Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Ostali muzički instrumenti i studijska oprema (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=85)
-   -   Apogee Mini ME (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10103)

SandRob 25-12-2004 10:27 AM

pa moze i to, ali onda je vise suma. mislin da je bolje drzat neki optimalni nivo a kad onaj drekne peakove srezat limiterom ili ih ublazit konpresorom.

meni je uzasno kad tijekom snimanja moran minjat nivoe.
recimo, snimas vokal i namistis nivo na A frazi, a onda ti u B frazi sve ide u peak i moras zaustavit snimanje i smanjivat nivoe. nakon B fraze u drugoj A frazi opet moras pojacat i sve tako. ja, kad koristin kompresor, neman te probleme, ali mozda je bolje wav snimit sto realnije, ili je mozda bolje koristit limiter?!

mene zanima kakva su iskustva iskusnih snimatelja?!

davormen 25-12-2004 11:43 AM

Ja ne bih mogao nazvati sebe iskusnim snimateljem, ali cu ipak izneti svoje iskustvo. :D Kod mene se pokazalo da je kompresor/limiter izuzetno koristan i ne bih vokale snimao bez njega. Imam iskustva i sa podesavanjem nivoa izmedju fraza, ali mi to bukvalno uvek samo ostavi mnogo vise posla u editing-u/mix-u nego rad sa kompresorom odmah u startu. Ljudski glas ima izuzetan dinamicki opseg i mnogi pevaci to i koriste, za razliku od ostalih instrumenata koji su u vecini slucajeva manje-vise konstantnog nivoa, a spoj ta dva ne zvuci nikako...

Tiki the Boyler 25-12-2004 12:03 PM

Radio sam neka live snimanja uz pomoc KORGovog D32XD... Usnimavanje sinhrono noa 16 kanala, s tim sto sam na prvih osam imao analogni kompresor, a na drugih osam ne! Moj zakljucak da su signali na prvih osam kanala bili daleko zdraviji i rijetko sam morao primjenjivati neku drasticnu dinamicku obradu, za razliku od drugih osam!
E sad...pitanje je kolioko kompresovanje promjeni prirodu izvornog signala (narocito kada je glas u pitanju), ali na kraju krajeva, moramo se pomiriti sa cinjenicom da su postojeci sistemi za snimanje i reprodukciju zvuka (sa narocitim problemima u fazi reprodukcije kod krajnjih korisnika) daleko od idealnog!
Ne znam bas koliko ovo ima veze sa temom, ali... :)

Eon 25-12-2004 12:06 PM

ja sam za limiter pri snimanju vokala gde vikalu necu dozvoliti da ide preko -0.5 a za ostale dinamicke efekte se kasnije brinem

SandRob 25-12-2004 12:12 PM

evo konkretnih pitanja!

je li za snimanje lead vokala dovoljan M5 ili je pozeljno kod snimanja iza M5 stavit neki limiter ili kompresor?!

jos konkretnije:

mic = u87
preamp = M5
comp/limiter = :?:

SandRob 25-12-2004 03:46 PM

ja iman moj mali studijo, ali u mene se ne snima dovoljno da bi steka neko vece iskustvo.
meni je jasno da se moze M5 zbicit ravno u konpjuter, ali me zanima optimalni rad i iskustva onih koji rade u studijima di se snima na veliko i di su makine ukjucene 24 sata?!
na kraju krajeva, nije meni problem rijesit nivoe, jer mogu M5 zbicit preko line in u 5051, ali ne znan je li 'zlocin' napravit tako nesto?!

dakle, zanima me najoptimanija i najkonfordnija konbinacija.

mic = u87
preamp = M5
comp/limiter = 5051 (kojega vec iman) ili nesto drugo (diskretno) ili nista. :?:

clusterchord 25-12-2004 05:19 PM

Input level u A/D konverter i limiteri:

Quote:

Originally Posted by djole970
To ce biti uglavnom akusticni instrumenti gitara, klarinet, harmonika, naravno glas a prateci violine, celo i ritmika ce bar za sada biti sa Ketrona SD1. Elektricnih gitara nece biti, jedino bas ali i on ce biti sa Ketrona isto akustic.

Sta mislite ... :roll:

za klasicne akusticne instrumente u pravilu se koriste jako cista pretpojacala kao navedeni M5, AD2022, GML, Millenia HV-3 (2 kanala 1500?). Ali dobro je i imati dva kanala - jer je neki put (cesto) pozeljno uloviti instrument s dva mikrofona. jedan direktniji, jedan da ulovi malo sobe. ili npr, na ak. gitari, jedan mali kondenzatorac na zice/vrat i jedan veliki kondenzatorac ili tube blizu otvora (ali malo sa strane) itd.

Mini-Me ima dva kanala, koriste ga dosta za snimanje ak. instrumenata jer je relativno 'cisto' pretpojacalo, a i rjesava tvoju dilemu oko limitinga jer ima na sebi soft limit/compress prije A/D konvertera. M5 nema limiter.

Ali moze se snimati i bez icega: ako se smanji izlaz iz pretpojacala nece se povecati analogni sum - on je uvijek isti jer dolazi od mikrofona i preamp-a u istom odnosu van na A/D bez obzira na pojacanje. kabel izmedju preamp-out i A/D je balansiran i prekratak da bi tu skupio bilokakav mjerljiv sum zato sto je signal nesto tisi.

Ali zasto je bitno uci na A/D sto jace - zbog tzv. kvantizacijskog suma od samog konvertera. to je distorzija koja nastaje smanjenjem dinamike digitalnog signala - odnosno valni oblik (analogni) se prikazuje sa manjim brojem diskretnih levela sto je ulazni signal tisi. Medjutim, to je vise bio problem sa 16-bitnim konverterima - njihov teoretski maksimum dinamike je bio 96dB odnosno 65536 'levela'. S druge strane, 24-bitni zapis nije samo "malo" bolji odnosno 1.5 puta bolji ko sto neki misle, vec puno vise - za ilustraciju njegov teoretski maksimum dinamike je 144dB odnosno 16.7 miliona 'levela' !!! prema tome, bez bojazni mozes snimati i puno tise i prema tome pokupiti prirodnu dinamiku instrumenta (pogotovo vazno kod klasicnih instrumenata). Zasto je to moguce: cak ako ti je signal na A/D u i samo do pola jos uvijek si na 23-bitnoj rezoluciji odnosno pola od 16.7 miliona = mnogo vise nego sto je 16-bitni zapis ikad mogao.

E sad, druga bitna stvar je kod snimanja sa kompresorom ili limiterom - vani vecina velikih profesionalaca poput Georgea Massenbourga ili Boba Katza pricaju o tome da cak i sa comp/lim treba snimati da je input u A/D na -6 ili cak -12dB. Zasto? zato jer, prvo negubi se nista znacajno sto sam vec opisao zasto, a drugo - kazu da vecina analognih comp ili limitera na trzistu nije dovoljno brza da pokupi tranziente u nekim signalima i treba ostaviti prostora da ne zabiju konverter u 'crveno' odn. 0dB. inace nastaju veoma kratke ' peak' distorzije koje ni necujes dok snimas i slusas solo taj kanal, ali se gomilaju sa brojem kanala i krajnji snimak/miks dobije prljaviji ili 'digitalniji' zvuk a ljudi nemaju pojma zasto. e pa zato. naime analogni tranzienti mogu biti toliko brzi da se dogode izmedju dva sempla - ti ih necujes a svejedno su ti zakucali konverter.

problem se dalje prenosi na DAW - ista stvar je sa levelima kanala u nuendu - ne smiju ici u crveno - drugim rijecima za cist miks nije dovoljno skinuti master level vec individualne kanale. ili procesirati sumnjive sa L1 ili L2 da budes siguran. Sva ta sranja ti trose headroom i kad ides u mastering se cudis kako nemozes dobiti glasnocu kao na stranim albumima..

djole970 25-12-2004 05:48 PM

@ clusterchord

I konkretno u mom slucaju sta je bolje M5 ili Mini Me? :roll:

SandRob 25-12-2004 09:09 PM

mini me 8)

ali svejedno baci oko na milleniu. producenti ga jako hvale i cini mi se da bi tebi za akusticne instrumente bio odlican:
http://www.mil-media.com/docs/products/index.shtml

clusterchord 26-12-2004 07:10 AM

Quote:

Originally Posted by djole970
@ clusterchord

I konkretno u mom slucaju sta je bolje M5 ili Mini Me? :roll:

Ipak Mini-Me cini mi se. bar za sada.

All times are GMT +1. The time now is 01:52 PM.