Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   coBra studio Bijeljina + PRIMACOUSTIC (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13484)

boggy 31-01-2006 04:44 PM

Re: coBra studio Bijeljina + PRIMACOUSTIC

Zdravo zvincic,

Quote:

Originally Posted by zvincic
ouch....za te cijene se moze puno vise uciniti...pod uvjetom da se zasucu rukavi a ne kupi gotovo rjesenje :)

Ovo me jako zanima, mozes li dati svoju kalkulaciju?

pozdrav

bogi

zvincic 31-01-2006 05:05 PM

Quote:

Originally Posted by boggy
Zdravo zvincic,

Ovo me jako zanima, mozes li dati svoju kalkulaciju?

pozdrav

bogi

tvrdo presani tervol debljine 5 cm - cca 35-40 kn/m2
medijapan debljine 2 cm cca 60-70 kn m2

1 eur = 7.4 kn

www.google.com
http://www.saecollege.de/reference_m...requencies.htm
http://www.ethanwiner.com/basstrap.html
http://www.johnlsayers.com/HR/index1.htm

besplatno

sad ce tiki opet reci da kamena/mineralna vuna nemaju sta da rade u akusticnom tretmanu :)

boggy 31-01-2006 05:14 PM

Quote:

Originally Posted by zvincic
tvrdo presani tervol debljine 5 cm - cca 35-40 kn/m2
medijapan debljine 2 cm cca 60-70 kn m2

1 eur = 7.4 kn

Koliko mislis da bi trebalo m2 materijala za prostoriju 3x5x2.2m?
Mislio sam na ukupnu kalkulaciju... izvini.
Da li ces vunu necim pokrivati?
Cemu ti sluzi tako debeo medijapan?

Hvala na linkovima.
Materijal nije besplatan. Sta mislis koliko bi ga trebalo?

Quote:

sad ce tiki opet reci da kamena/mineralna vuna nemaju sta da rade u akusticnom tretmanu :)
Taj materijal ipak zahteva pazljivo zatvaranje da ne leti po sobi, inace ce svi da se cesu, sto je manji problem. Cime mislis da ga pokrijes?

pozdrav i izvini na maltretiranju

bogi

Illiron 31-01-2006 06:27 PM

E bogi, to pitanje je jako cesto. Uradi search fiberglass health na bilo kom od tih foruma i videces vrlo razlicita misljenja i resenja. Zato sam ja izmedju ostalog resio da cekam da stigne pamuk kod nas...

zvincic 31-01-2006 06:40 PM

Kvragu, sto mrzim kad napisem nesto i onda se zblesira i nece da posalje :banghead:
ajmo ponovo

Quote:

Originally Posted by boggy
Koliko mislis da bi trebalo m2 materijala za prostoriju 3x5x2.2m?
Mislio sam na ukupnu kalkulaciju... izvini.

boggy, ovo je nezahvalno pitanje koje prvenstveno ovisi o financijama, zato sam i dao okvirne cijene materijala a ne nekakav gotov trosak (sta ja znam sta uopce treba u tom prostoru?).

ali uzmimo izradu jednog bass trapa, dim. 1x1.5 m

dakle, treba ti 3 m2 tervola, 1.5 m2 medijapana + za bocne stranice, 1.5 m2 sperploce i sitni materijal, vijci, ljepilo, brtvilo...

Quote:

Da li ces vunu necim pokrivati?
naravno, kad malo bolje pogledas, niti jedan dizajn koji ukljucuje upotrebu mineralne/kamene vune ne ostavlja je izlozenu vec je ona ili unutar zabrtvljenog kabineta ili potpuno prekrivena akusticki transparentnom tkaninom (poput one na pop filteru).

Quote:

Cemu ti sluzi tako debeo medijapan?
2 cm za ovu namjenu nije debelo. od njega se rade bocne i straznja stranica i potrebno je da bude sto masivniji. prednji panel bass trapa se radi od sperploce, tipicno 0.5 cm
doduse, imas sto varijacija na temu....evo, kod john l sayersa su samo bocne stranice od 1 incnog medijapana, straznja stranica je od 0.6 cm sperploce, prednje stranice su daske (ne pise koje debljine al pretpostavimo 1 cm) dok kod bass trapa uopce nema prednju stranicu.

zvincic 31-01-2006 06:41 PM

Quote:

Originally Posted by Illiron
E bogi, to pitanje je jako cesto. Uradi search fiberglass health na bilo kom od tih foruma i videces vrlo razlicita misljenja i resenja. Zato sam ja izmedju ostalog resio da cekam da stigne pamuk kod nas...

napominjem da se ovdje ne prica o fiberglasu (staklenoj vuni) vec o kamenoj/mineralnoj.

ako se sa njima ispravno radi, opasnosti po zdravlje nema.

Illiron 31-01-2006 07:19 PM

To je sve manje vise isto i isti je problem, uradi search na tim sajtovima. Ja sam ranije dosta istrazivao po stranim forumima o tome.

OFF 31-01-2006 07:34 PM

Ja se slazem sa Zvinom, da moze u samogradnji dosta toga da se uradi. Mene je akusticki tretman rezije od 3,2x4,2m kostao oko 30000din (350e) i soba je odlicno prosla na Boggijevom testu, uz to je izuzetno prijatna za rad i boravak. Podroseno 10tak m2 azmafona, nesto manje iverice (nije bilo love za mediapan ili neke teze ploce:( ) jako puno punog drveta za difuzor, uz srecnu okolnost sto sam vec imao drvenu lamperiju sa kosinom ispod koje sam stavio monitore na plafonu.

BTW
Ipak mi nije jasno kako NIGDE ne zabrunda na testu, koliko jako mora da odpanjim monitore?

boggy 01-02-2006 02:20 AM

Zdravo Zvincic, Illirion, OFF,

@All
Pitanje koje sam postavio Zvincicu je bilo (meni) logicno pitanje kada se izjavi da se u nekoj drugoj reziji moze za neku stvar dobiti znatno vise za manje para. Elem, kada se vec to kaze, makar izgledalo kao da to "svi" znaju, i da je to najprirodnija i najlogicnija stvar na svetu, nije lose izneti precizno koliki su ti troskovi bili realno, ili koliki bi bili... Ne moze se uporedjivati nesto precizno i nesto nepoznato (ma koliko bilo jeftino nije dzabe). Drugo, racunajte i vas rad u celoj prici, jer on nije besplatan, ako nista drugo mogli ste umesto toga sto ste radili akustiku u svom studiju da pijete pivo, ili da lencarite, spavate,... sta god, ako nema nista pametnije da se radi...

Ovim pozivam sve "samograditelje" akustike studija da iznesu svoje troskove koje su imali da bi bili zadovoljniji akustikom, i da bi mogli cenu Tikijevog Primacoustic-a da uporedimo realnije... sa realnim ciframa. Jasno mi je da se ne zna koliki su dobici na kraju, ali neka, cak i ovako, oni koji nikada to nisu radili mogu steci realniju sliku o troskovima. Unapred sam zahvalan, u ime neiskusnih i neobavestenih, na tim informacijama.

@OFF
Akusticki tretman je prividno beskrajan proces, i jako puno sredstava moze u njega da se ulozi na duge staze, i da bude stalno bolje nego pre, za pazljivog i iskusnog slusaoca. To smo probali i to je moguce ako se ostavlja prostor za unapredjenja, i ako se ne krene u resavanje "svega". Prema tome brundanje koje ti ocekujes je ekstrem, i ima jos puno stvari koje bi mogao da poboljsas i da jos i to cujes, samo je potrebno da imas nesto za uporedjenje, da bi uocio sta je i gde je problem... gde su razlike.

Isto tako treba proucavati ponasanje sobe na testu i ne ocekivati samo brutalne rezonancije koje je lako uociti (to cak i ja cujem), ima tu jos puno dogadjaja koji zahtevaju koncentraciju i vezbu da bi se culi. Recimo da li si osluskivao vreme smirivanja zvukova u sobi (posmatraj ga kao decay u muzici)... sta imas da kazes po tom pitanju? Koristi test signal 100-1000Hz.

Generalno, ako je tebi sada sve u redu, onda uzivaj u radu, zbog toga si novac u akustiku i ulagao, na kraju.

pozdrav

bogi

FrankoPanko 01-02-2006 04:47 AM

Evo, da se i ja ukljucim malo u raspravu. Ipak bi se slozio sa Zvinom jer sam u pocetku i ja koristio samo spuzvu za akusticki tretman studia i mogu kazat da sam imao velikih problema. Rezija je mi je relativno mala :( (3x3m), isto tako i studio za izvodjace. Pravu razliku (na bolje:) ) sam osjetio tek kad sam napravio bas trapove, a sto se troskovnika tice, zajedno sa podnim i zidnim laminatom, tervolom, drvom i spuzvom iznos je bio oko 600 Eura i kako Zvina kaze, mjesec dana bio dobro zasukanih rukava!;) Pogledajte par fotki na mojoj stranici www.aurora-studio.tk da vidite o cemu se radi iako sam to vec objasnjavao u ranijim topicima. Pozdrav.

All times are GMT +1. The time now is 05:15 PM.