je cilj biti zanimljiviji od ostalih i napraviti "personaliti", looking good when you DJ:) i kako Alavux rece - izmisljanje tople vode...a i narod je obrazovaniji - pravi vecu distinkciju medju ponudjenim DJima, ima razradjeno misljenje o njima, naslusani su raznorazne muzike, filozofski posmatraju scenu, itd itd..narod post'o pametniji:) Ne podcenjujem tehno i house DJ kulturu, ali mislim da uz malo vezbe to moze svako. Samo treba ko manijak pratiti hiperproduktivnu scenu, mixanje beat-u-beat naucim svakog za 1/2h :). Nekad je trebalo i dosta para, jer su samo ploce dolazile u obzir... Svojevremeno, u doba DMC DJisanja (naravno, i sad postoji, ali ne tako revolucionarno ko nekad) koje se uglavnom baziralo na izvodjenje najrazlicitijih vratolomija na 2 gramofona, nije bilo sanse da se cuje za nekog ako stvarno nije jako, jako dobar. Tu je za mene srz DJisanja i ostao - "records that are made of nothing but a records", jos i MC preko toga, gde ces bolje zabave:) Ali kad pogledam kolike su pare u opticaju glede DJ setova dodje mi da deinstaliram sve i instaliram samo Traktor i idem da trazim gazu jer ostalo lici na dobrotvorni i humanitarni rad:) Ali naravno, to je samo moje misljenje... |
All times are GMT +1. The time now is 01:04 PM. |