PDA

View Full Version : Izbor mikrofona?

djole970
25-11-2004, 10:59 PM
Neuman TLM-103, Akg C-414 il Rode K2? Stvarno nemogu da odlucim sta od ova tri mikrofona da kupim. S'tim sto me AKG dodatno zbunjuje jer postoje dva modela C-414 i neznam u cemu je razlika?

Tenutne cene ovde u Parizu su:

Neuman TLM-103 970 ?
AKG C414 B-XL II 1005 ?
Rode K2 690 ?

kVu
25-11-2004, 11:38 PM
AKG je napravio reviziju tog svog modela (tacnije oba modela) skorije i iskreno pojma nemam kako zvuce. Ali bih se ja uvek odlucio za Neumann-a kada bih bio u situaciji da biram kao ti.

p.s. na koji preamp bi ih vezao ?

a da, pure je subscribeovan cini mi se na sos, pa moze da nam prepise review sa SOS-ovog sajta za AKG. :))

djole970
25-11-2004, 11:44 PM
Ma da Neumann me nekako vise privlaci. A sto se preampa tice tek tu neznam sta je pametno uzeti? Imam jedan mali Presonus Tube Pre preamp sa lampom ali je sigurno da on nije "dorastao" Neumann-u.

Svaki predlog u vezi preampa je dobrodosao. :D

kVu
25-11-2004, 11:49 PM
Koliko para mislis da odvojis za preamp?

djole970
25-11-2004, 11:54 PM
Pa sta znam nekih 600 ?. Mislim da je to neka realna cifra?

arados
26-11-2004, 01:37 AM
TLAudio

dr.Ru
26-11-2004, 02:03 AM
TL Audio

clusterchord
26-11-2004, 02:45 AM
Neumann + FMR Audio RNP - 2 kanala. najbolji pre za male novce. siroke upotrebe u odnosu na TL. nizak sum, flat response. po meni puno cisci, pogotovo u visokima, od TL (5051).

obzirom da je 2ch i ima DI inpute, mozes ga koristiti i kao front end za snimanje klavijatura i drugih stereo instrumenata. ili, npr. , nabavis jos SM57 pa mozes snimiti elektricnu gitaru sa SM57 na pojacalu i TLM za "sobu" :wink:

enzomat
26-11-2004, 08:29 AM
Djole, Dino je iz Sarajeva. Valjda smo se dobro skuzili???
Sta ima brate?
Kupi Focusrite Voicemaster Pro te pare.

Tiki the Boyler
26-11-2004, 09:47 AM
Probah kombinaciju Rode K2 + TL Audio 5051 Ivory (Artist: 750 + 680 = 1430EUR) i sasvim lijepo rade! Neumann jeste Neumann, ali znam za losa iskustva pri usnimavanju instrumenata! Malo je vise "vokalno orijentisan" :)

arados
26-11-2004, 12:38 PM
Zavisi sta propustis kroz TLA 5051.
Meni sa Rode NTV bogami i ne fali bas cistine u visokim!
Probao sam i AKG 414 kroz njega provuci, isto odlican rezultat, ne bas masan kao sa Tube NTV ali 8)
STRATA sam ustekavao direkt u TLA i zvucao je :da:

Te ostale nisam imao prilike testirati.
Sandro i Anita rade sa TLA. Neka istrce na teren sa svojim iskustvima :wink:

Usput oglas:
Artist: 750 + 680 = 1430EUR - Arados: 500 + 450 = 950? :mrgreen:

SandRob
26-11-2004, 03:18 PM
Sandro i Anita rade sa TLA. Neka istrce na teren sa svojim iskustvima :wink:

anita, arados i ja imamo istu konbinaciju. rode ntv + tla 5051. ja san ima dva takva kompleta koja san koristi za stereo tehnike, pa san jednega proda aniti.

pa, ne znan. ja san uglavnom (u 90% slucajeva) vrlo zadovoljan i vec sam o tome pisa, ali je problem sto ja u svomu studiju (i na otoku di je problem nac midi kabel a kamoli mic preamp) neman prilike usporedjivat.
prvo san ima behringer a posli njega neki tla iz indigo serije (zaboravi san koji model je bi), a nakon njega ivory 5051.
sjecan se bas da san radi jednu stvar za meri cetinic, bas kad san montira rode ntv i 5051 i da je njena reakcija bila: 'ajme, sto mi glas dobro zvuci'. :roll: sad bas radin cilu plocu za meri i na njezinemu glasu ova konbinacija radi savrseno i to je sigurno jedan od razloga zasto ona voli radit u mene. 8)

glavna 2 problema koja san primjeti je da mi mic ne moze podnit veliki pritisak na kapsulu, iako mu je spl po specifikaciji relativno visok (SPL: 130 dB), pa kad mi dodje neko sa jacim glasom ili ka snimam neku trubu i sl. snimak izgubi volumen.
jos jedna stvar koju san primjeti je da mi na nekim vokalima sibilari znaju zvucat malo neprirodno izdignuti, sto isto mislin da je do mikrofona jer je on malo umjetno 'loudnesiran'. taj problem rijesavan deeserom dosta dobro, ali sve jedno razmisljam da uzmem jos jedan mic i preamp ko alternativu rode-u i tla-u.
na raspolaganju (nesto je moje a nesto uzmen od prijateja koji drzi razglas) jos imam akg c-3000, akg d12, shure sm57 i sm58 i 3 komada sehnnheiser 421 ali nista od toga ne koristin za vokal.

djole970
26-11-2004, 07:41 PM
A sta mislite o TL AUDIO VCPA1?

djole970
26-11-2004, 08:32 PM
I jos nesto koja je razlika izmedju tla 5051 i tla 5051 V2?

Pedja
26-11-2004, 10:39 PM
glavna 2 problema koja san primjeti je da mi mic ne moze podnit veliki pritisak na kapsulu, iako mu je spl po specifikaciji relativno visok (SPL: 130 dB), pa kad mi dodje neko sa jacim glasom ili ka snimam neku trubu i sl. snimak izgubi volumen.
E zato je prava stvar Neuman U87 :wink: Na zalost nemam ovaj mikrofon ali sam jednom prilikom pozajmio od prijatelja za neko snimanje i rezultati su bili odlicni..........snimao sam jednog "urlatora" :D i nikako nisam uspeo sa mojim AKG C4000B da napravim dobar snimak........zato je Neuman napravio pravi posao :wink: :D

SandRob
27-11-2004, 07:23 AM
I jos nesto koja je razlika izmedju tla 5051 i tla 5051 V2?
ono 'vp' iz imena znaci 'voice processor'. vp5051 je lampaski soft knee kompresor/gate/eq, izvorno napravljen za snimanje/procesiranje vokala, ali se pokaza dobrim i za ostala konbinacije. cita san (kad san kupova svoga) da su ljudi posebno bili zadovoljni snimanjem akusticnih gitara, basa... (i ja sam zadovoljan 8) )
v2 je poboljsana verzija koja za razliku od prve ima digitalni izlaz i mogucnost kompresiranja u hard knee modu (percussion/drum, bass, brass sekcija...).

Oggy
01-12-2004, 01:14 AM
PA serija TLA procesora je bar za klasu "jaca" od Ivory serije (sa kojom bar kad je 5050 u pitanju nisam mnogo zadovoljan iako mi 5051 deluje korektno). Ja u skorije vreme planiram na uzmem TLA PA1 koji je samo mic preamp (bez kompresora,limitera, deesera...) i mislim da tu nema mnogo prostora za gresku. Ionako mi se ne svidja ideja da se na samom usnimku "ogranicim" na krajnji zvuk snimka, kad vec imam toliko mogucnosti da to uradim u daljem radu kada vec postane jasno kakav ce zvuk najbolje"proci". Dakle moj savet: Dobar preamp, korektan mic tipa K2 ili sl. ,a ako ti se na usnimavanju ukaze potreba za compresorom ili limiterom, slobodno ga das na input kanalu u Cubase-u (mada ja to radim u slucajevima preke nuzde kada pevac lose kontrolise dinamiku glasa).

SandRob
01-12-2004, 08:30 AM
PA serija TLA procesora je bar za klasu "jaca" od Ivory serije (sa kojom bar kad je 5050 u pitanju nisam mnogo zadovoljan iako mi 5051 deluje korektno). Ja u skorije vreme planiram na uzmem TLA PA1 koji je samo mic preamp (bez kompresora,limitera, deesera...) i mislim da tu nema mnogo prostora za gresku. Ionako mi se ne svidja ideja da se na samom usnimku "ogranicim" na krajnji zvuk snimka, kad vec imam toliko mogucnosti da to uradim u daljem radu kada vec postane jasno kakav ce zvuk najbolje"proci". Dakle moj savet: Dobar preamp, korektan mic tipa K2 ili sl. ,a ako ti se na usnimavanju ukaze potreba za compresorom ili limiterom, slobodno ga das na input kanalu u Cubase-u (mada ja to radim u slucajevima preke nuzde kada pevac lose kontrolise dinamiku glasa).

slazen se, mada san ja ima comp iz indigo serije i vp5051 radi bolje, ali taj moj nije bio ni pa1 ni c1, nego neki od jedne visina racka.!

ja san uze vp5051 jer mi je bila takva prilika i vrlo san zadovoljan. eq radi dosta dobro, comp isto, gate... ali usnimanju se sve svodi na koristenje samog preampa i nista vise. gate nikad u zivotu nisan ukjuci, a ne sjecan se kad san koristi eq. jedino sto ponekad koristim malo kompresora sa vrlo niskim ratiom - cisto 'za svaki slucaj'.

kad budem uzima novi preamp, uzet cu samo njega bez ista.
samo jedna stvar mene muci i neznan kako je rijesit.

recimo, uzmen neki kvalitetne goli preamp (avalon AD2022 mi je usa u najuzi izbor) koji sigurno ima visok headroom i u njega ne sumnjan. medjutim kad iz njega podjem u karticu, di moze nastat distorzija?
ja mogu stavit kompresor u pulsaru koje ce radit isto ko haerdware, ali sto se dogadja kod a/d konverzije? hoce li tu nastat izoblicenja i kako se to rijesava?

bili bilo sretno rjesenje iz AD2022 sa line out poc u vp5051 i na njemu koristit comp ili poc u neki 'neutralni' comp ili limiter?!?!
neznan :?

Oggy
01-12-2004, 04:16 PM
Ma uopste nema potrebe da se nerviras oko toga. I sam si rekao da na svom 5051 ne koristis ni limiter ni EQ, vec da najcesce koristis preamp. E, bas zbog toga ja necuda placam ono sto ne koristim vec hocu da kada dam pare, da za sve kupim samo ono sto mi treba. Ti pogotovo sa Pulsarom mozes da mu na in- u das odlican kompresor (ali ni tu ja ne bih preterivao). Treba samo voditi racuna da ti signal udje korektnim nivoom u karticu, a za sve ostalo se brines u projektu. Ti ako koristis SX ili Nuendo mozes i na njegovom in-u da mu stavis neki UAD- ov comp i limiter, bez bojazni da ce ti se nesto opteretiti procesor. Ja na zalost nemam tu mogucnost, vec uglavnom stavim blagi RVox (waves) koji mi ujedno radi i kao gate za nezeljena kasljucanja i sl. Ponekad, kada to zvuk zahteva, stavim TC copressor/Deeser na "classic" preset, s' time sto mu kompresiju stavim na 3:1 (umesto 2:1), a threshold na -10 (umesto -15). Attack i release ostavim nepromenjene. "Lampu" ukljucim ili ne ukljucim, takodje po potrebi. Do sada nisam nikada bio u situaciji da opteretim CPU i da imam sl. problema. Jedini plugin koji mi pravi problem na ulazu je effect rack iz Virtual Guitarist Electric Edition koji mi izaziva pucketanja koja lice na ASIO opterecenje. To je moguce i zbog "domace" verzije softvera koji koristim, ali je prava steta, posto ima jako lep sync deelay i tremolo. A koliko je para Avalon?

SandRob
01-12-2004, 04:23 PM
ma ne mislin ja uopce 'tretirat' zvuk dok snimam jer mi pulsar, uad i powercore daju dovoljno alata za izivljavanje kasnije. jedino sto zelim je cist snimak bez distorzije kad mi se pjevac zaurlice.

btw: kako unaprid znas koliko ces stavit treshold, kad on ovisi o jacini signala?

Oggy
01-12-2004, 04:37 PM
Pa dosadasnje iskustvo mi je pokazalo da kada usnimavam vokale, njihov "glavni" signal retko ide iznad -10db. Vec sam ti rekao da taj kompresor koji eventualno i stavim, ne stavljam kao kompresor, vec da bih se osigurao da mi nece propasti dobar take zbog nekog dinamickog ispada koji se eventualno potkrade. Generalno, ja dosta vremena posvetim tome da sa pevacem dinamicki izradim celu pesmu i unapred resavam pitanje dinamike u izvodjackom delu. Znaci, jako je bitno da pevac zna da glas iskontrolise tako da dinamiku drzi ukrocenu, dok samo u izrazu dobija ono sto mi kasnije cujemo kao "dinamiku pevanja". Bolji pevaci to rade bez problema, dok oni malo losiji moraju vise da se potrude, pa tako i ja kada procenim da ce biti problema, za pevanje (jedne pesme) izdvojim 2 dana, pa prvi radim probne snimke i ucim ga kako to da dobije, a onda ga pustam da malo iskulira, pa ga sledeci dan snimam zapravo. Tako dobijam najbolje rezultate .

djole970
01-12-2004, 05:17 PM
@ Sandrob i Oggy

Pa ako je najbolje imati cisti preamp sta mislite onda o AVALON-u U5 i M5?

Oggy
01-12-2004, 06:08 PM
Na zalost, ja nisam nikada bio u prilici da se igram sa bilo kojim Avalonom, ali sam o toj firmi od mojih prijatelja sirom sveta cuo odlicne kritike. Mislim da tu ne moze da bude greske. U5 ti je "budzet" klasa (iako kosta 600E), dok M5 ni malo ne deluje naivno ni po specifikacijama, a bogami ni po ceni (1555E). Voleo bih da mogu licno da ih isprobam, ali ovog trenutka, bojim se da to nije realno, cak ne znam ni jednu prodavnicu (u SCiG) da ih ima na lageru.
Pozdrav

djole970
01-12-2004, 06:15 PM
Ipak nije mala razlika izmedju ova dva uredjaja. A bas i mene zanima kolika je realna razlika izmedju njih? Na zalost i ako sam ovde u Parizu niti imam vremena niti mogucnosti da ih isprobam. Uvek se sve svede na "savete" prodavaca. A dao Bog ja im bas "mnooogoo" verujem. :?

SandRob
02-12-2004, 08:40 AM
koliko san ja razumi M5 je AD2022 u mono verziji. dakle, to je visoka a kvaliteta i top model. to je 'diskretni' tranzistorski preamp.
na starnicama od avalona pise da ga koriste: Celine Dion, Whitney Houston, Abby Road, Babyface, Alanis Morrisette, Stevie Wonder, Don Henley, Hit Factory, Blue man Group, Chung King Studios, Mariah Carey, Keb'Mo.

vise informacija ode (http://www.avalondesign.com/737m5.html).

bdv: mnogi producenti ce rec kako postoji jeftinija, nerazvikana oprema koja je jednako kvalitetna i to je sigurno istina. ali, jebiga, kad ti reces nekomu da u studiju imas avalona i neumann u87 odma ti cijena raste i to se brzo procuje. jos ako to koristis kako treba i radis dobru produkciju - nema bolje reklame.
osim toga, ja san vidi da takve sprave inspiriraju pjevace. stavis mu nojmana isprid njega odma bolje pjeva. 8)

dakle, avalon i neumann je uvik dobra i razumna investicija. :roll:

djole970
02-12-2004, 02:21 PM
E *ebiga upravo sam propustio U87 na ebay-u. Otisao za 1511 ?. A ja stavio 1319?. Nisam hteo vise da dam jer se mogu naci polovni oko 1500?. :cry:

Oggy
06-12-2004, 03:47 PM
@ Gianfranco:
A gde mogu da se nabave Soundelux i da li su zaista bolji od 87? Ja ovih dana isto planiram neki mikrofon i kako vreme prolazi, postajem sve alaviji, pa sam juce tako stigao i do dileme "U87 ili TLM127?" (za pare ne pitaj :) ). Gledao sam i Soundelux, ali ne znam prakticno nista o njima (osim kako izgledaju, sto bas i nije nesto), ali bi me svakako zanimalo, obzirom da ih poredis sa 87-icom, a po ceni su duplo jeftiniji. Mene kod U87 malo brine sto ne trpi veliki pritisak (mislim da je oko 117db bez i 127db sa switch-em), pa ne znam kako bi reagovala na jace izvore zvuka, tj. "grlatije" pevace. Otuda i moja dilema izmedju 127 i 87, ali sad kad si spomenuo Soundelux... Nemam pojma. 'Ajde nesto napisi o njima, ako te ne mrzi.
Pozdrav

djole970
06-12-2004, 04:01 PM
@ Gianfranco:
A gde mogu da se nabave Soundelux i da li su zaista bolji od 87? Ja ovih dana isto planiram neki mikrofon i kako vreme prolazi, postajem sve alaviji, pa sam juce tako stigao i do dileme "U87 ili TLM127?" (za pare ne pitaj :) ). Gledao sam i Soundelux, ali ne znam prakticno nista o njima (osim kako izgledaju, sto bas i nije nesto), ali bi me svakako zanimalo, obzirom da ih poredis sa 87-icom, a po ceni su duplo jeftiniji. Mene kod U87 malo brine sto ne trpi veliki pritisak (mislim da je oko 117db bez i 127db sa switch-em), pa ne znam kako bi reagovala na jace izvore zvuka, tj. "grlatije" pevace. Otuda i moja dilema izmedju 127 i 87, ali sad kad si spomenuo Soundelux... Nemam pojma. 'Ajde nesto napisi o njima, ako te ne mrzi.
Pozdrav

Al' zato U89 trpi jaci pritisak. :wink:

Gianfranco
06-12-2004, 08:23 PM
Gde ima dima,tu ima i vatre...
Trazio sam i jedan los komentar o Soundelux Ifet7 (1890$) ili Soundelux U195 (1215$),ali nisam nasao! (cene uvek pratim na www.sweetwater.com)
Evo ga odsecak iz jednog od review-a U195 :

Overall, I think the Soundelux U195 and iFET7 sound quite a bit better than a U87, and should replace the U87 in practical applications in modern studios. The U87 isn't a bad mic at all, but considering the U195 and iFet7 are less in cost and sound better, it's a bit of a no contest. I only bring it up because so many people care to compare to the U87 as it is some particularly important measuring stick to them. Throw the U195, iFet7, and the U87 on a guitar amp and you'll see what I mean...the Soundelux's are definitely far more musical and pleasing to the ear in my opinion. The U87 has a 'harder'/'colder' sound. The only disadvantage in the U195 is that it is a Cardiod only microphone, so if you need multipattern, you would have to go to a different Soundelux mic, the Elux 251 being the closest in sound to the U195, or the E-47 for all around utility.
(http://www.atlasproaudio.com/u195lowdown.html)

EVO OVDE SAM UPLOADOVAO NEKOLIKO REVIEW-A I DISKUSIJA VODJENIH NA JEDNOM INOSTRANOM FORUMU O SOUNDELUX MIKROFONIMA:

http://www.geocities.com/gianfranco_bg/ifet7.doc

Oggy
07-12-2004, 12:20 AM
Pa to je idealno! Stavise, meni i ne treba nista osim cardio- paterna za snimanje vokala i nekog solo instrumenta. Koji je tvoj izbor od ova dva, tj da li se oni bitnije u praksi razlikuju po necemu osim multi patern funkcije kod Ifet?

Gianfranco
07-12-2004, 08:56 PM
Ja ne znam kako deluju u praksi,znam koliko i ti na osnovu onoga sto sam procitao.U svakom slucaju i jedan i drugi bi trebalo da zvuce bolje od Neumann U87 ! Moj izbor je ipak Ifet7,ali to cemo definitivno znati do kraja meseca ,kada budem kupio mic :wink:

Oggy
08-12-2004, 11:47 PM
Pa sad... Mozda bas i ne U87... Mozda je bolje da nista ne govorim dok zaista ne kupim jer ja kad krenem u shopping podjem od 400E, a zavrsim na 2700E, a sad sam upravo opet malo oladio, pa mi je trenutna varijanta Rode Classic II (posto dobijam uzasno dobru cenu za njega), ali videcemo jos. Mislim da razlika u ceni izmadju Rode- a i Neumann-a nije bas srazmerna razlici u kvalitetu. Mada su i tu stvari vrlo diskutabilne jer se dobro zna da je Rode u klasi jeftiniji, pa da tako razlika u ceni i nije mnogo presudna. Bilo bi idealno oba, ali o tome drugom prilikom :) . Od pocetne ideje da pazarim samo mic, sada sam na ideji da kupim i preamp, pa ce vreme pokazati kako ce se moji planovi realizovati. Potreban mi je jos koji dan da se konsolidujem.

kVu
09-12-2004, 01:21 AM
Meni se licno zvuk Rode Classic-a II mnooooooogo svidja... :)

Oggy
09-12-2004, 01:34 AM
@ kVu
Zaista? Ko ga ima? Da li si radio sa njim i kakvi su ti utisci? Ja sam recimo sa NT1000 i NT1a jako zadovoljan, pa ne vidim zasto ne bih bio i sa najskupljim Rode u ponudi... Cak su i ljudi zadovoljni usnimcima, pa se ponekad pitam da li sam snob sto hocu "preko 'leba pogace", ali mislim, da cu ipak dobiti izvesna poboljsanja u usnimcima vokala. Ako si ga koristio, ajed mi molim te napisi malo detaljnije svoje utiske.
Pozdrav

Oggy
09-12-2004, 01:36 AM
Zaboravih:
Jako mi je bitno da osim toga sto ti se svidja, napises i ono sto ti se ne svidja kod ovog modela, ali skroz kriticki.

SandRob
09-12-2004, 09:17 AM
ja san nekako misli. trenutno iman rode ntv koji me dosta dobro sluzi, ponekad koristin i akg c3000, shure sm57...

razmisljan o kupovini mikrofona ali vise ne o tome kojega cu uzet, jer znan da ce to bit neumann u87. sto god drugo da uzmen, uvik cu se grist sto nisan uze u87.
meni se ne zuri, jer iman na cemu radit, ali kad buden moga, uzet cu jos avalon preamp, samo jos moran odlucit koji model. od mikrofona cu vremenom uzet jos jedan mached pair akg 414 (x2) i tu snovi o mikrofonima prestaju. :roll:
moooozda se u san jos ponekad uvuce neumann u47 ali treba stogo i ostavit snovima ;)

kVu
09-12-2004, 09:45 PM
hmm... u korist Neumanna: prezentnost, sirovost, "ruzniji" (realniji) zvuk ili kako vec to da nazovem

Rode: sladak, strasno topao zvuk (ali nenaglaseno vec jako prijatno), vokali na njemu zvuce fantazija, sibilanti lepo i mekano zvuce.. SPL 130db :)

Licno, ako bih gledao lepotu i "prijatnost" zvuka isao bih na Rodu za vokale. Ali uvek ima i ono, ako uzmes Neumann-a bices faca... Stvar ukusa na kraju krajeva... :))))

Mislim da ga Zeljko Joksimovic koristi u kombinaciji sa nekim JoeMeek-om... Citao sam negde odavno sta koristi pa sad ne mogu da se setim. Poslusaj recimo njegove vokale pa ces otprilike imati neku jasniju sliku...

I na kraju... sto znas i sam, preslusaj ako mozes pa zakljuci. Ali 100% se neces za*ebati bilo koji da uzmes. :)

toliko

pozdrav!

Oggy
10-12-2004, 04:15 AM
Ma ja sam izgleda definitivno resio Rode Classic II. Probdeo sam sate na netu i nisam zaista nista lose procitao. Sto se tice toga da li sam ili nisam faca, bas me i zabole jer je meni u ovoj fazi bitno da pazarim jedan, ali univerzalan mic, kupicu ja i Neumann za par meseci, ako se ovako nastavi trend posla. Jedino ne znam za koji preamp da se odlucim? Ona fora nikako lampa na lampu, mi malo ne radi, jer da je tako, na lampaskim mixerima, nikad ne bi mogli da se snimaju lampaski mikrofoni. U ponudi imam TLA 5051, Minprint En voice, DBX 376, Focusrite Voicemaster, SPL Chanel one. Moracu malo da isprobam sve varijante, ne bi li dosao do pravog zvuka.

STUDIOTON
10-12-2004, 08:02 AM
Mislim da ga Zeljko Joksimovic koristi u kombinaciji sa nekim JoeMeek-om... Citao sam negde odavno sta koristi pa sad ne mogu da se setim

Citao si u nekadasnjem izdanju "Music MAG-a" :wink:

@Oggy

Samo napred care , classic je za tebe .. jos samo da promenis kompjuter i uzmes neku cetvorku , mislim da je vec vreme da zamenis tvoju PII :wink: :wink: i obavezno da zamenis altec sistem i uzmes recimo tannoy system 800 :twisted: :twisted: :lol:

SandRob
10-12-2004, 09:39 AM
hmm... u korist Neumanna: prezentnost, sirovost, "ruzniji" (realniji) zvuk ili kako vec to da nazovem

Rode: sladak, strasno topao zvuk (ali nenaglaseno vec jako prijatno), vokali na njemu zvuce fantazija, sibilanti lepo i mekano zvuce.. SPL 130db :)

Licno, ako bih gledao lepotu i "prijatnost" zvuka isao bih na Rodu za vokale. Ali uvek ima i ono, ako uzmes Neumann-a bices faca... Stvar ukusa na kraju krajeva... :))))

rode ntv ima umjetno napunpane visoke i baseve. to kod nekih glasova moze bit fantazija ali ne kod svih. ntv ima spl mislin 130db, a u87 mislin da ima 125 ili 127db, medjutin u praksi se pokazalo da neumann, iako je deklariran na manje, bolje podnosi urlatore. znaci da rode laze!
mislin da san procita da rode k2 ima spl 160db :shock: mos mislit :?

rode classic je najskuplji rode mic (koliko ja znan) i siguran san da se radi o vrhunskom mikrofonu. oggy sigurno zna sto mu treba i ako se raspita, ne moze pogrijesit. 8)
jednom sam radi jedan duet. pjevali su oliver i elio zuvela. oliver je svoj dio odera odma u momu studiju, a elio nije bi zadovoljan kako je otpjeva neke djelove, pa ih je popravi u zagrebu.
trazeci najslicniji zvuk mome rode ntv-u snimatelj se odluci za rode classic.
kasnije san ja sve to dobi ponovo na mix i moje uho nije culo razliku od mikrofona do mikrofona. :oops: