View Full Version : Slab nivo signala i pored 0dB
Sa jednom svojom kompozicijom imam simpatican problem...
Znaci, finalni snimak je lepo kompresovan, tako da je uglavnom blizu 0dB, zavisi od dinamike u pesmi.
Ipak, utisak je da je pesma vrlo tiha :?
Pretpostavljam da neka odredjena frekvencija gura nivo ka 0dB, ali da ona nije dominantna, pa pesma ima snagu ali ne i jacinu (inace imam utisak da ima nesto vise niskih frekvencija, mozda je tu problem?)
Jednom prilikom sam pokusao da malo spustim 'pikove' u pesmi, pa da onda imam prostora da celu pesmu pojacam, a da i dalje ne pikuje.
Medjutim, ona je i dalje tiha, nijansa je u pitanju.
Any idea?! :idea:
jesi li pokusao da nadjes te frekvencije analyzerom...uzmi skini sve necujne frekvencije (ultraniske i ultravisoke) pa vidi da li ce biti kod 0db
probaj sa L2 da odradis posao i to tako sto ces izlazni signal stisati a RMS pojacati do granice i onda normalizuj
idekius
10-07-2004, 06:38 PM
Srezi extremne pikove, pa onda raspali L2 (preset CD final master, spusti treshold dok pik ne ode u onom vu metru sa strane do 3, 4 db). Posle izmeri RMS i pazi da ga ne prebudzis. Meni se svidja kada je negde do -10, -9 db, ma da danas to umeju da srokaju i do -7 da bi pesma bila sto glasnija. Ja licno nisam za tolika prebudzivanja....
meni je najodgovarajuce od -11 pa do -10 iako mi je i to previse oko -11 je najbolje.
idekius
10-07-2004, 11:52 PM
meni je najodgovarajuce od -11 pa do -10 iako mi je i to previse oko -11 je najbolje.
Slazem se, ma da nije prijatno kada tvoju pesmu puste posle nekog manijaka koji je svoju stvar zbudzio na RMS -7 :roll:
hehe ovo je istina, iako ce ta pesma zvucati mnogo neuravnotezenije nego ona od -11 koja ce imati tihu snagu u sebi, naravno ako je mix dobro odradjen
davormen
13-07-2004, 12:33 PM
U takvim slucajevima obicno bas niske frekvencije prave problem. Probaj da iskontrolises iste sa nekim multiband kompresorom i verovatno ces onda moci da povecas, kako da kazem, "audible" glasnocu...
Evo meni se javlja jedna totalna budalastina i nerviram se vec nekoliko dana zbog toga. Recimo da mi je u mix-u (premasteru) najjaci kick na -6... U trenutku kada se bass "pitchuje" da zazvuci kao da je odradjen slide, output se bukvalno "nagruva" do -4, pa cak i -3 ? Odnosi su dobri, to nije nikakav problem, samo se javlja to... Dal je moguce da sempl bass-a toliko radikalno promeni svoju freq. sliku kad u pitchu ocigledno poremetim key note osnovnog sempla ? Kako to resiti ?
Znaci, finalni snimak je lepo kompresovan, tako da je uglavnom blizu 0dB, zavisi od dinamike u pesmi.
Ipak, utisak je da je pesma vrlo tiha Confused
Pretpostavljam da neka odredjena frekvencija gura nivo ka 0dB, ali da ona nije dominantna, pa pesma ima snagu ali ne i jacinu (inace imam utisak da ima nesto vise niskih frekvencija, mozda je tu problem?)
Jednom prilikom sam pokusao da malo spustim 'pikove' u pesmi, pa da onda imam prostora da celu pesmu pojacam, a da i dalje ne pikuje.
Any idea?!
Ja evo pizdim vec 10 dana zbog toga... :)))
Eone, idekiusu. Ne valja to raditi sto ste rekli, bar ja tako mislim. L2-ka ne sme da sabija svaki kick (aj da uzmemo to za najjaci peak) vec samo one najjace i on treba da ih fiiiiino samo malo ispegla, i da globalno naravno poveca rms celoj stvari. Ako ce mi vec na prvom kicku vu metar otici na 0.0 gde mi je onda dinamika koju sam toliko budzio u mixu ? Ja razmisljam u tom smeru. Sad, ako je overall rms pretih sa takvim setovanjem, onda nesto u mixu ne valja i to su ocigledno niske frekvencije, ko gore u mom slucaju sa bassom... Sranje moze isto tako da napravi i losa reverbacija, provereno. ;)
p.s. Ovo ne vazi za house, tehno i sl. muziku gde je kompresor taj koji igra kljucnu ulogu i gde sve treba da gruva konstantno i istim intenzitetom. :)
poz!
jesi li pokusao da nadjes te frekvencije analyzerom...uzmi skini sve necujne frekvencije (ultraniske i ultravisoke) pa vidi da li ce biti kod 0db
Evo meni se javlja jedna totalna budalastina i nerviram se vec nekoliko dana zbog toga. Recimo da mi je u mix-u (premasteru) najjaci kick na -6... U trenutku kada se bass "pitchuje" da zazvuci kao da je odradjen slide, output se bukvalno "nagruva" do -4, pa cak i -3 ? Odnosi su dobri, to nije nikakav problem, samo se javlja to... Dal je moguce da sempl bass-a toliko radikalno promeni svoju freq. sliku kad u pitchu ocigledno poremetim key note osnovnog sempla ? Kako to resiti ?
Ipak, utisak je da je pesma vrlo tiha Confused
Any idea?!
Ja evo pizdim vec 10 dana zbog toga... :)))
Eone, idekiusu. Ne valja to raditi sto ste rekli, bar ja tako mislim. L2-ka ne sme da sabija svaki kick (aj da uzmemo to za najjaci peak) vec samo one najjace i on treba da ih fiiiiino samo malo ispegla, i da globalno naravno poveca rms celoj stvari. Ako ce mi vec na prvom kicku vu metar otici na 0.0 gde mi je onda dinamika koju sam toliko budzio u mixu ? Ja razmisljam u tom smeru. Sad, ako je overall rms pretih sa takvim setovanjem, onda nesto u mixu ne valja i to su ocigledno niske frekvencije, ko gore u mom slucaju sa bassom... Sranje moze isto tako da napravi i losa reverbacija, provereno. ;)
p.s. Ovo ne vazi za house, tehno i sl. muziku gde je kompresor taj koji igra kljucnu ulogu i gde sve treba da gruva konstantno i istim intenzitetom. :)
poz!
1. jesi li probao da kompresijom resis stvar?
2. Nije niko ni rekao da ce kick biti sabijen, ja ga u mixu i post produkciji malo iskompresujem tj. skresem mu peakove a sa L2 mu samo pojacavam RMS gde gubim na dinamici ali ne vise nego sto bi gubio da nisam srezao peakove
U housu i technu dinamika igra najvecu ulogu znaci ako prekompresujes ne valja, mora biti tacno kako treba tj. da zvuk tj RMS svakog zvuka bude sto optimalniji a sve viskove ukidas ako preteras dovidjenja sa mixom
Pure. Jesam naravno.. Pa vidis da sam napisao sta je problem. Multiband to ne resava naravno. ;)
SandRob
06-11-2004, 09:11 PM
jeli vi muziku gledate ili slusate? :P
meni nista ni jasno ovo o cemu govorite... mislin ovo sa tim kickom :oops:
STUDIOTON
06-11-2004, 10:08 PM
Ala ga masterujete .. pa ja se uvek trudim da ne idem RMS ispod -12db .. Vi ga pakujete i vise :oops:
Sandro ima pravo , ne treba gledati sve te analyzere i sl. Samo slusaj i kada kazes to je to nema greske .. Uho je najbolji analyzer :wink:
ja koristim TC Native EQ , Loudnes maximiser ,Rcomp .. obracam paznju uvek na nivo signala sve to obradim u SF odradis DC offset i sto jednostavnije .. Mada volim se igrati i sa ostalim plugovima a ovo mi je kao osnova :wink:
Pa kick treba da ima najacu "audible" glasnocu, missiiimm... :)))
A moje pitanje i dalje stoji. Zasto pored "korigovanja" tona pitch shifterom dobijem nebulozu da se bass naglo pojaca na main outputu ?
Ivane, ne pakujem RMS, nit me zanima koliko je ako uhom ja to skapiram da je ok. Samo ne mogu da postignem tu "normalnu" glasnocju mastera, a da to ne bude neko budzhenje. ;)
SandRob
07-11-2004, 08:12 AM
Pa kick treba da ima najacu "audible" glasnocu, missiiimm... :)))
a sto ne?! sto fali da kick udara u 0db?! to je sasvim normalna stvar - meni na ploci u svim stvarima kick i snare udaraju stalno u 0db i to debelo. naravno, da to ovisi o vrsti muzike...
i ja nisan reka da muziku ne treba 'i gledat', ali ako je tebi kick preglasan, stisaj ga i rijesi si problem. ja stvarno ne razumin o cemu se tu radi.
dakle, ako tebi zvuci ok, sto ima veze da tuce u plafon, ako ne zvuci i ako je preglasan - stisaj i zavrsena prica.
Ala ga masterujete .. pa ja se uvek trudim da ne idem RMS ispod -12db .. Vi ga pakujete i vise :oops:
Sandro ima pravo , ne treba gledati sve te analyzere i sl. Samo slusaj i kada kazes to je to nema greske .. Uho je najbolji analyzer :wink:
ja koristim TC Native EQ , Loudnes maximiser ,Rcomp .. obracam paznju uvek na nivo signala sve to obradim u SF odradis DC offset i sto jednostavnije .. Mada volim se igrati i sa ostalim plugovima a ovo mi je kao osnova :wink:
Ko je rekao da ce ici sa RMS preko -12db
:shock:
Ja govorim o skidanju peakova i podizanju rms-a sa l2.
Gledam onoliko koliko je to potrebno, vise ne, sve sto cujem je zadovoljavajuce ali one male finese podesim gledajuci i naravno slusajuci da nesto ne pokvarim jer je sluh ipak referenca.
@kvu ako ne mozes kompresijom to da resis sto mi je cudno onda stisaj ili probaj sa drugim (slicnim) zvukom pa vidi jel ti se isto desava, to mora da je neki peak i nista vise
SandRob
07-11-2004, 10:27 AM
@kvu ako ne mozes kompresijom to da resis sto mi je cudno onda stisaj ili probaj sa drugim (slicnim) zvukom pa vidi jel ti se isto desava, to mora da je neki peak i nista vise
ako mislis na kompresiju samoga kicka, onda ce ucinit jos gore jer ce smanjit dynamiku i bit ce jos manja razlika u jacini kicka na pocetku pisme di, kako kvu kaze, treba bit tisi nego na kraju.
ali ja i dalje ne vidin koji je problem sa tim kickom?! odnosno kako se cuje taj problem? :oops:
ne mislim na kompresiju bassa jer je u tome problem sa pitchom i bassom koji na pitchu pravi neki peak.
Kvu stavi ih radi experimenta u sidechain pa vidi da li ti se isto desava, ako da onda je problem u nekoj frekvenciji koja se mozda duplira ili ti ne znam ni ja sta vec, ako ne resio si problem
Hajd, sacu da probam neke zajebavancije pa da vidimo sta pravi problem...
nESbo
08-11-2004, 08:24 AM
Sandro ima pravo , ne treba gledati sve te analyzere i sl. Samo slusaj i kada kazes to je to nema greske .. Uho je najbolji analyzer
Da, bas tako. I ja se ponekad zagledam u analyser i pokusavajuci tu da sredim stvar ja ubijem zvuk i onda se smorim! Na kraju batalim sve to i bacim se 100% na sluh. E kada tako odradim posle opushteno pogledam analyser i vidim - sve OK!
Nego jedno pitanje - da li koristite efekte na master izlazu u toku rada sa projektom (svim kanalima) ili tek kada se zavrsi taj mix, pa se onda dodaju, l2, eq, enhancer, neki kompresor, bilo sta drugo (za master)???
To me bas zanima, zato sto sam provalio da treba iskulirati efekte na masteru dok se sve ne izmixuje kako treba. Mozda nije nista novo za vas ali mene tek posle odusevi kako stvar "pojacaju" ti svi efekti! Znaci ne koristim kompresiju da bi dobio na snazi u toku izrade stvari, vec na samom kraju, kad treba da se konvertuje mix u recimo wav. A radim sa veoma dinamicnom muzikom, 4x4...
Sta VI mislite :?: :wink:
SandRob
08-11-2004, 09:06 AM
nisan ja reka da ne treba uopce gledat analysere!!
voli bi vidit toga ko ce namistit najoptimalniju dynamiku u masteringu bez level metera.
istina je da je uho najvazniji analajzer, ali je i najnesavrseniji i zato mu treba pomoc na sve moguce nacine :roll:
STUDIOTON
08-11-2004, 09:09 AM
Sandro ima pravo , ne treba gledati sve te analyzere i sl. Samo slusaj i kada kazes to je to nema greske .. Uho je najbolji analyzer
Da, bas tako. I ja se ponekad zagledam u analyser i pokusavajuci tu da sredim stvar ja ubijem zvuk i onda se smorim! Na kraju batalim sve to i bacim se 100% na sluh. E kada tako odradim posle opushteno pogledam analyser i vidim - sve OK!
Nego jedno pitanje - da li koristite efekte na master izlazu u toku rada sa projektom (svim kanalima) ili tek kada se zavrsi taj mix, pa se onda dodaju, l2, eq, enhancer, neki kompresor, bilo sta drugo (za master)???
To me bas zanima, zato sto sam provalio da treba iskulirati efekte na masteru dok se sve ne izmixuje kako treba. Mozda nije nista novo za vas ali mene tek posle odusevi kako stvar "pojacaju" ti svi efekti! Znaci ne koristim kompresiju da bi dobio na snazi u toku izrade stvari, vec na samom kraju, kad treba da se konvertuje mix u recimo wav. A radim sa veoma dinamicnom muzikom, 4x4...
Sto se mene tice ja sve radim u projektu , kada sve odradim onako kako zvuci u samom projektu tako je .. posle sve zajedno mixam i obradjujem u Sound forge gde radim postprodukciju i finalni master ..
Napomenuo bih da efekte koristim i kao insert i kao send efekte .. naime Reverbe obavezno kao send koje posle dodajem u editu na koju god hocu traku zavisno da li mi odgovara preset reverba a kompresore obavezno kao insert efekte .. tako je kod mene
Nikada ne treba raditi u mixu master efekte, ja sam se ispekao par puta ranije i unistio sve stavljajuci kompresore tokom mixanja.
Po zavrsetku je najbolje snimiti suvi mix i onda ga u audio editoru obradjivati ili provlaciti ponovo kroz karticu pa stavljati njene efekte...
Kada jednom snimis suvi mix drzis ga za j*j* pa onda se zaje**vaj.
@ sandro
ma nema sanse da se moze mix iole profesionalno zavrsiti ako nemas neku ocnu vidljivost onoga sto slusas. Dinamika je prva pa gde je stereo slika, pa gde je kompatibilnost sa monom, pa gde je RMS itd itd.
nESbo
08-11-2004, 11:18 AM
Nikada ne treba raditi u mixu master efekte, ja sam se ispekao par puta ranije i unistio sve stavljajuci kompresore tokom mixanja.
Po zavrsetku je najbolje snimiti suvi mix i onda ga u audio editoru obradjivati ili provlaciti ponovo kroz karticu pa stavljati njene efekte...
Kada jednom snimis suvi mix drzis ga za j*j* pa onda se zaje**vaj.
Pa da to ti pricam! :wink:
nisan ja reka da ne treba uopce gledat analysere!!
voli bi vidit toga ko ce namistit najoptimalniju dynamiku u masteringu bez level metera.
Ma opusteno nikoga ja ne napadam! :wink: Samo govorim kako ja to radim (ako to nekoga zanima, hehe).
Ovako... Nivelisem bass, posto mom uhu definitivno nista ne smeta, pa pitch moz' se ebe u chmrtju! A sto se tice one glasnocje, neka je. Ne volim "prekompresiju" pa makar mi mix zvucao tiho kao nekocj Dire Straits... :)
ako mislis na kompresiju samoga kicka, onda ce ucinit jos gore jer ce smanjit dynamiku i bit ce jos manja razlika u jacini kicka na pocetku pisme di, kako kvu kaze, treba bit tisi nego na kraju.
Cek cek. Totalno pogresno smo se razumeli, nisam to rekao... :))) Ovako. Recimo da je sve iznivelisano i odradjen mix DO YAYA... Neka taj kick u master outputu ide maximalno do -6db i to kada je mix "najguscji" tj. poklapa se sa najvise instrumenata. Sad sto pitchKovani bass ume da grune taj output i do -4 to cu vec resiti, no to je druga prica.
LM, celokupna problematika se odnosi jednostavno na "overall" glasnocju kada se sve to posle baci na glupi softverski mastering. Dakle, minimum master kompresije i L2 ali avaj, ta "overall" glasnocja NIJE dovoljno jaka. Sto ce reci po nashki: Pustim ti ja tako novog Stinga i onda pustim moju stvar (zavrsenu), al mora da je pojacam, ne cuje se tako glasno k'a Stingetova... :))))))))) A ne zelim da gruvam kompresiju i unistim dinamiku mixu radi toga. Zasto sam se onda i cimao oko samog mixa... :roll:
eto, nadam se da sam malo bio jasniji...
ma bitno je da sam mix bude sto bolje uradjen pa se i ne treba kasnije cackati nista. Ja sam prezadovoljan kada mi je mix po meri i bolji od bilo kog masteringa koji posle radim ( to je i zato jer ne znam dobro da radim mastering) a masteringom se vise moze unistiti od mixa nego sto se moze popraviti ako nisi strucnjak kao ja :roll:
Saljite mi neke delove pesama za mastering....naravno nemojte ih kompresovati na masteru .....Post je 30- 40 % miksa !
sredjeno je :) malo sam citao, radio malo eq, compression i sl. i sad je RMS ok...
Boki_R
26-04-2008, 06:15 AM
taj kick u master outputu ide maximalno do -6db i to kada je mix "najguscji" tj. poklapa se sa najvise instrumenata. Sad sto pitchKovani bass ume da grune taj output i do -4 to cu vec resiti, no to je druga prica.
Ako sam ispratio celu pricu kako valja, odgovor je u samom pitanju. Jednostavno, Kick i Bass ti se u jednom momentu nalaze u fazi i dobijas +3dB na toj frekfenciji (koja je igrom slucaja noseca za oba zvuka). Probaj da je nadjes parametarskim EQom (veliki Q) tako stgo ces srezati tu frekfenciju i traziti po jednom od zvukova. Znaces da si pogodio onda kad dobijes nagli pad ukupnog nivoa za pomenutih -3dB
DaBear
26-04-2008, 10:07 AM
Saljite mi neke delove pesama za mastering....naravno nemojte ih kompresovati na masteru .....Post je 30- 40 % miksa !
al ga pretera !!! 30- 40 % !!!!!!??????
ne bih se slozio. Mastering bi trebao da bude max 10-15% od miksa.
A najbolje je kad dodjes na mastering i netreba NISTA da se radi!!
alavuk
26-04-2008, 10:12 AM
e sad ga i ti pretera i to mega sto bi rekao , to je skoro pa utopija , mora uvek nesto da se cacne u masteringu ali sitno
DaBear
26-04-2008, 10:49 AM
e sad ga i ti pretera i to mega sto bi rekao , to je skoro pa utopija , mora uvek nesto da se cacne u masteringu ali sitno
ne znam sta da ti kazem sine...pricam o sebi.
Svojevremeno, dok sam stancovao miks nedeljno..isao sam na mastering i rezanje regularno. I u velikom broju slucajeva, nije trebalo nista da se radi (!), ponekad - ako je bilo za vinil rezanje..malo da se doda sub ili visoki srede (zbog vinila, opet)...
ja sve to pripisujem (mom) dobrom monitoring sistemu. Kad je slusanje ok, sve je lakse..i opet..mora da znas sta se desava malo...
Ko zna znanje, moze u par poteza da napravi cudo, ko nezna, moze da chmra dozivotno i da se vrti u krug...
sve je do (puno) prakse...
Arthur
26-04-2008, 12:23 PM
koj vam je da izvlacite temu od pre 3 godine???
nenad
26-04-2008, 01:58 PM
Ma ovo je uvek aktuelno
Mozda ce KVu naci odgovor posle 3 godine napokon:rotfl:
Ovo je bila sala da me neko ne shvati pogresno.
Zavisi ko mixa ..... nisam jos cuo mix koji ne moze da se popravi ..... cast izuzecima :)
Sve zavisi koji nivo ljudi traze ..... ako treba da " samo prodje " onda moze i sa stola ....
Slusao sam tvoje mixeve ..... nisam stekao utisak da su savrseni ..... cak i oni na kojima je radjen post .... mislim da bi mogao da se uradi re - post i da zvuce jos bolje ....
Eto , posalji mix , ja cu da uradim post .... i zvucace bolje ....
Pozdrav
DaBear
26-04-2008, 07:07 PM
Zavisi ko mixa ..... nisam jos cuo mix koji ne moze da se popravi ..... cast izuzecima :)
Sve zavisi koji nivo ljudi traze ..... ako treba da " samo prodje " onda moze i sa stola ....
Slusao sam tvoje mixeve ..... nisam stekao utisak da su savrseni ..... cak i oni na kojima je radjen post .... mislim da bi mogao da se uradi re - post i da zvuce jos bolje ....
Eto , posalji mix , ja cu da uradim post .... i zvucace bolje ....
Pozdrav
sve moze bolje..i najbolji masterovani miks MOZE UVEK da se poboljsa!!
Ali, treba podvuci crtu!
Postoje vremenska ogranicenja, budzetska, itd..i onda NAJVAZNIJE PITANJE - DA LI CE TO DA PRODA EKSTRA PLOCA ILI POVECA EMITOVANJE NA RADIJU! ako nece ( a uglavnom nece!) onda je besmisleno...
Ide mi na malo k**** taj nas mentalitet, "ma moze to bolje"...ali, ruku na srce..takav sam i ja bio kad sam dosao u London.
Ali svi vi treba da dodjete ovde i da vas neki executive ili head of A&R poprdi i posalje nazad sa vasim "naduvanim / izmasterovanim miksom". Kada se provede vreme u pravom profesionalnom environmentu, polako se skapiraju neke stvari...
ali nema veze...
PS KAD JE KLIJENT ZADOVOLJAN I JA SAM! Ja mogu da ga cucam do beskonacnosti...ali kad sam ja (s'obzirom na gore napomenuta ogranicenja) zadovoljan, pustim klijentu i ako je on happy, i ja sam !!
Ide mi na malo k**** taj nas mentalitet, "ma moze to bolje"...ali, ruku na srce..takav sam i ja bio kad sam dosao u London.
Ali svi vi treba da dodjete ovde i da vas neki executive ili head of A&R poprdi i posalje nazad sa vasim "naduvanim / izmasterovanim miksom". Kada se provede vreme u pravom profesionalnom environmentu, polako se skapiraju neke stvari...
Ne znam na koga si mislio pod " nash mentalitet " ali ja sam licno ziveo u Londonu 5 godina .... druzio se pa i povremeno saradjivao sa Dzimi samervilom , Mishom Paris i Tanitom Tikaram ....... tako da ta prica moze i da me mimoidje :)
A i kad sam dosao u London nisam bio sto ti kazes ...takav :D
Nema potrebe za nerviranjem
PS KAD JE KLIJENT ZADOVOLJAN I JA SAM! Ja mogu da ga cucam do beskonacnosti...ali kad sam ja (s'obzirom na gore napomenuta ogranicenja) zadovoljan, pustim klijentu i ako je on happy, i ja sam !!
To ti je kad prestanes da radis za muziku i pocnes da radis za pare ..... ne kazem da se to ni meni ne desava , ali na srecu takve situacije su retke .....
I posao od 300 e i posao od 3000 e radim sa potpuno istom zeljom ..... jos uvek ;)
Pozdrav
DaBear
26-04-2008, 07:38 PM
Ne znam na koga si mislio pod " nash mentalitet " ali ja sam licno ziveo u Londonu 5 godina .... druzio se pa i povremeno saradjivao sa Dzimi samervilom , Mishom Paris i Tanitom Tikaram ....... tako da ta prica moze i da me mimoidje :)
A i kad sam dosao u London nisam bio sto ti kazes ...takav :D
Nema potrebe za nerviranjem
To ti je kad prestanes da radis za muziku i pocnes da radis za pare ..... ne kazem da se to ni meni ne desava , ali na srecu takve situacije su retke .....
I posao od 300 e i posao od 3000 e radim sa potpuno istom zeljom ..... jos uvek ;)
Pozdrav
Druzim se ja i sa bankarima i glumcima itd..ali nista ne znam o bankarstvu ili glumi!!
Ja pricam o situacijama kad ti stize miks / remix na svaka tri-cetri dana, za velike pare, kad se ocekuje od mene da miks pomogne pesmi / podigne club chart poziciju ili sta vec!
Kad ti ekipa koja odlucuje "sta valja i sta ne valja" sedi iza ledja i kad sve treba da bude koma, a gotovo juce!
To se zove music bizniz i svi ga rade za pare! Studiji, producenti, disko kuce, manageri, pa i artisti !!?? (verovao ili ne!!)
to se kroz druzenje sa muzicarima ne moze doziveti..!
I ja isto radim najbolje sto mogu svaki projekat, da li je 1000 ili 10.000 Eura (ja ne radim za 300...he,he!) i ko sto rekoh, kad sam ja zadovoljan (s obzirom na postojeca ogranicenja...kao na pr. ceka drugi miks da se uradi, isto hitno !!_) pustim ga klijentu i ako su oni dobro i ja sam...
Druzim se ja i sa bankarima i glumcima itd..ali nista ne znam o bankarstvu ili glumi!!...
Druzio i saradjivao ...... citaj :)
Ja pricam o situacijama kad ti stize miks / remix na svaka tri-cetri dana, za velike pare, kad se ocekuje od mene da miks pomogne pesmi / podigne club chart poziciju ili sta vec!
Kad ti ekipa koja odlucuje "sta valja i sta ne valja" sedi iza ledja i kad sve treba da bude koma, a gotovo juce!
To se zove music bizniz i svi ga rade za pare! Studiji, producenti, disko kuce, manageri, pa i artisti !!?? (verovao ili ne!!)...
Pa sto onda pricas kako nema para u muzici , kad ti svaki dan stize da uradis mix , remix za velike pare ? :)
Ne brini se , radim makar 3 - 4 posla nedeljno na roki za juce i stoje mi ljudi iza ledja .... nema potrebe da mi objasnjavas nesto sto dozivljavam svaki dan :) ( verovatno imas pogresnu sliku o meni )
I ja isto radim najbolje sto mogu svaki projekat, da li je 1000 ili 10.000 Eura (ja ne radim za 300...he,he!) i ko sto rekoh, kad sam ja zadovoljan (s obzirom na postojeca ogranicenja...kao na pr. ceka drugi miks da se uradi, isto hitno !!_) pustim ga klijentu i ako su oni dobro i ja sam...
Onda nema potrebe za instaliranjem 5. 1 sistema po gajbama ???
Da Bear , nema potrebe da mi dokazujes svoju velicinu ..... uopste ne zelim da se raspravljam na tu temu ..... postoje ljudi koji odlicno rade svoj posao ( daleko bolje od mene i tebe ) i zaradjuju vece pare od obojice .....
Radis svoj posao realtivno uspesno .... i po mom misljenju vrlo korektno .... ali zaista ne mislim da se to meri sa produkcijama koje ja smatram vrhunskim ( ali ima da ucim dok ih ne stignem :) )
Drago mi je da se smatras uspesnim i nepogresivim ( mada je to mozda malo preterano ) ali ako te to cini srecnim .... evo , ja cu da se slozim :)
Pozdrav !!!
DaBear
26-04-2008, 07:54 PM
Druzio i saradjivao ...... citaj :)
Pa sto onda pricas kako nema para u muzici , kad ti svaki dan stize da uradis mix , remix za velike pare ? :)
Ne brini se , radim makar 3 - 4 posla nedeljno na roki za juce i stoje mi ljudi iza ledja .... nema potrebe da mi objasnjavas nesto sto dozivljavam svaki dan :)
Onda nema potrebe za instaliranjem 5. 1 sistema po gajbama ???
Da Bear , nemaq potrebe da mi dokazujes svoju velicinu ..... uopste ne zelim da se raspravljam na tu temu ..... postoje ljudi koji odlicno rade svoj posao ( daleko bolje od mene i tebe ) i zaradjuju vece pare od obojice .....
Drago mi je da se smatras uspesnim i nepogresivim ( mada je to mozda malo preterano ) ali ako te to cini srecnim .... evo , ja cu da se slozim :)
Pozdrav !!!
to su price od pre, kad je bilo posla..sad ga duvamo svi!
danas, Ako naidje jedan miks mesecno - do jaja! Pa zar nisam vec 100 puta rekao da se polako povlacim iz muzik biznisa...nema leba vise...bar za mene!
startuju se drugi biznisi (na sve strane) pa koji krene...
Ja imam neku donju granicu i ako vise nemoze toliko da se pravi od muzike...idemo dalje! Zasto glavom u zid??
A i krenuo je veliki TV/Film projekat na kome sam radio vec 3 godine...
a da li se smatram uspesnim - i to sam 100 puta rekao..ne smatram se uopste! Zato se i nerviram kad neko tu (ne samo ti..) soli pamet svima. Ja sam se "izslepovao", "provlacio"..sta vec..bio je zgodan period, moj stil je prolazio par godina, iskoristio priliku, sad je sve drugacije..zivot tece dalje...sve se menja! Sta sad treba da radim?
pricacemo...kad se vidimo...:(
a da li se smatram uspesnim - i to sam 100 puta rekao..ne smatram se uopste! Zato se i nerviram kad neko tu (ne samo ti..) soli pamet svima. Ja sam se "izslepovao", "provlacio"..sta vec..bio je zgodan period, moj stil je prolazio par godina, iskoristio priliku, sad je sve drugacije..zivot tece dalje...sve se menja! Sta sad treba da radim?
Znas kako ..... svako ima svoj licni stav i pristup .... i svoja iskustva . Ne kazem da gresis , jer si inteligentan dasa i imas ( dosta ) svojih iskustava ..... meni se desavaju drugacija iskustva i nekako zakljucujem iz svog ugla
Naravno da ne solim pamet ...... mozda ti tako zvuci ( ali iskreno .... i ti kad razuveravas ljude da se bave time jer su tvoja iskustva realno takva , meni se to cini kao soljenje pameti :) )
Samo ..... ono sto upravo radis je " Srpski " povlacis ljude dole .... umesto da im das ( makar i nerealan ) boosta da rade , pa ko zna ..... mozda neko i prodje ..... nismo kao nacija " muzicki i produkcijski debili " ..... naprotiv !!!!
Samo se ne podrzavamo kao drugi .....
Ziveo sam u Londonu ..... znam sta pricam ..... a ti to znas 5 x bolje :(
pricacemo...kad se vidimo...:(
Obavezno !!!! :mase: :)
Pozdrav
DaBear
26-04-2008, 08:35 PM
Samo ..... ono sto upravo radis je " Srpski " povlacis ljude dole .... umesto da im das ( makar i nerealan ) boosta da rade , pa ko zna ..... mozda neko i prodje ..... nismo kao nacija " muzicki i produkcijski debili " ..... naprotiv !!!!
Pozdrav
[/quote]
nije Srpski....! muzicka industrija se u zadnjih 3 godine promenila da ne moze da se propozna. svi su u panici....jedino klinci koji su zaslepljeni reklamama po muzickim casopisima misle da ce sa najnovijom zvucnom karticom napraviti hit!
Mislim, muzike i dalje ima, ali 90% je ekipa koja to radi vec dugo godina...
Mladih isto ima, loze se...bice para, zenskih, itd...bespaltno pivo i sampanjac..bude i nESTO od toga...ali dok se okrenes, natrpa si 30 godina u dupe i sta onda?
Nisi radio muziku za pare (a sad i da hoces - nema mnogo para!) stigle godine, porodica, sta vec koga uhvati...
e zato necu lazno da bodrim mlade generacije. Ko se lozi mozda ce negde i da stigne, ali necu da lazem nikoga.!!
Mislim, da ne volim muziku, nebi se grcevito odrzavao u tome vec tolikodecenija....posto-poto!!
see you!
LACKY
26-04-2008, 08:52 PM
Treba uraditi mastering (ustvari pravilno pre-mastering) tako da bude dobro.:da:
fosnex
26-04-2008, 10:59 PM
vecina muzike kod nas je krsh po meni.... tako da i sam sound bude isto takav,jer sto je dobar sound u srbiji? kad kazu nasi "estrdni umjetnici" dobar je mix,dobro mi udara... i dobro mi cepaju basovi i visoki:grin: iskreno cuo vise puta da su ljudi od krsh mixa napravili dobar zvuk na kraju i da je to bilo bolje 30/40%od samog mixa kako nemam pojma ali im i proradi pjesma nekako bolje, ono cime se mi ne bavimo... slozio bih se sa tobom da treba napravit u mixu valjano sve i dat mu samo neki trip u masteringu ili kao jedno 70%posto scene kod nas odvrni visoke nagari nivo i dobro je to..., samo cije jace gruva,ako ti je snimak tisi ili tamniji onda kurac ne valja to nista:rotfl:opet kazem mislim na nase komercijalne izvodjace koji jos uvijek zaradjuju dobro od muzke.... al to sto kazes ako ti je klijent zadovoljan sva ova prdnjava je nebitna.... ako vec zivis u londonu i bavis se cime se bavis i imas sve ono sto imas od tehnike tamo onda si ti po meni uspio da od toga zivis druze... tako da vrednosti tamo i ovdje potpuno je ne moguce uporedjivat,burek i kavijar nece da moze... e tako ti i sa zvukom... odavde kad saljemo na master neke snimke negdje ocemo za sve pare da nam gruva... dok ne odbije membrane nema posla:D
Boki_R
26-04-2008, 11:54 PM
Auuuuuu, sta ucinih. Video sam od kada je topic tek kad sam vec postovao. Samo sto se nisam slogirao kad samo dan nakon toga ugledah zivu prepirku.:ups:
Istina, neznam cemu vodi to javno nadmudrivanje.:confused:
Auuuuuu, sta ucinih. Video sam od kada je topic tek kad sam vec postovao. Samo sto se nisam slogirao kad samo dan nakon toga ugledah zivu prepirku.:ups:
Istina, neznam cemu vodi to javno nadmudrivanje.:confused:
Uopste nije prepirka ..... Da Bear i ja smo sasvim ok ..... ne brini ;)
Pozdrav
Miha Blaze
27-04-2008, 03:42 AM
malo po malo, naucih da "nabudzim" pesmu da zvuci jaako glasno... -7, -6,5...
e sad... drago mi je da sam uspeo to, al iskreno ne zelim tako da radim... citao sam nesto Boba Katza, i njegov pojam glasnosti snimaka klasike, jazz-a i popularne produkcije, svidja mi se razmisljanje i nadam se da ce da se obistini ono sto on zeli ;)
danas je muzika jedna zgazena prazna konzervetina, samo da sece usi jace...
koji su vama reperi, do kolko dB-a idete??? znam da zavisi od klijenta, al da je na vama, gde biste ga oterali?
pozdrav!
Miha Blaze
27-04-2008, 03:48 AM
danas, Ako naidje jedan miks mesecno - do jaja! Pa zar nisam vec 100 puta rekao da se polako povlacim iz muzik biznisa...nema leba vise...bar za mene!
e jbg... zalosno je to sto pricas... ne sazaljevam tebe, da ne bude zabune, vec sve nas koji se ovim bavimo jer volimo, a jos bi i da zivimo od toga...
nista, ja cu u bankare... danju bankar, a uvece hevi metalac... :D
pazi... dodjes ovde, i umesto jednog mesecnog imas 20 mesecnih, narodnjacima i onima koji se tako osecaju, za po 300,400,500,600 eura svaki, pa da vidis kako ima posla :D
pozdrav, i nemoj da shvais pogresno ;)
66musicman
27-04-2008, 04:56 AM
ja sve to pripisujem (mom) dobrom monitoring sistemu.
Da li nam mozes napisati na kom monitoringu radis ?
DaBear
27-04-2008, 09:37 AM
@ Miha....nema para za koje bi radio te narodnjake ili demo bendove..nemam strpljenja....pa ja sam poznat po tome sto sam vracao demo bendove kuci i nisam hteo da ih snimam i uzimam im pare!!
Muzika kao USLUZNA industrijska grana, me ne zanima vise (studio, miksanje, remiksi..)
Ima tu jos drugih oblasti da se istrazi...he,he.
@66musicman - Dynaudio M2 / Chord amp; NS10 / Bozo zuti; Auratone 5C / samson
svi sa VanDamm kablovima..
cela poenta je bila - uradite / nabrijte / napanjite / ekvalizujte pre masteringa...ako ne zakiva noga - promeni nogu, ako nema basa - drugi bass zvuk, itd...pa onda malo u masteringu..
cela poenta je bila - uradite / nabrijte / napanjite / ekvalizujte pre masteringa...ako ne zakiva noga - promeni nogu, ako nema basa - drugi bass zvuk, itd...pa onda malo u masteringu..
To je to...Ako se ubodu pravi zvuci miks ide ko po loju, ako promasis zvuke i prchis se sa miksom nikad nece ispasti kako treba.Najvise mrzim kad mi daju pesmu na miks koja ima lose zvuke (kick, snare, bass, - po meni tri najkriticnije stvari, mada je sve presudno, ali kolko tolko moze biti zamaskirano) i ne dozvoljavaju da te zvuke promenim.
@ DaBear:Jel si imao ti te probleme da se producent instrumentala prchi ako mu promenish zvuke ili je to karakteristichno samo za ljude na ovom podneblju?
DaBear
27-04-2008, 11:09 AM
@ DaBear:Jel si imao ti te probleme da se producent instrumentala prchi ako mu promenish zvuke ili je to karakteristichno samo za ljude na ovom podneblju?
[/quote]
ovde , dosad - Ne! Sve moze samo da zvuci bolje...
Kod nas - bune se (uglavnom)! Cak mi neki nisu dali neki ni da menjam odnose instrumenata !? I nije samo Srbija u pitanju...sva nasa podrucja dele isti mentalitet!
ovde , dosad - Ne! Sve moze samo da zvuci bolje...
Kod nas - bune se (uglavnom)! Cak mi neki nisu dali neki ni da menjam odnose instrumenata !? I nije samo Srbija u pitanju...sva nasa podrucja dele isti mentalitet![/quote]
Taj fazon, zaboravio sam i za odnose da pitam:)
Rhino
27-04-2008, 03:15 PM
Nemojte slucajno da mi poremetite odnose imedju dipli i fruli:D
Mozda ce KVu naci odgovor posle 3 godine napokon:rotfl:
Ovo je bila sala da me neko ne shvati pogresno.
jel mi verujes da ne smem ni da citam sta sam tad pisao... plasim se da cu umreti od blama :))))))
jel mi verujes da ne smem ni da citam sta sam tad pisao... plasim se da cu umreti od blama :))))))
Verujem...Jer je proslo 3 godine, ja sam skoro isto gledao neke svoje stare postove i bilo me blam:)haha
google
03-05-2008, 08:46 PM
Ja ne koristim analazere.
Ne drzim nista na master sini. U masteringu imam limiter + dither.
I ja tako mislim. Vaznije je kako sacuvati zvuk miksa, nego kako ga popraviti.
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.