Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Mastering - shirina snimka - pomoc (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=17317)

dvuckovic 07-03-2007 10:23 PM

Re: Mastering - shirina snimka - pomoc

Quote:

Originally Posted by dadson (Post 148439)
Equilizer cini cuda ali, pocni ga upotrebljavati blagovremeno, ne cekaj kraj miksanja (nije ga David Coperfield izmislio:D ) Uz dobro osmisljeno koristenje delaya i EQa moze se postici zadovoljavajuca sirina. Ako tezis extremnim mixovima (mislim na neprirodno siroko, izvan zvucnika....) isprobaj neki psihoakusticni procesor (Edison, Panorama...) na jednom elementu mixa, cisto da zavara uho tj. privuce mu paznju na trenutak. Ako pretjeras sa tim uskoro ces imati osjecaj kao da si :banghead: Znam da je ovo uopsteno do j. ali...krhko je znanje:(

E, Copperfield je totalno smece!

Dexxy 07-03-2007 10:55 PM

Quote:

Originally Posted by balthazaar (Post 148395)
ja ne znam je li iko od vas probam onaj AAMS?!

to je jedan napredni analajzer dinamike i frekvnecije plus komporesor i ekvilajzer.Dakle, učita? neku stvar sa za koju smatra? da je referenta i onda je on dugo i detaljno analizira pa to primjeni na tvoj miks?

Probao sam ja, ali ne radi nista narocito.

Max 13-03-2007 03:08 PM

Quote:

Originally Posted by Mitjovan (Post 148365)
Interesuje me da li ima neki efekat, neko chudo koje u masteringu moze osveziti snimak, prosiriti ga i sl.
Koristio sam Izotope Ozone, ali je mnogo zao, unisti snimak i prenabudzi ga.

U kojim programima radite mastering, sta koristite od efekata i sl

:cool:

Sve mozes da uradis sa Ozone om ..... samo treba da znas sta hoces ..... software je i te kako ok ....

Pozdrav

Mogli 15-03-2007 12:13 AM

Quote:

Originally Posted by Mitjovan (Post 148435)
Dobro, nisam ja sad mislio da mi snimak "slep progleda", naravno, samo bih da ga malo proshirim posle mixa....:)

Ima li josh neki nachin da se proshiri snimak u mixu, osim panovanja i slicnih stvari?

Lepo ti je DaBear rekao i to ti je definicija cele stvari - vrati se nazad i na zdrav nacin izmiksaj celu pesmu kao da nikakav mastering neces ni raditi! Ako jedan los mix budzis nekim efektima u masteringu, samo ces dobiti neprirodan i izoblicen zvuk kojim niko ne moze biti zadovoljan, a uz to definitivno gubis i dinamiku, a to sam ja sam otkrio kao svoju gresku. Recimo, naslusao sam se nekih svojih stvari, a onda posle izvesnog vremena otvorio projekat da ih cujem i iznenadio se kako to tamo drugacije, zdravije i poletnije zvuci....Znaci, sve sam sam upropastio svojim divljackim masteringom. Sada gledam da u masteringu eventualno dam malo vise basa ili ostrine i da pojacam snimak i mnogo sam zadovoljniji.

tom 15-03-2007 12:24 AM

Da li pritom stavljati neki limiter ili mastering comp na sam out u miksu?

MOLIM VAS bitno mi je jer nikako da dobijem miks dovoljno glasan vec se sve vrti oko -20 RMS!

madrfadr 15-03-2007 01:29 AM

Problemi nam se susrecu.
Koliko ja znam,nista sto se tice masteringa ne treba stavljati na out-bus i damiks ti je OK ako je oko 16 RMSa.

"7" 15-03-2007 06:29 AM

Quote:

Originally Posted by tom (Post 149092)
MOLIM VAS bitno mi je jer nikako da dobijem miks dovoljno glasan vec se sve vrti oko -20 RMS!

Pa ako je samo rms problem, ubaci u Sound Forge i povecaj ga koliko hoces (process/normalize/averige RMS level (loudness)

dadson 15-03-2007 08:14 AM

Quote:

Ovdje imas nekoliko pristupa:

http://www.rumski.com/forum/showthre...hlight=pristup

Boki_R 11-04-2008 01:02 AM

Super dugme -> online plug-in, uploadujes sve trake i vrati se dobro odradjen mix (pod uslovom da je REC odradjen kako treba)
Aktivacija putem kreditne kartice (jbga):rotfl:

Jan 11-04-2008 01:38 AM

Quote:

Pa onda nesto nisi dobro postavio u miksu...Ja uvek kad uradim miks i kad odsecem posle peakove koje strche dobijem -12 do 13.5...a pri tom nigde nemam limiter u miksu (samo na kicku gde mi komprimuje db do dva)...Al opet ovo sto ja radim je rap, kontam da zavisi od vrste muzike i svaceg neceg...
Al mislim da da je onda ceo miks lose postavljen, ako uzmes da napucavas limiterima ili necim RMS upropastices sve...Kolko sam ja mogo da primetim softverski limiteri (L3, Ozone, PSP Xenon, Sonnox Limiter - pazljivo setovan) svi dobro rade ali do 3db max 4db komprimovanja, nek me ispravi neko ako gresim.

All times are GMT +1. The time now is 03:27 PM.