PDA

View Full Version : Opet taj mastering

idekius
04-08-2004, 03:47 PM
Znam da zvuci glupo, ali rekao bih da nije u pitanju tripovanje...
L&M (elem), nikada nisam bio zadovoljan kvalitetom master trake snimljene u Cubase-u. Juce sam probao sledeci metod:
-Otvorim Cubase project
-Na masteru CW Mixera prikacim diter shaper i podesim ga na 16 bit-a
-Otvorim Sound Morge
-Pustim Cubase da reprodukuje, a u Sound Morgeu to lepo snimim na 44.1 KHz i 16 bit-a

Cini mi se da se tako odradjen master cuje lepse i mekse nego kada ga snimim u Cubase-u i kasnije resemplujem sa 48 KHz 24 bit-a na 44.1 KHz i 16 bit-a u Sound Morge-u. Ko sto rekoh, znam da zvuci smesno, ali izgleda da je stvarno tako. Sada me malo buni redosled... Hmmm... Da li LinMB kompresor i L2 ultramaximizer odraditi kada je traka na 48 KHz i 24 bit-a, ili kasnije, kada dodje na 44.1 KHz i 16 bit-a? Logicno bi bilo da treba iskljuciti sve dither shapere (na masteru Cubase-a, u LinMB kompresoru i na L2 ultramaximizeru) i dither shaper dodati na samom kraju...

Da ja nebih nagadjao i experimentisao dalje, neka kaze neko ko zna pravi redosled i postupak, takodje bih da cujem od ostalih kakva su im iskustva sa snimanjem master trake u Cubase-u i sta misle o ovom sto sam ja izneo kao verovatno bolje resenje.

P.S. Po savedu Deje Vuckovica (dvuckovic) sam na poslednjoj pesmi (jos nije gotova) glavne midi trake bacao u wav kroc cevni preamp i mogu da kazem da sam mu vise nego zahvalan na savetu jer se trake zaista bolje cuju i lakse mixaju!

kVu
05-08-2004, 04:08 AM
Ovo ne mora da bude dobro, ali znam da cu ja odsad ovako da radim posto mi se nikako ne svidja varijanta da sve na kraju smuckam u jedan wav na istoj kartici...

- Prebacaj digitalno preko spdif-a sa CW-a na neku drugu karticu (zavrsen mix)... 48/24bit

...i tek posle toga zajebancija oko mastera. Ako budem mogao ici cu hardverskim putem naravno, a ako ne, taj prebaceni mix (ovo je nacin koji sam dosad koristio) loadujem u wavelab, rcomp (gde je izuzetno mali ratio, attack preko 100 cisto da malo sabije neke najjace peakove) i L2 na kraju... Nakon toga neizbezni resample... Dithere nikada nisam nesto ljubio, osim ako se direktno ne zbouncuje 16bitno kada je i razumljivo da se koristi.

dvuckovic
05-08-2004, 11:19 AM
Prije jedno mjesec dana sam probao na masteru za maksi singl Zeljka Vasica sve moguce varijante downsamplinga, i nijedna ne zvuci dobro. Cubase/Nuendo pri mixdownu svaki put izbaci drugaciji rezultat. Jedino to uradi posteno(ali i dalje lose) kad uradis real-time export. Logic to radi malo bolje. Pro tools radi najbolji bounce.

Licno ne volim zvuk Sound Forgea, previse mi zvuci kompresovano. Wave Lab je bolji, nema tu distorziju u high endu.

Radio sam A/B test, Mac i PC, na oba je bio originalni Nuendo, RME kartice i obje masine su svirale kroz Appogee konvertere. Cetvoro ljudi koji su bili prisutni su na blind testu odreda izabrali snimak iz Maca. Zvucao je mnogo (nije bas bila necujna nijansa) bolje.

Pa sad vidji... :)

idekius
05-08-2004, 11:43 AM
Pocecu da verujem u nemoguce stvari. Gotovo isti test je odradila i jedna grupica ljudi cijem sluhu itekako verujem i rezultat je bio isti. Meni je to neverovatno i nelogicno, ali izgleda da je na neku foru zaista tako.

puRe
05-08-2004, 11:59 AM
Pro tools radi najbolji bounce.

Tako sam i mislio ;)

gorjan
06-08-2004, 01:26 AM
Pocecu da verujem u nemoguce stvari. Gotovo isti test je odradila i jedna grupica ljudi cijem sluhu itekako verujem i rezultat je bio isti. Meni je to neverovatno i nelogicno, ali izgleda da je na neku foru zaista tako.
Meni je nekako i logicno da postoji razlika i mislim da je fora u Nuendu koji je razlicito projektovan za pc i mac. Valjda je citava fora u razlicitom projektovanju audio enginea...Negdje sam procitao da je Cubase originalno napravljen za mac i da su imali grdnih problema sa PC platformom. A logic je u startu radjen odvojeno za obe platforme. Ja sam u pocetku poceo sa cubaseom i veoma sam marljivo radio na njemu, medjutim kad sam stavio logic...mozda umisljam ali meni bolje zvuci.Logicno.Logic.Eh bilo je divno dok je trajalo :cry: Nema vise novih updatea eh...

diviner
06-08-2004, 01:54 AM
Prije jedno mjesec dana sam probao na masteru za maksi singl Zeljka Vasica sve moguce varijante downsamplinga, i nijedna ne zvuci dobro. Cubase/Nuendo pri mixdownu svaki put izbaci drugaciji rezultat. Jedino to uradi posteno(ali i dalje lose) kad uradis real-time export. Logic to radi malo bolje. Pro tools radi najbolji bounce.

Licno ne volim zvuk Sound Forgea, previse mi zvuci kompresovano. Wave Lab je bolji, nema tu distorziju u high endu.

Radio sam A/B test, Mac i PC, na oba je bio originalni Nuendo, RME kartice i obje masine su svirale kroz Appogee konvertere. Cetvoro ljudi koji su bili prisutni su na blind testu odreda izabrali snimak iz Maca. Zvucao je mnogo (nije bas bila necujna nijansa) bolje.

Pa sad vidji... :)

Ajd zovi kada sledeci put budes imao slicnu opremu, kako bih odradio par kratkih slusnih testova !?

I nisi mi jasan za Mixdown...hoces da kazes da svaki put, kada jednostavno, jedan za drugim, odradis mixdown, bez diranja bilo kakvih parametara (ali bukvalno), tebi rezultujuci wav zvuci drugacije ?

Boskovic
06-08-2004, 02:10 AM
Svaki je mixdown razlicit fajl, bar kad ga compare-ujesh windows commanderom

diviner
06-08-2004, 05:58 AM
Ne bi trebalo da bude...zato ga i pitam...trebalo bi da su bit to bit isti...hm...ajde provjericemo to nesto kasnije...cim malo zaladi :) !

Eon
06-08-2004, 08:07 AM
Znam da zvuci glupo, ali rekao bih da nije u pitanju tripovanje...
L&M (elem), nikada nisam bio zadovoljan kvalitetom master trake snimljene u Cubase-u. Juce sam probao sledeci metod:
-Otvorim Cubase project
-Na masteru CW Mixera prikacim diter shaper i podesim ga na 16 bit-a
-Otvorim Sound Morge
-Pustim Cubase da reprodukuje, a u Sound Morgeu to lepo snimim na 44.1 KHz i 16 bit-a

Cini mi se da se tako odradjen master cuje lepse i mekse nego kada ga snimim u Cubase-u i kasnije resemplujem sa 48 KHz 24 bit-a na 44.1 KHz i 16 bit-a u Sound Morge-u. Ko sto rekoh, znam da zvuci smesno, ali izgleda da je stvarno tako. Sada me malo buni redosled... Hmmm... Da li LinMB kompresor i L2 ultramaximizer odraditi kada je traka na 48 KHz i 24 bit-a, ili kasnije, kada dodje na 44.1 KHz i 16 bit-a? Logicno bi bilo da treba iskljuciti sve dither shapere (na masteru Cubase-a, u LinMB kompresoru i na L2 ultramaximizeru) i dither shaper dodati na samom kraju...

Da ja nebih nagadjao i experimentisao dalje, neka kaze neko ko zna pravi redosled i postupak, takodje bih da cujem od ostalih kakva su im iskustva sa snimanjem master trake u Cubase-u i sta misle o ovom sto sam ja izneo kao verovatno bolje resenje.

P.S. Po savedu Deje Vuckovica (dvuckovic) sam na poslednjoj pesmi (jos nije gotova) glavne midi trake bacao u wav kroc cevni preamp i mogu da kazem da sam mu vise nego zahvalan na savetu jer se trake zaista bolje cuju i lakse mixaju!

Ja sam dugo vremena radio na principu resemplovanja sa 48 na 44.1 i sa 24 a 16 bita i cule su se razlike ponajvise na niskim frekvencijama. Kasnije sam presao na sistem snimanja i propustanja trake kroz dither i dobio mnogo bolje rezultate.
Kompresor i maximizer koristi po potrebi, ja ga licno ne stavljem na svaki mix. Ako mi je potreban RMS onda stvaim maximizer ako ne onda malo iskompresujem ali obavezno sve ide redosledom compresor pa maximizer iako su i jedan i drugi dinamicki efekti daju drugacije rezultate.
Dither uradis posle 48 khz 24bitne masterizacije nezavisno od svega.
Ja bar ovako uradim

puRe
06-08-2004, 11:17 AM
Ne bi trebalo da bude...zato ga i pitam...trebalo bi da su bit to bit isti...hm...ajde provjericemo to nesto kasnije...cim malo zaladi :) !

Evo kod pureta imate klimu tako da mozete da dodjete da testirate... :wink:

perapera
06-08-2004, 11:50 AM
Negdje sam procitao da je Cubase originalno napravljen za mac
Koliko me secanje sluzhi, prva verzija Cubasea je izasla za Atari ST, dosta davno... Razlog je jednostavan, Atari je nekim chudom imao ugradjen MIDI IN/OUT.

Interesantno je da postoje emulatori Atarija koji podrzavaju rad sa MIDIjem, a da je dosta (tada komercijalnih) aplikacija sada freeware. Ako imate avanturistichkog duha ili vas shije nostalgija, uputite se na http://tamw.atari-users.net/timidi.htm i pogledajte cega sve ima. :D

Sori za offtopic...

gorjan
06-08-2004, 12:22 PM
Koliko me secanje sluzhi, prva verzija Cubasea je izasla za Atari ST, dosta davno... Razlog je jednostavan, Atari je nekim chudom imao ugradjen MIDI IN/OUT.
u pravu si pero, grdno pogrijesih :oops:
valjda sam bar dalje bio u pravu, a mozda i nisam :? ...

dacko
06-08-2004, 12:26 PM

hmm, ali ako koristi neke VSTi koji ne odsviraju svaki put isto deonicu, imaju neke random panere, lfo, i ne znam sta sve, onda je i logicno... ali opet.. ako ima samo wav fileove... nema smisla da se fajlovi razlikuju po CRC-u... onda je cubase nesto gadno s*eban. :shock: :roll:

diviner
07-08-2004, 12:40 AM
Naravno...to se podrazumijeva ! Zato sam i naglasio "sa istim parametrima" ! Znaci bilo kakav dinamicki efekat, koji u sebi ima random parametar se ne racuna !

SandRob
07-08-2004, 08:15 AM
Negdje sam procitao da je Cubase originalno napravljen za mac

Interesantno je da postoje emulatori Atarija koji podrzavaju rad sa MIDIjem, a da je dosta (tada komercijalnih) aplikacija sada freeware. Ako imate avanturistichkog duha ili vas shije nostalgija, uputite se na http://tamw.atari-users.net/timidi.htm i pogledajte cega sve ima. :D

Sori za offtopic...

atari je te daleke 'neznankojegodine' bi najavi posebni konpjuter za muziku. yamaha je trebala izbacit chip, ali ga nisu uspili dovrsit na vrime.
atari je svejedno zelio izac s konpjuteron, pa je ko alternativu ugradi midi.
jebiga, onda je softwarevska industrija poludila. izasli su creator, notator cubase... steiberg je napravi hardwareski smpte, midi expander...

SandRob
07-08-2004, 08:25 AM
ja nikad ne cinin rendering iz nuenda, nego uvik sniman u wavelabu di i masteriziran.
tako san nauci od pocetka, kad san vise koristi pulsarove spravice i tako mi je ostala navika i uopce ne razmisljan o temu i ne usporedjujen.
ponekad volin stvar proc i kroz pulsarov psy-q.
sve radin na 44.1/24 samo na kraju stavin dither i pribacin na 16 bitova.

u masteringu slozin:
- cambridge eq
- onaj zelenko (komp od sonalksisa)
- l2 (pribacen u gornje inserte od wavelaba/dither iskjucen)
- dither

ponekad u niz stavin i izotope ozone s kojin dodan mrvicu ekcitera u visokima i basevima.

naravno, na kraju renderiziran u wavelabu.

Pedja
07-08-2004, 03:39 PM
atari je te daleke 'neznankojegodine' bi najavi posebni konpjuter za muziku....
Zar nije Atari izbacio Falkona kao specijalizovanog za muziku ? ....te daleke, daleke.... :roll:

SandRob
07-08-2004, 04:57 PM
falkon je dosao dosta kasnije (mislin i preko 15 godina posli prvog atarija s midijem), ko pokusaj da se osin midija u konpjuter integrira i audio (hard disc recording), ali je projekt propa.
ma, atari je bi fantastican konpjuter ali mislin da ga je pc presisa, jer ga je svak moga proizvodit i tako se ucinila jaka marketinska mriza s kojon se atari ni moga nosit.
jos prije falkona atari je bi standard u muzickin studijima i stanparijama (calamus) i ima je windowse puuuno prije pc-a.

Pedja
08-08-2004, 09:14 AM
Jel' bese onaj 1024 ili kako vec? .......sve sam zaboravio :roll: :oops:

perapera
09-08-2004, 10:15 AM
Atari Falcon 030 je izasao 1992. godine, a karakteristike zvuchnog podsistema su bile sledece:
- Eight 16 bit digital audio DMA channels
- Up to 50KHz sampling rate
- Stereo 16 bit digital DMA input/output
Nije nemoguce da si na njega mislio posto je on bio marketiran kao "Personal Integrated Media System", ali ipak nije doziveo ni zrnce slave svojih prethodnika (520ST, 1040ST). Poceo je da se proizvodi 1992. i vec 1993. su prestali sa proizvodnjom iz razlicitih razloga (uglavnom zato sto su razvijali nove masine)

Imate razne informacije na http://www.atari-explorer.com, a postoji jos masa sajtova koji se bave istorijom Atari racunara.

Inace, u petak sam nesto sitno eksperimentisao... :wink:

Skinuo sam Steem Atari emulator, UK TOS 2.06 i Cubase Lite. Na svom PCju na poslu imam MIDI Yoke (MIDI Patch Cable driver) i Bome's mouse keyboard. Dakle, radi se o vishestrukoj emulaciji raznih stvari (klavijatura, midi routing, Atari sa Cubase-om...) i sve radi! :D

So, ako ste bas nostalgicni, probajte... Meni je bilo dosta zabavno. :wink:

SandRob
09-08-2004, 10:48 AM
Skinuo sam Steem Atari emulator, UK TOS 2.06 i Cubase Lite. Na svom PCju na poslu imam MIDI Yoke (MIDI Patch Cable driver) i Bome's mouse keyboard. Dakle, radi se o vishestrukoj emulaciji raznih stvari (klavijatura, midi routing, Atari sa Cubase-om...) i sve radi! :D

So, ako ste bas nostalgicni, probajte... Meni je bilo dosta zabavno. :wink:

di si skunu :!: :?: :taz:

Pedja
09-08-2004, 12:14 PM
ali ipak nije doziveo ni zrnce slave svojih prethodnika (520ST, 1040ST)
Daaaaa.... 520ST i 1040ST, a ne 1024 kao sto napisah :oops: ....sve sam pozaboravljao :oops: :)

perapera
09-08-2004, 12:59 PM
di si skunu :!: :?: :taz:
:D

Emulator je na: http://steem.atari.st/. Osim emulatora bice ti potreban i operativni sistem (TOS), pise na download strani. Ja sa koristio UK TOS 2.06.

Software mozes naci ovde: http://tamw.atari-users.net/timidi.htm. Tu su i razna uputstva kako se sta startuje, cita, itd.

Nadam se da ces se fino zabaviti... :wink:

Bitch
15-08-2004, 03:11 AM
Uvek frka sa tim Cubase-om, vrlo je moguce da je u pitanju audio engine, secam se da se i meni desavala ista stvar na mixdownu, svaki put drugacije! Vidim komentar tipa "Logic bolje zvuci..." izgleda da je stvarno tako! Pokusavali smo paralelno Mac-PC, Logic-logic, cubase-cubase, najbolji rezultat je Logic Pro 6 na Mac-u! (isti semplovi, tracks, parametri...). Zeznuto je napraviti algoritam koji treba da sabere audio trake da zvuce "do jaja". Kolko vidim najdalje su otisli guys from Digidesign sa real-time bouncingom na ProToolsu (oprobano i jako lepo) a i Logic radi jako lepo, dok Cubase uvek kanda nesto brljavi. Predlog - ako imatte mogucnost, odnesite komp kod nekog sa Apogee Rozeticama i resili ste se muka.
... mada probajte i TC System6000 i uradite na njemu Mastering... divno!-)

kVu
15-08-2004, 04:20 AM
Au bre... Pa zar niko nije probao sa direktnim digitalnim prebacivanjem na DAT npr. ??? ono, pusti play, sync, bez glupavih bouncovanja ??? :roll:

SandRob
15-08-2004, 07:47 AM
bili netko ostavio ode dva primjera di se cuje razlika izmedju dva renderinga iste pjesme?! :!: :?:
bas me zanima koje su to razlike?! jesu li to neke distorzije ili sto?! jesu li vece razlike ili kad bi posa manualno sa hardwarevskim mixom 2 puta smiksat stvar?!

bdv: ja sniman u wavelab kroz pulsarov mixer i nikad nisan cuo razliku :?

Bitch
15-08-2004, 10:52 PM
Interna varijanta (wavelab thru pulsar) radi dobro, radi se zaista o mini minimalnim razlikama. Ono sa DAT-om je isto tako, ali izlazis iz sistema da bi ponovo na kraju vratio digitalno na novi trek. But veruj mi chuje se diferons! Verovatno kuci ne cujesh razliku, ja sam slusao na JBL LSR mid-fieldovima, i pazi sad: numera koju smixam slusam kroz Finalizer i naviknem se na zvuk, posaljem u fostex Dat digitalno, vratim digitalno i slusam - Razlicito!!! naravno ne jako, dobijes kao malo napaljene visoke, nema nekako te dinamike, kazem ti minimalne razlike, ali se desavaju. Ne mora da znaci ako si u digitaliji da sve sljaka do jaja i da nema razlike, znash i sam da dobri A/D i D/D konverteri kostaju mlogo para. Cak je fora i u internom rutingu i kvalitetu karte, jednom recju Sve Matters. :) Tako da je moj skromni konkluzion il mixati sve na analognom desku (neko pomene audient, do jaja, mada sam probao i D&R, Neve i SSL, jao majko ludilo!) il se drz DAWa kolko ti izgura, mada ako imate shtogod u outboardu, posaljite napolje trake, chuda se desavaju kad posaljes npr bubnjeve u Manley kompresor, il gitare na TLaudio eq...
:shock:

eh da one razlike u dva rendera pjesmice, ko zna gde mi je to sad, gledacu da nadjem stogod...
Ola 8)

arados
16-08-2004, 01:41 AM
Hm...

Bitch
16-08-2004, 09:01 AM
...Odlican izbor! (Brauner i Avalon VT737) Ja imam SolidTube, a stizu mi U89ka i ISA430 mk2 :D

SandRob
16-08-2004, 09:33 AM
:oops: ooops :oops:
oprosti bitch. umisto quote pritisnu san edit i ukrca san se u tvoj post.
sori, sori... nije bilo namjerno :oops:

evo, moga posta:

ne virujen dok ne cujen i vidin ;)

bdv: sto ce mi skupi dig/an konverteri kad mi oni uopce ne uticu na zvuk?!
u karticu ulazin preko pulsarovih ulaza i preko adata a izlaze koristin samo za monitoring. sve softwarevske i hardwarevske sourceve sabiren u pulsarov mixer i snimam u wavelab.
inace kod snimanja koristin tl audio preamp a u produkciji najvise uadove i powercoreove efekte.
iman i taj tl audio eq, ali mi samo skupja prasinu. vrlo san zadovoljan kako mi radi uadov pultec i cambridge :)

inace, iman jednu svoju logiku. nastojim sve snimit sto je moguce bolje i zbog toga cu, kad bude prilika, kupit jos jedan vrhunski mic (brauner) i avalon preamp. ali kad jednom zvuk dodje u digitalnu domenu nema vise vracanja u analogno. :roll:

da se razumimo, ne potcjenjujen kvalitetu hardwarea u procesu masteringa, ali za kvalitetan mastering bitno je, prije svega, znanje koje ja nemam, a onda treba imat uzasno skupu opremu i poseban studijo i bavit se samo time u zivotu.
zato, ako bi se odlucio za hardwarevski mastering, posla bi nekomu u svit da mi to napravi. 8)

SandRob
16-08-2004, 09:38 AM
...Odlican izbor! (Brauner i Avalon VT737) Ja imam SolidTube, a stizu mi U89ka i ISA430 mk2 :D

je! bas bi uze vt737 i uze bi neki od ovih novih braunera optimiziranih za vokale.
nesto love san ustedi i sad se mislin bili uze sad to dvoje ili bi opremi 2 apartmana :?
mislin da cu ove godine opremit apartmane, jer mi se to vise isplati a onda bi sa njima moga zaradit preamp i mic :roll: :wink: