PDA

View Full Version : JOHN WILLIAMS - CONDUCTER SCORE ili sl.

ANITA
20-10-2004, 08:53 AM
Ima li tko note za orkestar (conducter score... gdje su svi instrumenti poredani jedan ispod drugog....) od John-a Williamsa ili nekog drugog velikog filmskog skladatelja?

Ako ima..... :D jooooj, nek mi se mooolim ga, javi pa ... cemo vec nesto smisliti.

A ako nitko nema, zanimaju li koga iste pa da zajedno narucimo?

puRe
20-10-2004, 09:53 AM

Mene bi mozda...onako malo zanimalo ;)

nixylive
23-10-2004, 03:20 AM
Probaj da nadjes midi fajlove.

puRe
23-10-2004, 09:39 AM
Probaj da nadjes midi fajlove.

veruj mi, ne mogu se njegove kompozicije smestiti na 16 midi kanala...trebalo bi mnogo vise ;)

dvuckovic
23-10-2004, 01:30 PM
Hal Leonard je izdao sve njegove scorove kao dirigentske partiture. Nije jeftino...Mislim da ces tesko nac neku skeniranu varijantu

nixylive
23-10-2004, 02:50 PM
Aha. Kapiram. Tebi treba za orkestar. To je nesto tipa Ennio Morricone.

Eon
23-10-2004, 05:51 PM
Ima li tko note za orkestar (conducter score... gdje su svi instrumenti poredani jedan ispod drugog....) od John-a Williamsa ili nekog drugog velikog filmskog skladatelja?

Ako ima..... :D jooooj, nek mi se mooolim ga, javi pa ... cemo vec nesto smisliti.

i ja bi ovo :roll: 8)

ANITA
23-10-2004, 06:50 PM
Ok.

Na ovoj stranici su njegove note za orkestar iz filma Patriot. Kosta 48$ + 8$ postarine.

Ja sam bas pozeljela Patriota jer mu je to novije djelo za koje kazu da nije mogao skladati prije 20 godina..... Jos sam se dvoumila izmedu E.T-ja, ali ipak je ovo novo i predivan je rad. John Williams je doista najveci filmski skladatelj i od njega VRIJEDI uciti. Promatrati njegovu orkestraciju, odabir instrmenata, udvostrucenje u kojim odnosima i kad.... jedva cekam..... sve to vidjeti. :D

Ja predlazem da ako je vise nas zainteresirano mozemo podijeliti troskove i kupiti to zajedno, a onaj tko se zeli zezat sa fotokopiranjem i uvezivanjem (jer mora biti lijeeepo uvezeno, zar ne :wink: ) i slanjem na adrese onih koji su podijelili troskove - dobija original. To je moj prijedlog...
http://www.sheetmusicplus.com/a/product.html?command=search&db=/store/db/inventory.db&eqskudata=HL.4490192&id=15025&searcht itle=Sheet%20Music&sub3=&sub4=&more=

Njegovi ostali radovi
http://www.johnwilliams.org/reference/sheetmusic.html

P.s. Probala sam pronaci sve legalne i druge izvore za ove note... ali nema.

nixylive
23-10-2004, 07:46 PM
Slazem se da je John Williams veliki filmski muzicki stvaralac. Video sam da je pravio muziku za dosta filmova i cim na uvodnoj spici procitam njegovo ime znam da se necu razocarati u muziku tog filma.

ANITA
23-10-2004, 08:57 PM
Slazem se da je John Williams veliki filmski muzicki stvaralac. Video sam da je pravio muziku za dosta filmova i cim na uvodnoj spici procitam njegovo ime znam da se necu razocarati u muziku tog filma.

Ni u film. :D Ali on je i jaaaako dugo filmski skladatelj (valjda najstariji od svih)....

milos
23-10-2004, 10:35 PM
Koje kompozicije je John Williams komponovao?Ime sam mu upamtio po temi iz Schindlerove liste.
Ovo pitam zato sto vidim da se prvenstveno interesujete za njegove metode orkestracije-mene interesuje konkretno muzika koju pravi.Na osnovu Schindlerove Liste se da zakljuciti da nije kompozitor koji koristi holivudske shablone(tipa napeti strings kod tenzionih scena u filmu ili pak mnogi holivudski kompozitori prave sasvim "obicnu" muziku koja vrlo brzo pada u zaborav i slicno).kakav je Williamsov stil-da li se njegova muzika slusati kao samostalno delo kao npr.Vangelisovi soundtrackovi ili striktno prate film ?

puRe
23-10-2004, 10:36 PM

ukljuci se u kupovinu toga posto je anita (koliko sam shvatio) rekla da ce dobiti oni koji UCESTVUJU u kupovini.........valjda :? :wink:

ANITA
24-10-2004, 12:04 AM
Koje kompozicije je John Williams komponovao?Ime sam mu upamtio po temi iz Schindlerove liste.
Ovo pitam zato sto vidim da se prvenstveno interesujete za njegove metode orkestracije-mene interesuje konkretno muzika koju pravi.Na osnovu Schindlerove Liste se da zakljuciti da nije kompozitor koji koristi holivudske shablone(tipa napeti strings kod tenzionih scena u filmu ili pak mnogi holivudski kompozitori prave sasvim "obicnu" muziku koja vrlo brzo pada u zaborav i slicno).kakav je Williamsov stil-da li se njegova muzika slusati kao samostalno delo kao npr.Vangelisovi soundtrackovi ili striktno prate film ?

John Williams je prvenstveno akademski kompozitor i profesor glazbe. Njegovi radovi stvarno vrijede i zasebno i uz film. Definitivno nije skladatelj background popratne filmske glazbe, vec pravih djela. Naravno, nisu mu sva ta, ali Schindlerova lista je mrak a i jos ima dosta takvih. Zanimljiva je stvar da on ne sklada za akcione djelove filmova... to rade drugi.. on samo radi umjetnost.... :D

Moj omiljeni filmski skladatelj je jos i Basil Poledouris i njegovo djelo za Conana 1. dio. To je nesto predivno.

ANITA
24-10-2004, 12:10 AM

ukljuci se u kupovinu toga posto je anita (koliko sam shvatio) rekla da ce dobiti oni koji UCESTVUJU u kupovini.........valjda :? :wink:

Pa da, tako sam mislila, ako se slazes.

dvuckovic
24-10-2004, 01:36 AM
Anita, sto mislis o Holstu? Hornerova tema iz Braveheart jako lici na Holsta...

nixylive
24-10-2004, 03:01 AM
NIsam znao da je komponovao za Sindlerovu listu. Ja bas slusam malopre tu pesmu i mislim o tome kolko je dobra. Znaci on je to uradio. Ima li negde spisak njegovih dela posto imam dosta filmske muzike pa da preslusam.

Svidja mi se u Vangelisova tema za Blade Runner, ali ne ona svima poznata, nego pna sto traje oko 4:52 sad vi vidite, valjda je jedina. Ne znam tacno koja je na disku.

Eon
24-10-2004, 08:13 AM
John Williams cini mi se Rat Zvezda - komponovao, Terminatora 2 itd.

Joooj ljudi bez love sam moram priznati, ne znam ali nemam ni k od kinte za upad u varijantu, iskreno sam mislio onako ali ovako nemogu nikako, sorry :(

puRe
24-10-2004, 10:11 AM

Rat Zvezda jeste, ali nisam siguran za Terminatora...

u stvari evo ti sve sto je radio:
http://www.imdb.com/name/nm0002354/

Eon
24-10-2004, 10:30 AM
a i ne treba vise od Ratova zvezda, ono je vrh vrhova

BTW : http://mahawa.jw-music.net/bio.htm

davormen
24-10-2004, 12:39 PM
Moj omiljeni filmski skladatelj je jos i Basil Poledouris i njegovo djelo za Conana 1. dio. To je nesto predivno.
Uhh, da, ovo je stvarno odlicno! Jedno od mojih omiljenih dela radjenih za film!
E da, i ja bih se ukljucio u nabavljanje onog score-a... Nema boljeg nacina proucavanja orkestracije od ucenja od majstora iste...

ANITA
24-10-2004, 02:15 PM
Uhh, da, ovo je stvarno odlicno! Jedno od mojih omiljenih dela radjenih za film!
E da, i ja bih se ukljucio u nabavljanje onog score-a... Nema boljeg nacina proucavanja orkestracije od ucenja od majstora iste...

Izvrsno, profesore!! Jos skupljamo milodare pa javimo kad odlucimo ici u kupovinu. :D

arto
24-10-2004, 02:34 PM
I ja sam zainteresovan za tu kupovinu, samo ideju moramo malo vi?e konkretizovati, tj. koje ta?no delo. Do sada je u postu nabrojano 10 stvari.
Ina?e, ja imam poprili?an broj partitura, pre svega XX vek. Lutoslavski, Crumb, Schonberg, Stravinski, Varese... ako to nekome zatreba...
Imam skeniranu odli?nu knjigu "Nauka o muzi?kim oblicima" autori Skovran-Peri?i?. Uskoro ?e pro?i kroz scan i D. Despi?:Muzi?ki instrumenti (ubedljivo najbolja knjiga na srpsko-hrvatsko-bosanskom o ovoj materiji)
Pozdr.

ANITA
24-10-2004, 02:46 PM
I ja sam zainteresovan za tu kupovinu, samo ideju moramo malo vi?e konkretizovati, tj. koje ta?no delo. Do sada je u postu nabrojano 10 stvari.
Ina?e, ja imam poprili?an broj partitura, pre svega XX vek. Lutoslavski, Crumb, Schonberg, Stravinski, Varese... ako to nekome zatreba...
Imam skeniranu odli?nu knjigu "Nauka o muzi?kim oblicima" autori Skovran-Peri?i?. Uskoro ?e pro?i kroz scan i D. Despi?:Muzi?ki instrumenti (ubedljivo najbolja knjiga na srpsko-hrvatsko-bosanskom o ovoj materiji)
Pozdr.

Odlicno. U principu smo rekli za Patriota (ili E.T). Tko se slaze ili predlaze nesto drugo (od John Williamsa)?

BTW. I ove partiture sto imas.... hm. :wink:

ANITA
24-10-2004, 02:57 PM
About John Williams: The Patriot - Deluxe Score Only
Composed by John Williams. For orchestra. Format: full score. With full score notation. Movies. 40 pages. 10.5x14 inches. Published by Hal Leonard. (HL.4490192)

http://www.sheetmusicplus.com/a/product.html?command=search&db=/store/db/inventory.db&eqskudata=HL.4490192&id=15025&searcht itle=Sheet%20Music&sub3=&sub4=&more=

About John Williams: Adventures On Earth - From "E.T." - Full Score
Composed by John Williams. For flute I,II, piccolo (flute III), oboe I, oboe II (English horn), Bb clarinet I,II, bassoon I,II, contrabassoon (bassoon III), F horn I-IV, Bb trumpet I-III, trombone I,II, bass trombone, tuba, timpani, percussion I (B.D., S.D., sus. cymb.), percussion II (triangle, tam-tam, piatti), percussion III (glockenspiel, xylophone, vibraphone, chimes), harp, piano/celeste, violin I,II, viola, cello and contrabass. From the Motion Picture "E.T. (The Extra-Terrestrial". Format: full score (spiral bound - parts not included). Movies. Series: John Williams Signature Edition. 64 pages. 11.8x14 inches. Duration 10m. Published by Hal Leonard. (HL.4490009)

http://www.sheetmusicplus.com/a/product.html?command=search&db=/store/db/inventory.db&eqskudata=HL.4490009&id=15025&searcht itle=Sheet%20Music&sub3=&sub4=&more=

Hm... E.T. ima 64 stranice, a Patriot 40. Mislim, sto se ucenja tice.... mozda je bolje imati vise primjera. A mozda je i glazba iz E.T.-ja ljepsa...

Sto vi mislite?

Eon
24-10-2004, 03:22 PM
e eto i mene onda ako nas bude vise pa se podeli lova zasto da ne uletim, imam 10 evra jebi ga :roll: :)

ANITA
24-10-2004, 03:31 PM
e eto i mene onda ako nas bude vise pa se podeli lova zasto da ne uletim, imam 10 evra jebi ga :roll: :)

:D Lijepo od tebe. S obzirom da znas da bi ga ionako i ovako dobio... :wink:

ANITA
24-10-2004, 03:38 PM
Ok. Konkretna pitanja...

1. Kako cemo si poslat lovu? West unionom je naknada previsoka, pa mozda bolje u omotnici zakamufliranoj staviti novce unutra. Vidim da su davormen i arto iz novog sada pa bi bilo pametno da se oni dogovore i posalju u jednoj posiljci zajedno da ne trose na postarinu... ako zele tako. Takoder bi bilo dobro poslati dvije kopije u Novi Sad pa si vi razmjenite..... ako je to ok?

2. Kako ste to zamislili... u smislu fotokopije, uveza i slanja ili skenirati knjigu? Sto se tice same originalne knjige i ona je u spiralnom uvezu znaci prakticki taj original nije nista drugaciji od kopija. Meni nije problem fotokopirati i uvest... i poslat.... A moze i netko drugi ako ce to napraviti lijeepo (prednja stranica u boji i lijepo uvezeno i sve to.....), pa je taj onda zaduzen za slanje ostalima itd. Da smo bar u istoj drzavi, ovako nam troskovi radi postarine skacu.... ali dobro.

.... ako nas ima 5-oro (Pure, Eon, Davormen, Arto i ja).. onda je 10E (tocnije 9,2 E ali mozemo zaokruziti na 10?..) po svakom dobra podjela.... (ne racunajuci troskove postarine medusbno svima i kopiranja...... - mislim, ak cu ja to slat onda ne racunam te troskove... ak bude netko drugi... mozemo povecati ak ce trebati...)

Kad cemo to realizirati?

nixylive
24-10-2004, 04:50 PM
Jeste da sam pionir u svemu ovome, ali i ja sam se zainteresovao za ovu partituru. Izgleda da je nesto veoma korisno pa cu i ja da uletim. Jel dovoljno 5? ili da izdvojim vise. Izracunajte koliko bi svi trebalo da daju a da bude podjednako pa cemo toliko svi dati.

Samo da napomenem. 48$ je 40?. Ne znam da li se racuna plus postarina. Onda ispada 48? ili 55$.

ANITA
24-10-2004, 06:05 PM
Jeste da sam pionir u svemu ovome, ali i ja sam se zainteresovao za ovu partituru. Izgleda da je nesto veoma korisno pa cu i ja da uletim. Jel dovoljno 5? ili da izdvojim vise. Izracunajte koliko bi svi trebalo da daju a da bude podjednako pa cemo toliko svi dati.

Samo da napomenem. 48$ je 40?. Ne znam da li se racuna plus postarina. Onda ispada 48? ili 55$.

Ok. :) Note + postarina su = 48 + 8 = 56$. A postarinu slanja svuda okolo ne naplacujemo (sto ce biti 5$ po za svaku posiljku s obzirom da nismo u istoj drzavi).

Ako nas je 6-ero..... to je onda po osobi = 48E/6 = 8E po glavi.

I samo se nadajmo da nece udariti pdv i carinu..... :x

Imamo Zagreb, Beograd, Nis, Novi Sad i Banja Luku. A jesmo se nasli.... :D Trebamo se nekako raspodijeliti da se u jednu drzavu salje jednom pa unutar nastavlja jer inace ce nas slanje kostati koliko i sve ovo uopce.

Onda, tko je za?

milos
24-10-2004, 09:47 PM

Joooj ljudi bez love sam moram priznati, ne znam ali nemam ni k od kinte za upad u varijantu, iskreno sam mislio onako ali ovako nemogu nikako, sorry :(
Terminatora je komponovao John Carpenter.
Vidi ti to sta je sve poznato komponovao Williams :shock: :
Indiana Jones,Ratovi zvezda,Supermen...
Zaista vanserijski kompozitor :idea:

nixylive
24-10-2004, 10:53 PM
Znaci li ovo da je John Williams bolji kompozitor od Jean Michel Jarre-a :cry:

Sto se mene tice Anita, evo ovde da ti odgovorim, sto se mene licno tice ja bih uzeo onu partituru koja ima lepsu i zgodniju melodiju za sviranje, znaci da je nesto sto cu rado svirati tj. nadam se da cu bar nesto pokusati. Tako da moje misljenje i ne uzimate u obzir nego vi vidite vama profesionalcima sta vise znaci, a ja cu se zadovoljiti bilo cime.

Sto se mene tice poslacu jos nekom, nije problem, nije skupo slanje u istoj zemlji, kod nas oko 100 dinara.

Kako cemo za fotokopiranje i to isto kosta.

milos
25-10-2004, 07:50 AM

Auuu,pa ti bas volis Jarrea 8) .Ta dva kompozitora pripadaju sasvim razlicitim pravcima.Oba kompozitora prepoznatljiva su po temama koje ce se jos dugo pamtiti.
BTW Da li si nabavio Beijing koncert?-dolazi na 2 dvd-a :D

Eon
25-10-2004, 08:13 AM

:D Lijepo od tebe. S obzirom da znas da bi ga ionako i ovako dobio... :wink:

Hehe nema dalje, provaljen sam :) , svaka cast na pronicljivosti.
Kako bi mi ziveli bez zena, NIKAKO rekose svi jednoglasno :)

@milos

A da znam da je neki John 8)

ANITA
25-10-2004, 08:33 AM
Sto se mene tice Anita, evo ovde da ti odgovorim, sto se mene licno tice ja bih uzeo onu partituru koja ima lepsu i zgodniju melodiju za sviranje, znaci da je nesto sto cu rado svirati tj. nadam se da cu bar nesto pokusati. Tako da moje misljenje i ne uzimate u obzir nego vi vidite vama profesionalcima sta vise znaci, a ja cu se zadovoljiti bilo cime.

Ma ustvari svima nama ce biti korisno prakticki bilo sto od Williamsa, s obzirom da je njegov rad stvarno visoke kvalitete. Samo, imaj u vidu da su ovo note za orkestar u tzv. conducter (dirigent) score (notni zapis), sto znaci onako svi instrumenti jedan ispod drugog, npr. na jednoj stranici violine, cela, basevi, tromboni, flaute... sve to... znaci ne dijelovi instrumenta po instrument.
Upravo zato je korisno znaci za proucavanje orkestracije... da vidimo kakve odnose koristi, gdje smjesta koji instrument, koju boju daju odredene kombinacije instrumenata itd... Naravno, ti mozes izvuci melodije i svirati ih na kojem instrumentu zelis...

Sto se mene tice poslacu jos nekom, nije problem, nije skupo slanje u istoj zemlji, kod nas oko 100 dinara.

Kako cemo za fotokopiranje i to isto kosta.

Ja cu nastojati poslati kopija koliko mogu, znaci taj trosak neka bude na meni. Takoder cu poslati soundtrack od patriota da imate uz sto proucavati materijal.

Znaci, vecina je glasala za Patriota. Narucujem patriota! Javite se od vas koji narucujete tko NEMA cd od patriota da znamo za koga sve treba prziti.

ANITA
25-10-2004, 08:47 AM
Ovo ce uskoro biti nase!!!! Juhuuuuu.... :D

http://g.sheetmusicplus.com/Look-Inside/covers/HL-4490192.jpg

Stvarno.... ne znam jesam li sretnija sto smo se uspjeli organizirati ili sto stizu te noteeeeee..... :D :D :D

nixylive
25-10-2004, 08:41 PM

Auuu,pa ti bas volis Jarrea 8) .Ta dva kompozitora pripadaju sasvim razlicitim pravcima.Oba kompozitora prepoznatljiva su po temama koje ce se jos dugo pamtiti.
BTW Da li si nabavio Beijing koncert?-dolazi na 2 dvd-a :D

Kad pre. Nemam Peking, ali trazim na netu, jos uvek nema nigde. Usporili ovi Kinezi sa pirate**ri**jom nesto. Sram ih bilo. Da je bio u Srbiji, koncert bi iso uzivo na internetu.

nixylive
25-10-2004, 08:42 PM
He he. Bas da vidim sta bi to moglo da bude. Fala bogu da znam da citam note :lol: pa da mi posluzi necemu.

Da se pohvalim, nidem na casove klavira i preso sam C i D dur :lol: :wink:

arados
25-10-2004, 11:21 PM
Anita, zelim ucestvovati u kupnji tih partitura.sad svakako imam Partiture kao predmet.

arto
26-10-2004, 10:22 AM
Znaci, vecina je glasala za Patriota. Narucujem patriota! Javite se od vas koji narucujete tko NEMA cd od patriota da znamo za koga sve treba prziti.

Ja nemam CD Patriota (kao ni E.T.-a). Bilo bi super ako mi ga mo?e? poslati, kad bude? slala note.
Ovde smo se organizovali i uskoro ti sti?e "pismo".

ANITA
26-10-2004, 01:00 PM
Ja nemam CD Patriota (kao ni E.T.-a). Bilo bi super ako mi ga mo?e? poslati, kad bude? slala note.

Nema problema. Ja cu javiti kad note stignu (to ce biti 10-tak dana sigurno, nekad i 2 tjedna...) a do tada svi imate vremena naruciti muziku koju zelite. Za tebe saljem ET i PAtriota, a imam jos hrpu filmske glazbe (ono sto nemam "imam" u blizini kod prijatelja... pa je znaci opet nabavljivo) ALI su to sve mp3-ce...

Ovde smo se organizovali i uskoro ti sti?e "pismo".

Nadam se da je "pismo" ljubavno.... :wink: Vec dugo nisam dobila ljubavno pismo.... :(

nESbo
26-10-2004, 01:19 PM
Nadam se da je "pismo" ljubavno.... :wink: Vec dugo nisam dobila ljubavno pismo.... :(

nemoj onda da krijes adresu! :wink:

ANITA
26-10-2004, 01:55 PM

nemoj onda da krijes adresu! :wink:

Mozda nisi imao namjeru, ali ustvari ako ovu recenicu shvatimo metaforicki - vrlo je duboka! :wink:

ANITA
26-10-2004, 01:57 PM
Sto je SPICE na koji se misli u tvom citatu?

nESbo
26-10-2004, 02:57 PM
Ehej!!! Druzino!!! Naravno da nisam imao nikakvu nameru (a da je duboko i metaforicno, 8) )! "the spice", pa zar ne znas? "dina pescana planeta"... cela ta prica o ZACINU... the dune, the spice... TRAVEL WITHOUT MOVING :zzz: inace ceo taj citat je izvucen iz dine i ubacen u pesmu Astral Projection-a "Dancing Galaxy"... (fenomenalna melodika!, tebi bi se sigurno svidela!) ...eto tako...

poz!

arto
26-10-2004, 03:03 PM
Nema problema. Ja cu javiti kad note stignu (to ce biti 10-tak dana sigurno, nekad i 2 tjedna...) a do tada svi imate vremena naruciti muziku koju zelite. Za tebe saljem ET i PAtriota, a imam jos hrpu filmske glazbe (ono sto nemam "imam" u blizini kod prijatelja... pa je znaci opet nabavljivo) ALI su to sve mp3-ce...

I ja imam puno MP3-a na HDD-u (preko 30 Gb). Uglavnom savremena "klasi?na~umetni?ka" muzika ali imam puno i Bach-a, Bethovena itd.. Ljubitelj sam Bila Evansa pa imam puno i njegove muzike. Sa filmskom stojim lo?e. Mo?da da kada ti budemo slali "pismo ljubavno" :angel: , a ti nama note (vidi? da smo mi lo?ije pro?li) da razmenimo i muziku.

nixylive
27-10-2004, 12:19 AM
Nemam ni ja muziku iz ova dva filma.

Ostatak diska mozes da dopunis muzikom Johna Williamasa da bar imamo materijal za slusanje. Ja imam oko 300 gb muzike, ali ovo nemam :lol: Znate gde imate moj katalog pa pogledajte, nije problem da i ja nesto posaljem pride.

ANITA
27-10-2004, 01:02 AM
Bas narucujem.... Tamo na sheet music plus nemaju placanje preko kartica vec cekom... pa sam nasla drugi izvor... a vidi ovdje cijene postarine... :( Pa oni nisu normalni.... :evil:

4490192-H1 The Patriot - Deluxe Score Only Professional - Book - John Williams Signature Editions Series 1 $48.00 USD $48.00 USD
Sales Tax: $0.00 USD
Total: $48.00 USD
[size=9][color=cyan]
Ship Via: Airmail Letter Post (5 to 21 Work Days) $18.25 USD
Airmail Parcel Post (5 to 21 Work Days) $22.00 USD
Global Express Mail EMS (7 to 14 Work Days) $30.15 USD
Global Express Guaranteed Non-Document Service (5 to 14 Work Days) $93.00 USD

Idem probat pronaci drugi izvor.. a ako ne nadem.. ovako cu, sto mogu. :?

Nema veze :D , narucih ja upravo... samo se nadam da ce brzo doci..... Jedva cekam.
Pozdrav svima! :D

nixylive
30-10-2004, 07:20 PM
Jane da posaljem ja tebi novac?