View Full Version : 4X512MB ili 2X1024MB...
Mandragora58
18-06-2004, 09:20 PM
:shock: Samo, cijena se razlikuje u 98?. Ima li to neke veze, mislim, u brzini ili da se pojavljuju neke poteskoce prilikom rada.
Ako neko ima nesto da kaze...brzo...brzo, volio bih znati.
Primjetio sam, da vec puno toga naucih od Vas velikana. Nije lose znati neke stvarcice, ali ipak...ja bih da komponujem, a o tehnici bi mogli drugi...da, da, da!!! :roll:
dr.Ru
19-06-2004, 02:32 PM
2X je uvek bolje od 4X jer time sacuvas slotove za dalja proserenja memorijskih modula.
2X je uvek bolje od 4X jer time sacuvas slotove za dalja proserenja memorijskih modula.
Ali zar nije limit za kolicinu memorije 2GB...ili bese 4GB? :?
ja sam negde cuo da windows ne podrzava vise od 2 gb, ustvari ne prepoznaje ili cak i ne radi kako treba, nisam siguran .
Uglavnom nesto ne radi dobro
dr.Ru
19-06-2004, 08:42 PM
ne znam.... nisam pametan
ne znam.... nisam pametan
:lol:
diviner
19-06-2004, 10:08 PM
ja sam negde cuo da windows ne podrzava vise od 2 gb, ustvari ne prepoznaje ili cak i ne radi kako treba, nisam siguran .
Uglavnom nesto ne radi dobro
Mozda prva verzija windowsXP-a...inace 4 GB sigurno podrzava!
Windows98 i ME zvanicno podrzavaju do 512MB (potreban je manji tweak da radi sa vise)...
Sta je bolja varijanta, 4 x 512MB, ili 2 x 1GB, zavisi od niza faktora:
Sa tehnickog stanovista
1. Kako memorije medjusobno saradjuju
2. Kako 4 memorije saradjuju medjusobno i sa maticnom plocom
3. *U kom modu memorije brze rade (odredjuje se uglavnom experimentalnom metodom)...
Sa stanovista kupca, odnosno subjekta:
1. Da li kupac zeli dodavati jos memorije, ukoliko su mu svi slotovi (trenutno na P4 najvise 4) svi popunjeni...
*Module od po 1GB jos nisam probao, ali su sve naznake da se oni daleko manje mogu "upregnuti" (citaj overklokovati) od klasicnih 512-ica...medjutim problem je sto overklokabilnost pada sa brojem ubacenih modula, jer je potrebno "iskontrolisati i napojiti" 4 potrosaca, sto maticnoj ploci zna praviti problem...eh...sada sve zavisi od gremlina (koja je varijanta brza) :)
Uglavnom bi svi moduli i sve maticne ploce trebale da saradjuju ukoliko se ne ide na ubrzavanje (OCing)...
DEFINITIVNO je prednost u 2x1024 i ne zbog "elegantnog" koristenja mem slotova nego zbog brzine tj memorijske sabirnice (DDR400 dual channel), pristupa tim podacima (brzi je pristup podacima unutar same memorije bez obzira sto je ta 1024 memorija opet podijeljena i to hardwarski na 8 chipova - 9 sluzi za kontrolu ostalih 8 nego iz memorije van, na DDR sabirnicu, pa u drugu memoriju.. to sve kosta milisekunde)
Gledajuci Vase konfiguracije vidio sam ANTISINU konfiguraciju koji ima 2x1024 Corsair memorijske module. Po meni vrhunsko rijesenje naravno ako si mozete tako nesto kupiti. Ti se, tunerski memorijski moduli daju dignuti i do 30% od nominalne vrijednosti. Malo se snizi CAS i povisi frekvencija i napon i eto nam brze memorije.
ja nazlost imam samo 768 mb samsungove CAS 2.5 memorijske module
korg
vBulletin® v3.8.12 by vBS, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions Inc.