View Full Version : Fade novotarija
Nedavno sam u knjizi ?Akustika i tehnike snimanja? procitao da bi crosfade trebalo raditi na sledeci nacin: sempl koji ?odlazi? u fadeout smanjivati uporedo sa pomeranjem njegove panorame ka desnom kanalu, a onaj drugi, novi, koji dolazi iz fadeout-a (levog kanala) pomerati ka centru linearno sa pojacavanjem zvuka.
Naravno da je to samo jedno u okeanu pravila od kojih je svako generalno u zavisnosti od potrebe. Medjutim, ono sto mi nije jasno, a sto nisam pomenuo je naznaka savetodavca da bi pre nego sto ga posaljemo u fade out i odradimo panorame, semplu trebalo suziti stereo sliku!?! Da li neko zna sta to znaci?
fipke
29-08-2004, 11:16 PM
sabrati u mono?
sabrati u mono?
Pa ako sabere u mono koji ce mu onda ono paniranje... :roll:
Nedavno sam u knjizi ?Akustika i tehnike snimanja? procitao da bi crosfade trebalo raditi na sledeci nacin: sempl koji ?odlazi? u fadeout smanjivati uporedo sa pomeranjem njegove panorame ka desnom kanalu, a onaj drugi, novi, koji dolazi iz fadeout-a (levog kanala) pomerati ka centru linearno sa pojacavanjem zvuka.
Naravno da je to samo jedno u okeanu pravila od kojih je svako generalno u zavisnosti od potrebe. Medjutim, ono sto mi nije jasno, a sto nisam pomenuo je naznaka savetodavca da bi pre nego sto ga posaljemo u fade out i odradimo panorame, semplu trebalo suziti stereo sliku!?! Da li neko zna sta to znaci?
Izvini, ali meni ovo uopste nema smisla... :roll:
Boskovic
30-08-2004, 04:53 PM
Koja je to knjiga?
Ma to je neko skroz poznato stivo koje je objavljeno osamdesetih godina, ako se ne varam. Ime knjige je "Akustika i tonsko snimanje". Pisala su je tri autora, a jedan od njih je Ivan Fece, to je ono sto sam zapamtio. Inace podeljena je u nekoliko delova i u svakom se maksimalno strucno, a za one koji ne poznaju fiziku najbolje, na momente, i neprijemcivo, objasnjava sustina frekvencija, akustike, prostora u kojem se snima. Na kraju knjige je deo posvecen snimanju svih instrumenata posebno: gudaca, klavira, bubnjeva...
I jos nesto... Juce kupih knjigu Sound Forge 6 Power, tek onako, da se nadje. U njoj je pomenuta funkcija na jednom od pluginova, cini mi se Wave hamer ili tako nesto o Stereo wideringu. Meni to zvuci kao alat za promenu sirine stereo opsega, ma sta to znacilo...
Da to se obicno koristi na pojedinacnim instrumentima ako zelis da prosirirs ili suzis iz nekog razloga stereo sliku.
Ovo mi zvuci ko totalna gluparija! Kakvo mrtvo paniranje!?
Ovo mi zvuci ko totalna gluparija! Kakvo mrtvo paniranje!?
Slazem se :!:
Da, to bi bio mono kada bi se metoda primenila na dva ISTA instrumenta, odnosno dve iste boje.
Ali, ako je rec o razlicitim instrumentima, a cini mi se da je Igor to hteo da kaze, onda se ne dobija bas MONO efekat.
Zar ne?
Ljudi, prvo probajte, pa onda recite da je glupost. Ja sam eksperimentisao (naravno da je rec o dva razlicita sempla) i shvatio da to i nije tako losa varijanta. Probajte pa kritikujte sa argumentom.
Ljudi, prvo probajte, pa onda recite da je glupost. Ja sam eksperimentisao (naravno da je rec o dva razlicita sempla) i shvatio da to i nije tako losa varijanta. Probajte pa kritikujte sa argumentom.
Mozda neki i mogu da zamisle kako ce to zvucati i bez isprobavanja... :roll: :wink:
Mozda neki i mogu da zamisle kako ce to zvucati i bez isprobavanja... :roll: :wink:
e sada ga i ti pretera :uhoh:
e sada ga i ti pretera :uhoh:
J***** pa valjda mogu da zamislim kako zvuci crossfade sa paniranjem :roll:
mozes ali nikada onako kao da isprobas
:banghead:
Svejedno, ne pravi toliku razliku...
:banghead: :banghead:
dobro to je individualna stvar ali nikada ne mozes nesto zamisliti onako kako je to fizicki predstavljeno, mozes ako si genije ili ludak a tanka je tu granica.
dobro to je individualna stvar ali nikada ne mozes nesto zamisliti onako kako je to fizicki predstavljeno, mozes ako si genije ili ludak a tanka je tu granica.
Jel mogu da udaram glavom jos malo...nisam dovoljno tvrdoglav :D
Ma moze to da se "zamisli" , ali ovde uopste nije rec o MONO efektu.
Znaci dva razlicita zvuka su u pitanju, i to nikako ne stvara MONO.
Da je ista boja tona, i da se primeni ova, pa ipak glupa fora, dobio bi se MONO.
A ovako ne.
:wink:
:wink:
....ili ako si Tesla? :?:
On je imao taj dar da konstrukcije sa papira
pusti u rad,u glavi i primeti eventualne
nedostatke bez empirijskog pokusaja. 8)
ANITA
08-09-2004, 09:15 PM
U svakom slucaju.... bar udarate glavama vrlo uskladeno! :wink:
ne brinem se ja za sebe ipak je to Bosanska glava ali za pureta ne garantujem :)
ANITA
09-09-2004, 02:19 PM
Ma ne brini... ja mislim da su sve muske glave tvrde. Bit ce mu dobro.
Shady
19-09-2004, 11:38 PM
Sve mu?ke glave tvrde?!? :roll: Kako koja, kako koja! :mrgreen:
ANITA
19-09-2004, 11:41 PM
Sve mu?ke glave tvrde?!? :roll: Kako koja, kako koja! :mrgreen:
Mozda, mozda, tko zna :roll: . Dajem sansu i za tu mogucnost. :wink:
milosjeftic
10-05-2005, 01:05 PM
semplu trebalo suziti stereo sliku!?! Da li neko zna sta to znaci?
Mo?e? suziti sliku u mikseru Cubase . Klikni desnim klikom na panoramu i pomeri dobijene panorame prema centru . Izaberi drugu od tri ponudjene opcije .
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.