PDA

View Full Version : SCOPE - def project

SandRob
01-12-2004, 04:08 PM
creamware scope sistemi mogu se koristiti na 2 nacina. postoji standardni 'standalone' mod i xtc mod. svaki od njih ima prednosti i 'nedostatke'. standardni mod pruza velike mogucnosti routhinga i mogucnost koristenja svih cw pluginova, dok xtc pruza mogucnost integracije pluginova u sequncer (poput uad-1 i tc powercore) i njihovo koristenje u vst formatu, sto izgleda ko idealna kombinacija. ipak, ja sam se, ko i vecina cw korisnika, odlucio za standardni mod jer mi on (kad se sve zbroji i oduzme) pruza vise mogucnosti i vecu komfordnost.

kako bi razmijenili iskustva vezano za koristenje cw scope sistema, ja sam napravio jedan def projekat od kojega mozemo poceti.
u projektu sam koristio pluginove koje svi imamo. takodjer sam nastojao ne preopteretit dsp, tako da se projekt moze otvorit i u luni.

btw: tko nema Micro Mixer moze ga downloadat ovdje (http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/MicroMixer.rar).

projekt izgleda ovako:

http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/pro.gif
(slika 1)

project se moze downloadat ovdje (http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/Def.rar).

da bi project funkcionirao, u nuendu treba podesit vst inpute ovako:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/in.gif
(slika 2)

vst outpute (busevi) treba namjestit ovako:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/out.gif
(slika 3)

da bi se ubrza rad u nuendu preporucan audio trakama skinut sve 'suvisne' ikonice (track control seting):
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/track.gif
(slika 4)

znaci, audio trake izgledaju ovako:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/tracks.gif
(slika 5)

obavezno u preferences treba ukjucit enable record on selected track.
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/pref.gif
(slika 6)

OPIS PROJEKTA

MIDI:

Pulsar2 MIDI A Source je preko MIDI Filtera spojen na Sequncer MIDI Dest 1, sto znaci da midi signal iz master keyboarda ulazi u kompjuter, filtrira se (po potrebi) i ulazi u sequncer.
iz sequncera se midi signal, preko Sequncer MIDI Source 1 i Sequncer MIDI Source 2, grana na dvije strane (2x16 MIDI kanala).
na Sequncer MIDI Source 1 spajaju se cw sintovi i sampleri, a Sequncer MIDI Source 2 spojen je na Pulsar2 MIDI A Dest preko kojega MIDI putuje na fizicki MIDI Out kartice, na koji se spajaju externi sintovi, sampleri i procesori.

btw: audio signal iz externih instrumenata moze se vratit u pulsarov mixer preko ADAT sourcea (pojedinacno - vise njih) ili preko analognog i/ili digitanog ulaza (ako je jedan instrument ili svi zajedno smiksani).

AUDIO:

SNIMANJE - ovaj projekt zamisljen je za snimanje jednog mikrofona preko analognog ulaza (MONO In 1), drugog preko (MONO In 2), ili oba zajedno (stereo tehnike) preko (STEREO In)!

Pulsar2 Analog Source spojen je na mono ulaze (In5 i In6) STM-a i direktno u ASIO 24bit dest (moze se spojit i preko direct out od velikog mixera (D5 i D6) u ASIO 24 BIt Destination).

POSTUPAK SNIMANJA VOKALA

1. u nuendu se kreira MONO AUDIO TRACK.

btw: nuendo je 'pametna sprava' pa on taj mono audio track automatski routha na mono bus kojega smo prethodno kreirali (vidi sliku 3), a vst input nuendo automatski namjesti na MONO In 1, tako da tu nema nikakvih posebnih podesavanja - samo se otvaraju audio trake, jedna za drugom i ne razmislja se puno. ;)

2. u scope projektu se izlaz iz nuendovog mono busa (ASIO 24bit Source) spoji na mono kanal velikog mixera (In4) (vidi sliku 1).

3. u STM-u se u aux sekciju u prvi return stavi reverb u koji se preko senda sa kanala 5 i 6 salje signal.

http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/stm_aux.gif(slika 6)

btw: ovo je jako vazna stvar, jer ovako na potpuno isti nacin slusamo mikrofon i kanal na koji ga snimamo. na oboje dodajemo malo reverba (jednako), koji odlazi samo u monitoring, a snima se (preko direct out) samo dry signal.
ovakvo spajanje nam omugucava da vrlo brzo pjevacu u slusalice namjestimo optimalni omjer matrice i glasa i za to STM treba podesit ovako.

http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/stm1.gif
(slika 7)

MIX

u ovom projektu je zamisljeno da sve iz nuenda izlazi na prvi stereo bus (ASIO 24bit Source 1L/1R), preko druga dva stereo busa (ASIO 24bit Source 2L/2R) se salje signal iz nuenda u pulsarov efekte (u ovom slucaju Masterverb).

na ovaj nacin koristu se pulsarovi send efekti skoro na isti nacin ko da je aktiviran XTC. ;)

POSTUPAK KORISTENJA PULSAROVOG EFEKTA U NUENDU

1. odaberemo zeljeni efekt u masterverbu, mutiramo 'dry' a wet okrenemo 100%.

2. u nuendu otvorimo mixer i u prozorcicu 'send' odaberemo Outputs/ReverbPulsar(ReverbPulsar smo prethodno kreirali - vidi sliku 3).

btw: na ovaj nacin signal preko busa ReverbPulsar (ASIO 24bit Source 2L/2R) saljemo u pulsarov masterverb iz kojega wet signal (reverb) ulazi u veliki pulsarov mixer.

naravno, po potrebi se moze kreirat jos buseva i preko njih izbacit pojedine trake iz nuenda u pulsarov veliki mixer i u njemu koristit inserte.

SNIMANJE MIXA U WAVELABU

ja ne radim 'export audio' u nuendu vec sve snimam u wavelab. da bi ovaj projekt funkcionirao u wavelab je potrebno podesiti ovako:

http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/lab.gif
(slika 8 )

svi izlazi iz nuenda/ASIO 24bit Source (osim onog mono koji sluzi za monitoring), ukjucujuci reverb (samo wet) iz masterverba, preko direct out od velikog pulsarovog mixera ulaze u pulsarov Micro Mixer (MM),a iz njega sve ide u 24 Bit Wave Destination (wavelab).

GENERALNI MONITORING

sve iz STM-a ide u Pulsar2 Analog Dest odnosno na Line Out kartice za monitoring, sve ide i u 24bit Wave Dest1 pa se sve sto svira i sto se snima u svako doba moze kontrolirat u Pinguin Audio Meter.

NEKE NAPOMENE

ako se hoce kontrolirat volumen na monitoringu ispred Pulsar2 Analog Dest moze se stavit jedan pulsarov Channel. naravno, volumen se moze regulirat i u velikom mixeru, ali onda ce Pinguin pokazivat krivu sliku.

ako zelimo koristit pulsarove insert efekte na kompletni mix, onda se moze ubacit jedan Channel ispred 24bit Wave Dest 2, ali onda treba na njega spojit i Pulsar2 Analog Dest, jer u protivnom ne bi culi ono sto ulazi u wavelab.

ako koristimo pulsarove instrumente i njih je potrebno preko direct outs od velikog mixera spoojiti u Micro Mixer, da bi usli u wavelab.

jos jedna velika prednost ovakvog projekta je sto sve radi kao i hardware - realtime (latencija je 0ms), jedino di se ona cuje je kad se sviraju vst instrumenti i za to je (po meni) neki optimum 7ms, koji se ne cuju kad sviras a cpu nije opterecen sto omogucava bolju iskoristivost u nuendu. 8)

btw: vjerojatno ovo izgleda komplicirano, ali kad se jednom namjesti def projekt i kad se skuzi kako sve funkcionira, koristenje pulsara postaje 'prosto ko pasulj' ;)

btw2. projekt san ucini napamet (moj je nesto drukciji), pa su moguce greske!!

pitajte sve sto nije jasno i narocito ako san nesto sjeba?! :ups:

napomena: forum stisne ove vece slike, pa su nejasne ali izgleda da je isti problem i sa XL skinovima. :uhoh:

presvega
01-12-2004, 05:01 PM
Sjajan post :!: :!: :!:
:arrow: Nekom ce sigurno koristiti.

idekius
01-12-2004, 05:07 PM
Bravo Sandro!!!
Pogledacu ovo...

SandRob
01-12-2004, 05:47 PM
ma, ovom san pisa u nekom text editoru pa mi je (zbog nekog razloga) kad san pasta poremetilo cilu formu, zato se nemojte cudit ako nesto naknadno buden prepravlja ili podebljava i sl.

dakle, oavko izgleda komplicirano ali kad se downloada file i otvori sve ce vam bit jasno.

nego, ima li sanse da se ovaj forum malo rasiri da se normalno mogu postovat slike?!?! :? :?:

djole970
01-12-2004, 06:10 PM
Kao prvo svaka cast i hvala na ovako iscrpnom izlaganju. I jedno pitanje. Sta se dobija sa Pulsar 2 + XTC (6 DSP Booster)? :roll:

ANITA
01-12-2004, 06:17 PM
VAU SANDRO!! Stvarno si ulozio i vremena i truda u ovaj post... :)

Idem prouciti... vjerujem da ce dobro doci.

Eon
01-12-2004, 06:23 PM
Svaka cast Sandro, dodati se nema jedino nauciti.
Ja sam licno simpatizer jednostavnijih projekata jer nemam ulaze tipa vokal, samo znaci Asio, ADAT , Z link, Analog in, Wave source stim da mi je na izlazu samo Analog out i Wave destination koji ide u Wavelab. Takodje, mi je u standardnom projectu uvek ukljucen masterverb na auxu koji kako kad ukljucujem na pojedinim instrumentima.

Veci sam ljubitelj onog veceg mixer 2448 jer mi pruza mogucnost compresije (osnovnih stvari), eq-a, i ubacivanja Aux efekata i insert efekata na jednom mestu, tako da sam tu potrosio dosta DSP-a. Ali kako si vec rekao stvar je individualna i to i jeste prednost CW-a, sto se moze fleksibilno opredeliti prema korisniku i obrnuto.

Ako hoces poslacu ti moju postavu pa da postavis zajedno sa mojim postom?

Pedja
01-12-2004, 06:55 PM
Evo i od mene VELIKA POHVALA za ovakav izuzetan post :wink:

Oggy
01-12-2004, 11:25 PM
Sandro, ako ti nije tesko, zivota ti, napravi sa ovim mixerom (standardnim 16 ch koji dobijas uz SFP) projekat kojim bi usnimio 8 kanala preko Adata u Cubase ili Nuendo, a da pri tom bude uobicajeno funkcionalan, tj. da mu ostane Wave source. ;) (da ne spomenem i 2 analog in-a) ;)
Salu na stranu, ovo je jedan od razloga sto mi se ne dopada CW koncep "plati, pa plati" (o "klacenju" nista :) ). Uz SFP dobijas mixer koji ti ne omogucava da koristis spravu "punom snagom".
Naravno, Sandro CW poznaje verovatno najbolje od svih koje ja znam i njegov post stoji svaku rec, ali voziti BMW samo 1. i 2. brzinom (bez doplate) nije pun uzitak. Onaj lepi Big mixer(tj. tako se zvao pre, a sada je 48mixer ili sl.) dobijes tek kada doplatis vec dobro placeno. U stvari, koliko me secanje sluzi, a Sandro ce me ispraviti ako gresim, u verzijama SFP za '98 icu , dobijao se 24 ch Big mixer, a kasnije su dobri ljudi iz CW videli mogucnost jos vece zarade tipa "imao pa nemao", te su uskratili ona 2 preko neophodna kanala za minimalnu 8 ch exploataciju (moze bubanj, ali na 6 ch. Ili: moze 8ch, ali za editing otvaramo novi project :) ).
Unapred se izvinjavam svima koji bi se mogli osetiti prozvanim, ali osim male posalice nisam imao drugih namera.

kVu
01-12-2004, 11:33 PM
Nema sta da se osecam prozvanim. Stoji sve sto si rekao, i sam imam Creamware i sve to u q***... A iskreno, retko kad iskoristim te njegove mogucnosti routhinga. Ne volim da se nerviram. :)))

Ali i lepo radi posao kad znas sta hoces od te kartice i ako znas kada ima obicaj da se malo "zaglupi"... ;)

Oggy
01-12-2004, 11:36 PM
Pa CW je svima (pa i meni u pocetku) bio (jeste) zanimljiv bas zbog routinga. Samo za nase uslove, to je dosta zahtevna igra.

alen
02-12-2004, 04:00 AM
Ne bih mogao ni zamisliti kako bih spojio svu opremu u studiju
sa Nuendom i racunarom a da mi je neka druga kartica u racunaru!
Mislim da je upravo zbog mogucnosti routinga najidealnija za
studijski rad i iskoriscavanje externih sprava,ne racunajuci
ultra skupe sisteme tipa Pro Tools.
Jos da se Creamware potrudio da napravi konvertore
kao svet,a ne onaj budjavi A16,CW bi bio bi nenadje**v.
Neki dan sam 'crtao' u routing prozoru projekat koji mi je
trebao za jedan snimak i morao sam da se nasmejem kad sam
sve zavrsio kako je to sve bilo izrutirano!!!Externi mixer,
externi efekti,Alesis ADAT,Nuendo,VSTfx,gomila analognih
ulaza i sta jos ne!!!Opsta zbrka u Routing prozoru i sve
funkcionise real-time,besprekorno.
Kratko i jasno,CREAMWARE!

SandRob
02-12-2004, 09:15 AM
kad san ja dobi prvega pulsara misli san da to necu nikad naucit i prvo sto san pozeli je bilo zaminit ga za bilo koju karticu. cak san moli dilera da mi zamini za yamahu ili bilo sto i sva srica da je tad nije ima nista na lageru. :oops:
brzo san skuzi igru i danas (iako ne koristin puno cw devices jer za to neman dovoljno dsp-a) ne mogu zamislit rad bez pulsara.
jebate, zar moze postojat jednostavniji i fleksibilniji routhing od ovoga?!
spajas sve ko da je hardware i sve ti radi real time. pa di ces bolje i jednostavnije?! znaci i kad ti je asio latencija 25ms, ako spojis na ovaj nacin, tebi je latencija 0ms. 8)

osim toga, slozis projekt 1 put, sacuvas ga ko startup i default projekt i u 90% slucajeva nemas uopce potrebu otvarat pulsar, jer je u njemu sve namisteno kako treba.
dakle, tako to funkcionira kod nas koji nismo oni pravi pulsarovci, ali kad je osnovni routhing (ko u ovom projektu) namisten i imas dovoljno dsp-a za izivljavanje, najmanji je problem u projekt ubacit bilo sto - po potrebi. :roll:

sto se tice cijene, supporta i sl. tu se slazem. bilo bi najbolje za malu lovu dobit sve, ali tako nije nigdje. ni sa uadom i powercoreom ne dobijes sve.
dapace, za moj nacin rada meni crack za scope platformu uopce ne treba, jer i da imam veci mixer od ovoga ne bi ga koristi. da bar ima jos koji jednostavni, meni bi jos vise odgovara. :roll:

@ oggy, za nadogradit ovaj projekt da bi ispuni tvoj zahtjev treba minut i po. ako ne virujes, ukjuci stopericu :wink:

SandRob
02-12-2004, 09:18 AM
evo ga:

http://www.kvartetgorgonzola.com/rumski/scope/adat.gif

dakle, samo dodas adat source i spojis preko direct outs na asio destinatin.

i privari san se u vrimenu. nije mi trebalo minut i po nego 14 sekundi ;)

SandRob
02-12-2004, 09:35 AM
Kao prvo svaka cast i hvala na ovako iscrpnom izlaganju. I jedno pitanje. Sta se dobija sa Pulsar 2 + XTC (6 DSP Booster)? :roll:

sa pulsar2 dobijes sve ove mogucnosti (osnovni software) a sa xtc - 6 dsp booster dobijes jos duplo dsp snage da mozes otvorit vise cw devicesa.
sve ukupno 12 chipova.

bdv: ti mozes uzet samo xtc 6 dsp booster i koristit ga ko uad-1 i tc powercore. isto ko i kod uad-a i poco-a one 'prave' devicese morat ces kupit posebno, ali ti koje kupujes u kvaliteti ne zaostaju za uadom i pocoom, a za razliku od auda i pocoa dobit ces pravi mali arsenal synthova. 8)

Eon
02-12-2004, 09:39 AM
Sandro, ako ti nije tesko, zivota ti, napravi sa ovim mixerom (standardnim 16 ch koji dobijas uz SFP) projekat kojim bi usnimio 8 kanala preko Adata u Cubase ili Nuendo, a da pri tom bude uobicajeno funkcionalan, tj. da mu ostane Wave source. ;) (da ne spomenem i 2 analog in-a) ;)
Salu na stranu, ovo je jedan od razloga sto mi se ne dopada CW koncep "plati, pa plati" (o "klacenju" nista :) ). Uz SFP dobijas mixer koji ti ne omogucava da koristis spravu "punom snagom".
Naravno, Sandro CW poznaje verovatno najbolje od svih koje ja znam i njegov post stoji svaku rec, ali voziti BMW samo 1. i 2. brzinom (bez doplate) nije pun uzitak. Onaj lepi Big mixer(tj. tako se zvao pre, a sada je 48mixer ili sl.) dobijes tek kada doplatis vec dobro placeno. U stvari, koliko me secanje sluzi, a Sandro ce me ispraviti ako gresim, u verzijama SFP za '98 icu , dobijao se 24 ch Big mixer, a kasnije su dobri ljudi iz CW videli mogucnost jos vece zarade tipa "imao pa nemao", te su uskratili ona 2 preko neophodna kanala za minimalnu 8 ch exploataciju (moze bubanj, ali na 6 ch. Ili: moze 8ch, ali za editing otvaramo novi project :) ).
Unapred se izvinjavam svima koji bi se mogli osetiti prozvanim, ali osim male posalice nisam imao drugih namera.

Nema doplate, STM2448 je odlican mixer i dobija se uz pulsara

SandRob
02-12-2004, 10:00 AM

Nema doplate, STM2448 je odlican mixer i dobija se uz pulsara

:shock: eto!! ovo je i za mene novost, 8)
ali za moj nacin rada je i ovaj stm1632 previse. :roll:

Eon
02-12-2004, 10:10 AM
Ja ga stalno koristim a kada bi imao Scope SRB ne bi se libio da iskoristim STM4896

SandRob
02-12-2004, 10:36 AM
Ja ga stalno koristim a kada bi imao Scope SRB ne bi se libio da iskoristim STM4896

8) naravno, sve ovisi o korisniku i nacinu rada, ali je flexibilnost nevjerojatna i mogucnosti su ogranicene samo mastom korisnika i kolicinon chipova/devicesa. :wink:

Oggy
02-12-2004, 01:24 PM
E sad sam se malo zabunio... Ja sam istina poslednji put radio na SFP 3... *ebem li ga koji, ali znam da sam uvek (dok nije dokupljen 48ch) imao problem sto mi fale 2 kanala ili za Adat ili za Asio, tj. uvek se zavrsavalo da je ispastao wave source, te sam za Forge otvarao novi project.
@Sandro:
Nisam ni sumnjao da ne znas da povezes, ali sam hteo da napravim foru, pa sam sad ispao glup, mada mi i dalje nije jasno kako je meni uvek falilo (fizicki) dva kanala? Da li je moguce da to nije bio taj mix? Meni se cini da je bio manji... Kako god, to je to povezivanje koje je potrebno i u ovom slucaju ima cak mesta i za jos dva analog source-a pa broj raste na 10ch.

SandRob
02-12-2004, 01:45 PM
E sad sam se malo zabunio... Ja sam istina poslednji put radio na SFP 3... *ebem li ga koji, ali znam da sam uvek (dok nije dokupljen 48ch) imao problem sto mi fale 2 kanala ili za Adat ili za Asio, tj. uvek se zavrsavalo da je ispastao wave source, te sam za Forge otvarao novi project.
@Sandro:
Nisam ni sumnjao da ne znas da povezes, ali sam hteo da napravim foru, pa sam sad ispao glup, mada mi i dalje nije jasno kako je meni uvek falilo (fizicki) dva kanala? Da li je moguce da to nije bio taj mix? Meni se cini da je bio manji... Kako god, to je to povezivanje koje je potrebno i u ovom slucaju ima cak mesta i za jos dva analog source-a pa broj raste na 10ch.

8) ma, nema problema, oggy. sigurno si radio u nekoj starijoj verziji sa big mixerom, koji je za moje potrebe uzasan. bio mi je toliko nepraktican da san kupi tzv. luna recording mixer koji nije ima grupe i pusta beskorisna sranja od big mixera, ali je ima direct outs, inserte i sendove a meni vise od toga ne treba. :)

dakle, ja san u ovaj moj projekt doda ono sto je tebi trebalo a jos mi je ostalo kanala za spojit jos jedan adat i jos uvik imam slobodnih kanala ;)
recimo, da je ovo projekt za snimanje, a kad ides mixat, samo skines visak adata i otvoris asio sourceva koliko ti treba.
jednostavno da ne moze bit jednostavnije. 8)

bas sad gladan koliko mi je vrimena trebalo za operaciju.
post sam posla u 11:15 am a u 11:18 am sam vec posla post sa slikom projekta.
znaci, trebalo mi je ukupno 3 minuta za napravit projekt, napravit sliku, updateat sliku na ftp i tebi odgovorit.
e, sad racunaj koliko je to 'komplicirano'. :wink:

bdv. pokusaj u nuendu kreirat 16 buseva i 16 kanala rutat u njih, pa ces vidit koliko ce ti vrimena trebat :? a u pulsaru to napravis za minut :roll:

SandRob
02-12-2004, 02:05 PM
vidi, oggy. ti mozes napravit i ovo:

http://www.kvartetgorgonzola.com/rumski/scope/pro_2.gif

dakle, imas jedan mixer u koji sve spajas i preko njegovih direct outa ono sto zelis saljes u drugi mixer za mix u wavelab i treci mixer koji ti sluzi samo za snimanje.
sve to radi realtime i moze se kontrolirat sa pinguinom.

a di su jos pulsarovi instrumenti, rutanje u vanjske efekt procesore i nazad u mix ili monitore. mozes doslovno sto god pozelis, na nacin kako ti najvise odgovara. 8)

kod creamwarea nema sto nema, samo da snizu cijene. :roll:
bilo bi lipo i da se nastavu razvijat ali ono sto je meni najbitnije da ovaj moj pulsar pozivi sto duze ovakav kakav je ;)

alen
02-12-2004, 02:20 PM
A i ako zahvali ulaza na 16-tokanalnom mixeru,evek mozes
otvoriti jos jedan mixer i oba spojiti sa micromixerom.
Ja imam u jednom projektu dva 16-tokanalna,micromixer i gomilu
sitnica i 6 DSP-a to izvlaci bez greske.

Eon
02-12-2004, 02:26 PM
Big mixer je njesre a sto kaze Alen uvek mozes lepo ukljuciti dva-tri mikro mixera

idekius
02-12-2004, 04:55 PM
Meni se bas svidja kako izgleda Big Pink Mixer, ali samo kako izgleda :-)
Koristim najcesce 1632, s' tim sto obicno dodajem multy FX rackove...

S' obzirom na to da imam i Lunu i Pulsara, u project insertujem luna analog destination i na njemu vezujem monitore, a takodje na isti izlaz iz mixera vezem i pulsar analog destination i na njemu vezem kucni stereo. Izmedju mizera i analognih destinacija postavljam chanal (jednokanalni mixer) i mutiram po potrebi stereo ili monitore.

dr.Ru
02-12-2004, 06:43 PM
Sandro.... ovo je izuzetno vredan post. Svaka cast na trudu i strpljenju :!: :!: :!:

zmaj
02-12-2004, 06:49 PM
Jesi li razmisljao da napises knjigu,nesto kao:"Sve sto ste hteli da znate o Pulsaru,a niste smeli da pitate",ili "Pulsar i ja",ili mozda"Scope:Platforma zivota..." :lol:

bumbar
20-12-2004, 05:14 AM
xxxx

arto
11-07-2005, 08:28 PM
Sandro,
mo?e? li mi poslati onaj tvoj def. projekat, link ka njemu ne radi.
Ranije sam ga imao i bio mi je od koristi, ali sam ga izgubio posle pada sistema i format c:, a ne umem da ga sam napravim (jo? se nisam izve?tio u kori??enju Luna rutinga) :ups:
Hvala

SandRob
11-07-2005, 08:54 PM
ne znan koji projekt?
ja san u zadnje vrime minja osnovni projekt. sto zelis u projektu? koliko dsp-a imas?

arto
13-07-2005, 05:30 PM
Imam Lunu II
Treba mi neki projekat za snimiti stereo instrument preko analog in-a, u SX-u, sa kori??enjem bus-eva zbog kori??enja Luninih efekata u SX-u. Koristim midi klavijaturu, Kontakt i ponekad neki Lunin instrument.
Malo me je sramota ?to ovo tra?im, al nisam ba? skontao tu stvar sa bus-evima i sa Luninim rutingom.
Hvala

SandRob
15-07-2005, 09:30 AM
Imam Lunu II
Treba mi neki projekat za snimiti stereo instrument preko analog in-a, u SX-u, sa kori??enjem bus-eva zbog kori??enja Luninih efekata u SX-u. Koristim midi klavijaturu, Kontakt i ponekad neki Lunin instrument.
Malo me je sramota ?to ovo tra?im, al nisam ba? skontao tu stvar sa bus-evima i sa Luninim rutingom.
Hvala

napravit cemo projekt, ali san trenutno u velikon guzvi, pa samo letimicno skocim na rumski.
ne ignoriran te, ne brini. :)

nego, reci mi koje lunine efekte preferiras? jesi to reverbi i ostali efekti sto idu na send, ili kompresori, eq-i i sl. sto idu u insert?

Mogli
31-07-2005, 04:01 PM
Sandro, svaka cast na trudu, samo sto stvarno link ne radi! Moze li se to popraviti?

SandRob
31-07-2005, 08:48 PM
u medjuvremenu san minja projekt, ali evo sad cu napravit novi pa cu postat sa slicicama.

bdv: upravo pokusavan napravit projekat sa kojin cu mixat u nuendovom mixeru a u biti ce mixat pulsarov mixer i tako bi izbjega nuendovo sumiranje.
malo zvuci perverzno, ali kad nam kartice vec imaju take mogucnosti, zasto se malo ne izivljavat. ;)

zasto pas lize sam sebi jaja!?
zato sto moze. ;)

evo iden radit projekt, pa cu ga zakacit. :)

SandRob
31-07-2005, 10:08 PM
creamware scope sistemi mogu se koristiti na 2 nacina. postoji standardni 'standalone' mod i xtc mod. svaki od njih ima prednosti i 'nedostatke'. standardni mod pruza velike mogucnosti routhinga i mogucnost koristenja svih cw pluginova, dok xtc pruza mogucnost integracije pluginova u sequncer (poput uad-1 i tc powercore) i njihovo koristenje u vst formatu, sto izgleda ko idealna kombinacija. ipak, ja sam se, ko i vecina cw korisnika, odlucio za standardni mod jer mi on (kad se sve zbroji i oduzme) pruza vise mogucnosti i vecu komfordnost.

kako bi razmijenili iskustva vezano za koristenje cw scope sistema, ja sam napravio jedan def projekat od kojega mozemo poceti.
u projektu sam koristio pluginove koje svi imamo. takodjer sam nastojao ne preopteretit dsp, tako da se projekt moze otvorit i u luni.

btw: tko nema Micro Mixer moze ga downloadat ovdje (http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/MicroMixer.rar).

projekt izgleda ovako:

http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/pro.gif
(slika 1)

project se moze downloadat ovdje (http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/Def.rar).

da bi project funkcionirao, u nuendu treba podesit vst inpute ovako:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/in.gif
(slika 2)

vst outpute (busevi) treba namjestit ovako:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/out.gif
(slika 3)

da bi se ubrza rad u nuendu preporucan audio trakama skinut sve 'suvisne' ikonice (tracks control setting):
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/track.gif
(slika 4)

znaci, audio trake izgledaju ovako:
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/tracks.gif
(slika 5)

obavezno u preferences treba ukjucit enable record on selected track.
http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/pref.gif
(slika 6)

OPIS PROJEKTA

MIDI:

Pulsar2 MIDI A Source je preko MIDI Filtera spojen na Sequncer MIDI Dest 1, sto znaci da midi signal iz master keyboarda ulazi u kompjuter, filtrira se (po potrebi) i ulazi u sequncer.
iz sequncera se midi signal, preko Sequncer MIDI Source 1 i Sequncer MIDI Source 2, grana na dvije strane (2x16 MIDI kanala).
na Sequncer MIDI Source 1 spajaju se cw sintovi i sampleri, a Sequncer MIDI Source 2 spojen je na Pulsar2 MIDI A Dest preko kojega MIDI putuje na fizicki MIDI Out kartice, na koji se spajaju externi sintovi, sampleri i procesori.

btw: audio signal iz externih instrumenata moze se vratit u pulsarov mixer preko ADAT sourcea (pojedinacno - vise njih) ili preko analognog i/ili digitanog ulaza (ako je jedan instrument ili svi zajedno smiksani).

AUDIO:

SNIMANJE - ovaj projekt zamisljen je za snimanje jednog mikrofona preko analognog ulaza (MONO In 1), drugog preko (MONO In 2), ili oba zajedno (stereo tehnike) preko (STEREO In)!

Pulsar2 Analog Source spojen je na mono ulaze (In5 i In6) STM-a i direktno u ASIO 24bit dest (moze se spojit i preko direct out od velikog mixera (D5 i D6) u ASIO 24 BIt Destination).

POSTUPAK SNIMANJA VOKALA

1. u nuendu se kreira MONO AUDIO TRACK.

btw: nuendo je 'pametna sprava' pa on taj mono audio track automatski routha na mono bus kojega smo prethodno kreirali (vidi sliku 3), a vst input nuendo automatski namjesti na MONO In 1, tako da tu nema nikakvih posebnih podesavanja - samo se otvaraju audio trake, jedna za drugom i ne razmislja se puno. ;)

2. u scope projektu se izlaz iz nuendovog mono busa (ASIO 24bit Source) spoji na mono kanal velikog mixera (In4) (vidi sliku 1).

3. u STM-u se u aux sekciju u prvi return stavi reverb u koji se preko senda sa kanala 5 i 6 salje signal.

http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/stm_aux.gif(slika 6)

btw: ovo je jako vazna stvar, jer ovako na potpuno isti nacin slusamo mikrofon i kanal na koji ga snimamo. na oboje dodajemo malo reverba (jednako), koji odlazi samo u monitoring, a snima se (preko direct out) samo dry signal.
ovakvo spajanje nam omugucava da vrlo brzo pjevacu u slusalice namjestimo optimalni omjer matrice i glasa i za to STM treba podesit ovako.

http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/stm1.gif
(slika 7)

MIX

u ovom projektu je zamisljeno da sve iz nuenda izlazi na prvi stereo bus (ASIO 24bit Source 1L/1R), preko druga dva stereo busa (ASIO 24bit Source 2L/2R) se salje signal iz nuenda u pulsarov efekte (u ovom slucaju Masterverb).

na ovaj nacin koristu se pulsarovi send efekti skoro na isti nacin ko da je aktiviran XTC. ;)

POSTUPAK KORISTENJA PULSAROVOG EFEKTA U NUENDU

1. odaberemo zeljeni efekt u masterverbu, mutiramo 'dry' a wet okrenemo 100%.

2. u nuendu otvorimo mixer i u prozorcicu 'send' odaberemo Outputs/ReverbPulsar(ReverbPulsar smo prethodno kreirali - vidi sliku 3).

btw: na ovaj nacin signal preko busa ReverbPulsar (ASIO 24bit Source 2L/2R) saljemo u pulsarov masterverb iz kojega wet signal (reverb) ulazi u veliki pulsarov mixer.

naravno, po potrebi se moze kreirat jos buseva i preko njih izbacit pojedine trake iz nuenda u pulsarov veliki mixer i u njemu koristit inserte.

SNIMANJE MIXA U WAVELABU

ja ne radim 'export audio' u nuendu vec sve snimam u wavelab. da bi ovaj projekt funkcionirao u wavelab je potrebno podesiti ovako:

http://www.radio-korcula.hr/purgatorio/scope%20def/lab.gif
(slika 8 )

svi izlazi iz nuenda/ASIO 24bit Source (osim onog mono koji sluzi za monitoring), ukjucujuci reverb (samo wet) iz masterverba, preko direct out od velikog pulsarovog mixera ulaze u pulsarov Micro Mixer (MM),a iz njega sve ide u 24 Bit Wave Destination (wavelab).

GENERALNI MONITORING

sve iz STM-a ide u Pulsar2 Analog Dest odnosno na Line Out kartice za monitoring, sve ide i u 24bit Wave Dest1 pa se sve sto svira i sto se snima u svako doba moze kontrolirat u Pinguin Audio Meter.

NEKE NAPOMENE

ako se hoce kontrolirat volumen na monitoringu ispred Pulsar2 Analog Dest moze se stavit jedan pulsarov Channel. naravno, volumen se moze regulirat i u velikom mixeru, ali onda ce Pinguin pokazivat krivu sliku.

ako zelimo koristit pulsarove insert efekte na kompletni mix, onda se moze ubacit jedan Channel ispred 24bit Wave Dest 2, ali onda treba na njega spojit i Pulsar2 Analog Dest, jer u protivnom ne bi culi ono sto ulazi u wavelab.

ako koristimo pulsarove instrumente i njih je potrebno preko direct outs od velikog mixera spoojiti u Micro Mixer, da bi usli u wavelab.

jos jedna velika prednost ovakvog projekta je sto sve radi kao i hardware - realtime (latencija je 0ms), jedino di se ona cuje je kad se sviraju vst instrumenti i za to je (po meni) neki optimum 7ms, koji se ne cuju kad sviras a cpu nije opterecen sto omogucava bolju iskoristivost u nuendu. 8)

btw: vjerojatno ovo izgleda komplicirano, ali kad se jednom namjesti def projekt i kad se skuzi kako sve funkcionira, koristenje pulsara postaje 'prosto ko pasulj' ;)

btw2. projekt san ucini napamet (moj je nesto drukciji), pa su moguce greske!!

pitajte sve sto nije jasno i narocito ako san nesto sjeba?! :ups:

napomena: forum stisne ove vece slike, pa su nejasne ali izgleda da je isti problem i sa XL skinovima. :uhoh:

Eon
01-08-2005, 06:47 AM
Svaka cast Sandro!

Jesi li uspeo da napravis remote od nuenda?
Ja cu danas da probam, moram da pospajam kompove jer je sve rasklopljeno. Postavicu svoj projekat takodje danas koji je vise namenjen za elektronsku muziku i za rad na dva kompa, a moze i na jednom.
Dosta je jednostavniji projekat od tvog ali sluzi svrsi pa ko radi elektroniku pomoci ce mu maximalno.

idekius
02-08-2005, 01:28 AM
Sandro, svaka cast za ovo... Evo, napokon sedoh da izanaliziram sta si ovo petljao:)

Ovo je mnoooogo drugacije od onoga kako ja radim i to je dokaz kakav routing ima CW... ne bi me cudilo da postoji jos n nacina...

Cudno, nikad nisam ovako razmisljao, ali moracu da probam ovo... cini mi se vrlo O.K... Ja skoro uvek koristim desetak buseva u cubase-u zbog CW efekta po kanalima, a samim tim i karticu koristim kao sabirnicu... Medjutim, ovo me zaintrigiralo...:!:

Nije mi bas sve najjasnije, ali videcu posle kada budem otvorio neki project.

Jel' pravis ti subgrupe u cubaseu, ili sve direktno pichis na ovaj tvoj mix buss?

Ovaj tvoj post post bi trebalo fixirati za vrh DSP podforuma jer dosta ljudi ima CW, a ovo je itekako pouchno...

SandRob
02-08-2005, 09:01 AM
he, he :)
naravno, sve ovisi o petrebi i nacinu rada. mos ti otvorit buseva koliko hoces, ali je bitan princip. ovo san ja da samo za primjer, a svak moze napravit kako mu drago. ja san ode stavi samo jedan reverb, ali ih ti mozes stavit na isti nacin koliko zelis.

sto je bitno u ovemu projektu?!

dakle, sve sto svira u konpjuteru i sto se snima ulazi u stm a iz njegovega mastera sve ide na monitoring i u pinquin na analizu.

sve iz nuenda (mos ti otvorit buseva koliko hoces) ulazi znaci u stm radi monitoringa i analize, a takodjer preko direkt outs sve ulazi u mali mixer i preko njega se snima u wave lab.

kad snimam u nuednu cila matrica mi izlazi na prvi bus, a kanal koji snimam izlazi na mono bus (4l) i ulazi u In4 na stm-u. mikrofoni ulaze direktno u nuendo (mogu se spojit i preko direct outs od stm-a) i takodjer u stm.
ovaj nacin spajanja je vazan jer kod usnimavanja neovisno slusas ono sto je snimano i ono sto se trenutno snima, tako da samo stisavanjen matrice mozes napravit najbolji omjer slusanja, jer se mikrofoni i kanali koji se snimaju uvik cuju iston snagon. takodjer, se na kanale koji sluze za monitoring moze dodat i reverb koji ide samo u monitoring (to je onaj reverb insertiran i aux-u stm-a).

eto, to je princip i meni trenutno ovaj projekt zadovoljava 99% potreba. uopce ga ne diram, cak ga i ne otvaram dok radin, jedino ako koristin p100, u njemu minjan efekt, ostalo sve kontroliran preko nuenda.

ma, bice valjda prilike da se jednom nadjemo, pa svi demonstriramo svoje projekte uzivo, jer ce tako bit lakse za razumit.

e da! jos je bitno to da se ovako sve slusa realtime i ne treba koristit direktno slusanje i razbijat glavu ni o ulli-u ni o ostalin latencijama vst-a i dsp kartica integriranih u nuendo. :)

bdv: ja iman samo 6dsp-a, ali cu ih uzet jos 6 vrlo brzo a onda cemo i prosirit projekat. ;)
jebiga, znan da ovo izgleda konplicirano, ali kad se jedan put namisti i kad se sve podesi u nuendu, straasno pojednostavnjuje i ubrzava rad. :)

statusband
05-09-2005, 03:39 PM
Imam Intel preskot na 2,8 Ghz i plocu Neo 2p i kartu Scope.Insatliram Cubase 3.0 radi sve Ok 10 dana i odjednom kad startujem Cubase,izbaci prozor u kome pise odprilike ovako:"Hardware 12 need to be updated",a onda jos malo ucutava plug-in-ove,i zatim usledi freeze,pa moram da ugasim kompjuter,pretpostavljam da zeza nesto oko "Scope",ali ne kontam sta,update-ovao sam Scope,ali opet zeza.:banghead: Pomozite,please,dlepicemo na cetvorica od danonocnog zamlacivanja sa ovim problemom.:confused:

SandRob
28-09-2005, 04:08 PM
Imam Intel preskot na 2,8 Ghz i plocu Neo 2p i kartu Scope.Insatliram Cubase 3.0 radi sve Ok 10 dana i odjednom kad startujem Cubase,izbaci prozor u kome pise odprilike ovako:"Hardware 12 need to be updated",a onda jos malo ucutava plug-in-ove,i zatim usledi freeze,pa moram da ugasim kompjuter,pretpostavljam da zeza nesto oko "Scope",ali ne kontam sta,update-ovao sam Scope,ali opet zeza.:banghead: Pomozite,please,dlepicemo na cetvorica od danonocnog zamlacivanja sa ovim problemom.:confused:
i? jesi rijesi problem?

statusband
28-09-2005, 04:40 PM
Jesam,promenio sam plocu i procesor,Athlon 3200+ na 64 i Asus ploca,sada sve radi kako treba

SandRob
28-09-2005, 05:34 PM
hm. cudan problem. pogotovo ako je 10 dana radilo bez problema. sa intelom bi scope treba radit odlicno.

bdv: ja se od pocetka drzin intela i jesan ima probleme sa zadnjom plocom. trebalo mi je nekoliko dana da uopce instaliran scope da mi radi, ali san shvati u cemu je caka i sad mi je ovo najstabilnija konfiguracija od kad se bavin ovin poslom. inace je ploca asus p4c800 deluxe.
naime, sa 3 prijasnje ploce scope mi je radi najbolje u standard pc modu, pa san pretpostavi da ce tako bit i sa ovom plocom, ali u standard pc modu nisan ni drivere moga instalirat. onda san prova u 'normalnom' acpi modu i tad san instalira scope, ali mi je isto dava nelogicne erore i svaki put kad bi podiza scope izbaci bi mi da mu fali neki file. onda san shvati da se to dogadja ako je ukjucen ht dok se instalira software, medjutim sa novim 4.0 updateom taj je problem rijesen, iako je bilo dovoljno prije instalacije scopea iskjucit u biosu ht i ukjucit ga nakon instalacije. napokon san ima instaliran scope i naizgled je sve radilo kako treba, ali kad bi iz cubasea snima u wavelab (asio source -> wave dest) ima san neka pucketanja u snimku. najgore od svega je bilo sto je u to vrime to bila najnovija ploca na trzistu (prva ploca sa ht-om) a ja san je dobi cim se pojavila, pa niko na forumima i cak ni oni u cw-u nisu imali rjesenje.
a rjesenje je slijedece. nakon instalacije windowsa trebalo je updateat konpjuter u jedan mod koji nije ni standard pc ni 'normalni' acpi nego jedan acpi pc mod koji takodjer ima 16 irq-ova ko i standard pc mode. u vome modu scope radi bez greske i nije bitno je li ukjucen ht ili ne... ali, jebiga - dosta san se zajebava dok nisan sistemon corave koke dosa do rjesenja.

medjutin, ako je tebi radilo 10 dana, onda je sigurno neki drugi problem.

statusband
29-09-2005, 01:57 AM
Ne znam sta je,ali smo nas nekoliko za malo zavrsili u ludnici,pa je najbolje resenje do koga smo dosli bilo da zamenim plocu i procesor.I kad smo to uradili ista stvar pocinje da se desava,onda skinemo SP 2,pa instaliramo SP 1 i vise se,na nase zadovoljstvo,nije javljao problem.Meni se javlja puckanje na drugom kompu,gde je procesor Sempron 2500+ i MSI ploca.Komp radi normalno i onda u levom monitoru iznenada pocne tiho puckanje,koje isto tako samo iz cista mira nestane.Ponekad se cuje dok radim u Cubase-u,ali kad expot-ujem projekat u wav,na njemu nema puckanja.Raspitao sam se okolo,pa sam saznao od jos nekih ljudi da im se isto dogadja sa procesorom Sempron 2500+,cak i kada slusaju muziku u nekom od playera,najobicnijih.Reci mi da nisi kupovao koji od plug-in-ova za Scope od TimeWorks i ako jesi reci mi koje i vrede li toliko novaca.

SandRob
29-09-2005, 08:41 AM
Ne znam sta je,ali smo nas nekoliko za malo zavrsili u ludnici,pa je najbolje resenje do koga smo dosli bilo da zamenim plocu i procesor.I kad smo to uradili ista stvar pocinje da se desava,onda skinemo SP 2,pa instaliramo SP 1 i vise se,na nase zadovoljstvo,nije javljao problem.Meni se javlja puckanje na drugom kompu,gde je procesor Sempron 2500+ i MSI ploca.Komp radi normalno i onda u levom monitoru iznenada pocne tiho puckanje,koje isto tako samo iz cista mira nestane.Ponekad se cuje dok radim u Cubase-u,ali kad expot-ujem projekat u wav,na njemu nema puckanja.Raspitao sam se okolo,pa sam saznao od jos nekih ljudi da im se isto dogadja sa procesorom Sempron 2500+,cak i kada slusaju muziku u nekom od playera,najobicnijih.Reci mi da nisi kupovao koji od plug-in-ova za Scope od TimeWorks i ako jesi reci mi koje i vrede li toliko novaca.

timeworks plate reverb p-100 (http://www.sonictimeworks.com/p_100.php) oooobavezno moras imat... za pocetak. :da:

statusband
29-09-2005, 11:18 PM
Ako ti kazes,nabavicu :)

Mirko
12-10-2005, 11:53 PM
Cao ljudi,

Ja imam LUNU II,ali posto muku mucim sa njom jako dugo,da li bi neko bio dobra dusha i malo mi razjasnio sledece : kako da napravim projekat u kom recimo vokal u sluskama cuje reverba malo (ili neki od efekata koji se koriste) a to NE ulazi u cubase.Molim za primer,jer ja STVARNO nisam imao vremena da se bakcem sa time na luni i sa rutingom (koji mi je dosta neupotrebljiv bez reka za lunu).Btw,da li neko zna priblizne cene rekova?
Nekakav projekat,ili slika bi bile odlican pocetak za mene.

Hvala,
Pozdrav

Mirko

statusband
13-10-2005, 04:30 AM
U,mislim da ces tesko da vratis reverb u sluske iz karte,a da ga nema na snimku,a to treba sve,da pretpostavimo,da radi u real-time-u,da bi onaj sto peva cuo svoj glas kako pliva.A ne znam zasto ti je to potrebno,osim ako ne snimas tezgarosa pevaca koji je navikao na gomilu hala i diley-a,pa ne moze na "suvo" :o .Salim se :D ,Sandro i Zid su ti dobri za te routinge,ako je to u opste moguce,oni verovatno znaju resenje.Javljajte se :mad:

SandRob
13-10-2005, 07:43 AM
Cao ljudi,

Ja imam LUNU II,ali posto muku mucim sa njom jako dugo,da li bi neko bio dobra dusha i malo mi razjasnio sledece : kako da napravim projekat u kom recimo vokal u sluskama cuje reverba malo (ili neki od efekata koji se koriste) a to NE ulazi u cubase.Molim za primer,jer ja STVARNO nisam imao vremena da se bakcem sa time na luni i sa rutingom (koji mi je dosta neupotrebljiv bez reka za lunu).Btw,da li neko zna priblizne cene rekova?
Nekakav projekat,ili slika bi bile odlican pocetak za mene.

Hvala,
Pozdrav

Mirko

skini projekat kojega san ja postavi. u njemu ti je (izmedju ostaloga) namisteno bas to sto tebi treba.
princip je jednostavan, a i scope logika je vrlo jednostavna. samo zamisli da je sve u njoj hardware i spajaj ko da spajas na vanjski mixer.

inace, reverb u slusalice ces dobit vrlo jednostavno.

1. ubaci u projekt stm1632 i spoji njegov glavni izlaz (mixL/mixR) na analog dest. sad ces sve sto ukjucis u mixer cut na zvucnike.

2. analog source spoji u mixer (ako snimas 1 mic, napravi mono kanal u mixeru) i preko direct outs ga spoji na asio dest, da signal ulazi u cubase.

3. reverb inseritaj u prvi aux return (na reverbu mutiraj dry signal - imas sklopku).

4. preko senda, posalji signal u aux.

eto, to je to sto tebi treba.

da bi sve cuo ono sto si snimi, asio source (audio izlazi iz cubasea) takodjer spoji na mixer.
na onaj kanal preko kojega slusas snimljeni glas stavi istu kolicinu reverba ko i na mikrofone, tako da ono sto si snimi i ono sto snimas zvuci jednako.

eto, sve je jednostavno, ali pogledaj moj projekat i sve ce ti bit jasno. :da: