View Full Version : Hor , snimanje, produkcija
STUDIOTON
08-11-2004, 11:39 AM
ja bi za zbor koristi 2 mikrofona, ali mozda je bolje ovu temu otvorit pod 'produkcija'?!
Za hor sam koristio 4 kondezatora .. od tih cetiri , tri su isla za Hor a jedan za klavir ..
Hor broji 70 clana , sve je snimano u hali koja je zvuno odlicno projektovana,dakle bez vracanja zvuka ..
@ SandRob
zasto sa 2 mic-a na ovoliko brojni hor i solistu?
nekako je meni logicno ovo snimati sa sto vise mikrofona
nekako je meni logicno ovo snimati sa sto vise mikrofona
zar se onda nece pojaviti neki fazni problemi ako uzmes hor sa milion mikrofona da snimas?
pa fazni problemi se rese sofverski kada se usnimi a koristis do deset usmerenih mikrofona i to bi trebalo biti dobro
pa fazni problemi se rese sofverski kada se usnimi a koristis do deset usmerenih mikrofona i to bi trebalo biti dobro
ma bezi kakvih deset usmerenih mikrofona :D
hor je ionako sam po sebi zbijen, ti sa 10 mikrofona neces dobiti nista specijalno...pa i ovi sto rade muziku za filmove ne koriste toliko (10)
STUDIOTON
08-11-2004, 05:57 PM
ma ne treba preterivati dobije se kontra efekat ..
Za ovoliko veliki hor i solistu 4 kondezatora je pun pogodak ..
dakle kao sto rekoh 3 za hor i jedan za solistu .. Interesuje me Sandrovo misljenje kako bi on to resio kao i svih vas jer se ovo ne snima svaki dan a svakako treba znati kako i sta kada se nadjete u ovakvoj situaciji da snimate horove na nepoznatom mestu .. Sandro je u "private"prici pomenuo da otvorimo novi post oko ovoga ..
Sandro, gde si se izgubio sad? :lol:
SandRob
08-11-2004, 06:07 PM
ako bi ima 4 mikrofona, onda bi 2 stavi na klavir a 2 na zbor.
Slazem se sa Sandrobom, sa 2 mikrofona mozes da snimis hor bez problema. Kasnije cu skenirati jednu slicicu na kojoj je objasnjeno gde ce se cuti delovi hora (ili orkestra) u zavisnosti od tehnike mikrofona, i naravno u zavisnosti od paterna.
Poz.
ma bezi kakvih deset usmerenih mikrofona :D
hor je ionako sam po sebi zbijen, ti sa 10 mikrofona neces dobiti nista specijalno...pa i ovi sto rade muziku za filmove ne koriste toliko (10)
:roll: :wink:
SandRob
08-11-2004, 07:42 PM
kad san prije 10-tak godina snima klape (to je ko mini zbor) to san radi onako kako san vidi da rade na nastupima i cesto na smotrama klapa, sa 5 i vise mikrofona. i danas cesto vidin da u nekim klapama svaki pjevac ima svoj mikrofon.
medjutim, mene te snimke nisu zadovoljavale. nisan nikako moga dobit zeljenu sirinu, a kad bi okrenu na mono totalno bi se poremetili odnosi i kompletan zvuk bi splasnu.
onda san na internetu nasa stereo tehnike i objasnjenja problema koja nastaju kod koristenja vise mikrofona i tad san shvati zasto moje klape zvuce tako usko.
osim toga, tako snimljene klape gotovo je nemoguce smiksat jer uvik jedan pjevac pjeva malo sa strane od mikrofona a da drugi stane malo blize (narocito ako je to bariton), a o faznim problemima da ne govorin.
onda san poce koristit ortf tehniku sa dva ista mikrofona (za to se koristi mached pair) i dva ista preampa. namisti bi mikrofone u sredinu 17cm udaljene jedan od drugoga i pod kuten od 110? (to je ko simulacija usi) i moje klape su 'narasle'.
obicno bi kod snimanja svakom pjevacu dao po jednu naljepnicu i onda bi ih smjesti u polukrug oko mikrofona, otprilike da razmak od njih do mikrofona bude pola duzine klape (zbora) i poceli bi tonsku probu, tijekom koje bi ih ja malo pomica a kad bi dobi zeljeni zvuk i omjer svak bi sebi pod noge zalipi naljepnicu na pod da zna di mu je misto.
u mixu bi samo doda kompresor i impuls crkve (convolution reverb) i to je to sto se klape tice, a mislin da je zbor sa vise pjevaca jos jednostavnije snimit i namistit na pravu udaljenost, ali neman iskustva po tomu pitanju. :)
u svakom slucaju radi bi sa 2 mikrofona, bez obzira na solistu. njega bi stavi u sredinu i malo isprid zbora, tako bi ga dobi i naprid u zvucnoj slici. a zbor bi bio iza, kompaktan i sirok. :roll:
STUDIOTON
08-11-2004, 07:52 PM
POstojao je solista (pijanista) ali i solista pevac koji se izdvajao fizicki od hora .. Treci mikrofon je bio neophodan da bi se iole izdvojio iz hora u snimku .. to je je jednoj kompoziciji a u ostalim je imao takodje solo deonice u kojima je trebalo izlaziti samo njegova deonica ..
Nisam sam radio , bio je jos jedan covek koji je radio sa mnom u tom tehnickom smislu koji je snimao na desetine horova , trudili smo se da tehnicki bude sto je bolje moguce
U mom slucaju neophodno je bilo tri kondezatora, jedan sleve,jedan u sredini i jedan sdnesne strane(gde je i bio solista pevac) i jedan za pianino .. Samo bih dodao da je pianino sniman sa Behringer B5 mic-om i mogu reci da nisam uopste zadovoljan .. Veoma lose radi :(
ANITA
08-11-2004, 07:54 PM
kad san prije 10-tak godina snima klape (to je ko mini zbor) to san radi onako kako san vidi da rade na nastupima i cesto na smotrama klapa, sa 5 i vise mikrofona. i danas cesto vidin da u nekim klapama svaki pjevac ima svoj mikrofon.
medjutim, mene te snimke nisu zadovoljavale. nisan nikako moga dobit zeljenu sirinu, a kad bi okrenu na mono totalno bi se poremetili odnosi i kompletan zvuk bi splasnu.
onda san na internetu nasa stereo tehnike i objasnjenja problema koja nastaju kod koristenja vise mikrofona i tad san shvati zasto moje klape zvuce tako usko.
osim toga, tako snimljene klape gotovo je nemoguce smiksat jer uvik jedan pjevac pjeva malo sa strane od mikrofona a da drugi stane malo blize (narocito ako je to bariton), a o faznim problemima da ne govorin.
onda san poce koristit ortf tehniku sa dva ista mikrofona (za to se koristi mached pair) i dva ista preampa. namisti bi mikrofone u sredinu 17cm udaljene jedan od drugoga i pod kuten od 110? (to je ko simulacija usi) i moje klape su 'narasle'.
obicno bi kod snimanja svakom pjevacu dao po jednu naljepnicu i onda bi ih smjesti u polukrug oko mikrofona, otprilike da razmak od njih do mikrofona bude pola duzine klape (zbora) i poceli bi tonsku probu, tijekom koje bi ih ja malo pomica a kad bi dobi zeljeni zvuk i omjer svak bi sebi pod noge zalipi naljepnicu na pod da zna di mu je misto.
u mixu bi samo doda kompresor i impuls crkve (convolution reverb) i to je to sto se klape tice, a mislin da je zbor sa vise pjevaca jos jednostavnije snimit i namistit na pravu udaljenost, ali neman iskustva po tomu pitanju. :)
u svakom slucaju radi bi sa 2 mikrofona, bez obzira na solistu. njega bi stavi u sredinu i malo isprid zbora, tako bi ga dobi i naprid u zvucnoj slici. a zbor bi bio iza, kompaktan i sirok. :roll:
One klape na tvom cd-u gorgonzola stvarno zvuce odlicno... tako da ako si to snimao na ovaj nacin - odlicno!
Ustvari, bilo bi dobro da mali - kljucni komadic izrezes i stavis ovdje kao primjer.
BTW.... A kako ces sad snimati svoje klape kad si meni prodao 1 komplet....?!!
STUDIOTON
08-11-2004, 07:58 PM
@ Anita
Ne bih da idem van teme ali zasto si "skrivena" .. od koga se krijes? :lol:
SandRob
08-11-2004, 08:04 PM
One klape na tvom cd-u gorgonzola stvarno zvuce odlicno... tako da ako si to snimao na ovaj nacin - odlicno!
Ustvari, bilo bi dobro da mali - kljucni komadic izrezes i stavis ovdje kao primjer.
BTW.... A kako ces sad snimati svoje klape kad si meni prodao 1 komplet....?!!
na gorgonzoli sam samo jednu akapela stvar snima na ovaj nacin a ostalo san snima glas po glas na matricu, jer nisan ima uvjezbanu klapu pa san mora napravit kompromis. :?
ali za dobro uvjezbanu akapela klapu najvise volin stereo tehnike (ja koristin ortf) sa dva mikrofona, mada znan da se mnogi, sto snimaju klape, nece slozit.
vecina jos uvik radi sa vise mikrofona. :?
ANITA
08-11-2004, 08:07 PM
na gorgonzoli sam samo jednu akapela stvar snima na ovaj nacin a ostalo san snima glas po glas na matricu, jer nisan ima uvjezbanu klapu pa san mora napravit kompromis. :?
ali za dobro uvjezbanu akapela klapu najvise volin stereo tehnike (ja koristin ortf) sa dva mikrofona, mada znan da se mnogi, sto snimaju klape, nece slozit.
MA cemu ta faca :? . Meni su te klape izvrsno snimljene, isproducirane... i koji god da je princip pokazao se uspjesnim.
vidis, bilo bi fora usporediti obe tehnike.. ovo sto si snimao glas po glas i ovu akapela..... molim komadicke male da usporedimo, pleeease!
SandRob
08-11-2004, 08:08 PM
POstojao je solista (pijanista) ali i solista pevac koji se izdvajao fizicki od hora .. Treci mikrofon je bio neophodan da bi se iole izdvojio iz hora u snimku .. to je je jednoj kompoziciji a u ostalim je imao takodje solo deonice u kojima je trebalo izlaziti samo njegova deonica ..
Nisam sam radio , bio je jos jedan covek koji je radio sa mnom u tom tehnickom smislu koji je snimao na desetine horova , trudili smo se da tehnicki bude sto je bolje moguce
U mom slucaju neophodno je bilo tri kondezatora, jedan sleve,jedan u sredini i jedan sdnesne strane(gde je i bio solista pevac) i jedan za pianino .. Samo bih dodao da je pianino sniman sa Behringer B5 mic-om i mogu reci da nisam uopste zadovoljan. Veoma lose radi :(
ja i dalje mislin da si moga izdvojit solistu i koristeci dva mikrofona, a osin toga, ti si klavir snima mono! kako si ga uopce kasnije mixa sa zborom? po meni bi klavir ooobavezno treba bit stereo ko i zbor.
ali, vidit cemo sto kaze vai, odnosno struka 8)
ANITA
08-11-2004, 08:11 PM
@ Anita
Ne bih da idem van teme ali zasto si "skrivena" .. od koga se krijes? :lol:
Aaa nikad se ne zna. :roll: ... Moze me netko i uzet... ak' se ne sakrijem(sigurno bi me brzo i vratio :wink: ).... ne znam. U danasnjem svijetu, bolje se skrivati. :D
SandRob
08-11-2004, 08:12 PM
MA cemu ta faca :? . Meni su te klape izvrsno snimljene, isproducirane... i koji god da je princip pokazao se uspjesnim.
vidis, bilo bi fora usporediti obe tehnike.. ovo sto si snimao glas po glas i ovu akapela..... molim komadicke male da usporedimo, pleeease!
ma ne znan. plocu san mixa kad jos nisan ima ni uad ni powercore i siguran sam da bi sad sve to napravi puno bolje... ali jebiga, potrudit cemo se na novon ploci da to bude jos bolje.
inace dezutilo je tu strucnjak sto se aranzmana klapa tice, a ja sniman i mixan. :roll:
ANITA
08-11-2004, 08:14 PM
Definitivno su note koje je raspisao poanta ljepote tih klapa.... ali i ja pisem lijepe note.. pa sve s**e*em produkcijom... :roll:
Ali dobro, nasla sam si mentora... pa cu nauciti s vremenom. :D
ANITA
08-11-2004, 08:17 PM
ali, vidit cemo sto kaze vai, odnosno struka 8)
Da, to me jaaako zanima!! :D
STUDIOTON
08-11-2004, 08:18 PM
Pa tako je najbolje bilo , i dalje mislim da nismo pogresili i da drugacijom postavkom ne bismo dobili nista bolje ..
Da , pianino je snimljen mono , pored toga dobili smo i los usnimak , njega smi u mixu pokrili ali vidis osim nas koji smo to radili niko drugi nije nista ni primetio :? Mozda se previse obracamo na detalje ali vidis upravo ti detalji daju smisao i kvalitet snimka tkz.produkcijske cake .. Trebali smo snimati stereo sa dva mic-a pianino ali u tom trenutku smo imali tih 4 mic-a za rasporedjivanje i na probnom snimanju ucinilo nam se malo za hor tako da smo odlucili da bude 3 za hor a jedan za pianino jer je pianino samo pratnja a hor je vazan .. e sada sta bi bilo kad bi bilo .. Sta i koliko se procenjuje na licu mesta , licno mislim da tu nema pravila koliko mic-a i gde :roll:
Sta kaze Vai .. kako je teorijski pravilno?
a sta je sa produkcijom toga, jel ide bas taj crkveni reverb ili moze po zelji i po sastavu sa aranzmanom i ostalim instrumentima?
Ja mislim da tu treba puno experimentisati, postoji sigurno na desetine nacina za resavanje toga
SandRob
08-11-2004, 08:30 PM
licno mislim da tu nema pravila koliko mic-a i gde :roll:
itekako ima pravila. u pravilu, sto vise mikrofona vise problema. zato su ljudi i izmislili stereo tehnike. nije kod ortf-a bez veze 110?/17cm, ili xy ista os i kut od 90?, m-s tehnika takodjer ima svoja stroga pravila kako namistit mikrofone, kako ih duplirat, kako okretat faze i kako ih smixat.
to su 3 najpoznatije stereo tehnike kojima san se i ja sluzi a znan da ih ima jos, ali ih ja ne znan napamet. :oops:
tehnika se bira ovisno o tomu sto se snima. neke su sirje, a neke uze, ali su mono kompaktibilnije i sl. zato se sve i koriste u profesionalnon produkciji.
cuveni producent george martin (the beatles 8) ) je reka 'sto manje mikrofona to bolje' ;)
a ima jedno pravilo o razmaku kad se koristi vise mikrofona, koje mislin da kaze da mic od mica mora bit udaljen najmanje duplo nego sto je svaki od mikrofona udaljen od izvora zvuka. mislin da je neki optimum ako je mic od mica udaljen 3 puta vise nego mic od izvora zvuka... ali neman bas neka zahtjevna snimanja, tako da neznan to napamet.
u svakom slucaju, ako bi naisa na neki problem sigurno bi se koliko je god moguce informira, jer 'posli je****a nema kajanja. ;)
STUDIOTON
08-11-2004, 08:44 PM
Sve moze biti , ja sam jednu od varijanti isprobao .. bice jos prilika pa cu koristiti i ove tehnike koje si pomenuo .. Vazno je da je sve tehnicki uredno ispalo , da nije bilo nikakvih vecih problema i da smo dobili snimak kakav smo zeleli .. Nekoliko puta smo cak i vracali hor jer pri rastu dinamike snimak clipovao, sve u svemu snimano je sve na nagranici strpljnja u horu i to je najveci problem bio , odrzati koncentraciju posle toliko ponavljanja zbog ovoga ili onoga ..
STUDIOTON
08-11-2004, 08:45 PM
@ Eon
Ja sam koristio IR1 Concert Hall
po sastavu sa aranzmanom i ostalim instrumentima?
- O kojem aranzmanu pricas i kojim instrumentima .. ovde je rec o Horu , nema orkestra :lol:
SandRob
08-11-2004, 08:50 PM
jel ide bas taj crkveni reverb?
po mogucnosti katolicka crkva :mrgreen: :wink:
@Ivan
ma mislio sam snimanje nekog hora i kasnije ubacivanje u neki aranzman onako experimentalno vise kao crossover music
dvuckovic
09-11-2004, 03:06 AM
)licno mislim da tu nema pravila koliko mic-a i gde :roll:
itekako ima pravila. u pravilu, sto vise mikrofona vise problema. zato su ljudi i izmislili stereo tehnike. nije kod ortf-a bez veze 110?/17cm, ili xy ista os i kut od 90?, m-s tehnika takodjer ima svoja stroga pravila kako namistit mikrofone, kako ih duplirat, kako okretat faze i kako ih smixat.
to su 3 najpoznatije stereo tehnike kojima san se i ja sluzi a znan da ih ima jos, ali ih ja ne znan napamet. :oops:
tehnika se bira ovisno o tomu sto se snima. neke su sirje, a neke uze, ali su mono kompaktibilnije i sl. zato se sve i koriste u profesionalnon produkciji.
Zaboravio si A/B :) , koji bih ja tu najradije koristio, narocito ako je rijec o nekom pozoristu, pa mozes da ih zakacis odozgo. Collegium Musicum (oko 70 djevojaka) sam radio u Crnogorskom Narodnom Pozoristu sa 2 Studer (ustvari OEM Schoeps) small diaphragm.
U varijantama hor+solista, solista je obicno VEOMA glasan (operska tehnika pjevanja nije smisljana u vijeme mikrofona), tako da ako i oces da stavis neki spot na solistu, to mora da bude nesto sto ce da izdrzi i do 140-145 dB SPL, a to sigurno nije JeBehringer(jesam li dobro napisao ime te famozne kompanije?). E, sad, ako je solista vec toliko glasan da ti ne treba spot kojim ces da ga dignes u miksu(u nasem jeziku nema slova X. Ima u cirilici, ali se malo drugacije koristi :)), onda ce se on , uz pametno postavljen ORTF, XY, A/B (ne pominjem Decca tree jer pricamo o 2 mikrofona) sasvim dobro cuti gdje god on bio u stereo slici(a obicno je u sredini ispred, jer se covjek lijepo obukao za koncert, dosle su mu majka, sestra i djevojka, i sasvim sigurno lijepo mirise, ali mi to ne cujemo na CD-u).
Znaci, ostala su nam jos 2 mikrofona (ako je to limit?) koja mozda ne bi bilo lose stavit na klavir(iako je volim da radim klavir sa 3, ali...), jer taj klavir skoro sigurno svira neke pasaze naizmjenicno sa horom i lijepo sredjenim solistom, a povremeno i zajedno sa njima. Zadnji put kad je klavir snimljen mono, Hitler je pustao ploce Evi Braun ( a i tad su bili Telefunken, Neumann i Gefell...), i taman se spremao da...(kako se ono bjese ubio?) Dakle, ta 2 mikrofona postavimo nedje kod klavira, opet A/B. XY, ORTF (Decca se ne radi za klavir...), i ako je dobro nastimovan, velika je vjerovatnoca de ce lijepo da zvuci...
Ako je koncertna sala bila dobra, bilo kakva simulacija prirodnog prostora je nepotrebna (osim ako ne zelite Taj Mahal preset sa TC M3000, traje samo 7 sec).
Poneses doma, pustis sva 4 kanala da sviraju, namjestis nivo klaviru, malo kvalitetne kompresije na klavir (ako treba), bouncujes, ditherujes sa 24 na 16 uz noise shaping koji najbolje odradi za tu muziku, narezes na CD (kazu da Plextor Premium pravi najmanje gresaka), das ljudima, uzmes pare i ides da spavas... :)
ridge
09-11-2004, 06:05 AM
Pitanje, koji bi kompresor koristio za klavir, ja sam snimao klavir par puta i probao sa kompresorom i uvek je zvucalo budjavo? I nekako sam pod utiskom da klavir ni ne treba dirati vec samo dobro usnimiti. Sad moguce je da ja nisam uspeo lepo da namestim kompresor, al secam se da sam bas puno isprobavao i da nisam bio zadovoljan zvukom kad prodje kroz kompresor.
SandRob
09-11-2004, 08:34 AM
)licno mislim da tu nema pravila koliko mic-a i gde :roll:
Zaboravio si A/B :) , koji bih ja tu najradije koristio, narocito ako je rijec o nekom pozoristu, pa mozes da ih zakacis odozgo. Collegium Musicum (oko 70 djevojaka) sam radio u Crnogorskom Narodnom Pozoristu sa 2 Studer (ustvari OEM Schoeps) small diaphragm.
U varijantama hor+solista, solista je obicno VEOMA glasan (operska tehnika pjevanja nije smisljana u vijeme mikrofona), tako da ako i oces da stavis neki spot na solistu, to mora da bude nesto sto ce da izdrzi i do 140-145 dB SPL, a to sigurno nije JeBehringer(jesam li dobro napisao ime te famozne kompanije?). E, sad, ako je solista vec toliko glasan da ti ne treba spot kojim ces da ga dignes u miksu(u nasem jeziku nema slova X. Ima u cirilici, ali se malo drugacije koristi :)), onda ce se on , uz pametno postavljen ORTF, XY, A/B (ne pominjem Decca tree jer pricamo o 2 mikrofona) sasvim dobro cuti gdje god on bio u stereo slici(a obicno je u sredini ispred, jer se covjek lijepo obukao za koncert, dosle su mu majka, sestra i djevojka, i sasvim sigurno lijepo mirise, ali mi to ne cujemo na CD-u).
Znaci, ostala su nam jos 2 mikrofona (ako je to limit?) koja mozda ne bi bilo lose stavit na klavir(iako je volim da radim klavir sa 3, ali...), jer taj klavir skoro sigurno svira neke pasaze naizmjenicno sa horom i lijepo sredjenim solistom, a povremeno i zajedno sa njima. Zadnji put kad je klavir snimljen mono, Hitler je pustao ploce Evi Braun ( a i tad su bili Telefunken, Neumann i Gefell...), i taman se spremao da...(kako se ono bjese ubio?) Dakle, ta 2 mikrofona postavimo nedje kod klavira, opet A/B. XY, ORTF (Decca se ne radi za klavir...), i ako je dobro nastimovan, velika je vjerovatnoca de ce lijepo da zvuci...
Ako je koncertna sala bila dobra, bilo kakva simulacija prirodnog prostora je nepotrebna (osim ako ne zelite Taj Mahal preset sa TC M3000, traje samo 7 sec).
Poneses doma, pustis sva 4 kanala da sviraju, namjestis nivo klaviru, malo kvalitetne kompresije na klavir (ako treba), bouncujes, ditherujes sa 24 na 16 uz noise shaping koji najbolje odradi za tu muziku, narezes na CD (kazu da Plextor Premium pravi najmanje gresaka), das ljudima, uzmes pare i ides da spavas... :)
da, a/b... nisan samo nju zaboravi. :oops:
ja san vidi na televiziji da se ona najvise koristi za zborove, ali neman ja toliko iskustva i ko sto san reka nikad nisan snima veliki zbor.
ja san razmislja o a/b tehnici ali tu osim sto san mora namistat klapu (koja jedva ceka snimt i poc doma), mora san namistat i mikrofone da bi dobi optimalnu stereo sliku i zvuk. osin toga sa a/b tehnikom nisan moga dobit zadovoljavajucu mono kompaktibilnost ko sa recimo ortf, pa vise nikad nisan ni pokusava.
jos jedan razlog zasto koristin ortf je sto mi je studio mali (sniman u studiju zato i dodajen umjetnu jeku) pa neman di rasirt klapu i mikrofone.
ako bi snima u nekoj konertnoj dvorani ili crkvi, prvo bi na forumu potrazi savjete i ako bi se odluci za a/b tehniku, na teren nebi izasa bez correlation meter-a.
a solistu u klapi ne izdvajan fizicki, on se itekako izdvoji nacinon pjevanja kad ima neki solo... logicno mi je i da zbor tako funkcionira, iako san na televiziji vidi da solista cesto dodje isprid zbora i dadu mu svoj mikrofon, ali to je kad su neki koncerti sa orkestron i sl. kad je samo accapella mislin da se nema sto solistu izdvajat.
Pitanje, koji bi kompresor koristio za klavir, ja sam snimao klavir par puta i probao sa kompresorom i uvek je zvucalo budjavo? I nekako sam pod utiskom da klavir ni ne treba dirati vec samo dobro usnimiti. Sad moguce je da ja nisam uspeo lepo da namestim kompresor, al secam se da sam bas puno isprobavao i da nisam bio zadovoljan zvukom kad prodje kroz kompresor.
Klavire ne treba koliko sam ja skontao puno kompresovati zbog njihove prelepe dinamike jedino ako je nota odsvirana prejako pa treba samo preakove skinuti
STUDIOTON
09-11-2004, 09:31 AM
a solistu u klapi ne izdvajan fizicki, on se itekako izdvoji nacinon pjevanja kad ima neki solo...
Ye , ali ne mozes ti pricati sta i kako , tako je zamisljeno kao koncert , znaci solista istupa fizicki metar-dva ispred hora :lol: .. I kako da se ja usudim dirigentu i kazem mu , hej vrati solistu u hor i neka tako peva zbog bolje snimka :oops: :shock: :D sta mislis sta bi mi rekao :wink:
Hehe , vidis zajebano je kada je snimanje na samom koncertu , drugacije je kada se samo snima da bi se snimilo , onda mozes pricati sta i kako da rade 8)
dvuckovic
10-11-2004, 02:14 AM
Klavire ne treba koliko sam ja skontao puno kompresovati zbog njihove prelepe dinamike jedino ako je nota odsvirana prejako pa treba samo preakove skinuti
To je samo mit da se u klasici ne koristi kompresija. Nemoj da zaboravis da je kompresija i 1:1.25. Znaci lagano po klaviru nekom lijepom lampom, malo da smiri transiente, i bice banja.
Sandro, nisam ni pricao o snimanju klapa, mislio sam na vece horove. Vjerujem da si na ovom forumu ti jedini ekpert za klape. :) ja nikad nisam imao prilike da snimam klapu, a volio bih.
nisam rekao da se ne koristi ali ja kada slusam klavir i stavim kompresiju, p i malo mi smeta :?
SandRob
10-11-2004, 10:02 AM
To je samo mit da se u klasici ne koristi kompresija. Nemoj da zaboravis da je kompresija i 1:1.25. Znaci lagano po klaviru nekom lijepom lampom, malo da smiri transiente, i bice banja.
Sandro, nisam ni pricao o snimanju klapa, mislio sam na vece horove. Vjerujem da si na ovom forumu ti jedini ekpert za klape. :) ja nikad nisam imao prilike da snimam klapu, a volio bih.
iskreno ne mislin da san expert ni za sto. sto god cinin uvik naidjen na nesto novo, ali neka pravila je dobro znat. ona kojima se cesce sluzin zapantin, a kad dodjen do problema nastojin se informirat.
a to da se u klasici ne koriste kompresori su zaista samo price.
pa kompresori/limiteri su se i poceli koristit za snimanje orkestara, kojima je najtisa svirka ispod razine shuma i dinamika im je duplo veca od dynamike medija na koji su snimane.
vlado
06-03-2005, 02:27 PM
Moze se snimati i sa vise mikrofona samo ako se snalazis sa fazama. To se naknadno moze rijesiti sa po par sekundi pre-delaya. Hor je, dakle, nije nista atakovano. Kad hor mnogo dobro pjeva, dobro je malo mikrofonima izdefinisati gdje su basovi, soprani itd. Kasnije se ljepse umiksa(sa sve dirigentom). Klavir naravno posebno...
Ja bi veliki hor snimao sa sva stereo i dva usmjerena, bez ikakvih problema.
u mixevima sa puno kanala, dinamika klavira teze dolazi do izrazaja.....
za klavir volim da koristim LA-2A...
Zavisi kako ga postavljas, ako je u pratnji onda i ne treba, dok je kao main potrebna rupa da sedne u mix i onda dobijas na dinamici
Color
06-03-2005, 03:23 PM
Iskreno mislim da je stvar ukusa i tehnike rada. Sto se mene tice snimao bih sa sto manje mikrofona (AB sistemom). Radije bih se poigrao na licu mesta sa pozicijama mikrofona nego naknadno u studiu sa 10 kanala. Takodje mislim da pre snimanja treba dobro razmisliti koliko prirodnog reverba prostorije "iskoristiti" a ako prostorija ima lep prirodan reverb nebi ga nikad zamenjivao vestackim prostorom..
Dobro resenje je snimiti sa 2 para mikrofona. Prvi par postaviti tako da prima sto direktniji zvuk (bez prirodnog reverba) a drugi par postaviti napr. u tacku gde preovladava reflektovani zvuk. Posle se ustvari kolicina prostora dozira pomocu ovog drugog para.
Sto se tice naknadne obrade zvuka, klasicnu muziku bih obradjivao sto manje, ovde je ipak u cilju sacuvati autenticnost i preneti slusaocu sto verniju zvucnu sliku. Naravno ako je izlazni medium CD ili bilo koji medium koji zadovoljava ove kvalitete. Ako se snimak radi za radio ili jos gore TV, naravno da je koriscenje limitera i kompresora neizbezna stvar (zbog veoma ogranicene dinamike TV)
Isto vazi i za hor... hmmm...osim ako nece biti upotrebljen u nekim modernim projektima :wink:
Ja sam kao seminarski radio snimanje pevacke grupe(etno) , MS tehnikom sa dva razlicita mikrofona i softvereskim matrix dekoderom.Zanimljiv experiment. Malo je stereo slika bila mutna, ali seminarski dobio 10. Sad sam uzeo 2xRode nt1000 za takva snimanja (nama se za vise) i probacu na licu mesta AB ili XY. Korelator faze softverski (ako mu je verovati ), REC i :) :) :)
Color
06-03-2005, 03:33 PM
Sa dva usmerena mikrofona bi se lako moglo dogoditi da ti neki od pevaca bude izrazeniji u snimku...
p.s. ako sam ispravno protumacio "usmeren mikrofon"- znaci mikrofon sa "uskom" karakteristikom...
milosjeftic
06-03-2005, 04:22 PM
1.Snimali smo oratorium Hiramov Zavet Dimitria O. Golemovica (hor Darinke matic - Marovic) u studiu 6 PGP Rts . Snimatelji su upotrebili 2 mikrofona postavljena na sredini hora koji su bili jedan uz drugi ( nije bilo razmaka medju njima) .
2.Snimali smo Cd za proslavu " 200 godina moderne srpske drzave " na Kolarcu . Snimatelji su koristili 3 mikrofona na jednakom rastojanju jedan od drugog . Ne znam da li su bili ukljuceni oni mali mikrofoni kojih ima vise .
Mikrofoni su bili kodenzatorski .
To prvo je sigurno bio klasican XY, a drugo je neka vrsta AB sa mikrofonom u sredini(stereofonija zasnovana na vremenskoj razlici koju zvuk prelazi od izvora do raznih mikrofona)UH-nisam prepisaoiz knjige :)
.Samo je potrebno da bude dovoljno velika udaljenost medju njima da bi se minimizirali fazni problemi
milosjeftic
06-03-2005, 08:06 PM
Snimano je na podijumu Kolarca . Mikrofoni su bili prilicno udaljeni .
vlado
07-03-2005, 02:03 PM
Sa dva usmerena mikrofona bi se lako moglo dogoditi da ti neki od pevaca bude izrazeniji u snimku...
Stavio bi usmjerene ako postoje solisti.
Ako je prostor dobar nikad ne bih dodavao reverb.
A dva stere upravo da bi jedan izvukao u prostoriju.
E, a sta podrazumevate pod usmereni?
SVAKI MIKROFON JE USMEREN DOK SE NE DOKAZE SUPROTNO :wink:
Kardioidu,hiper ili superkard? Pitam, jer se i kod stereo tehnika uglavnom (XY obavezno) radi sa usmerenim mikrofonima(kardioida). Neusmereni se bas retko koriste, mozda kod AB, i to kad je prostor idealan
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.