![]() |
Re: Vocal Booth sa broadband panelima od konoplje - zavrsen
Quote:
U stvari, najbolje je da ti, koji ces tu sobu koristiti, sam procenis, kad si vec krenuo, sta ti vise odgovara... Quote:
Quote:
Quote:
Problem kod njega sto "prekasno" odradi... naime on na tim frekvencijama najvise hvata refleksije od zadnjeg zida, koje su na njega "pale" POSLE tvojih usiju... uticaj njegov se cuje, to sigurno, ali to je najvise sto dobijes... "neku" promenu :) Zvucnik ne zraci NISTA pozadi u opsegu za koji difuzor pravis, i sve sto taj difuzor "na'fata", bice refleksije od okolnog prostora. Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
Ovo smo proverili vise puta merenjem, i prakticno napustili taj metod... Blisko difuzno polje ucini tilt na visokima, ali je to manji problem nego izdizati neko usko frekventno podrucije u miksu koje je nastalo zbog superpozicije u sobi, ili potiskivati nesto cega u miksu NEMA... na "tilt" se mozes lakse navici :) Quote:
pozdrav bogi |
DIFUZIJA Vs. ABSORPCIJA - BITI Il NE BITI
Quote:
kazem, i po bbc-u a i po mom skromnom iskustvu RFZ podrucje treba ubiti sto vise, jer taj prvi povrat (ER) najvise radi comb, i opterecuje nam mozak. Quote:
Quote:
Quote:
Quote:
po tome bi kompletna teorija i proizvodnja broadband panela, za male rezije bila besmislena ?!? sto vidim po studijima je bas obratno - difuzora k'o pljeve u ogromnim rezijama plus bass trapovi. cim je rezija manja ide se na broadbandove i bass trap.. . naravno da se uvijek nesto odbije od broadbanda, akusticko "apsolutno crno tijelo" ne postoji ali .. pitanje je samo koliko i sto, u odnosu na go zid. tj. dlai je poboljsanje ili nije,. mislim, nevidim kako difuzor u maloj sobi moze biti bolji kad on uopce ne radi u podrucju koje nas najvise zanima za absorpciju. jest nadigne malo visoke, sto moze (i nemora) biti korisno, ali za valove ispod 600Hz ga NEMA, kao da nisi nista ni stavio, tj. go zid. neznam kako to moze biti bolje rijesenje od broadbanda koji ipak ubije tonu toga. pogotovo ako se kombiniraju razl. debljine, pa i materijali, frk i bez frk varijante itd. ok recimo da idemo raditi difuzore koji bi pokusali rjesavati RFZ; morali bi ici znatno nize od 688Hz da bi barem malo razbili povrat u sobu i combing na onim "najopasnijim" frekvama tj 100 - 300 Hz. a da bi isli tako nisko dimenzije bi morale biti enormne - to se vidi kad ubacis podatke u onaj SKYLINE difuzor kalkulator. poprilicno neizvedivo u praksi. prema tome, klasicni difuzor ne moze bas nista ispod minimalno 450 - 500Hz, daklem ostaje nam samo tuned bass trap, heimholtz (koji mogu samo jos pogorsati stvar u malom prostorima) ili najbolje .. broadband trap. neznam, sto mislis o tome? |
Re: DIFUZIJA Vs. ABSORPCIJA - BITI Il NE BITI
Quote:
Quote:
Ako samo gledas akustiku... teorija je klimava, ali ako gledas lakocu montaze, portabilnost i sve ostalo... teorija je dobra, kao i praksa... bolje nego nista :)... ljudima je bolje sa tim, i to treba postovati. Ako se najveci broj knjiga bavi koncertnim dvoranama kada se prica o akustici... onda je to drugacije... u malom prostoru NE MOZES zanemariti neke pojave, koje se upravo javljaju zbog BLIZINE. I ta blizina utice na sve akusticke "rekvizite" a RPG difuzor nije jedini koji boluje od toga, bez obzira na to sto je D'Antonio prilicno dobro potkrepio teoretski i eksperimentalno svoje proizvode, a ostali nisu. Promena geometrije reflektivne povrsine (RPG ili QRD je jedan od nacina) je ipak nekakvo resenje koje po meni daje kompletniju promenu od prostog slaganja apsorbera ... Ista se stvar preporucuje i potrosacima muzicke produkcije... ok... njima se ne preporucuju pravi difuzori... ali im se predlaze da drze barem police sa knjigama na mestima prvih refleksija... i to su neke od "crtica" u tekstovima napisanim zadnjih godina.... pa ko uhvati sustinu,... uhvatio je :) Quote:
Nije samo bitno "koliko?" u odnosu na go zid... ako nemamo ogromnu dvoranu, bitno je i gde i kako, ako nam je soba mala. Radimo ovde neku akustiku za muzicku produkciju, a ne za utisavanje buke stamparije... koja i utisana zvuci odvratno... ali dobro ljude manje smara kada je tisa. Definitvno, cak i uz Primacoustics postoji comb filtering na opsegu radnih njegovih radnih frekvencija, ako si i sa izvorom i sa mikrofonom preblizu... Pri tom, ako gledamo tvoje podatke, a i u sustini vecina grafikona koji se daju za broadband apsorbere su pregrubo nacrtani.... dati desetak tackica po dekadi... zamisli kako to izgleda kada ih uradis 100, 200 ili 500 tackica... nije bas tako ravno kako izgleda u prvi mah :) Quote:
Najnize sto smo isli sa difuzijom je oko 300Hz (prilicno veliki fraktalni difuzor drugog reda) Tu moras apsorpciju, ali potpunom apsorpcijom prakticno ides jako daleko od utiska konkretnog slusaoca u obicnom prostoru... to vise nije ista stvar... Quote:
Najbolje ti je da se opskrbis "rekvizitima" pa sam prouci kako ti sta radi u sobi... Nije ti nikakav problem uzeti iz vocal booth 734 i poigrati se sa njima... nadam se... Pritom nemoj samo slusanje muzike... kreni da smiksas nesto pa onda vidi sta je "izaslo"... Najvaznije je da ti svoju konoplju iskoristis na pravi nacin, ali svoje usi i svoj ukus nemoj menjati nikakvim "teorijama"... sobu pravis za sebe a ne da bi otpostovao teoriju... to bi bila neka sustina ove moje price... hocu reci, to zelim da kazem, jedino ne znam da li uspevam u tome. pozdrav bogi |
Re: DIFUZIJA Vs. ABSORPCIJA - BITI Il NE BITI
Jooj, meni ovo rjesenje s konopljom izgleda genijalno!!
|
Jedino imas problem ako ljudima kazes od cega je, da ne pocnu da ga (zid) cupkaju i zavijaju :mrgreen: :hyper: ... i za neko vreme odose zidovi :banghead: :rotfl:
|
Quote:
pozdrav bogi |
Moram se pohvaliti da smo danas bili kod clusterchorda vidjeti tu konoplju! :) Vocal booth je stvarno mrak, stvarno nema onog začepljenja u u?ima, zvuk je prigu?en, ali se u prostorijici ne osjeća? nimalo "čudno", kao u vakuumu, kao "inače" u gluhim sobicama. Mrak! Konoplja je zakon!
Poku?at ću ograničiti svoje odu?evljenje u par riječi, ali koliko taj čovjek ima opreme! I kako taj čovjek radi muziku? Mmmrak! Od baroka do elektronike, sve radi vrrrlo kvalitetno i nekako mi se čini kad bi se dru?ila s njime če?će da bi i ja kupila koji analogni synth jer zvukovi su fenomenalni, topli, mekani, uuugodni... super! Do sad mi to jo? nikad nije palo na pamet, niti me zanimalo. Hm. Mozda su zvijezde osmislile ovaj susret kako bi Anita presla na elektroniku. haha... :banghead: No, ne tako brzo.:da: No, vratimo se na studio. Ostatak jo? nije tretirao, pa ne znam za sobu za slu?anje, ali definitivno je konoplja mrak rje?enje i na 83% smo do odluke da i mi tretiramo svoj prostor sa konopljom. Pozdrav! Anita |
:ups: uf sto me nahvali.. ajd bas mi je drago da ti se svidjela glazba, a i vocal booth - stvarno sam se dosta nagnjavio da ga sredim.. puno planiranja, troska i natezanja s majstorima..
eto ljudi, ja sam napokon vidio Anitu, Filipa ali i njihovu malu bebu :D .. sta rec, rastopio sam se kako je mali meden. bas smo se fino popricali o akustici, o mjuzi, pa i o sintevima malo .. cini mi se da cemo se mi opet druziti.. Quote:
salim se, ali kao sto sam rekao, kod glazbe za medije , soundtracke i sl. definitivno treba bar donekle poznavati i taj dijapazon zvukova, i ponesto znati o sound dizajnu na istima. |
All times are GMT +1. The time now is 03:55 PM. |