PDA

View Full Version : pretvaranje mp3 u wav, clipping, dodatni mastering?

Nocni
13-08-2004, 10:49 PM
Pozdrav,
zbog fizicke udaljenosti studija u kome sam snimao jednu pjesmu, a obzirom da mi ta matrica treba prekosutra za jednu gazu, covjek koji je pjesmu radio poslao mi je u mp3 formatu 128 kbps. Trebam je zaprziti na audio CD.

u Steinberg MyMp3 sam uradio konverziju mp3 to wav 44.1, 16 bit.
Taj wav sam otvorio u soundforge, i kad kliknem na 'procces/normalize/scan levels' dobijem u soundforge slijedece podatke:
peak: 0 dB
RMS: -11,4 dB.

Nakon snimanja tog .wav u Neri (audio cd), pa kad taj cd bude pusten na malo jacem ozvucenju, da li ce to zvucati korektno, u prvom redu mislim na onih izmjerenih 0 dB peaka?

Ako mogu ocekivati probleme u reprodukciji zbog toga, kako bi najlakse odradio doradu (u Waves L2, tako da stavim treeshold na 0.2 dB i kliknem ok? Strah me da od neznatno loseg ne napravim puno lose :). Inace ovako slusajuci na obicnim slusalicama, kucnim zvucnicima ne cujem nikakvo klipanje, obzirom da je to ipak samo za 'zivi' nastup mozda je najbolje da nista ne diram?

zahvaljujem na savjetima,
nocni

puRe
13-08-2004, 11:04 PM
Pa ako ti u Forgeu ceo fajl odslusas i ne zasvetli cuveno CLIP znaci da je sve ok...

Nocni
13-08-2004, 11:13 PM
Zasvijetli clip, ravno 7 puta, doduse bude u njemu samo na tren.

puRe
13-08-2004, 11:27 PM

onda nece biti frke (velike) ako je to samo kratko...to je vec snimljeno tako da ti i ako smanjis to cuces distorziju na tim mestima...

Nocni
13-08-2004, 11:34 PM
ok, znaci da nahranim kerove i da nista ne diram :).
ako se sjecas onog vica...

SandRob
14-08-2004, 12:23 AM
:shock: ne razumin zasto cinis konverziju!??!
sto jednostavno ne otvoris u neru novi projekt 'audio cd' i ne ubacis mp3?!
nero ce sam napravit konverziju u wav. 8)

Nocni
14-08-2004, 12:28 AM
Inace radim to u neri direktno iz mp3 u audio cd, ali ovaj put sam htio malo zaviriti pod haubu tog wav-a.

SandRob
14-08-2004, 12:40 AM

onda nece biti frke (velike) ako je to samo kratko...to je vec snimljeno tako da ti i ako smanjis to cuces distorziju na tim mestima...

ma nece cut nista. prekratko je to da bi se culo.
dapace, ponekad u masteringu 'limitiranje' na takav nacin moze bit bolje nego kad se koristi limiter.

napravite experiment.
neki wav normalizirajte na 0db i nakon toga mu podignite gain za 3db (iznad 0). onda sacuvajte wav i ponovo ga otvorite!??!

na ovaj nacin ste podigli rms tako da ste srezali peakove, a isto to cini brickwall limiter samo po nekom svom algoritmu.
ako su peakovi jako kratki (a tako obicno i je u modernoj produkciji, narocito ako je wav prethodno tretiran kompresoron), ovakav primitivni nacin moze bit bolji od najboljeg limitera.

ako ne virujete provjerite!! :roll:

Nocni
14-08-2004, 12:52 AM
u mene L2 uvijek osisa wav ko motornom pilom :roll: . Nije mi jasan princip postizanja visokog RMS-a, a da vizualno i prakticno pjesma jos ima dinamike.

SandRob
14-08-2004, 01:02 AM
u mene L2 uvijek osisa wav ko motornom pilom :roll: . Nije mi jasan princip postizanja visokog RMS-a, a da vizualno i prakticno pjesma jos ima dinamike.

ako pretjeras sa limitiranjem pisma izgubi mikro dinamiku. :!:
osin toga, pjesme sa 'previsokim rms' ne funkcioniraju dobro na radiju jer ih radijski limiteri i kompresori dodatno sjebu i zaguse.

btw: probaj ovaj trick sto san gore opisa, pa ces vidit da ima i bolje pile od l2 (ili l3) ;)

Nocni
14-08-2004, 01:06 AM
ma di cu palit pilu i ugasena otpila pola pjesme :lol:.

SandRob
14-08-2004, 10:03 AM
ma to provaj na neki drugi wav - na neku stvar sto cinis. masteriziraj sve ko sto inace cinis, a umisto da stavis na kraju l2, napravi ovo sto san napisa?! ;)