PDA

View Full Version : Sidechain

Shady
30-09-2004, 04:54 AM
Posavjetujte me sa nekoliko korisnih savjeta o SideChainu... Nova stvar za mene, a vidim da je jako korisna, pa bih htio nau?iti ne?to vi?e. Recimo da radim sa db-D.

Na ?to trebam paziti da bih izjegao NEPRIRODNA i ne?eljena pona?anja tokom songa... Gdje ne smijem pretjerati, ?to obavezno moram uraditi, etc. Kakvi odnosi su tu po?elji? Koji instrumenti mogu dolaziti u interakciju i na koji na?in (tj. koji ?e instrumenti koje smanjivati)?

Shady
30-09-2004, 04:57 AM
Evo nekih pitanja na koje me zanimaju odgovori:

1. Koje je zna?enje dugmeta TRESH (treshold) i ?ta ono to?no radi? Kolika mu smije biti maximalna i minimalna vrijednost a koja je NAJOPTIMALNIJA?

2. Koje je zna?enje dugmeta RATIO i ?ta ono to?no radi? Kolika mu smije biti maximalna i minimalna vrijednost a koja je NAJOPTIMALNIJA?

3. Atack bi bilo brzina ulaska zadatog sidechain efekta. Grije?im li? Koje su po?eljne vrijednosti za njega da bih izbjegao ko?mare.

4. ?to to?no radi Decay ovdje? (kakva mu je funkcija i koje su po?eljne vrijednosti za njega)

5. Za ?to slu?i Knee? (kakva mu je funkcija ovdje i koje su po?eljne vrijednosti za njega)

6. ?ta zna?i ono "BRICK WALL" iznan kliza?a za output? (kakva mu je funkcija)

7. U donjem desnom uglu mogu odabrati compressor ili expander? Da li to zna?i da expander moram uklju?iti na instrumentu koji je primarni i koji treba da sti?ava neki drugi instrument, a compressor dodajem na instrumentu koji ?e biti stu?an?

8. smijem li staviti KICK i bas gitaru u medju-odnos i ko koga tu treba sti?avati?

9. Da li je ?tetno kreirati dvije Sub-Grupe instrumenata (tj. jedna grupa sa svim vocalima i druga grupa sa svim instrumentima) i dovesti ih u vezu da vocali smanjuju instrumente kad god djeluju?

10. Koje instrumente nije po?eljno sti?avati putem sidechaina, a koje obavezno treba? ?ta se sa ?im standardno uparuje? etc.

Ajde, pomozite malo ovom amateru. :wink:

SandRob
30-09-2004, 08:04 AM
uf. to sto ti pitas su osnovne funkcije kompresora, a treba bi ih naucit neovisno o sidechainu i to je na forumu objasnjeno na vise mista a mozes nac i na internetu na milijun mista. obziron da ti engleski nije jaca strana (nije ni meni, ali se mucin :oops: ) preporuci bi ti knjigu od vladimira rackovica 'muzicki tonski studio' u kojon ces nac odgovore na tvoja pitanja.

sto se tice samo sidechaina ja ga koristin najvise kao 'ducker' (autofader) kad cinin reklame, a u produkciji vrlo, vrlo rijetko tako da ti tu ne mogu dat neke velike savjete iz svoga iskustva. u svakon slucaju, nebi ti preporuci da ti glasovi stisavaju matricu, jer mi se cini da bi to bilo neprirodno... iako nema bas pravila. kazu 'ako zvuci ok, onda je ok'? :wink:

Shady
30-09-2004, 01:07 PM
uf. to sto ti pitas su osnovne funkcije kompresora, a treba bi ih naucit neovisno o sidechainu i to je na forumu objasnjeno na vise mista...
Ok, tra?i?u na forumu. Zna? li neku adresu ili naslov topica, da ne lutam mnogo? :wink:

kVu
30-09-2004, 05:21 PM
Ovo sve za kompresor mozes vec naci na sajtu...

8. smijem li staviti KICK i bas gitaru u medju-odnos i ko koga tu treba sti?avati?

Kick bi trebalo da je UVEK jaci od bass gitare... Ne razumem tacno na sta mislis kad kazes "medjuodnos"...

Sto se tice onoga sta ulazi u interakciju sa cim, sve ti je do uha. Uopste nemas pravila, cim vidis da se nesto sa necim poklapa i da se muti, a ti izaberi ono sto ti se vise svidja. ;) ili, radis "dopunjavanje", tj. recimo lupam... Kada si naprimer video da duvaci idu paralelno sa vokalom? Nikad, to ti je otprilike to. Oni su tu negde u frekvencijskom opsegu i ne valja kada bi isli paralelno. Isto je i sa svim ostalim stvarima.

Nego, uradi ti prvo nesto najbolje, pa da ti mi lepo kazemo gde gresis. ;)

pozdrav!

Shady
01-10-2004, 02:17 AM
Ovo sve za kompresor mozes vec naci na sajtu...
Hajde daj neke adrese o tome, ako zna? gdje se one nalaze (ili makar naslove nekih topica). :)

Kick bi trebalo da je UVEK jaci od bass gitare... Ne razumem tacno na sta mislis kad kazes "medjuodnos"...
Radi se o DB-D SideChaineru (firme audioware) koji interaktivno djeluje na dva izabrana instrumenta, tj. na dvije trake u sekvenceru. I onda na jednoj traci (recimo da je to KICK) namjesti? da ona ima primat i da uvijek za jedan postotak UTI?A kalan B (recimo da je taj drugi kanal Bass Gt.). Sandrob je pisao gore o tome, kad sam pitao ?to je to "Sidechainer". Mislio sam, dakle, na takvu vrstu medju-odnosa gdje jedna traka uti?ava drugu svojoj pojavom!

Sto se tice onoga sta ulazi u interakciju sa cim, sve ti je do uha. Uopste nemas pravila, cim vidis da se nesto sa necim poklapa i da se muti, a ti izaberi ono sto ti se vise svidja. ;) ili, radis "dopunjavanje", tj. recimo lupam... Kada si naprimer video da duvaci idu paralelno sa vokalom? Nikad, to ti je otprilike to. Oni su tu negde u frekvencijskom opsegu i ne valja kada bi isli paralelno. Isto je i sa svim ostalim stvarima.
Znam da skoro da tu nema pravila, medjutim mislio sam isklju?ivo na onu interakciju u "Sidechaineru", gdje jedan kanal uti?ava drugi.

Nego, uradi ti prvo nesto najbolje, pa da ti mi lepo kazemo gde gresis. ;) pozdrav!
Radi se, radi... ne?to skromno. :wink: Pozdrav i tebi! :)

kVu
01-10-2004, 03:22 AM
OK. Izvini, ko me ebe kad samo preletim preko teme... :oops:

Sa druge strane, moze li mi neko bolje objasniti kako radi taj sidechain i cemu on ustvari sluzi. Kapiram da je to zbog main outputa, nesto kao "normalizacija"...

Sa tretje i moje strane, ako je to to sto ja mislim, zar nije lakse uraditi automatizaciju fadera i/ili change velocity ???

Shady
01-10-2004, 03:56 AM
Kvu,
Recimo da radis stvar koju izvode samo dvoje: glas i klavir. Putem SIDECHAINERA namjesti? da, kada god uleti glas, klavir se malo uti?a (recimo za 2 % ili za 10 posto, koliko odredi?....

Ili namjesti? da se klavir vi?e uti?ava ?to je glas ja?i.... ili suprotno tome, pazi sad :D namjesti? da se pisano uti?ava u omjeru u kome se uti?ava glas). 8)

Gdje ovaj side chainer, po meni, mo?e biti ubita?no koristan! Recimo da si napravio stvar sa 15 kanala. U tom projektu si kreirao samo dvije grupe instrumenata i to:

1. subgrupu "svi instrumenti"

2. i drugu subgrupu "svi vokali".

Te drije grupe pove?e? sidechainom i zada? zadatak da (na primjer, samo lupam) kada god vocali djeluju subgrupa "instrumenti" biva uti?ana recimo za 4 % (ili 1 % koliko ve? si odredio...

VA?NO! ima? podesiti manju ili ve?u osetljivost, intenzitet uti?avanja na jednoj ili pak poja?avanja na drugoj strani... Onda, mo? podesit brzinu uti?avanja i brzinu vra?anja na normalnu ja?inu i sve to mo?e biti manje ili vi?e izra?eno). E , evo koja je prednost DBD plugina nad automatizacijom koju MUKOTRPPNO odradjuje? kao crnac: :lol: Ako si danas upisao automatizaciju na svih 12 instrumenata (da se oni uti?avaju za 3 % tokom pojave vocala) a sutra vidi? da je trebalo da bude za 5 %, to u SIDECHAINERU odradi? za 2 sekunde, a automatizaciju mora? prepravljati sve te trake dva tri sahata. :lol: Ja sam SIDECHAINER shvatio kao vrhunsku pomo? upravo u radu sa SUBGRUPAMA!

----------------

I na kraju, pitao si da ti se objasni kako radi sidechainer. Vrati se nazad u ovaj topic, ima? sve obja?njeno. Gore, malo iznad, SandRob je objasnio direktan postupak povezivanja dva instrumenta u interakciju. A za detaljnije upute najbolje probaj sam. Evo kako sam ja to isprobao.

POSTAVKA:
NA jednom kanalu upisao sam neku melodiju na Pianu koja se naizmeni?no ponavlja 8 puta. Na drugom kanalu stavio sam da ide malo ti?ina, pa Bas okine jedan du?i ton, pa opet ti?ina, pa opet bas okine du?i ton, i tako nekoliko puta.

Zatim sam ubacio DB-D sidechainer na oba kanala i normalno, jedan podesio na SEND a drugi na RECEIVE. i tako sam zadao da Kada god bas okine ton klavir (tj. piano, ili glasovir) :lol: se malo uti?a.

Onda sam na ova DBD-a mijenjao vrijednosti, da bih shvatio ?to koje dugme radi i kako bih do?ao do optimalnih odnosa. Tako sam napravio ?est preseta (SEND soft, SEND normal, SEND hard... RECEIVE soft, RECEIVE normal, RECEIVE hard) medju kojima je, u biti, jako mala razlika. Ukapirao sam da ne smije biti naglih umanjivanja ili poja?avanja jer ?to vi?e toga dodaje? vi?e zbrke pravi?. Doda? samo minimalne vrijednosti i odjedamput dobije? tako topao odnos... shvati? da si nekada za to gubio 10 sati, a sad ti sve ovo "stigne" za sekund. (mogu ti poslat DBD ako ?eli? bio bi prijatno iznenadjen). Pozdrav.

sorry ako je bilo gre?aka u pisanju... brzina.

Shady
01-10-2004, 04:03 AM
I jo? da dodam: Potpuno sam siguran i uvjeren da se ova metoda u svijetu koriste jako, jako puno (ne i kod nas)... :lol:

Vai
01-10-2004, 07:08 AM
O svemu ovome se vec diskutovalo. U vezi kompresora evo sto sam nasao, sjajno objasnjenje Risa:

Threshold jeste prag i to prag u smislu nivoa (jacina,amplituda) signala.
Kompresor smanjuje dinamiku(odnos glasno-tiho) signala na taj nacin sto signal koji predje zadani prag biva umanjen za zadanu vrednost (ratio).
Kompresor reaguje na prelazak signala preko praga (threshold) onoliko brzo koliko mu se zada(attack time).Kada signal padne ispod praga,kompresor ostaje "ukljucen" jos onoliko vremena koliko mu se zada(release time).
S obzirom na to da kompresor smanjuje nivo,obicno postoji neka vrsta kontrole koja vrsi nadoknadu nivoa iliti make-up gain.Zasto se nesto prvo spusta a onda dize?

U digitalnom svetu max nivo je 0 dBFS (Full Scale).Ako postavis threshold na recimo -7 dB a ratio na 3:1 i dolazi peak signala koji ima nivo od -4 dB,deo signala koji prelazi threshold (3 dB) ce biti umanjen trostruko,tj iz kompresora ce izaci signal jacine -6 dB.
Ako bi postavio ratio na infinity:1 ogranicio bi signal tako da ne predje threshold uopste.Tako dobijes limiter.Ni ne mora tako visok ratio.Sve preko 10:1 ima slican efekat.

Eksperimentisati sa kompresorima je kljucno.Samo tako se uci.
Na primer,da bi ocuvao sam pocetak nekog perkusivnog signala,da ne bi bio prigusen kompresorom,ne stavljaj attack time na 0 milisekundi,vec mu dopusti da malo prodje.Isto tako,stavi release time dovoljno kratko da ne bi ugusio naredni udarac.

Cinjenica je da kompresor smanjuje dinamiku(prekompresija izaziva mnoge negativne efekte-"pumpanje" ili "disanje",uticaj na visoke...),ali njime mozes povecati ukupni nivo signala.
Jer,ako ti npr peakovi skacu do -2 dB,a prosecna snaga tj RMS signala je -17 dB,taj signal je prilicno slab (da ne govorimo o tome kakva je to produkcija). Ako zelis da ga jednostavno pojacas za vise od 2 dB,otici ces u cliping i distorziju.Ali,ako mu prvo kompresorom dovoljno ukrotis peakove,onda ces moci da bezbedno dignes nivo, recimo sa make-up gain-om.
Ne zaboravimo i njegovu ulogu u dobijanju "punchy" zvuka,tj dodavanju osecaja energije i uzbudjenja,primenjenu na raznim instrumentima,najcesce bubnjevima ili celom miksu.

Tu su jos i multi-band kompresori koji razbiju signal na vise pojaseva frekvencija a potom za svaki pojas imas navedene kontrole i to je idealno jer se mnoge nus-pojave izbegavaju.

Naravno,usled svega toga,osnovna namena mu je da "uravni" signal i da njegov nivo odrzi relativno konstantnim.Kod vokala,na primer.
U radio produkciji se koriste da uravne nivoe, limituju nivoe, a oni koji imaju side chain input se koriste za "ducking". To je ono kad spiker progovori (a nivo glasa predje threshold) , muzika se odmah(attack time) utisa,a kad on prestane muzika se vrati na predjasnji nivo(release time).

P.S. Dinamika se inace mora redukovati za potrebe snimka,jer u stvarnom svetu je ona dosta veca nego sto to neki nosac zvuka moze da prenese.

P.P.S. Eto,to ti je ukratko ali nadam se dovoljno.Stvarno je ukratko,ima tu mnogo toga.
Ja inace ovoliko opsirno pisem zbog ovde prisutnih pocetnika.

I objasnjenje i primeri side chain-a:

Klasican problem sa poklapanjem frekvencija. Opcija "Phase" sto kaze Shot ti nece pomoci u ovom problemu, jer "Phase" iskljucivo sluzi da bi se izbegle anulacije raznih frekvencija koje nisu u fazi, medjutim tvoj problem je taj da ti se elek. bas, kontrabas i bas bubanj krecu u otprilike istom frekvencijskom rangu (bas izmedju 32-220 Hz, bas bubanj 36-146 Hz i kontrabas od 24 do 150/200 Hz) ali jedan od njih ima veci nivo na nekoj frekvenciji i dolazi to "maskiranja" ostalih manje vise blizih frekvencija koje imaju nizi nivo. Da bi jedna frekvencija "maskirala" drugu, morala bi da bude oko 20 dB jaca, to je pravilo u psihoakustici.
Jedini nacin da to izbegnes je da kompresujes signal koji ima jace frekvencije u odnosu na frekvencije drugog signala, s tim sto bi kompresija prvog signala trebala da se izvrsi samo kada se pojavi drugi signal. Ne znam koju opremu imas i da li imas pravi kompresor ili koristis kompresor plugin, ili ako radis sa pravom miksetom ili sa nekim softverom radis mix.
Hajde da predpostavim da radis sa pravim uredjajima. Ova vrsta kompresije se radi na sledeci nacin, preko inserta kanala gde imas bas (predpostavljajuci da ne cujes kontrabas kad u isto vreme svira bas i kontrabas) ubacis u "in" kompresora, "out" kompresora se vraca u "in" inserta. "in" i "out" inserta mozes da imas samo ako imas patchfield, ako nemas patch field slobodno iskoristi plug "Y" koji je sa jedne strane (koji ulazi u insert tvoje miksete) TRS, i druga dva krajeva (jedan za "in" i drugi za "out" kompresora) su TS. Ovo samo ako koristis pravu miksetu i ako imas pravi kompresor.
Ako miksujes u nekom softveru i kompresor je neki plugin onda bi morao sam da se snadjes oko inserta i in/out kompresora.
Eh sad, svi kompresori imaju "side chain" obelezen kao "s/c", to ti je kao insert kompresora, koji ima elek. kolo cija funkcija je da osposobi kompresor za rad samo kad se pojavi novi signal, bukvalno kao detekcija, tek kad se strani signal pojavi u side chain-u kompresor ce da radi, kad nema signala kompresor prestaje sa radom. Znaci imas elek. bas u kompresoru, sada na kanalu gde ti je kontrabas iz inserta izlazis i ulazis u side chain kompresora gde je elek. bas. Sa ovime postizes da kad god zazvuci kontrabas, zbog njegove konekcije u side chain-u ce se aktivirati kompresija nad basom. Znaci bas nece biti kompresovan ako u isto vreme ne zazvuci i kontrabas, kad u isto vreme i jedan i drugi zazvuce bas ce da se kompresuje i vise nece moci da maskira kontrabas, cuces i bas i kontrabas cisto. Sam vidi kako ces da podesis kompresor, kompresuj ga toliko da i bas i kontrabas zazvuce zajedno bez problema, znaci vodi se sopstvenim sluhom.
Ovaj deo ti je obavezan ali ako hoces jos malo da istaknes kontrabas nad basom, primeni EQ samo u toj deonici, istakni kontrabas dajuci mu prisutnost, znaci igraj se sa srednjim frekvencijama, i naravno zlatno pravilo u vezi EQ, nemoj da dodajes, vec oduzimaj, oduzmi niske frekvencije da bi istakao srednje, ne povecavaj srednje da bi ih istakao, samo ces unakaziti originalan zvuk.

Nadam se da sam ovo sto bolje objasnio, ako neki deo nije bio jasan obavezno javljaj

Poz.

Vai
01-10-2004, 07:11 AM
Primeri sa side chain-om:

Inace s/c bas dosta koristim, bez obzira bio to s/c kompresora ili gate-a. Recimo ako mi kick zvuci slabo, bez tezine, a licno ne volim EQ, onda koristim s/c noise gate-a (sa gate-om cistim kick) i pri svakom udarcu kicka mu dodajem signal od otprilike 40 Hz, i veruj mi kick dobija sasvim novi i jaci zvuk, u svakom slucaju mnogo bolji od jedno kicka koji bi prosao kroz EQ.
Ako nemam de-esser, glas ubacim u kompresor a side chain u neki EQ, sa visokim Q faktorom oko 7 kHz (manje vise) smanjim nivo (u zavisnosti od potrebe) i dobijem svoj de-esser koji perfektno radi
Recimo ako zelim klasican dobos iz 80-tih, pored preteranog reverba koristim i side chain da bih uz svaki udar dobosa ubacio i roze sum, da bih dobio onaj "praskavi" zvuk dobosa.
I naravno klasican primer za side chain koji si vec spomenuo, kompresija muzike kad spiker uleti, naravno sa malim delay-om na glas da kompresija ne prepadne slusaoce

Shady
02-10-2004, 02:44 AM
Super, Vai. (ovo ?u tek morati prou?iti!)

Evo da samo dodam jedan logi?ki razlog zbog kojeg mislim da je Sidechain neizbje?an (osim ako se ne ?eli gubiti vrijeme sa beskrajnim upisivanjima automatizacija). :roll:

Sasvim mi je nelogi?no da npr. bubanj bude iste snage tokom cijelog songa a puno je logi?nije da, kada ulazi glas, bubanj se sti?ava za jedan manji postotak. Sla?ete li se vi sa mnom?

?ak i u ?ivoj svirci, kada bend svira uvodnu muziku bubnjar svira ja?e, a kada udje vocal, bubnjar se (normalno) sti?a. Dinamika! Tu je SideChainer doista neophodan. Podesi? ga za koliko ?e da ti se uti?ava bubanj prilikom ulaska vokala (naravno strogo paze?i da se ne pretjera!)

Vai
02-10-2004, 03:58 AM
Prvi put cujem za tako nesto. Sve zavisi od ukusa naravno, ali da se bubnjevi stisaju zbog glasa? ne znam, to mi je veoma cudno. Za sada nijednu pesmu nisam cuo gde se bubnjevi stisaju zbog glasa.
S druge strange s/c ti nece za to posluziti. Imaces problem sa dinamikom, kad god ti upadne vokal bubnjevi ce da ti se stisaju, kad god pevac prestane da peva bubnjevi ce ti se vratiti na provbitni nivo, verujem da to bas i nece zvucati najbolje.
Ujedno bi morao da strpas ceo bubanj na samo jedan kanal tako da ceo bubanj reaguje na glas, ili bi morao da imas 5-10 kompresora (u zavisnosti od bubnjeva koje koristis) tako da svaka komponenta bubnja reaguje na glas, i morao da bi da izvrsis istu kompresiju.
Eh sad, da strpas bubnjeve na jedan kanal, pa da ih jos podesis na pan-pot-u u skroz levu ili desnu stranu, ima bubnjevi da ti zvuce kao na albumim beatles-a :wink:

U svakom slucaju ja mislim da to nije jedan od nacina da se s/c upotrebi.

Poz.

P.S. Nemoj da poredis live svirku sa studijskim snimanjem, ipak su to potpuno razlicite stvari, sto bi Idekius rekao "Don't mix grandmothers and frogs" :lol:

Arthur
02-10-2004, 05:01 AM
To nije rekao Ideikus nego V.Draskovic (aktuelni ministar spoljnih poslova SCG)
:oops:

Meni cela ta prica oko utisavanja pesme zbog ulaska vokala ili bilo cega drugog je potpuno cudna i sumnjiva... U sustini, to se na kraju masteringa i desi cak iako si mixao tako da ceo nivo pesme raste sa pojavom vokala. Ozbiljnija primena kompresora u masteringu dovodi sama do tih varijacija, ne verujem da se to radi namerno u mixu.
INace, totalno me zanima kako se podesavaju kompresori na masteringu, tojest, kako razbiti peakove? Cuo sam da su americki snimci (moderni pop/rok) ispod 0, a da recimo RAMMSTEIN konstatno kompresorom namerno ulazi u odredjen overload.
I koje je tacno znacenje izraza "headroom"?

Eon
02-10-2004, 09:46 AM
Super, Vai. (ovo ?u tek morati prou?iti!)

Evo da samo dodam jedan logi?ki razlog zbog kojeg mislim da je Sidechain neizbje?an (osim ako se ne ?eli gubiti vrijeme sa beskrajnim upisivanjima automatizacija). :roll:

Sasvim mi je nelogi?no da npr. bubanj bude iste snage tokom cijelog songa a puno je logi?nije da, kada ulazi glas, bubanj se sti?ava za jedan manji postotak. Sla?ete li se vi sa mnom?

?ak i u ?ivoj svirci, kada bend svira uvodnu muziku bubnjar svira ja?e, a kada udje vocal, bubnjar se (normalno) sti?a. Dinamika! Tu je SideChainer doista neophodan. Podesi? ga za koliko ?e da ti se uti?ava bubanj prilikom ulaska vokala (naravno strogo paze?i da se ne pretjera!)

nema potrebe za stisavanjem bubnja kada vokal ide jer nisu na istim frekvencijama a i sto VAI kaze u kratkim prekidima pevaca ce ti se bubanj naglo pojacati pa opet stisati tako da nema svrhe

SandRob
02-10-2004, 12:46 PM
To nije rekao Ideikus nego V.Draskovic (aktuelni ministar spoljnih poslova SCG)
:oops:

Meni cela ta prica oko utisavanja pesme zbog ulaska vokala ili bilo cega drugog je potpuno cudna i sumnjiva... U sustini, to se na kraju masteringa i desi cak iako si mixao tako da ceo nivo pesme raste sa pojavom vokala. Ozbiljnija primena kompresora u masteringu dovodi sama do tih varijacija, ne verujem da se to radi namerno u mixu.
INace, totalno me zanima kako se podesavaju kompresori na masteringu, tojest, kako razbiti peakove? Cuo sam da su americki snimci (moderni pop/rok) ispod 0, a da recimo RAMMSTEIN konstatno kompresorom namerno ulazi u odredjen overload.
I koje je tacno znacenje izraza "headroom"?

naravno, da vokal nece stisavat glazbu, jer bi to bilo neprirodno. jedino ima logike da spikerov glas stisava muzicku podlogu i to je klasican primjer duckinga koji se koristi na radiju.
sidechain moze bit koristan kod drugih stvari u mixu, ali ga ja bas puno ne koristin.
a headroom bi bilo podrucje iznad dynamic rangea do mista di pocima distorzija.

Shady
02-10-2004, 06:15 PM
Nema potrebe za stisavanjem bubnja kada vokal ide jer nisu na istim frekvencijama a i sto VAI kaze u kratkim prekidima pevaca ce ti se bubanj naglo pojacati pa opet stisati tako da nema svrhe

Ma ne NAGLO! Podesi? ga da ti se sti?ava recimo za 2 do 5 %

Zato mislim da ima potrebe. Pogledaj malo stranu produkciju i dobro oslu?ni ?to se de?ava sa pojedinim instrumentima kada ulaze vokali. Evo ba? sam danas slu?ao Eltona D?ona, iz aviona se vidi da se odredjeni instrumenti umanjuju ulaskom vokala. To se posebno vidi na Padovima (patosima) kod nekih balada. Naravno, ni?ta tu nije NAGLO, ali je primjetno. I sve tp daje neku toplinu.

Shady
02-10-2004, 06:30 PM
Prvi put cujem za tako nesto. Sve zavisi od ukusa naravno, ali da se bubnjevi stisaju zbog glasa? ne znam, to mi je veoma cudno. Za sada nijednu pesmu nisam cuo gde se bubnjevi stisaju zbog glasa.
Ja to jako ?esto ?ujem! Poslu?aj recimo Queen. Kod njih je to ba? izra?eno. Pogotovu kada ula?e oni Mercuryevi "horovi", sve ?ivo se uti?ava a ne samo bubanj (klavir, padovi, distordion prate?e gitare). Kad on "uzima vazduh" sve se na tren poja?a, i odmah se opet uti?a ?im ponovno uleti vocal.

S druge strange s/c ti nece za to posluziti. Imaces problem sa dinamikom, kad god ti upadne vokal bubnjevi ce da ti se stisaju, kad god pevac prestane da peva bubnjevi ce ti se vratiti na provbitni nivo, verujem da to bas i nece zvucati najbolje. Ujedno bi morao da strpas ceo bubanj na samo jedan kanal tako da ceo bubanj reaguje na glas, ili bi morao da imas 5-10 kompresora (u zavisnosti od bubnjeva koje koristis) tako da svaka komponenta bubnja reaguje na glas, i morao da bi da izvrsis istu kompresiju. Eh sad, da strpas bubnjeve na jedan kanal, pa da ih jos podesis na pan-pot-u u skroz levu ili desnu stranu, ima bubnjevi da ti zvuce kao na albumim beatles-a :wink:

Ne! Ne bih morao strpavati cijeli bubanj na jedan kanal! Ta je problematika rije?ena sa pojavom mogu?nosti kreiranja Subgrupa, kako je to recimo u Cubase SX3 ili Sonaru 3. Ne mora? praviti deset SideChainera za svaki element bubnja, nego ih fino stavi? u jednu subgrupu i na njenom izlazu podesi? da se on umanjuje za jedan odredjeni (naravno MANJI!) postotak prilikom podra?aja iz kalana sa vokalima.

Evo napisao sam prethodno Eonu, a i ti poslu?aj stranu produkciju, sa pozorno??u ?to se de?ava sa pojedinim instrumentima kada ulaze vocali i ?to se de?ava u trenutku dok pjeva? "uzima vazduh". Takodjet, to se "golim okom" vidi da Merlinovim pjesmama. Pozdrav.

Vai
02-10-2004, 07:09 PM
Cekaj sad, pa nemoj da menjas temu. Istina je da se poneki odredjeni instrumenti stisavaju u odnosu na druge, ali to se radi automatizacijom na pojedinim delovima, a ne s/c-nom.
Ja sam govorio o stisavanju bubnjeva kad uleti vokal, to mi je dalje deluje nerealno, do sada nisam cuo ni video da je to neko radio.
Ne poznajem Cubase SX3 ni Sonar 3, ali ako stavis sve elemente u jednu subgrupu, opet ih trpas sve na jedan kanal, zar ne?
I daj mi jedan specifican primer, neku odredjenu pesmu queen-a, pa mozemo svi ovde zajedno da analiziramo da li je stisavanje bubnjeva postignuto sa s/c-nom ili automatizacijom.

Znaci V. Draskovic je to izjavio, nisam znao, hehehehehe :lol:

Poz.

Pedja
02-10-2004, 09:02 PM
Ja to jako ?esto ?ujem!
:?
Nekako ti to cudno slusas? :D

Shady
03-10-2004, 02:58 AM
Sve je mogu?e, medjutim ja sam nekako ubjedjen u to.

Shady
03-10-2004, 03:26 AM
Cekaj sad, pa nemoj da menjas temu. Istina je da se poneki odredjeni instrumenti stisavaju u odnosu na druge, ali to se radi automatizacijom na pojedinim delovima, a ne s/c-nom. Ja sam govorio o stisavanju bubnjeva kad uleti vokal, to mi je dalje deluje nerealno, do sada nisam cuo ni video da je to neko radio.

Ma ok je ako se radi o "pojedinim dijelovima"... ako se radi o nekim kra?im sekvencama, recimo na klaviru i sl. Medjutim ako u cijeloj stvari, koja traje npr. 4. minuta, ima? kick koji ide non stop - nije li besmisleno da on uvijek ima istu ja?inu? (to jest da je isto jak dok ide vokal, a i na djelovima gdje nema vokala)? E sad mo?e? ti i automatizacijom odredjivati njegovo pona?anje, ali je u ovom slu?aju (kada ?eli? da kick bude ti?i na strofama i refrenu) postupak mnogo br?i sa SC-om.

Ne poznajem Cubase SX3 ni Sonar 3, ali ako stavis sve elemente u jednu subgrupu, opet ih trpas sve na jedan kanal, zar ne?

Ne znam u kom programu radi?. Ako je Nuendo u pitanju, u njemu takodjer ima? ovo o ?emu govorim! Uop?e ih ne trpa? u jedan kanal! I dalje ostaju svako na svom kanalu! Da poku?am objasniti.

Recimo da ima? bubanj na 8. odvojenih kanala. Ti odlu?i? da ti se samo tri elementa sti?avaju za 3 % gdje je god aktivan vocal. (recimo da su to kick, snare i hi hat). Ostalih 5 ne ?eli? da se sti?avaju. Kreira? fino subgrupu "XY" i stavi? u nju ta tri elementa. I njima dodijeli? da se smanjuju x% svaki put kad je kanal sa vocalom aktivan. Normalno, (po?to ta tri elementa NISU na istom kanalu, ve? i dalje imaju svaki svoju traku/kanal) svaki od ta tri elementa ti posebno obradjuje? na njihovim zasebnim trakama i svaka promjena koju si izvr?io na jednom od njih, ne odnosi se na ostala dva elementa. SUBGRUPA nije isto ?to i kanal, ma da je sli?no! :lol: Recimo ako si na SNARE dodao reverb, on ne?e biti aktivan i na hi hatu i na kicku, iako se nalaze u ISTOJ subgrupi! (osim ako ih i tamo ne insertuje? u posebnom postupku, na njihovim trakama). Subgrupa i dalje zadr?ava svaki od tri elementa u svom kanalu i pode?avanju, i dodjeljuje im SAMO JEDNU opciju, to jest onu koju si u NJOJ upisao, a to je u ovom slu?aju pona?anje Sidechainera. Normalno, onih 5 elemenata koje nisi obuhvatio subgrupom ne bivaju smanjivani. I jo? ne?to. Btimjer sa kickom i vokalima bio je samo usputan. Mogao sam spomenuti recimo da patos (pad) biva smanjen za 3 % kada god je vocal aktivan. Dakle, to su samo primjeri!

Eto, ne znam da li sam jasno napisao, ali nadam se da je iz ovoga vidljivo da je rad sa subgrupama rekao bih neizbje?an, posebno u "home" studijima.

I daj mi jedan specifican primer, neku odredjenu pesmu queen-a, pa mozemo svi ovde zajedno da analiziramo da li je stisavanje bubnjeva postignuto sa s/c-nom ili automatizacijom.
Analizu mo?emo malo kasnije. Ono ?to ?elim da ka?em nije DA JE AUTOMATIZACIJA NEPOTREBNA... Naravno da je nu?na u ve?ini slu?ajeva. Medjutim, samo sam rekao da Sidechainer mo?e biti jako koristan u gore navedenim slu?ajevima.

Zapravo, Sidechainerom radi? istu stvar koju radi? recimo i sa automatizacijom! Ti limitira? odredjene zvukove u odredjenim trenutcima kompozicije. U ovom slu?aju, limitira? kick onda kad je aktivan vocal, recimo. (ma da je i to bio samo primjer, a ne neko pravilo kojeg se neko mora dr?ati!) Pozdrav.

Vai
04-10-2004, 03:33 AM
Kao prvo, Eon je vec rekao, kick ce se retko kad poklopiti sa glasom, sa zenskim glasom nema sanse, sa muskim samo ako peva zaista niske note. Ovo je dovoljan razlog da se uopste ne obazires na frekvencisjku relaciju kick-glas. Veca paznja se obraca nas bas gitaru i kick.
Kao drugo, automatizacija nije isto sto i s/c, istina je da i jedan i drugi smanjuju nivo odredjenom signalu, ali princip rada i upotrebe im je potpuno drugaciji.
I kao trece, ti imas svoje misljenje, ja imam svoje, ne poklapaju se, ali to ne znaci da ne postujem tvoj princip. Pravila u studiju su veoma subjektivna, svako radi na svoj nacin, tako su nam i rezultati potpuno razliciti. Znaci potpuno postujem tvoje miseljnje, ali se ne slazim sa njim, bez ljutnje ok? :wink:

Poz.

P.S. Koristim pro tools TDM, mada su za mene subgrupe i dalje kanali, ne ulazni kanali, vec kanali koji sluze za miks i koji preuzimaju trake sa pro tools-a, nuenda ili bilo kog drugog softvera za snimanje. Zaista cu morati da proverim tu opciju o kojoj pricas jer za sada nisam koristio subgrupe na taj nacin, tj. nisam znao za tu opciju ... zivi bili pa videli ... i culi :wink:

Shady
04-10-2004, 05:37 AM
Ajde, bi?e mi drago da i ja nau?im ne?emu boljega od sebe. (makar to bile i subgrupe) ;)

Naravno, i ja takodjer veoma po?tujem tvoje mi?ljenje Vai, jer se radi o osobi koja mnogo toga poznaje i iza koje stoje godine iskustva.

Primjer sa odnosom KICK-VOCAL je bio (kao ?to sam gore i rekao) samo bezvezan primjer. Mogao sam spomenuti recimo odnos "Pad-Vocal" gdje sidechaineru zadaje? komandu da umanjuje pad za 2 % na svim onim mjestima na kojima je aktivan vocal. Ili "Violina-Vocal"... Ili "Ritam Gitara-Vocal"... sasvim nebitno.

Javi do kakvog si zaklju?ka do?ao u opitima sa Subgrupama. Svako dobro. :)

SandRob
04-10-2004, 08:57 AM
ma, ja mislin da vokal, u pravilu, nebi treba nista stisavat, jer cu se to svugdi cut ko pumpanje.

Shady
05-10-2004, 12:45 AM
Ok Sandrob, razumijemo se. No, nisam mislio na neke nagle skokove u volumeu koji bi proizvodili to "pumpanje". Umanjenje volumea nekog instrumenta za od 2. ili 3. % skoro da se te?ko mo?e primjetiti uhom, ali mo?e doprimijeti nekim drugim (obi?nom uhu neprimjetnim) finesama, kojima se posti?a toplina op?e slike koju daje song.

Evo ba? sam danas slu?ao "Empty Garden" Eltona D?ona... jedan isti snare svira na strofama i refrenu, sa tim ?to je uvijek ti?i na mjestima gdje su ?uje vocal. ?im vocal stane makar na sekund (kada pjeva? uzima zrak!) taj svare udari ne?to malo ja?e! A ?im opet udje vocal, snare se sti?a. Normalno, to se sve mo?e i automatizacijom podesiti... Ovisno o tome koliko ko ima slobodnoga vremena. :wink:

SandRob
05-10-2004, 06:13 AM
ja mislin da je to stvar maskiranja i da vokal maskira dobos koji ti se zbog toga cini tisi, a moze bit i da u zbog kompresije u masteringu dobos 'potone' na mistima di je glas.
dakle, ne virujen da je u pitanju sc. :?

Eon
05-10-2004, 02:10 PM
hmmm, pre neki dan slucajno slusah na radiu neku stvar i stvarno sam primetio da su pad i lead utihnuli kako se vokal pojavio i to sve na srednjim frekvencijama. mislim da je ovde mastering odigrao ulogu

Shady
07-10-2004, 04:29 AM
ja mislin da je to stvar maskiranja i da vokal maskira dobos koji ti se zbog toga cini tisi, a moze bit i da u zbog kompresije u masteringu dobos 'potone' na mistima di je glas. dakle, ne virujen da je u pitanju sc. :?

Ok, medjutim, meni je logi?nije da neznatno malo umanjim volume snarea (ili pada, ili ritam gitare... nije bitno, ovo je samo primjer!), nego da ?ekam da kompresor ravna te signale na mjestima gdje ulazi i izlazi vocal.

Nije bitno da li ?u to odraditi automatizacijom ili SideChainerom, ali - ukoliko sve odnose fino odradim i podesim, kompresor ?e imati "manje posla" ne? :wink:

Eon
07-10-2004, 08:49 AM
da istina ali algoritam kompresora je precizniji u ms nego li tvoja automatizacija

Shady
10-10-2004, 02:40 AM
da istina ali algoritam kompresora je precizniji u ms nego li tvoja automatizacija

Ok, ali, ako song pusti? kroz kompresor, on ?e sam (prilikom kompresovanja) uredjuje odnose medju instrumentima, po nekim unaprijed predvidjenim pravilima (zadatcima), a ako radi? automatizaciju, radi? ta?no ono ?to TI ho?e?! :wink:

Dobro ?alu na stranu, sada ?elim da ptam: Zar svi smatrate da je Sidechainer nepotreban u situacijama koje sam gore naveo? :roll:

I jo? da vas sve pitam. Recimo, da se moj song zavr?ava FADE OUT-om i ja finalni zvuk propustim kroz kompresor. Da li ?e one sve ti?e i ti?e zvuke (na kraju songa) kompresor poja?avati ili mo?e da se podesi da ne reagira na zavr?etku pjesme. Kako to treba odraditi?! :roll:

kVu
10-10-2004, 05:21 AM
I jo? da vas sve pitam. Recimo, da se moj song zavr?ava FADE OUT-om i ja finalni zvuk propustim kroz kompresor. Da li ?e one sve ti?e i ti?e zvuke (na kraju songa) kompresor poja?avati ili mo?e da se podesi da ne reagira na zavr?etku pjesme. Kako to treba odraditi?!

:shock: U fade-outu stisavas main pot tako da tu kompresor nema veze ni sa cim...

SandRob
10-10-2004, 08:41 AM
fade out ucini nakon masteringa i rijesi si stvar. 8)

bdv. a i kad cinis fade ou u mixu (nebi priporuci) kompresor ne utice nista jer je u serije smisten isprid fadera. :wink:

Boskovic
10-10-2004, 08:49 AM
Shady jeba mi sve na svijet!!!

Grdilo postova da se konacno dodje do jebene kompresije u masteringu i to loshe (kad citava "matrica" potone kad udje vokal). Kakav s/c bre??
A kompresija i automatizacija kako je ti vidish nema veze jedno sa drugim.
Poslushaj shto ti ovi ljudi objasnishe i ne preispituj mnogo. Potpuno su u pravu.

Eon
10-10-2004, 09:43 AM

Ok, ali, ako song pusti? kroz kompresor, on ?e sam (prilikom kompresovanja) uredjuje odnose medju instrumentima, po nekim unaprijed predvidjenim pravilima (zadatcima), a ako radi? automatizaciju, radi? ta?no ono ?to TI ho?e?! :wink:

Dobro ?alu na stranu, sada ?elim da ptam: Zar svi smatrate da je Sidechainer nepotreban u situacijama koje sam gore naveo? :roll:

I jo? da vas sve pitam. Recimo, da se moj song zavr?ava FADE OUT-om i ja finalni zvuk propustim kroz kompresor. Da li ?e one sve ti?e i ti?e zvuke (na kraju songa) kompresor poja?avati ili mo?e da se podesi da ne reagira na zavr?etku pjesme. Kako to treba odraditi?! :roll:

fade out uradi na kraju svega ko sto ti sandro rece, i imaj u vidu da je fade out opcija zavrsavanja muzike dosta zastarela i zove se inace bezidejna funkcija. :)

puRe
10-10-2004, 10:19 AM

fade out uradi na kraju svega ko sto ti sandro rece, i imaj u vidu da je fade out opcija zavrsavanja muzike dosta zastarela i zove se inace bezidejna funkcija. :)

jea rajt :P :wink:

Eon
10-10-2004, 11:22 AM
opet si nervozan!!! :)

Kada radim aranzman i pri kraju sam najlakse mi je lepo samo sve spustiti na dole i kraj price ali bolje je pricu zavrsiti nekom preliminacijom

Shady
13-10-2004, 03:00 AM
Ok, Bo?kovi?u, u pravu si. :oops: Ja nabavio SC tek prije neki dan, a ve? mislim da sam otkrio ameriku. :mrgreen:

davormen
17-10-2004, 01:13 PM
Apsolutno se slazem! :beer:

SandRob
26-10-2004, 06:50 PM
ja se ne slazen :roll:

Pedja
26-10-2004, 08:12 PM
Apsolutno se slazem! :beer:

a zasto bi fade out bio bezidejna funkcija? :?

Eon
26-10-2004, 08:52 PM
Pa Sandro prvo ti je to rekao Vladimir Rackovic u njegovoj knjizi ali i nevezano za njega je apsolutno prazno, samo spustis i kraj

Goran
27-10-2004, 12:53 AM
Shady jeba mi sve na svijet!!!

Grdilo postova da se konacno dodje do jebene kompresije u masteringu i to loshe (kad citava "matrica" potone kad udje vokal). Kakav s/c bre??
A kompresija i automatizacija kako je ti vidish nema veze jedno sa drugim.
Poslushaj shto ti ovi ljudi objasnishe i ne preispituj mnogo. Potpuno su u pravu.

Bole kralju! Vazda! :wink:

Goran
27-10-2004, 12:54 AM
Sandro, jesi li ti stvarno brodograditelj?

SandRob
27-10-2004, 09:41 AM
Sandro, jesi li ti stvarno brodograditelj?
aha :da:

Pa Sandro prvo ti je to rekao Vladimir Rackovic u njegovoj knjizi ali i nevezano za njega je apsolutno prazno, samo spustis i kraj

svaka cast vladimiru, ali tu se nebi s njin slozi. a u kojon knjigi je to napisa? ja iman samo drugu.

jedan od najpoznatijih fadeouta, (kazu da je najduzi u povijeti rocka) u pop muzici je onaj iz hey jude od beatles. ja ne mogu zamislit hey jude bez njega, a sumnjan da beatles bas nisu znali kako bi zavrsili.

krajen sezdesetih pojavili su se rock bandovi cija svirka se zasnivala na improvizaciji. jedna od tih, 'super grupa' bili su i cream (eric clapton, jack bruce i ginger baker). oni na koncertima a cesto u studiju nisu znali stat. krene clapton solirat i taman bi zavrsi pismu, a onda se uhvati bruce na basu, zavrsi bruce pocme ginger na bubnju, onda kad ovi zavrsi erik se sjeti da bi i on moga oderat jos jedan djir i tako do sutra... e onda kad taj snimak treba na plocu, producent ih stisa fejd autom, pa vi moji svirajte.
poznati su fade outi na santaninim stvarima samba pa ti i europe.
ova druga je na albumu duza a na hitovima kraca. u oba slucaja zavrsava fade outom samo na razlicitim mistima.
another brick in the wall od pink floyd ima 3 verzije na albumu i cetvrtu na singlu, koja se razlikuje od one na albumu, jer prije ide fade out.

dakle, fade out moze bit 'bezidejna funkcija' ali ima slucajeva di je fade out jedan od nacina kako 'stisat' one koji pucaju od ideja ;)

a i u disku se stvari mixaju fade out/fade in!? sto bi to bilo 'bezidejno'?!

Eon
27-10-2004, 03:30 PM
pa skontaj zasto i sam?

Ja ne zelim da ulazim u razgovor o nekim vrhunskim majstorima koji su u svoje vreme imali pravo da eksperimentisu na razlicite nacine ali fade out u principu nema tacku na kraju recenice kako sto to ima smislen zavrsetak ali to nije ni bitno. Vise sam mislio generalno nego konkretno

Pedja
27-10-2004, 10:59 PM
ali fade out u principu nema tacku na kraju recenice kako sto to ima smislen zavrsetak
a sta ako smisleno zavrsis pesmu sa fade outom :P :wink:

kVu
27-10-2004, 11:24 PM
a sta ako smisleno zavrsis pesmu sa fade outom

to je ok, ali po meni je glupo zavrsavati stvar sa fade-outom, a da je to refren koji se samo ponavlja... :)

Pedja
27-10-2004, 11:49 PM
a sta ako smisleno zavrsis pesmu sa fade outom

to je ok, ali po meni je glupo zavrsavati stvar sa fade-outom, a da je to refren koji se samo ponavlja... :)
:D ma zezam se.....zar ne vidis :D :wink:

Eon
28-10-2004, 09:55 AM
ali fade out u principu nema tacku na kraju recenice kako sto to ima smislen zavrsetak

Pa onda ce biti besmisleno smislena :) sa notom nedefinisanosti 8)

Pedja
28-10-2004, 01:41 PM

Pa onda ce biti besmisleno smislena :) sa notom nedefinisanosti 8)
Dobro malo smo se salili :D :wink: ali sad stvarno ovo mislim.....Ako jedan Lenny Kravitz i Lionel Richie mogu da zavrse pesmu sa fade outom zasto bi to bilo bezidejno?

Eon
28-10-2004, 01:51 PM
cemu svrha sada svega ovoga , jesam li rekao da sam mislio generalno a ne po nekim pojedincima. Kao sto kvu rece pod nekim uslovima kada se refren ponavlja ili u nekim slicnim situacijama....mislim tema je nebitna sta ste se nakacili bezveze

kVu
28-10-2004, 01:51 PM
ma sta dete zna sta je 500 kila :))))))))))))))))))))))

Eon
28-10-2004, 01:52 PM
ma sta dete zna sta je 500 kila :))))))))))))))))))))))

da, nece grom u koprive

Pedja
28-10-2004, 03:08 PM
mislim tema je nebitna sta ste se nakacili bezveze
:wink:
Caskamo malo :D

Eon
28-10-2004, 08:33 PM
mislim tema je nebitna sta ste se nakacili bezveze
Caskamo malo :D

Meni je to stvarno zadnja opcija koju upotrebljavam, nekako mi je to najlakse uraditi u mixu, samo spustim i kraj. Verovatno ako su aranzmani takvi da bez fade outa ne bi mogli biti zavrseni u smislu kompaktnosti, onda podrzavam.

:)

Shady
29-10-2004, 01:20 AM
Ovdje me dobro iskritikovaste, medjutim, ima i razli?itih mi?ljenja o SIDECHAINERU.
Jo? neko misli sli?no meni: (ovo sam iskopao sa topica "TRESHOLD", page 2.)

Pedja, evo da probam ja da ti objasnim.
Neka bude na primeru noge i bas gitare, jer se to u praksi koristi i daje odlicne rezultate. :lol:

Kod sajd cejna je sustina da kompresor biva pobudjen nekim drugim izvorom zvuka. Na datom primeru:

1. Na insertu treka za bas gitaru postavi kompresor sa sajd cejnom

2. Posalji u sajd cejn ulaz audio trek na kome ti se nalazi noga (to mozes probati na Scope platformi, ili na TC Works bundle 3.x)

3. Primetices da se kompresor pobudjuje kada stigne udarac noge

4. Postavi parametre kompresora na basu "na uvo" tako da bas malo utihne kada udari noga, ali da ne izgubi previse na dinamici.

Na ovaj nacin ces dobiti savrsen sklad noge i basa, odnosno imaces panc noge i masnocu basa u isto vreme! Pozdrav

Vai
29-10-2004, 03:09 AM
Ovdje me dobro iskritikovaste, medjutim, ima i razli?itih mi?ljenja o SIDECHAINERU.
Jo? neko misli sli?no meni

Taj primer je klasican za s/c, i vec sam ga bio naveo na prvoj strani.

Poz.

Shady
30-10-2004, 06:59 AM
Ovdje me dobro iskritikovaste, medjutim, ima i razli?itih mi?ljenja o SIDECHAINERU. Jo? neko misli sli?no meni.
Taj primer je klasican za s/c, i vec sam ga bio naveo na prvoj strani. Poz.

Ma ok, ali nisi ti taj za koga mislim da me kritizirao... Naprotiv! :)

SandRob
30-10-2004, 08:21 AM
ma nije te niko kritizira radi kicka i basa, jer je to normalno.
ti si bi reka da bi stisava bubanj glasom, a to je malo neobicno. ;)

Pedja
30-10-2004, 04:20 PM
@ Shady :wink: :)
malo detaljnije procitaj o cemu je pisano :D
Sto kazu ostali, to je klasican primer za s/c, dok je ovo sto si ti rekao malo cudno :wink:
Ja stvarno nikad nisam cuo niti sam primetio da vokal stisava muziku u pesmi :roll: