Log in

View Full Version : Velicina prostorije za studio

MACI
13-08-2004, 07:50 AM
Znam da je to u vecini slucajeva problem ali sta se moze kad nismo u mogucnosti da imamo vecu.
Mene zanima da li je premalenavelicina Control room 2.20x2.60x2.30m, a gluve sobe 2.60x1.30x2.30 ?
Monitori su udaljeni od mene 1,30m ali su jako blizu zida da ne kazem u samom cosku,iza mene je zid udaljen 1,00m.
Citava prostorija je ovako gradjena:
-zidana je od siporeksa
-na njega je ljepljen stiropor od 2 cm na sve plohe(i plafon i pod)
-preko njega je spusteno (na 4 zida) platno
-na zid koji je iza mene ,koji je najvise na udaru,sam stavio i dodatnu spuzvu od 3cm.
-u coskove sam stavio trouglaste komade spuzve visine 0,80cm
-monitori su na drvenom postolju i MAUS PAD-ovima,iza njih sam stavio piramidalnu spuzvu

U sustini meni to sve zvuci dobre ali bih volio da cujem vase misljenje?

Eon
13-08-2004, 12:20 PM
monitore postavi tako da budes u jednakostranicnom troulgu, znaci tvoja glava i par monitora moraju imati jednaku razadaljinu.

Pa u principu sto manja controlna soba je bolja ali za niske bas i ne jer ces imati puno stojecih freq ako to nisi resio nekim od milion nacina.

Mozda si trebao postaviti zidne dzepove tako da unistis niske tonove (ovo je jedna odo boljih metoda) ali sa obzirom da ti je i ovako soba mala ne bi moglo.

ANITA
16-08-2004, 01:05 AM
Zasto je bitno staviti npr. piramidalnu spuzvu IZA zvucnika?
Nije li najbitnije razbiti prve refleksije stoga piramidalnu spuzvu staviti ispred na prvi zid koji gledaju (ako se vec ne stavljaju svugdje)?

Poucite me, molim... :roll:

MACI
16-08-2004, 07:29 AM
Meni se cini da imam problem sa BAS frekvencijama, u sustini zvuk mi je dobar na poziciji na kojoj sjedim ali ako se pomjerim malo lijevo ili desno basovi me izludise (kao iz bacve se cuje).Nadam se da cu rijesiti ovo posto mi stize spuzva ovih dana pa cu u coskove da stavim Bas apsorbere ,mislim da je to rjesenje.

A sto se tice Gluve sobe da li je problem sto je ona tako mala?
:idea:

Pedja
16-08-2004, 11:03 PM
Meni se cini da imam problem sa BAS frekvencijama, u sustini zvuk mi je dobar na poziciji na kojoj sjedim ali ako se pomjerim malo lijevo ili desno basovi me izludise (kao iz bacve se cuje).Nadam se da cu rijesiti ovo posto mi stize spuzva ovih dana pa cu u coskove da stavim Bas apsorbere ,mislim da je to rjesenje.

A sto se tice Gluve sobe da li je problem sto je ona tako mala?
:idea:
Da bi covek bio 100% siguran u akustiku prostorije mora uraditi merenje. Merni mikrofon i analyzer su jedini pravi nacin da se sve namesti kako treba :wink:

MACI
17-08-2004, 06:54 AM
Sve ja to razumijem ,samo mi niko ne rece da li je bitno to sto su Gluva soba i Kontrolna soba male? :?:

SandRob
17-08-2004, 07:38 AM
Sve ja to razumijem ,samo mi niko ne rece da li je bitno to sto su Gluva soba i Kontrolna soba male? :?:

bilo bi bolje da su vece, ali nema nacina da je povecas :wink:

Pedja
17-08-2004, 11:22 AM
Ne valja bas da je soba previse mala........ipak treba malo prostora da bi se zvuk "razvio". Ovo vazi posebno za kontrolnu sobu dok je za gluvu manje-vise :roll: (jedino ako ces da snimas bubanj ili nesto vece :wink: )......ali kao sto Sandro rece ne mozes ih povecati.

MACI
17-08-2004, 11:39 AM
OK thanks :wink:

Tiki the Boyler
24-01-2005, 11:05 AM
Ako ti treba malo konsultacija u vezi sa akustikom prostora javi se u Artist, pa cemo nesto rijesiti!
Mis'im sobe su ti zaista male, ali...