Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   SOKOJ - ugovor (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=15462)

diviner 03-10-2006 07:58 PM

Re: SOKOJ - ugovor

:)

Ma bio je u utisku nedelje. Tema je upravo i bila Sokoj, autorska prava u Srbiji itd...Potvrdice i sam Vlado.

AVaX 03-10-2006 10:51 PM

A da, vidis fino da je Vlado spomenuo sajt SOKOJ-a, posto ja imam naviku da ga s'vremena na vreme posetim, nadajuci se nekim novinama.
Prvenstveno sam ocekivao da sajt autorima konacno pruzi uvid u to sta se dogadja sa njihovim kompozicijama, koliko su emitovane i gde, neke statisticke podatke...
Ali koliko god puta posetio sajt, toliko puta sam video manje-vise istu sliku bez mogucnosti interakcije sa korisnikom.
Znaci, realno je da ocekujemo ovakve pozitivne promene? :rolleyes:

perun 03-10-2006 10:53 PM

Quote:

Originally Posted by AVaX
A da, vidis fino da je Vlado spomenuo sajt SOKOJ-a, posto ja imam naviku da ga s'vremena na vreme posetim, nadajuci se nekim novinama.
Prvenstveno sam ocekivao da sajt autorima konacno pruzi uvid u to sta se dogadja sa njihovim kompozicijama, koliko su emitovane i gde, neke statisticke podatke...
Ali koliko god puta posetio sajt, toliko puta sam video manje-vise istu sliku bez mogucnosti interakcije sa korisnikom.
Znaci, realno je da ocekujemo ovakve pozitivne promene? :rolleyes:

Pa, zamisli kad bi kacili "emitovanja" i statistike svakog od nekoliko hiljada autora!? Bez obzira ko je ko i ko je "gde"...

Malo nerealno, a?

Sandzama 04-10-2006 12:26 AM

Quote:

Originally Posted by perun
Pa, zamisli kad bi kacili "emitovanja" i statistike svakog od nekoliko hiljada autora!? Bez obzira ko je ko i ko je "gde"...

Malo nerealno, a?

Ako sa nadje neki normalan site-admin, verovatno bi bilo realnije.

Klinci sada cuda prave, za male pare ;)

perun 04-10-2006 07:52 AM

Quote:

Originally Posted by Sandzama
Ako sa nadje neki normalan site-admin, verovatno bi bilo realnije.

Klinci sada cuda prave, za male pare ;)

Pa, nije sustina cak ni to da li je moguce ili ne... Vec je totalno nebitno! Vazno je da se SOKOJ kol'ko god je moguce sredi, mada sumnjam da je i ova, pa i bilo koja druga uprava, sposobna za to! A to da li cemo izvestaje da gledamo online ili cemo dobijati izvode... sasvim je nevazno, veruj mi!

Imam utisak da generalno jako slabo poznajete tu materiju ovde, pa znacaj pridajete krajnje nebitnim segmentima takvog "autorskog poslovanja".

Pozdrav.

AVaX 04-10-2006 12:34 PM

Pa dobro, ne znam koliko je to nerealno, radi se o obicnoj bazi podataka koju oni i onako imaju u svojim racunarima.
Da li je ona okacena na sajt ili odstampana pa poslata postom, ne vidim da iz njihovog ugla komplikuje stvari, cak bih rekao da ih pojednostavljuje.
A koliko je bitno....
Pa ok, nije od sustinske vaznosti, naravno da se slazem da SOKOJ treba prvo sebe da dovede u red.
Ali s'obzirom na vreme u kome zivimo i imajuci u vidu potencijale interneta, ovo bi doslo kao slag na tortu...

Dushan_S 04-10-2006 01:27 PM

Quote:

Znaci, realno je da ocekujemo ovakve pozitivne promene?
Pa ok, u stvari tehnički je moguće to izvesti, ali ako si mislio da to reprezentuje REALNU situaciju potrebno je da se prvo zna realna situacija. A da bi se to dogodilo, potrebno je da se donese zadovoljavajuć zakon, (?to bi odmah značilo ga?enje pola tv-a i radio stanica koje ne bi mogle da finansijski sebe izdr?avaju npr) pa zatim uvođenje discipline, znači tek kad slu?benici mogu da obilaze unaokolo i dobijaju od svakog DJ-a, prodavnice radio stanice detaljan listing (?to znači da otpada divljak pu?tanje sa nekog CD-a i slično) moguće je imati realnu informaciju. U sada?njoj situaciji gde domaća izdanja uop?te i nemaju svoj unikatan kod pa je nemoguće pratiti njihovu prodaju i pu?tanje, moguće je da neko ima dobru nameru, pa da se pare dele kao "po?tenije" ali nemoguće je deliti pare po?teno kad ne postoji nikakva evidencija nalik onoj u dr?avama u kojima je to regulisano. Tako da ne vidim ?ta mo?e neka nova garnitura u sokoju da uradi osim da urgira na vlast da se to u budućnosti re?i i ?to je mogla da prekine "privatizovanje" organizacije od nekih ljudi koji su tu ranije bili.
(naravno ja sad pi?em pozitivno nastrojen nadajući se da sve ovo nije bila samo promena vlasti pa sad sledeća ekipa sebi stavlja moć u ruke i pare u d?epove, nadam se da je sa tim gotovo)
Tj previ?e se pa?nje pridaje tome ?ta će ili neće uraditi sokoj, osnovna metodologija praćenja prodaje i emitovanja izdanja nije re?ena na dr?avnom nivou.
Ajd da ne tupim dalje ima ovde par ljudi koji to mogu bolje da objasne, pa i da me isprave ako sam ne?to netačno rekao. Poz!

idekius 04-10-2006 02:14 PM

Mislim da postoje kodirani CD player-i? Ako nije u pitanju dezinformacija, vezuju se u mrezu i centrala registruje pustanje svake numere... izdanje, izvodjac, sat, minut i datum...
Deluje dosta pouzdano, za razliku od izvestaja koje TV i radio stanice daju uz pomoc preciznih metoda odokativne shacometrije :)

perun 04-10-2006 02:28 PM

Quote:

Originally Posted by idekius
Mislim da postoje kodirani CD player-i? Ako nije u pitanju dezinformacija, vezuju se u mrezu i centrala registruje pustanje svake numere... izdanje, izvodjac, sat, minut i datum...
Deluje dosta pouzdano, za razliku od izvestaja koje TV i radio stanice daju uz pomoc preciznih metoda odokativne shacometrije :)

Deki, postoje kodirani CD playeri! Tj. imaju citac IFPI koda! Samo, postoji problem! Da bi plejer procitao KOD, i sam CD mora da ga ima!

Nase fabrike ne stampaju diskove sa IFPI-jem, a da bi to radile, SOKOJ mora da im obezbedi te kodove (po broju izdanja za svaku kucu posebno).

E sad... Nazalost! To se nece desiti u skoroj buducnosti!

Evo nek Georgiev objasni zasto je SOKOJ odbio donaciju stranih drustava u vidu opreme za medijske kuce, nove sisteme "prikupljanja" tantijema, kao i IFPI kodove za sve diskografe!

E, ima ovde da se pise mesecima, ali nicemu ne vodi. Mrzi me. Pozdrav!

DaBear 04-10-2006 05:18 PM

Ovde imaju sve kodove, sve se belezi ali opet zakidaju na placanju!!
Cak su stavili i neki "watermark" na Library Music CDs (CD-ji sa gotovom muzikom za reklame / dzinglove, ili sa novoodsviranim klasicnim delima..) tako da ako koristis neki i vrti se na radiju / tv..oni odmah znaju gde se i koliko puta pustao, pa onda moras da im platis za koriscenje muzike.
(Nije dobro ako si semplovao na kvarno - mogu da te ufate..!)

Izvodjacko emitovanje se isto placa (na pr. ja kad sviram sve instrumente na remiksima, kapne mi malo ako se vrti na radiju)..samo nije po emitovanju, nego imaju kategorije - obicna i ona koja "placa vise" (hitovi)
Ali i tu ponekad omase...monitorisu na primer 7 dana i ako nepuste pesmu na kojoj si radio onda nista, a od osmog dana se vrti puno..na pr..!?

Najveci zaj*b je sto sad download ide sve vise i vise..cena ?0.79 po pesmi.
Paypal uzima za transakciju ?0.24, Disko kuca i distributeri podele ?0.51 a kompozitoru ili kompozitorima da podele ?0.04 !!!!!! Znaci treba da se proda 25 downloada da bi kompozitor zaradio ?1 (?1,5),

kakva mizerija.

Ovde ce polako da dodje kao sto je kod nas sad! Evo ploca, daj pare unapred i to je to! Idemo dalje....nema tantijema, nema nicega...a producentski procenti..ha,ha,ha...to nema sanse da neko dobije od prodaje..

All times are GMT +1. The time now is 02:57 AM.