![]() |
Re: Gitara ili Bas pravo u AD ????
Obicne gitare ..... obicni ulazi .... kod mene je Peak max na - 30 ...dok je kod njega na 0
Probao razne gitare ..... Pozdrav |
ko ima 1212m ima i lepo zvanicno objasnjenje u manual-u u cemu je razlika izmedju +4 i -10db, i u stvari zasto balans kabl, a zasto nebalans kabl.
potrosite malo vremena, korisno je. A i cujno je ! Pokusajte da snimite vokal na -10 i isto to na +4, naravno odgovarajucim kablom koji ide u preamp pa u comp. Vokal snimljen na +4 ima vise prostora za kompresiju u miksu a samim tim i lepse leze izmedju instrumenata, lakse mu se nadje mesto. Ja sam doduse pocetnik u snimanju vokala ali cujem razliku. Gitaru bodem direkt na -10, ona je vec pooooprilicno sredjena jos pri usnimku tako da pri miksu krecem od kicka pa basa pa direkt gitara a glas, cini mi se, snimljen na +4 lakse legne u sve to bez nekih vecih intervencija. cak nekad samo pass na 100hz i SPITFISH za skidanje sssssss i to radi pos'o ! a EQ samo za AIR. NULU U sekvenceru ne treba juriti, ostavite malo prostora za EQ i COMP, oni dodju do NULE brze nego Vi. Za kucno usnimavanje gitare ili basa 1212m sa njenim preampima je skroz o.k. resenje. Moje misljenje ne treba uzeti kao zdravo za gotovo, vec probajte i eksperimentisite. |
Totalno si promasio temu , niko ovde nije pocetnik .......
Prica se o preampu izmedju instrumenta i AD , jer ga negde mora imati ....kapiras .... ? Naravno da ne pricamo o balansiranim i nebalansiranim ulazima i jurenju 0 ..... Ali hvala na pokusaju da pomognes Pozdrav |
OFF i Sumanut su postavili prava pitanja/konstatacije,
Za elektricne gitare u sirem smislu, potreban je HiZ ulaz, ne zbog gaina, nego zbog toga da se ista ima za "gain". Prakticno svi A/D konvertori imaju ulaznu impedansu od 1-10kohm, dok za elektricne gitare treba od 100k-1Mohm... inace se signal drasticno smanji, i sto je prakticno uvek posledica, promeni se karakter zvuka gitare, jer se, malom ulaznom impedansom preopterecen, magnet dovede u drugaciji rezim rada. Zato i samo zato mora da se koristi neki DiBox za ove instrumente... recimo onaj 2U half-rack Avalon je prakticno standard za ovakve akcije. Za razliku od elektricnih gitara, kondenzatorski mikrofoni se mnogo cesce mogu direktno zabosti u A/D konvertor, ako im se samo obezbedi fantomski napon... to smo probali i to radi... opet su razlozi impedanse, gde je cinjenica da je ulazna impedansa A/D konvertora mnogo bliza impedansi standardnog mikrofonskog preampa sa fantomskim napajanjem... bez obzira na cenu i kvalitet... te impedanse idu od 1-10kohm (isto kao i na A/D) Drugim recima, o gainu i osetljivosti ulaza ne mozemo pricati a da zanemarimo ulaznu impedansu tog ulaza i izlaznu impedansu izvora koji "bodemo" na ulaz... jer gain i osetljivost vazi POD USLOVOM da su impedanse barem usaglasene po redu velicine... i tada su greske male, u suprotnom, mozemo da ocekujemo "svakojake" rezultate, kao u ovom slucaju o kome diskutujete pozdrav bogi |
Quote:
Cini mi se da nije bitno dali je u pitanju Paris ili ADA 8000 ili 1212m princip je isti, karakter nije, jer sama konverzija analognog signala u 00000011111111 je prica sama za sebe. A evo price za paris > "The unit also functions as a universal high-end AD converter, as it not only offers the highest quality conversion of microphone signals, but also of line signals from -55dBU up to +30dBu, and even instrument signals. And all this without needing to set an input sensitivity. Clipping is practically impossible. Live recordings become simpler, safer, and more comfortable." Tako itekako ima veze +4 ili -10 jer je to ustvari podesavanje ulaznog signala AD konverzije i a samim tim i odnosa suma u istoj. Kad na ulazu podesis +4 tada nema smisla ici sa gitarom direkt i tada je potreban ispravljac (di box, preamp) da bi signal bio upotrebljiv a samim tim od ispravljaca do ulaza u AD moras koristiti balans kablove. Znaci do ispravljaca obican git. kabl a od ispravljaca balans kabl. Kad na ulazu podesis -10 tada mozes direkt bez ispravljaca u AD. Sto manje suma vise gaina. I nekad nije potreban ispravljac signala da bi usnimak bio dobar jer ako su konvertori dobri signal je besprekoran za dalju obradu...................... ali to je vec prica o kvalitetu konverzije a ne o nacinu bockanju basa ili gitare direkt u AD. Ako sam opet promasio temu BRISI, pa cu malo prvo da ucim ! jos jednom sorry. pozdrav ! |
All times are GMT +1. The time now is 06:30 AM. |