View Full Version : Cubase SX, mali trik
pulsar 2
12-07-2004, 01:47 PM
Dali neko mi moze pomoci kako da resim ovu situaciju.
Jedno vreme kada sam programirao na sintu (GEM S3), to je bilo lako izvodljivo, ali u Cubase SX (verzija 1.0.3), ne mogu pronaci foru.
U cemu je stvar : na pr. kada snimim jedan midi kanal, kako mogu da jednim potezom spustiti ili povecati volum samo jedne note.
Konkretan primer : snimim strings, na pr. tu su note C3, E, G i C4. Ja zelim da spustim samo volum note C4. Kako ?
Samo da ne bude da treba svakoj C4 noti spustiti volum ??? Sta ako ima na pr. 240 takvih nota ??? Kako da ovo resim jednim potezom, na primer da dam direktivu u SX : NOTU C4, volum toliko i toliko.
Verujem da sam jasan. Hvala unapred.
Mislim da se ovo moze odraditi u Logical editoru...
Sandro to zna cini mi se...uostalom, gde je on nestao?
da to radis u editoru i to na toj noti smanjis velocity upisivanjem cifre od 0-127
da to radis u editoru i to na toj noti smanjis velocity upisivanjem cifre od 0-127
Samo da ne bude da treba svakoj C4 noti spustiti volum ??? Sta ako ima na pr. 240 takvih nota ???
:roll:
pa kako moze biti 240 nota u isto vreme?!?!
ja ih upisujem rucno kada je to potrebno a mozes ih u pianorollu obeleziti i upisati velociti sa krivom ili pravom linijom
STUDIOTON
12-07-2004, 07:56 PM
Pa jednostavno je izvodljivo .. Nema sta se ne moze sa Cubase-om nemoj se nervirati samo je potrebno strpljenje dok ne naucis ..
Dvoklikom na odredjenu traku uci ces u key editor trake i onda stisni CTRL ili ALT :roll: (da ne bi sada palio racunar da vidim koji bese jer ja to mahinalno radim) i dok drzis klikni na odredjenu notu i sve te note ce pocrneti odnosno selktovati .. recimo kliknes na G1 i svaka G1 u toj trazi ce se selektovati .. jednostavno upisi velocity vrednost i zavrsio si posao :wink:
:D
Ide? u list edit te ozna?i? koju notu ho?e? te dalje u mask(u listu gore lijevo) odabere? "Even list and data1"I uklju?e se sve note (tj nota koju si izabrao) Dalje u rubrici data 2(prethodno selekt sve ) izabere? vrijednost koju ho?e? i ok.Ako su note rali?itog Veloctiya tad ako ti je prva napr. 80 ti di?e? na 90 onda ostale se di?u samo za 10.nadam se da razumije?.To sve radim u Cubaseu 2.2.033.
Al ste ga iskomplicirali!
Otvoris midi part (key editor - onaj s crticama horizontalnim) i bilo gdje stisnes desni gumb misa. Otvorio ti se pop-up meni. Tamo na dnu odaberi "create new controller line". Na dnu prozora sad imas taj controller line i njemu samo odaberes da prikazuje velocity. Sad ispod svake note imas vertikalnu crticu. Uzmi olovku i mijenjaj visine crticama - to je to...
SandRob
23-07-2004, 09:26 PM
Mislim da se ovo moze odraditi u Logical editoru...
Sandro to zna cini mi se...uostalom, gde je on nestao?
evo me, evo...
ovo sto je ivan reka je najlakse (pritisne se 'shift' i ucini double click na notu), ali ako treba oznacit istu notu ali recimo na samo odredjenoj dobi onda se moze koristit logical editor.
recimo, hoces sve note e4 na cetvrtoj dobi oznacit:
http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/log1.gif
sad mozes sa tom notom sto hoces, a mozes je odma sa logical editorom stavit da bude velocity 99.
http://www.kvartetgorgonzola.com/purgatorio/log2.gif
eto, iako je meni onaj logical editor iz vst32 bi puuuuno drazi i logicniji :cry:
STUDIOTON
23-07-2004, 09:34 PM
Da bre .. Nije ni ALT ni CTRL nego SHIFT .. :lol:
Ad Fines
23-07-2004, 10:23 PM
Al ste ga iskomplicirali!
Otvoris midi part (key editor - onaj s crticama horizontalnim) i bilo gdje stisnes desni gumb misa. Otvorio ti se pop-up meni. Tamo na dnu odaberi "create new controller line". Na dnu prozora sad imas taj controller line i njemu samo odaberes da prikazuje velocity. Sad ispod svake note imas vertikalnu crticu. Uzmi olovku i mijenjaj visine crticama - to je to...
Ide i tako al traje!!!!!!!!! :wink:
Nocni
24-07-2004, 12:43 AM
U nuendu dok drzis ctrl kliknes lijevim misem na zeljenu notu na klavijaturi sa lijeve strane u key editoru, valjda je tako i u sx.
pozdrav.
SandRob
24-07-2004, 08:39 AM
U nuendu dok drzis ctrl kliknes lijevim misem na zeljenu notu na klavijaturi sa lijeve strane u key editoru, valjda je tako i u sx.
pozdrav.
:shock: u jebate. imas pravo! 8)
ja san to do sad radi sa shiftom i double clickom i to uglavnom u drum editoru.
Nocni
24-07-2004, 12:21 PM
u nuendu kad kliknem midi/functions/velocity pa 'ok' taj prozorcic se sam zatvori. u starom cubase ostajao je otvoren. ima li neki nacin da ostane i u nuendu otvoren?
SandRob
24-07-2004, 02:40 PM
neznan, ali mozda je najbolje da ga stavis pod neki key commands, tako da ne moras prckat po meniima?!
u mene je 'v'!
Shady
28-08-2004, 05:31 AM
Koliko muke oko veoma jednostavnog zadatka.... :scared: Ivane, komplikovan je meni taj Cubase, ;) ovo se u Sonaru radi za 1. sec. :da:
Recimo, ko ho?e? spustiti samo jednu notu, ne trebaju ti nikakvi editori... Samo desnim klikom mi?a klikne? na tu notu i izlazi ti prozor u kome joj odredjuje? visinu, velocitet, du?inu trajanja i sve ostalo ?to je definira.
A ako ho?e? npr. 240 takvih nota (kao ?to spomenu ovaj kolega gore) sve odjednom podi?i za pola tona isto tako je jednostavno! Samo mi?em nagazi? na odgovaraju?u tipku (na slici klavijature koja stoji u lijevoj strani) i pocrne?e sve note na toj visini koju si nagazio. Onda uradi? isti postupak i on ?e va?iti za sve markirane note. 8)
STUDIOTON
28-08-2004, 07:02 AM
I u cubaseu je potreban jedan dvoklik ali na odredjenu traku .. Sve je Shady toliko lakse i veoma prakticnije u cubase-u veruj mi .. Shvatam ja da je tesko preci ali neces moci raditi tako sa ostalima .. svi ce ti traziti cpr projekte a ti im das iz cakewalk-a i ima da te vrate .. ako je tako radi ti u njemu ali moras savladati i cubase pa kombinuj
SandRob
28-08-2004, 07:49 AM
Koliko muke oko veoma jednostavnog zadatka.... :scared: Ivane, komplikovan je meni taj Cubase, ;) ovo se u Sonaru radi za 1. sec. :da:
Recimo, ko ho?e? spustiti samo jednu notu, ne trebaju ti nikakvi editori... Samo desnim klikom mi?a klikne? na tu notu i izlazi ti prozor u kome joj odredjuje? visinu, velocitet, du?inu trajanja i sve ostalo ?to je definira.
A ako ho?e? npr. 240 takvih nota (kao ?to spomenu ovaj kolega gore) sve odjednom podi?i za pola tona isto tako je jednostavno! Samo mi?em nagazi? na odgovaraju?u tipku (na slici klavijature koja stoji u lijevoj strani) i pocrne?e sve note na toj visini koju si nagazio. Onda uradi? isti postupak i on ?e va?iti za sve markirane note. 8)
isto je na cubaseu, samo sto cubase ima jos milijun dodatnih opcija i mogucnosti. a to mi se i ne cini ko najjednostavniji nacin!! :?
recimo, imas li rjesenje u sonaru kako ces sve note 'c2' velocitija manjeg od 65, na cetvrtoj dobi takta transponirat za +3?! :roll:
e, takve i slicne oprecacije (mogu bit jako korisne kod bubnja i sl) u cubaseu se rade s lakocom. ;)
bdv: i meni je trebalo puno da predjen iz cubasea vst u nuendo/sx. i danas placen za nekim editorima i stvarima na koje sam se bi naviknu, ali kad sve zbrojin ipak... 8)
STUDIOTON
28-08-2004, 08:04 AM
@Shady
Znas kako je to u cakewalk-u pa isto tako gledas kako je to u cubase-u .. nije nista isto Shady ali je cinjenica da se moras pomiriti sa tim da predjes na cubase zbog sebe , svedok sam tvojih odlicnih radova ,aranzmana,tekstova i kompozicija ali one mogu biti jos 50% bolje ako se odrade u cubase-u sto se same produkcije tice, cuo si moju produkciju i znas o cemu ti pricam.ja ne znam kako da ti pomognem oko mnogo bitnih stvari u cakewalk-u jer ga ne znam raditi a zaista nemam vremena da se sada igram sa tim programom.Sto kaze SandRob postoji jos milion stvari koje funkcionisu neuporedivo bolje .. nemoj tako lako odustajati , mic po mic i bice rezultata ali kada jednom osetis cubase zaboravices na sve ostalo ..
Nemoj da te buni Cubase/Nuedno su skoro isti programi , na istom principu su napravljeni ..
Shady
29-08-2004, 01:53 AM
Dosta je te?ko sam kad radi?. U mom mjestu, koliko znam, niko ne radi u Cubase, ili ako pak radi, onda ?uva to znanje za sebe, kao kinezi. :mrgreen: Ovako kad gledam Cubase djeluje mi kao svemirski brod sa milion dugmi?a, pa hajde se ti snadji tu sam. Ina?e, pratim CD-?kolu za Cubase. Za knjigu sam poslao porud?benicu, me?utim jo? uvijek mi ne ?alju odgovor.
Na drugoj strani, sa Cakevalkom sam zapo?eo i radio na njemu sve do verzije Sonar.3 koji je, kako mi se ?ini, ova firma poku?ala donekle pribli?iti nekim Cubase standardima. No, sve mi se ?ini da ?u morati iznajmiti stan u Kraljevu na nekih mjesec dana... :wink:
takodje sam na cekawalku od verzije 3.0 pa sve do 9.0 bio, posle toga predjoh na VST pa na SX i Nuendo.
Mnogo su jaki :!:
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.