![]() |
Re: usnimavanje bas gitare
@HeatMan, C414 je jako robustan mic i izdrzao bi on i jace pojacalo (sa 18db padom).
@Allegrosteva, sto se tice obrtanja faza... Kada bilo koji instrument snimas sa vise mikrofona koji su priblizno isto udaljeni od izvora zvuka i jos sa DI boxom bitno je USKLADITI faze. Znaci snimis 10 sec materijala, zoomiras kanale i pomjeras ih dok se ne poklope valovi i dolovi od svakog kanala. Ako na nekom kanalu imas slucajno situaciju da val s jednog kanala pokriva dol s drugog, u tom slucaju moras obrnuti fazu. |
Bas sa kojim sam najvise bio zadovoljan vec pri samom usnimku je bio odsviran preko starog ibaneza MC 924 pa u EBS-1 bass preamp (eq/compressor) i onda direktno u komp. Tako sam zaobisao izbor bas pojacala, mikrofona i placementa i ostalih :shit: ! Naravno, basista je bio savrseno kvantiziran sa bubnjarom. Stil je bio funky i ne mora znacit da bi u razlicitim stilovima dobro legla ova kombinacija.
Ako trazis "prljaviji" zvuk preporucam ti da iskopas od nekud ili posudis Music Mana (Sting Ray V). Imao sam ga prilike posudit od kolege za jednu svirku. Savrsen bas sa dodanim piezo bridgeom i tu je tajna tog zvuka jer piezo hvata vibracije drva i ton je puno konkretniji (nije onaj tipicni anemicni "dmmmmm" kao kod Yamahe nego zdravi i barsunasti "brrrrrrr"), znaci ton koji dok god traje ima neki karakter i snagu te ga je lako obradjivati! Mislim da to vec mnogo olaksava posao snimatelju :da: . |
Quote:
Hvala |
Imam piezo u basu i njega nezavisno bojim na fishman preampu zbog impedance. Nista bez pieze :)
Da li ste probali Ik multimedia Ampeg? |
Quote:
to svi kazu, mada, taj isti se "zalepio" (membrana) dok smo snimali moj glas.. jeste, drao sam se.. i prilichno je mala soba, ali nije mene izdrzao, a bass jeste.. mada, mislim da ga nismo padovali.. pozdrav p.s. Za dobar bas ti samo treba dosta iskustva.. ili vremena pa se igrash sa njim.. dobar bass mozzesh dobiti i preko DI-a (pa chak i bez - ne gledajte me chudno) :) i preko raznih pojachala.. samo je pitanje shta tebi treba.. kada se sam sa sobom skapirash, onda sve lakshe ide.. |
Quote:
|
Jos dodatno objasnjenje. Razlog zasto dolazi do pomaka faze je zato jer zvuk ima konacnu brzinu u prostoru koja uznosi 334 m/s u suhom zraku na temperaturi od 21 c. U prevodu na nase mjere, ako snimas u 44100 sample rateu, to ti dodje oko 12-15 samplova za svaki cm udaljenosti od izvora zvuka. kako obicno snimas oko 3 do 5 cm od membrane, znaci pomak ti je oko 50 do 75 samplova. Buduci da zvuk iz D.I. boxa ne putuje zrakom, on je uvijek brzi od onog zvuka koji se snima mikrofonom, te njega moras pomaknuti za potrebni broj samplova udesno.
To postignes tako da trake koje si snimao zoomiras do kraja i pomices kanal sa D.I. boxa udesno dok se tocno u sample ne poklope brijegovi i dolovi jednog i drugog vala. Ako se valovi tocno poklapaju, ali na mjestu dola na jednom kanalu se nalazi brijeg na drugom kanalu (sto se najcesce desi sa starijim mikrofonima, koji su oziceni po drukcijem standardu od danasnjeg) onda na jednom kanalu okrenes fazu. Ako to ne napravis, onda se mjenja frekvencijska slika instrumenta, jer dolazi do interferencije izmedju dva vala. Na odredjenim mjestima brijeg jednog vala bude ponisten suprotnom energijom dola drugog vala, pa nastanu rupe u frekvencijskoj slici. |
Skapirao... Isprobao... Radi
Ljudi puno hvala |
Htio bih snimiti bass gitaru direktno preko svog preampa Joemeek ThreeQ...
Ima li netko savjet kako da namjestim kompresor i Equilazer ili je bolje da sve pustim flat pa poslije obrađujem u kompjuteru? |
All times are GMT +1. The time now is 10:35 AM. |