View Full Version : Digidesign Digi003
bumbar
28-09-2004, 12:55 PM
Nesto me kopka,cisto onako informativno, pitanje prvenstveno Digi002 korisnicima. Koliko sam shvatio ova sprava tj Protools 6le daje mogucnost rada samo sa 16stereo(32 mono) audio kanala,pa me zanima imali kakvih pokazatelja da bi mozda u bliskoj buducnosti izasao nekakav Digi003 ili novi software koji bi podrzavo 48 ili 64 audio trake. To bi bilo mrak jer malo ko ima lovu da kupi veliki Protools sistem a kako cujem od raje koji imaju Digi002, da on radi super i da je sasvim dovoljan,samo da je malo vise audio kanala.
Naravno ja sam prezadovoljan sa pulsarom,powersamplerom i Nuendom na PC-u ali za Mac-a koji jos nisam upalio vec izvjesno vrijeme trazim neko trajno rjesenje a mislim da bi taj "recimo Digi003" bio savrsen.
Sad ce me sandroB i CW fanovi sigurno naljepit,ha,ha,ha.
Ja sam jos uvijek okorjeli CW-ovac ali samo bi da pitam decki! :da:
Pozdrav!
meni bi bilo dovoljno 16 kanala, nalepis efekte na svaki instrument i pevaj sa 12 kanala cirka
bumbar
28-09-2004, 01:13 PM
meni bi bilo dovoljno 16 kanala, nalepis efekte na svaki instrument i pevaj sa 12 kanala cirka
Ma ja kad zavrsim pjesmu koja je i otpjevana sve kanale prebacim u 24bita 48khz audio trakove i ako je vazniji projekat nosim kod kolege u studio i tamo miksam a manje vazne ja uradim, zato mi treba bar 24 stereo audio traka. Tako radim vec godinama i na PC dosad bez vecih problema. To sam samo pito ako bi poceo raditi na MAC-u.
Nekako mi CW izgleda neozbiljno kad je u pitanju Mac- platforma. Mada bi ja na G4 i to mogo uzet u obzir.
Limit od 32 kanala je u softveru, a ne u hardveru...
Digidesignov termin od 32 AUDIO kanal je poprilicno stur...tu postoje i aux kanali (limit je 128 cini mi se) koji se mogu koristiti za monitoring i RTAS instrumente...onda je tu 128 MIDI kanala...sve u svemu, nije tako naivno kao sto deluje...
bumbar
28-09-2004, 02:30 PM
Znam,znam da je dobra sprava, i ja je kibicujem izvjesno vrijeme. Samo me ta limitacija audio kanala malo brine. Ipak bi priceko eventualno prosirenje software-a u audio trakovima. A tu je je jedan problemcic na koji svi njegovi vlasnici kukaju. To je naravno cijena pluginova kojim te stalno mame. Svi kazu kad jednom predjes na Protools onda si upo u bunar bez dna pa dajes zadnju paru za silne dodatke,jer se naviknes na taj standard pa ti sve druge opcije izgledaju amaterske.
Dakle,ja vremena imam a Digidesign ce sigurno vrlo brzo ponuditi jos bolju varijantu Home i Project studio standarda, a do tada "Boze audio kanala,kanala,kanala nam daj"
Ja glasam za Digi003! :ike:
Pozdrav svima!
SandRob
28-09-2004, 03:24 PM
a na cemu mixas kad izbacis toliko kanala?
koristis li automatski mix, ili...?
koje (hardwarevske) efekte koristis?
jesi proba uad-1 i tc powercore i mix u vst-u?
bumbar
28-09-2004, 03:45 PM
a na cemu mixas kad izbacis toliko kanala?
koristis li automatski mix, ili...?
koje (hardwarevske) efekte koristis?
jesi proba uad-1 i tc powercore i mix u vst-u?
Pa uglavnom kad kompletiram pjesmu sve prebacim u audio trake koje usnimim sa pocetnim klikom, malo editujem(volume,DC offset,Rcomp.itd)pa ih izbacim na dvd kao aiff 24bit,48kHz(ili audio format 16bit,44,1khz) i nosim kod kolege u studio. On ih ubaci u svoj sistem(protools)G5) i tu mixamo. Druga varijanta je da ja mixam na svom PC-u. Nemam ni Uad-1 ni TC Powercore,nego isto koristim timeworks,waves itd,te ja uradim mix po principu beskonacno puno vracanja i doradjivanja(princip corave koke). Sve radi dobro i vucem po 20stereo i 15-20mono trakova.(samo bubanj uzme 10-tak)te onda oko par reverba,dileja itd. a mnoge trake i odmah procesiram pa ako ukakim onda na undo i ponovo. Eto otprilike tako. :(
ja mislim da je inace veci kvalitet mixa ako se koristi sto manji broj kanala sa sto kvalitetnijim instrumentima. Pod ovo instrumenti mislim i na efekte koji su koristeni. Znac sto jednostavnije.
Evo ja kako sam presao na ovaj nacin rada koristim 16 kanala i to mi je previse imam jos 2 na slobodi ali mi nisu potrebna
Arthur
29-09-2004, 02:34 AM
To je vec religijsko pitanje - video sam ljude koji isti gitarski rif snimaju u 4,5 sa razlicitim (skupim) gitarama i efektima. ili vise kanala pa od njega prave mix tako da zvuce kao kompaktna, izuzetno mocna celina. Mada i to je opet pitanje aranzmana. Da vidis kako lepo zvuci novi album Darwood Dub-a (BG), sve lepo smiksano i masterovano u manje od 20 kanala, i nema greske. Sve je to relativno. Samo, potpuno sam ubedjen (iskustveno) da se ona gitara od malopre, snimljena i smiksana sa tolko kanala, ne moze drugacije postici, kakvu god opremu imao.
Shady
29-09-2004, 03:20 AM
Ma, Queen su radili sa 200 kanala a pravili su sami vrh. :)
SandRob
29-09-2004, 03:27 PM
Ma, Queen su radili sa 200 kanala a pravili su sami vrh. :)
he, he... istina, ali ko sto arthur kaze nema pravila.
george martin tvrdi da je njega, producirajuci beatlese, dodatno kreativno inspiriralo to sto su bili ograniceni, prvo sa 4 a kasnije sa 8 kanala.
zahvaljujuci tim ogranicenjima njihovi aranzmani su jako 'promisljeni' i prozracni i sve se cuje, za razliku od phila spectora i njegovog cuvenog 'zvucnog zida' di se ne zna ni ko pije ni ko placa.
fipke
30-09-2004, 10:07 PM
za razliku od phila spectora i njegovog cuvenog 'zvucnog zida'
:) phil spector je zakon 8)
za razliku od phila spectora i njegovog cuvenog 'zvucnog zida'
:) phil spector je zakon 8)
Uhapsen je zbog ubistva neke devojke... :roll:
fipke
01-10-2004, 10:24 AM
dobro ajd'....probio zakon... :P
dobro ajd'....probio zakon... :P
:)
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.