Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Fotke (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12952)

FrankoPanko 23-11-2005 11:33 AM

Re: Fotke

Cestitke i od mene! Tocni ste, nabrijani i dobro pjevate!

FrankoPanko 24-11-2005 07:06 AM

5 Attachment(s)
Shot, evo ti one fotke mojeg studia dok je bio u izgradnji...

Na prvoj je rezija, jedan od ugaonih bas trapova, ventilacijski sustav i- moj stari!
Na drugoj je strop i visece pregrade da se smanji prostor (zbog rezonancije).
Stavio sam i jos neke fotke sa izgradnje...

FrankoPanko 24-11-2005 07:56 AM

1 Attachment(s)
Ono sto me muci i sto jos nisam dovrsio je zid iza mene. Ovo su ulazna vrata od rezije i udaljena su oko 1,2 metra od stolice tonca. Pitanje je -sto staviti s lijeve i desne strane vratiju? Da li difuzore i kakve. Imam osjecaj da je dovoljno sve dampirano, nista ne tutnji, ali se slabo osjeti efekt napred-nazad u zvucnoj slici. Da li to ima veze s tim? Usput, rezija je relativno malena (9 m2):( .

ANITA 24-11-2005 03:01 PM

Franko Panko! Gdje si nabavio te visece apsorbere posebno ovaj sto izgleda kao spremljena vreca za spavanje?

Shot! Cestitke na nominaciji. Sva sreca da je netko to ovdje i spomenuo jer unatoc svim namjerama da gledam Porina (i to ionako samo radi vas), propustila sam prvu polovicu.
Sto si sve dobio? :)

boggy 24-11-2005 04:06 PM

Zdravo FrankoPanko,

Quote:

Originally Posted by FrankoPanko
Ono sto me muci i sto jos nisam dovrsio je zid iza mene. Ovo su ulazna vrata od rezije i udaljena su oko 1,2 metra od stolice tonca. Pitanje je -sto staviti s lijeve i desne strane vratiju? Da li difuzore i kakve. Imam osjecaj da je dovoljno sve dampirano, nista ne tutnji, ali se slabo osjeti efekt napred-nazad u zvucnoj slici. Da li to ima veze s tim? Usput, rezija je relativno malena (9 m2):( .

Ako ti je plan studija sa pocetka posta validan, nastavicu po njemu, bez "diplomatije":

Iako su ti vrata za ulaz u studio na pogresnom mestu (iza tvojih ledja dok slusas), mozes pokusati difuzorima da "pokupis" barem mid-range i "razbacas" ih po sobi. Visoki desnog kanala ti apsolutno "tuku" pravo u vrata, promasuju eventualne difuzore koje bi stavio pored vrata i ne preostaje ti nista drugo do da pokusas da ih poubijas apsorberom na vratima. Visoki levog ti otpirlike promasuju vrata za jako malo, ali to
nije dovoljno da se difuzor smisleno iskoristi koliko treba. Steta.

Difuzori se inace montiraju tako da njihov akusticki centar bude u tacki refleksije. Tacka refleksije se odreduje ogledalom i sijalicom pored visokotonca.

Stavi difuzore na sav preostali zid pored vrata i pokusaj da ti difuzor bude sto "dublji", da bi uhvatili donji mid. Zadnjim difuzorom dobijas osecaj sirine iza ledja.

Sto se tice sirine slike ispred, uradi difuzore na bocnim zidovima i tu idi sa difuzorom od visokog mida do barem 10kHz.

S obzirom da nemas prozor prema gluvoj sobi izmedju zvucnika, razmisljaj o tome da tu dolazi 2D difuzor (ne izgleda kao radijator nego lici na 3D model nekog grada, sa malim i velikim "zgradama")... opseg mu moze biti srednje do visoke frekvencije.

Plafonski difuzor moze biti slican bocnima. samo veci po povrsini.

to su uglavnom mesta gde se difuzori stavljaju (mesta neizbeznih refleksija)

Sta ces staviti zavisi od tvojih finansijskih mogucnosti i strpljenja.

S obzirom da me trenutno ne mozes izbaciti kroz svoja zatvorena vrata :mrgreen:, za pocetak ti predlazem da premestis ulazna vrata koja su ti iza ledja na neko drugo mesto, ako ti je stalo do zvuka tvoje rezije. ;)

To sto ti je rezija malena, to su tvoje mogucnosti, i to ne znaci da zbog toga treba da zvuci lose. Ona mora da zvuci kao odlicna rezija od 9m2!

Potom tek treba staviti, za pocetak, ledjni difuzor po celom zidu koji ima krucijalni znacaj...

Sumnjam da sam bio koristan, ali vredi pokusati.

pozdrav

Bogi

FrankoPanko 25-11-2005 04:45 AM

Hvala Boggy na ovako iscrpnom odgovoru, medjutim vrata su mogla biti jedino tu gdje jesu , jer je to ulaz iz jedne druge uske prostorije. Kuca je stara tako da nisam imao previse prostora i kombinacija. Ne bavim se ovim poslom profesionalno, to je jos uvijek za mene samo skup hobi, tako da sam svjestan nedostataka. Sve su to bili kompromisi i nvise-manje alternativna rjesenja. Nije mi padalo na pamet da placam nekakve projekte koji bi me kostali vise nego godisnja dobit studia. Pokusat cu ovo rjesenje sa difuzorima, cak je bilo u planu ono sa "3D maketom", ali me je stolar blijedo pogledao kad sam mu rekao koliko komada treba ispilit.:(
Anita, ja sam tvorac one famozne "vrece za spavanje":o , pa ako mi ne krene sa studiom, uvijek se mogu dati u proizvodnju vreća:D . Salim se, ta "vreca" zaista ubija sva ona sra..a sto se nakupe u gornjem uglu.
Kad nesto donekle pametno smislim i napravim (npr. difuzore) stavit cu fotke na forum. Pozdrav.

boggy 25-11-2005 06:42 AM

Quote:

...
Pokusat cu ovo rjesenje sa difuzorima, cak je bilo u planu ono sa "3D maketom", ali me je stolar blijedo pogledao kad sam mu rekao koliko komada treba ispilit.:(
...

Sto se tice stolara dobro si prosao...
2D ipak treba da pravi sam korisnik ili neki njemu "do groba" odan prijatelj... ako se ne kupuje :)

Pozdrav

Bogi

ANITA 25-11-2005 08:23 AM

Quote:

Anita, ja sam tvorac one famozne "vrece za spavanje":o , pa ako mi ne krene sa studiom, uvijek se mogu dati u proizvodnju vreća:D . Salim se, ta "vreca" zaista ubija sva ona sra..a sto se nakupe u gornjem uglu.
Kad nesto donekle pametno smislim i napravim (npr. difuzore) stavit cu fotke na forum. Pozdrav.

Sa cime si je punio? Kolike su njene dimenzije i kao takva koliko je teska?

U mojoj sobi je problem sto smo "ubili" previse visokih.... Vjerojatno bi trebali natrpati je sa jos difuzora da se rasprse, fali mi prozracnosti u zvuku... sto preporucate za to?

ProkDu 25-11-2005 10:29 AM

@anita

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=12624

FrankoPanko 25-11-2005 10:45 AM

3 Attachment(s)
Ne znam kolika je kvadratura prostorije koju zelis tretirati. Pretpostavljam da imas u njoj previse spuzve ili teskih zavjesa ako nemas dovoljno visokih. Probaj sa difuzorima, mislim da je tu na forumu netko dao fotke i objasnjenje kako ih napraviti. Ona moja "vreca" je isto "skinuta" sa neta, a to bi se moglo nazvat kao neki bas rezonator (na dva drvena bocna kruga sam uoblicio valjak sa plasticnom mrezom radi cvrstoce, prevukao preko ljepenku, te s unutarnje i vanjske strane stavio spuzvu i tkaninu kao dekoraciju). Ako se pak odlucis za bas trap koji visi u uglu zida, stavit cu ti u privitku bas trap kojeg sam radio, ali moram pronac negdje doma tocne razmake izmedju pojedinih dasaka. On ti je za siroki spektar frekvencija i radi mi odlicno (kao usisavac neugodne tutnjavine)!:)
Pogledaj na forumu, dao sam prije nekih dva mjeseca objasnjenje za izradu ovog bas trapa. Lijep pozdrav!:)

All times are GMT +1. The time now is 11:21 PM.