![]() |
pa moze i to, ali onda je vise suma. mislin da je bolje drzat neki optimalni nivo a kad onaj drekne peakove srezat limiterom ili ih ublazit konpresorom.
meni je uzasno kad tijekom snimanja moran minjat nivoe. recimo, snimas vokal i namistis nivo na A frazi, a onda ti u B frazi sve ide u peak i moras zaustavit snimanje i smanjivat nivoe. nakon B fraze u drugoj A frazi opet moras pojacat i sve tako. ja, kad koristin kompresor, neman te probleme, ali mozda je bolje wav snimit sto realnije, ili je mozda bolje koristit limiter?! mene zanima kakva su iskustva iskusnih snimatelja?! |
Ja ne bih mogao nazvati sebe iskusnim snimateljem, ali cu ipak izneti svoje iskustvo. :D Kod mene se pokazalo da je kompresor/limiter izuzetno koristan i ne bih vokale snimao bez njega. Imam iskustva i sa podesavanjem nivoa izmedju fraza, ali mi to bukvalno uvek samo ostavi mnogo vise posla u editing-u/mix-u nego rad sa kompresorom odmah u startu. Ljudski glas ima izuzetan dinamicki opseg i mnogi pevaci to i koriste, za razliku od ostalih instrumenata koji su u vecini slucajeva manje-vise konstantnog nivoa, a spoj ta dva ne zvuci nikako...
|
Radio sam neka live snimanja uz pomoc KORGovog D32XD... Usnimavanje sinhrono noa 16 kanala, s tim sto sam na prvih osam imao analogni kompresor, a na drugih osam ne! Moj zakljucak da su signali na prvih osam kanala bili daleko zdraviji i rijetko sam morao primjenjivati neku drasticnu dinamicku obradu, za razliku od drugih osam!
E sad...pitanje je kolioko kompresovanje promjeni prirodu izvornog signala (narocito kada je glas u pitanju), ali na kraju krajeva, moramo se pomiriti sa cinjenicom da su postojeci sistemi za snimanje i reprodukciju zvuka (sa narocitim problemima u fazi reprodukcije kod krajnjih korisnika) daleko od idealnog! Ne znam bas koliko ovo ima veze sa temom, ali... :) |
ja sam za limiter pri snimanju vokala gde vikalu necu dozvoliti da ide preko -0.5 a za ostale dinamicke efekte se kasnije brinem
|
evo konkretnih pitanja!
je li za snimanje lead vokala dovoljan M5 ili je pozeljno kod snimanja iza M5 stavit neki limiter ili kompresor?! jos konkretnije: mic = u87 preamp = M5 comp/limiter = :?: |
ja iman moj mali studijo, ali u mene se ne snima dovoljno da bi steka neko vece iskustvo.
meni je jasno da se moze M5 zbicit ravno u konpjuter, ali me zanima optimalni rad i iskustva onih koji rade u studijima di se snima na veliko i di su makine ukjucene 24 sata?! na kraju krajeva, nije meni problem rijesit nivoe, jer mogu M5 zbicit preko line in u 5051, ali ne znan je li 'zlocin' napravit tako nesto?! dakle, zanima me najoptimanija i najkonfordnija konbinacija. mic = u87 preamp = M5 comp/limiter = 5051 (kojega vec iman) ili nesto drugo (diskretno) ili nista. :?: |
Input level u A/D konverter i limiteri:
Quote:
Mini-Me ima dva kanala, koriste ga dosta za snimanje ak. instrumenata jer je relativno 'cisto' pretpojacalo, a i rjesava tvoju dilemu oko limitinga jer ima na sebi soft limit/compress prije A/D konvertera. M5 nema limiter. Ali moze se snimati i bez icega: ako se smanji izlaz iz pretpojacala nece se povecati analogni sum - on je uvijek isti jer dolazi od mikrofona i preamp-a u istom odnosu van na A/D bez obzira na pojacanje. kabel izmedju preamp-out i A/D je balansiran i prekratak da bi tu skupio bilokakav mjerljiv sum zato sto je signal nesto tisi. Ali zasto je bitno uci na A/D sto jace - zbog tzv. kvantizacijskog suma od samog konvertera. to je distorzija koja nastaje smanjenjem dinamike digitalnog signala - odnosno valni oblik (analogni) se prikazuje sa manjim brojem diskretnih levela sto je ulazni signal tisi. Medjutim, to je vise bio problem sa 16-bitnim konverterima - njihov teoretski maksimum dinamike je bio 96dB odnosno 65536 'levela'. S druge strane, 24-bitni zapis nije samo "malo" bolji odnosno 1.5 puta bolji ko sto neki misle, vec puno vise - za ilustraciju njegov teoretski maksimum dinamike je 144dB odnosno 16.7 miliona 'levela' !!! prema tome, bez bojazni mozes snimati i puno tise i prema tome pokupiti prirodnu dinamiku instrumenta (pogotovo vazno kod klasicnih instrumenata). Zasto je to moguce: cak ako ti je signal na A/D u i samo do pola jos uvijek si na 23-bitnoj rezoluciji odnosno pola od 16.7 miliona = mnogo vise nego sto je 16-bitni zapis ikad mogao. E sad, druga bitna stvar je kod snimanja sa kompresorom ili limiterom - vani vecina velikih profesionalaca poput Georgea Massenbourga ili Boba Katza pricaju o tome da cak i sa comp/lim treba snimati da je input u A/D na -6 ili cak -12dB. Zasto? zato jer, prvo negubi se nista znacajno sto sam vec opisao zasto, a drugo - kazu da vecina analognih comp ili limitera na trzistu nije dovoljno brza da pokupi tranziente u nekim signalima i treba ostaviti prostora da ne zabiju konverter u 'crveno' odn. 0dB. inace nastaju veoma kratke ' peak' distorzije koje ni necujes dok snimas i slusas solo taj kanal, ali se gomilaju sa brojem kanala i krajnji snimak/miks dobije prljaviji ili 'digitalniji' zvuk a ljudi nemaju pojma zasto. e pa zato. naime analogni tranzienti mogu biti toliko brzi da se dogode izmedju dva sempla - ti ih necujes a svejedno su ti zakucali konverter. problem se dalje prenosi na DAW - ista stvar je sa levelima kanala u nuendu - ne smiju ici u crveno - drugim rijecima za cist miks nije dovoljno skinuti master level vec individualne kanale. ili procesirati sumnjive sa L1 ili L2 da budes siguran. Sva ta sranja ti trose headroom i kad ides u mastering se cudis kako nemozes dobiti glasnocu kao na stranim albumima.. |
@ clusterchord
I konkretno u mom slucaju sta je bolje M5 ili Mini Me? :roll: |
mini me 8)
ali svejedno baci oko na milleniu. producenti ga jako hvale i cini mi se da bi tebi za akusticne instrumente bio odlican: http://www.mil-media.com/docs/products/index.shtml |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 01:52 PM. |