Log in

View Full Version : M Audio & evolution kontroleri made in Hong Kong

milos
15-06-2004, 02:30 PM
Na jednom forumu nasao sam neke informacije veznae za novi kontroler M Audio Kystation pro 88 http://www.musicplayer.com/ubb/ultimatebb.php?ubb=get_topic;f=18;t=009922;p=1
Na njemu je aktivan i neki lik Gus Lozada koji radi u M Audiu i prenosi utiske o ovoj klavijaturi.Ono sto je najzanimljivije je pitanje nekog Rasmusa (treca strana) koje se odnosi na sumnju da dirke koje M Audio radi se proizvode u Hong Konge od strane neke mrsave firme Medeli www.medeli.com.hk .I pre je sumnjao u to zbog slicnosti evolution kontrolera za medelijevim kontrolerom(nema knobove i slajdere ali sam koncept klavijature je jako slican) i drugo je da hammer dirke koje su ugradjene u Keystation pro 88 su mogle proizvesti samo firme Roland,Yamaha,Fatar(za Korga,Kurzweila),Kawai i chineese Medeli(zbog cene se i aludira na Medelija).
Postavlja se pitanje koliko ce dugo ovakav kontroler da izdrzi i kakvog je zaista kvaliteta?

puRe
15-06-2004, 03:13 PM
Ma znao sam da je neka prevara...cim tako jeftino prodaju kontroler sa hammer dirkama :?

STUDIOTON
15-06-2004, 07:00 PM
Na jednom forumu nasao sam neke informacije veznae za novi kontroler M Audio Kystation pro 88 http://www.musicplayer.com/ubb/ultimatebb.php?ubb=get_topic;f=18;t=009922;p=1
Na njemu je aktivan i neki lik Gus Lozada koji radi u M Audiu i prenosi utiske o ovoj klavijaturi.Ono sto je najzanimljivije je pitanje nekog Rasmusa (treca strana) koje se odnosi na sumnju da dirke koje M Audio radi se proizvode u Hong Konge od strane neke mrsave firme Medeli www.medeli.com.hk .I pre je sumnjao u to zbog slicnosti evolution kontrolera za medelijevim kontrolerom(nema knobove i slajdere ali sam koncept klavijature je jako slican) i drugo je da hammer dirke koje su ugradjene u Keystation pro 88 su mogle proizvesti samo firme Roland,Yamaha,Fatar(za Korga,Kurzweila),Kawai i chineese Medeli(zbog cene se i aludira na Medelija).
Postavlja se pitanje koliko ce dugo ovakav kontroler da izdrzi i kakvog je zaista kvaliteta?

Ovo bi ipak trebalo probati .. imao sam razgovore sa distributerom M-audia za nase trziste i ako sam dobro shvatio u pitanju vrhunska midi kontroler klaviajtura za "smesne"pare .. ko zna sta sve tu ima .. mozda cu imati prilike da vidim sta je u pitanju pa cu napisati detalje .. i meni je sumnjivo mada .. nikad se ne zna

milos
15-06-2004, 09:21 PM
Ako budes u prilici da je isprobas zamolio bih te da preneses svoje utiske.Lyrastyle je vec poceo sa prodajom,pa ko je blizu i koga interesije nek isproba.Za touch ljudi kazu da je laksi od uobicajenih hammer dirki i da je vise nalik na Rhodes.Meni je bitno da mi klavijatura traje 5 i vise godina,a ne posle godinu dana da mi riknjavaju dirke ili se zaglavljuju zato sto na primer nije korisceno adekvatna "mast" za podmazivanje pa se dirke zaglavljuju ili ili nesto slicno.Za te pare je i vise nego ok(500 $)

puRe
15-06-2004, 09:31 PM
Ako budes u prilici da je isprobas zamolio bih te da preneses svoje utiske.Lyrastyle je vec poceo sa prodajom,pa ko je blizu i koga interesije nek isproba.Za touch ljudi kazu da je laksi od uobicajenih hammer dirki i da je vise nalik na Rhodes.Meni je bitno da mi klavijatura traje 5 i vise godina,a ne posle godinu dana da mi riknjavaju dirke ili se zaglavljuju zato sto na primer nije korisceno adekvatna "mast" za podmazivanje pa se dirke zaglavljuju ili ili nesto slicno.Za te pare je i vise nego ok(500 $)

Naprotiv, dirke na Rhodesima su jedne od najtezih ako ne i najteze za sviranje...

milos
15-06-2004, 09:38 PM
Znaci sve je to prevara.Nikad nisam svirao Rhodes pa nisam znao da ima najteze dirke.Procitao sam to na onom forumu.Treba to prvo isprobati.

puRe
15-06-2004, 09:40 PM
Znaci sve je to prevara.Nikad nisam svirao Rhodes pa nisam znao da ima najteze dirke.Procitao sam to na onom forumu.Treba to prvo isprobati.

Pa generalno Rhodes (Stage Piano SeventyThree koji sam ja probao) ima uzasno teske dirke (mnogo mnogo teze od klavira), a i cuo sam da je kod ostalih tako...

Sad procitah...nije rekao da je lako...vec da je otpor slican Rhodesima...

milos
15-06-2004, 09:49 PM
Onaj roland a33 sto si ga imao,kakav je bio kontroler?Cuo sam da je tezak za programiranje.Koji je fazon sa one 32 memorijske lokacije njemu i da li ja to mogu da dodelim posebnom softveru(npr.odredjena dugmice da mi sluze za menjanje preseta u sampletanku i da to snimim)

milos
15-06-2004, 10:01 PM
Ovo te pitam ne znam kako ta citava stvar sa kontrolerima funkcionise.Za keystation pro 88 sam siguran da je 100%namenjena za koriscenje softvera(dugmad kojima se moze dodeliti midi funkcija,potenciometri i slajderi kojima se takodje moze dodeliti midi funkcija,snapshot dugme i drugo) ali za te starije klavijature tipa roland a33 mislim da su namenjene za kontrolu modula.Da li roland a33 moze da odradi isto sto i keystation pro 88(kad ne bi imao knobove i slajdere)

puRe
15-06-2004, 10:14 PM
Ovo te pitam ne znam kako ta citava stvar sa kontrolerima funkcionise.Za keystation pro 88 sam siguran da je 100%namenjena za koriscenje softvera(dugmad kojima se moze dodeliti midi funkcija,potenciometri i slajderi kojima se takodje moze dodeliti midi funkcija,snapshot dugme i drugo) ali za te starije klavijature tipa roland a33 mislim da su namenjene za kontrolu modula.Da li roland a33 moze da odradi isto sto i keystation pro 88(kad ne bi imao knobove i slajdere)

Nisam u potpunosti shvatio pitanje, ali moze...samo sto A-33 ima jedan slajder...ali zato mozes da mu isprogramiras setupe ali oni su kompatibilni samo sa General MIDI spravama...

arados
15-06-2004, 11:03 PM
Ja se upravo spremam naruciti to kod Vucenovica u Munchenu.
ne znam sta cu od onog Emulatora, pa cu ga ovako koristiti.
Ako je ta sprava KARINA - da odustanem

Evo sta tamo kaze neki Squidus: " I've tried it. The action is pretty darn good. Not super-weighted feeling which makes it probably easier to play for most people.Also, I don't know if I was playing just a prototype or the final thing. This was at NAMM and Frankfurt. "

STUDIOTON
16-06-2004, 05:57 AM
.Meni je bitno da mi klavijatura traje 5 i vise godina,a ne posle godinu dana da mi riknjavaju dirke ili se zaglavljuju zato sto na primer nije korisceno adekvatna "mast" za podmazivanje pa se dirke zaglavljuju ili ili nesto slicno.Za te pare je i vise nego ok(500 $)

Ti ga bas pretera .. tebi je bitno da ti dirke traju vise od 5 godina .. pa nisu one pravljene od stirupora .. Koji god master da kupis moze ti trajati i 20 godina .. uopste to nije bitno od sastava dirke .. pa neces valjda da gazis po dirkama .. ja sam pijanista inace i imam neverovatan udarac zbog toga .. kada moj radijum koji je jadnik sav od plastike pretrpeo i trpi tezinu mog udarca dok sviram onda ce i tebe odlicno sluziti taj keystation pro 88.. Ne znam zasto gledas u kvalitet izrade dirki (jacina,izdrzljivost) kada ja skoro da ne poznajem nekog kome je master pukao ili slomila se dirka i sl .. opusti se malo .. nije to najvaznije ..

milos
16-06-2004, 08:16 AM
Ako ti kazes da je tvoj radium preziveo tvoje udarce,onda se za keystation pro 88 ni ne brinem.Hteo sam samo da saznam kakav je kvalitet dirki kod kontrolera tog tipa,posto nisu neke brand dirke.Za koliko para uzimas keystation pro 88?

STUDIOTON
16-06-2004, 09:28 AM
Pa na radijumu nisu nesto sjajne dirke jer su dosta meke-sundjeraste- a ja volim teske .. ali se covek navikne .. svaka dirka je dirka i tu nema razlike .. neke su par santima vece neke manje , neke su plasticne , neke metalne u sustini sve je to isti k.... Tebi treba najjeftinija midi klavijatura jer je namena tih klavijatura jednostrana!!! Bolje za ostatak para koliko si planirao za master da kupis nesto sto ce ti stvarno koristiti .. davanje mnogo para PO MOM MISLJENJU je nepotrebno ..

milos
16-06-2004, 10:09 AM
sta onda kazez za evolution mk461c.Bolji je od radiuma a cena mu je 235 eur

STUDIOTON
16-06-2004, 11:17 AM
sta onda kazez za evolution mk461c.Bolji je od radiuma a cena mu je 235 eur

Dobar je evolution .. ali je radijum lepsi :wink:

http://www.m-audio.com/images/global/product_pics/big/mk461c_460.jpg

http://www.m-audio.com/images/global/product_pics/big/radium_61.jpg

milos
16-06-2004, 11:40 AM
:D Najlepsi na svetu.Reci mi da li ono"4 zone na keystation pro 88" znaci da mogu da kontrolise 4 softsinta odjednom(na razlicitim midi kanalima).

STUDIOTON
16-06-2004, 11:51 AM
Oni se hvale sa 59 neverovatnih kontrola sintova .. ne znam kako .. ej meni je ova makina mnogo interesantna :roll:

http://www.m-audio.com/images/global/product_pics/big/Keystation_Pro_88.jpg

milos
16-06-2004, 11:56 AM
Mislili su na template odnosno vec snimljene setupe koje mozes da ucitas na svoj kontroler preko Enigma softvera .Recimo za pro 53 prvi knob ce ti biti cutoff,drugi rezonanaca filtera itd.To su prakticno midi mape kako ti to ne bi morao sve manuelno da podesavas.I mene interesuje ova makina.Pogotov sto se lako moze programirati preko navedenog softvera.

milos
16-06-2004, 12:06 PM
Pardon,mislili su na 59 "assignable controllers" sto znaci da su to delovi klavijature koji mogu da se programiraju za midi funkciju kao npr.24 knoba + 9 slajdera +nesto dugmica+pedale.

Eon
16-06-2004, 12:07 PM
koliko para je ova spravica, i mene zanima zbog mogucnosti programiranja

nixylive
16-06-2004, 12:10 PM
Meni se nekako cini da Evolution ima kvalitetnije i duze dirke. Nisam ih opipao, ali po slici mi se tako cini. Kod radiuma se dirke malo "natezu", ali navicicu se. Ma sve bolje od ovoga na cemu sada sviram :lol:

milos
16-06-2004, 12:12 PM
Trebalo bi da je 500 Eur.Nabavili su u Lyrastyleu samo ne znam koliko oni traze zbog njega.Stvarno je super stvar za programiranje.

milos
16-06-2004, 12:42 PM
Cena u Lyrastyle je 600 Eur.Poslali su mi mail.

STUDIOTON
16-06-2004, 01:09 PM
dobra cena .. Ljudi radium ili evolution je zakon .. sta ce vam bolje od toga .. cena i jedne i druge je 235 eura a i to je mnogo .. da ne pominjem 600 eura .. pa covece ispade master duplo skuplji od karte koju posedujem .. mislim da to nije resenje .. sta vi mislite , isplati li se davati tolike pare za master i to samo zbog "igranja"sa kontrolerima(a ja ih uopste i ne koristim)>?

milos
16-06-2004, 01:21 PM
Mora se racunati da bi i radium u lyrastyleu bio skuplji.235 Eur je cena kod dilera koji donose robu iz Nemacke.U pravu si Ivane,cak i cena od 500 evra je velika za kontroler. ,a kamoli da ga kupis u Lyrastyelu za 600 Eur.Bilo bi dobro kad bi M Audio napravio Keystation pro 76 sa 76 semi-weighted dirki koji bi bio jevtiniji za 100 Eur od pro 88.

STUDIOTON
16-06-2004, 01:24 PM
Ja sam Radium pazario u lyrastyle i bio je toliko.. 235 eura .. mislim da je jos uvek ista cena ..

Eon
16-06-2004, 03:15 PM
Ja sam Radium pazario u lyrastyle i bio je toliko.. 235 eura .. mislim da je jos uvek ista cena ..

Znaci na njemu mozes da odradis 4 razlicita programa koje mozes proizvoljno da koristis i kontrolises "istovremeno" 4 razlicita VST instrumenta

STUDIOTON
16-06-2004, 03:26 PM
Pazi ja to ne koristim uopste .. moze da mu dodelis 8 control knobs(to su oni regleri) i 8 control sliders (klizaci)

http://www.m-audio.com/images/en/callouts/big/COuts_Radium61_CC779.jpg

Eon
16-06-2004, 03:35 PM
to je 16 ukupno ako me matematika dobro sluzi. Znaci mozes 16 razlicitih funkcija da postavis i to nevezano za to koji je VST....hmmm dobro je to.
Stim da je potrebno da VST poseduje automatizaciju??

STUDIOTON
16-06-2004, 03:39 PM
Pa da .. tako bi trebalo ( pazi kada ja nisam ni probao to ) .. meni je to nekako bezveze da upravljam klizacima neku VST funkciju .. Neko to voli ja ne .. stvar navike .. Meni master sluzi samo kao prenosnik informacija i nista vise ..

puRe
16-06-2004, 03:52 PM
to je 16 ukupno ako me matematika dobro sluzi. Znaci mozes 16 razlicitih funkcija da postavis i to nevezano za to koji je VST....hmmm dobro je to.
Stim da je potrebno da VST poseduje automatizaciju??

Nije...potrebno je samo da VST podrzava kontrolu preko MIDI-ja, a to ima gotovo svaki...

Eon
16-06-2004, 03:59 PM
Nije...potrebno je samo da VST podrzava kontrolu preko MIDI-ja, a to ima gotovo svaki...

Ooooo super

STUDIOTON
16-06-2004, 04:42 PM
Pure, koji master imas ti sada> ? jel koristis kontrolere?

milos
16-06-2004, 06:26 PM
@Eon
4 razlicita vst instrumenta mozes da koristis ako ti klavijatura ima funkciju 4 zone(88 dirki).Valjda je tako.
@Purator
Ti si imao a33.Kakav je u radu sa racunarom i vst instrumentima?Da li si ga programirao uz pomoc editora ili manualno?Da li su dugmad assignable sto znaci da mozes da im dodelis funkciju(npr.dva dugmeta za menjanje preseta napred -nazad u nekom softsintu ili nesto slicno )i da li to usnimis(posto a33 ima 32 memorijske lokacije).Ovo te ja teorijski pitam jer nemam pojma kako rade ovakvi kontroleri u praksi.Planiram da uzmem a37,a kad skupim jos para da ga dopunim sa Behringer bcr2000 zbog kontrole softsintova.
@Ivan
Ako ti ne trebaju knobovi i slajderi za priblizno iste pare koliko si dao za radiuma mozes uzeti a33 kontroler.Ti si imao prilike da radis i sa a33 i sa a37.Pretpostavljam da je a37 bolji ali si napomenuo da i a33 ima svoje prednosti.U cemu je razlika?(tehnicki znam da a37 ima vecu memoriju,aftertouch,lcd u odnosu na a33).Vise me interesuje tvoj generalni utisak o ovim klavijaturama.

Eon
16-06-2004, 07:08 PM
@Eon
4 razlicita vst instrumenta mozes da koristis ako ti klavijatura ima funkciju 4 zone(88 dirki).Valjda je tako.

Nisam tako mislio, nego sa reglerima i sliderima ali u medjuvremenu je iskrslo da ima ukupno 16 reglera i slidera tako da se moze rasporediti po zelji

puRe
16-06-2004, 07:27 PM
Pure, koji master imas ti sada> ? jel koristis kontrolere?

Trenutno kao kontroler koristim Rolandov digitalni klavir HP-237e - stvarno odlicne dirke...od kontrolera imam Digidesign Digi002 koji je ujedno i zvucna karta ali on kao kontroler radi samo sa ProToolsima (koje retko koristim). Trenutno imam u planu da uzmem Mackie Baby HUI ili Begringerov kontroler sa faderima.

@Purator
Ti si imao a33.Kakav je u radu sa racunarom i vst instrumentima?Da li si ga programirao uz pomoc editora ili manualno?Da li su dugmad assignable sto znaci da mozes da im dodelis funkciju(npr.dva dugmeta za menjanje preseta napred -nazad u nekom softsintu ili nesto slicno )i da li to usnimis(posto a33 ima 32 memorijske lokacije).Ovo te ja teorijski pitam jer nemam pojma kako rade ovakvi kontroleri u praksi.Planiram da uzmem a37,a kad skupim jos para da ga dopunim sa Behringer bcr2000 zbog kontrole softsintova.

A33 je stariji model tako da je radjen u vreme kada VSTovi nisu ni postojali :)

Samo sam ga koristio za sviranje, nisam ga programirao jer nisam imao potrebe (njegovi setupi uglavnom samo posalju program change komandu)...

STUDIOTON
16-06-2004, 07:31 PM
@Ivan
Ako ti ne trebaju knobovi i slajderi za priblizno iste pare koliko si dao za radiuma mozes uzeti a33 kontroler.Ti si imao prilike da radis i sa a33 i sa a37.Pretpostavljam da je a37 bolji ali si napomenuo da i a33 ima svoje prednosti.U cemu je razlika?(tehnicki znam da a37 ima vecu memoriju,aftertouch,lcd u odnosu na a33).Vise me interesuje tvoj generalni utisak o ovim klavijaturama.

Slike drugacije govore .. ne znam da li si imao da uzivo vidis a37 ali to je odvratna klavijatura .. evo reci cu ti sta mi prvo palo na pamet kada sam je video:"Jebo te kao da su je sklapali u zastavi :lol: " .. Drugo dirke su drugacije , sam dodir .. stisnes dirku i imas utisak da je ostala unutra .. ma skroz bezveze .. ja se slazem da smo svi razliciti ali ono mi se uopste nije svidelo .. Generalno gldejuci naravno da je bolji A37 ali kako rekoh posto ne koristim sve te "prednosti" a33 nikada ne bih menjao za a37 ..
Meni je trebala klvavijatura od 5 oktava jer mi se deo stola izvlaci i dugacak je za klavijaturu od 5 oktava ..
A37 sam probao u sky-u i totalno se razocarao .. meni nije trebao sintisajzer vec master a kada kazem master mislim na dirke i midi interfejs .. i tako sam pazario radijum u lyrastyle ..

puRe
16-06-2004, 08:22 PM
Slike drugacije govore .. ne znam da li si imao da uzivo vidis a37 ali to je odvratna klavijatura .. evo reci cu ti sta mi prvo palo na pamet kada sam je video:"Jebo te kao da su je sklapali u zastavi :lol: " ..

Pa daj nije valjda da ti je to prvo zasto si odlucio da ne uzems A37 :lol:

Po toj logici svi bismo trebali da kupujemo Neurone ;)

http://www.ikebe-gakki.com/web-ikebe/kenbando/NEURON.jpg

STUDIOTON
16-06-2004, 08:38 PM
Ja sam kupovao master sa 5 oktava tako da nisam hteo kupiti a37 u svakom slucaju ..

-Malo preterah ali uopste nisam za taj master .. To prvo sto sam rekao se odnosilo na dizajn a ne na kvalitet a i malo sam se nasalio.. Ne sumnjivo je dobar kvalitet funkcija ali ostalo .. :scared: a ni cena nije mala

http://www.acemusicsuperstore.com/images/inventory/L-Roland-A-37-1.jpg

STUDIOTON
16-06-2004, 08:42 PM
i jos nesto .. dirke su katastrofa ...

Pure, sviras a ono skripi :mrgreen:

puRe
16-06-2004, 08:55 PM
i jos nesto .. dirke su katastrofa ...

Pure, sviras a ono skripi :mrgreen:

cekaj na sta mislis...na Neuron ili na A37 :D

STUDIOTON
17-06-2004, 06:36 AM
HP-237e

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

puRe
17-06-2004, 08:04 AM
HP-237e

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

sto? ma ok je...malo drndava kada udaras ali inace je ok :)

STUDIOTON
17-06-2004, 08:53 AM
salim se.. :wink: :lol: :P :) :D

nixylive
17-06-2004, 12:21 PM
Sta kazete na ovaj studio

http://www.babic.com/PICs/2ANDY1041.jpg

Btw. Covek je iz Zagreba i pozvao sam ga na forum. Mozda je vec i clan, ne znam :roll:

STUDIOTON
17-06-2004, 12:37 PM
Vidim da Toma radi primenjenu muziku za film,televiziju .. i savremenu mjuzu ..

Lepo , svaka cast ..

nixylive
17-06-2004, 01:19 PM
Primetio sam i ja. I za neke crtane filmove. Jel znate tog coveka od ranije.

Gledam ja onaj strani forum za koji ste ostavili link i u potpisu jednog lika vidim babic.com. Setim se da se jedan iz srednje skole prezivao babic pa reko da nije neki nas covek, kad ono stvarno jeste :wink:

puRe
17-06-2004, 01:55 PM
Sta kazete na ovaj studio

http://www.babic.com/PICs/2ANDY1041.jpg

Btw. Covek je iz Zagreba i pozvao sam ga na forum. Mozda je vec i clan, ne znam :roll:

TAJ COVEK JE MOJ IDOL!!!!

Ima DVE!!! Andromede :shock: :shock: :shock:

edit:
Ima jednu...ona druga je od njegovog ortaka...

Svejedno, svaka mu cast...odlican studio...

nixylive
17-06-2004, 03:47 PM
Sta je sad pa Andromeda. Valjda Vangelis il neko drugi ima pesmu sa tim nazivom, ali sta to znaci?

puRe
17-06-2004, 04:32 PM
Sta je sad pa Andromeda. Valjda Vangelis il neko drugi ima pesmu sa tim nazivom, ali sta to znaci?

Ona klavijatura sto se pojavljuje dva puta na slici....polifoni analogni sint...

nixylive
18-06-2004, 11:25 AM

Ona klavijatura sto se pojavljuje dva puta na slici....polifoni analogni sint...

Jes vala. Lepo si reko da ima dve Andromede nego nisam zapazio sta si napisao.

Ono mi fino izgleda. Cim ste tako zinuli verovatno je nesto strava.

Danas mi covek odgovorio na mail i reko da ce da poseti ovaj forum. Ole :wink: Taman cete moci da ga pitate sve sto zelite.

Pitam se samo da li je profi muzicaru neophodna sva ona oprema buduci da danas kompjuteri rade sve i da ti samo treba dobra zvucna. Jel sam u pravu ili gresim i da za neke stvari ipak treba masina a ne kompjuter.

puRe
18-06-2004, 01:15 PM
Pitam se samo da li je profi muzicaru neophodna sva ona oprema buduci da danas kompjuteri rade sve i da ti samo treba dobra zvucna. Jel sam u pravu ili gresim i da za neke stvari ipak treba masina a ne kompjuter.

Pa sve zavisi kako si navikao da radis i koliko si pedantan oko zvuka ("- Ne valja ovo nista... - Pa kako ne valja?! - Cujes valjda koliko mu je rezonanca ostra i ne lici na pravog Mooga?")

milos
19-06-2004, 10:11 AM
Ja bih najradije voleo da radim samo sa hardverskim sintisajzerima ,analognom mixetom i magnetofonskom trakom,kao u dobra stara vremena.

nixylive
04-07-2004, 05:36 PM
Ja bih najradije voleo da radim samo sa hardverskim sintisajzerima ,analognom mixetom i magnetofonskom trakom,kao u dobra stara vremena.

Ja bi se najradije vratio u ono praistorijsko doba ili doba starih Grka :roll:

Mala sala :wink:

milos
04-07-2004, 07:16 PM
Najbolji sintisajzeri su se tada pravili.Pravi umetnici i ujedno pioniri su tada komponovali najbolje stvari.Mozda ti ta oprema izgleda primitivno sa stajalista racunarske ere ali kada bi se nasao u takvom okruzenju-verujem da bi ti se svidelo.Osim sintisajzera bilo je tu i drugih instrumenata.Oduvek sam se pitao kako je snimljen hor u Oxygene part 2
.Ispostavilo se da je to mellotron-instrument koji je radio tako sto kada bi ti pritisnuo neku dirku na mellotronu mehanizam bi premotao snimljenu traku sa semplovima rasporedjenim za razlicite note.Imas virtuelnu verziju mellotrona od kompanije G media

nixylive
04-07-2004, 11:42 PM
Veruj mi da bi vise voleo da se nalazim u takvom okruzenju nego samo kompjuter i midi klavijatura. Lakse mi je da se snadjem sa fizickim instrumentima jer odmah sve vidis na licu mesta sta valja sta ne, sta treba da se sredi i sl. a ovde na kompu klikni misem ovamo, klikni onamo, blokira bla bla bla i smuci ti se kompjuterska tehnika. Jedino zasta bi koristio kompjuter, a to je za snimanje i mozda neki efektic i to bi bilo sve, ali naravno kad bih imao ovakvu opremu. Do tada moracu da se zadovoljim kompjuterom i klavijaturom :cry:

puRe
04-07-2004, 11:59 PM
Lakse mi je da se snadjem sa fizickim instrumentima jer odmah sve vidis na licu mesta sta valja sta ne, sta treba da se sredi i sl. a ovde na kompu klikni misem ovamo, klikni onamo, blokira bla bla bla i smuci ti se kompjuterska tehnika.

Majke mi pomislim da si retard kada procitam ovako nesto...nemoguce je da ti recimo na Nord Leadu znas da isprogramiras zvuk a na softverskom sintu ne. Ovo za klikni ovamo/onamo to je jedino moguce ako si prvi put ukljucio komp pa ti je to misterija.

E da, i kako ti to "vidis sta valja a sta ne" samo kod hardvera...zar ne treba da se slusa?!

I jos nesto, smuci ti se kompjuterska tehnika ako je ne optimizujes sigurno, zato pravac www.musicxp.net

milos
05-07-2004, 08:01 AM
Kompjuteri danas imaju svoje prednosti.Najbolja kombinacija ti je da si okruzen sa kompjuterima i naprednim midi kontrolerima starim sintisajzerima.Nekada(sve do 80-ih)sintisajzeri nisu imali mogucnost memorisanja zvukova.Zamisli da imas ovakav kontroler-neka dobra klavijatura sa ribon kontrolerom i polifonim aftertouchom ,cak i ako vec nema ugradjene fejdere ti povezes na njega motorizovane fadere,ukljucis softversku emulaciju cs 80 i kada god promenis preset(mozes da ih snimis koliko zelis) fejderi se pomeraju kao na ekranu.Ili recimo kontroler sa endless knobovima u simbiozi sa bilo kojim sintisajzerom sa slicnim interfaceom(minimoog,pro 53,oscar i slicno).Jednog dana pravice se eksterni kontroleri poput pin matrice(za kontrolu buduces softverskog EMS VCS3) ili pak neka midi modular kutija(vec sada imas ms20 kontroler koji radi na ovom principu).Na mnogim kontrolerima cak mozes da podesis da sviras 2 ili vise virtuelnih sintisajzera.Tada se razbija barijera fizicko,opipljivo-virtualno i problem je samo u tome da li mozes da priustis te kontrolere.

STUDIOTON
05-07-2004, 08:14 AM
Najbolja kombinacija ti je da si okruzen sa kompjuterima i naprednim midi kontrolerima starim sintisajzerima

Ljudi otvorite oci .. o cemu pricate .. Koji ce ti k..... stari kontroleri i sintisajzeri pored kompjutera .. ovo o cemu vodite polemiku nema veze sa istinom .. softwer sigurno osvaja hardwer korak po korak .. pa osvrnite se malo unazad!! Pogledajte u buducnost!??? Pa koja je ta budala koja ce proizvoditi"napredne sintisajzere"i analognu tehnologiju(mislim za studio) .. sve se drugovi radi u softweru i to je vec sada nezamenljivo .. Nekada je bilo ono analogija i nista drugo .. svi su pljuvali digitalnu tehnologiju i ono kao mesali ANALOGNO-DIGITALNI STUDIO i na kraju samo DIGITALNI :wink: .. a sada .. sada si najveca budala ako jos uvek tezis ka analognim spravama jer jednostavno pravis elektronsko groblje u studiju .. Osvrnite se malo na danasnjicu i otvorite usi .. Svi rade na digitaliji koja je u ovom trenutku nezamenljiva!!! A ako neko gaji ljubav prema analogiji to je druga stvar , ali teme tipa nije isto kada klikces misom i kada osetis dugme je prica za malu decu !! :roll:

puRe
05-07-2004, 08:47 AM
Ne volim da budem ekstreman...nixylive tezi ka analognim spravama samo zato sto je video da Jarre/Vangelis to koriste pa automatski misli da to najbolje zvuci, Ivan sa razlogom koristi softver: prakticniji je za rad i nece ispadati iz stima kao analogija.

Ja recimo bi najpre koristio nesto izmedju - kombinaciju softverski i hardverskih sintova (kao sada) i eventualno jedan analogni (MiniMoog ili ARP)...sto se tice outboarda, tu ce analogija uvek biti zakon...

milos
05-07-2004, 08:58 AM
Cujes li ti sta ja govorim! Rekao sam da treba imati napredne kontrolere da se kontrolisu softverski sintisajzeri.Da treba imati i stare sintisajzere-ko moze da ih priusti.Sam softverski sintisajzer je bezvredan bez adekvatnog kontrolera.Kao sto kaze Nixy izgubis zivce kada parametre na sintisajzeru stelujes pomocu misa.Dobar hardveski kontroler(kao sto sam naveo recimo za primer yamahe cs80)+softverski sintisajzer=radi isto sto i hardveski i to jos sa nekim prednostima(mogucnost memorisanja zvukova,grupno pomeranje fejdera-ovo se odnosi na kontroler sa motorizovanim fejderima i slicno)
E tako je vec bolje.
Softverske emulacije poznatih sintisajzera su se pocele proizvoditi tek nedavno.Bice to super stvar kad se upari sa dobrim kontrolerima(po meni ovi kontroleri jos nisu ni proizvedeni)

STUDIOTON
05-07-2004, 11:59 AM
Cujes li ti sta ja govorim!

E nema potrebe za panikom,razumeo sam te :wink:

Sam softverski sintisajzer je bezvredan bez adekvatnog kontrolera

Nije tacno 8) 8)

nixylive
05-07-2004, 01:45 PM
Lakse mi je da se snadjem sa fizickim instrumentima jer odmah sve vidis na licu mesta sta valja sta ne, sta treba da se sredi i sl. a ovde na kompu klikni misem ovamo, klikni onamo, blokira bla bla bla i smuci ti se kompjuterska tehnika.

Majke mi pomislim da si retard kada procitam ovako nesto...nemoguce je da ti recimo na Nord Leadu znas da isprogramiras zvuk a na softverskom sintu ne. Ovo za klikni ovamo/onamo to je jedino moguce ako si prvi put ukljucio komp pa ti je to misterija.

E da, i kako ti to "vidis sta valja a sta ne" samo kod hardvera...zar ne treba da se slusa?!

I jos nesto, smuci ti se kompjuterska tehnika ako je ne optimizujes sigurno, zato pravac www.musicxp.net

Ja nisam bio dovoljno jasan. Ne mogu cak ni da sudim sta je bolje, a sta ne jer nisam toliko zasao u analogne sintesajzere pa da znam. U pravu je Purator kad kaze da sam video da Jarre/Vangelis to koriste. Razmisljam ako mogu oni, moze jos neko. Lako je sa kompjuterima postici efekte i sl. ali ajde kao stari majstori.

Drugo. Kad mi treba da uradim npr. fade moram da stelujem onu skalu i da se mlatim dok ubodem ono sto hocu. Da imam ispred sebe sintesajzer pa da sam odradim fade out radio bi to po sluhu. E sad, ne znam kod ovih naprednijih programa da li postoji da radis fade out dok ide pesma. Ja fade out radim u sound forge-u :lol: [pa mozda zato ne znam puno o tome.

Jane, pogledaj Jarre-ov Aero koncert onu pesmu sa Safri duom. Kod tebe je to na trecem disku 17. minut kad pocinje onaj deo sa onim, ne znam kako da se izrazim, npr. setajucim zvukom, pa kad Jarre preko miksete utisava, pojacava, menja boje i sl. Lakse je to uraditi uzivo nego sad sedni pa programiraj kompjuterom. Bar je meni lakse za neke stvari.

Nisam protiv kompjutera. Kazem , fala Bogu da postoje da olaksaju stvari, ali mislim da ne treba sad da se zalepimo za kompjutere i da izbacimo cak i klavijature iz upotrebe :lol:

STUDIOTON
05-07-2004, 01:53 PM
Drugo. Kad mi treba da uradim npr. fade moram da stelujem onu skalu i da se mlatim dok ubodem ono sto hocu. Da imam ispred sebe sintesajzer pa da sam odradim fade out radio bi to po sluhu. E sad, ne znam kod ovih naprednijih programa da li postoji da radis fade out dok ide pesma. Ja fade out radim u sound forge-u [pa mozda zato ne znam puno o tome.

U toku pesme mozes stisavati i pojacavati kako samu traku tako i efekte i bilosta koristeci AUTOMATIZACIJU .. Da rezimiram!!! NEMA STA SE NE MOZE URADITI SOFTWERSKI I TO DESETINU PUTA BOLJE I LAKSE !!!

ali mislim da ne treba sad da se zalepimo za kompjutere i da izbacimo cak i klavijature iz upotrebe
Klaviajture su vec izbacene iz upotrebe .. Imao sam silne sintisajzere i semplere i sve sam ih prodao jer sam pravio elektronsko groblje u studiju!! Ono sto ti kompjuter moze ponuditi ne moze nijedan hardverski uredjaj a pogotovu ne stariji uredjaji ..

puRe
05-07-2004, 03:23 PM
Pa ako si toliko navalio da koristis fizicki...kupi lepo MIDI kontroler sa reglerima i tako kontrolisi...

milos
05-07-2004, 08:05 PM
Mislim da purator ne bi mogao da radi bez svog Nord lead 3 i Neurona.A kada bi kupio tek Elku Synthex ili EMS VCS-ne bi ga menjao ni za kakav softver.Ti Ivane imas iskustva sa workstationima tipa Korg Triton ili Roland Fantom(i ja ne volim workstatione-imam jednog starog Korga 01w i jednimo sto mi se na njemu svidja jesu dirke i par zvukova,a sekvenciranje i dodavanje efekata,bolje je mnogo na kompjuteru to raditi-neuporedivo bolje).Sto se tice moje izreke da je softverski sintisajzer beskoristan ako se ne kontrolise sa nekim kontrolerom objasnicu ti na sta se to odnosi.Jos je i dobra varijanta kad sviras pro 53 preko tastature a knobove vrtis sa misom a kad npr. u moog modularu moras da povezujes kablove na modul sekciji.Pa da bi to mogao da cujes prebacujes se na klavijatura-efekti sekcija pa kliknes misem na neku dirku na virtuelnoj klavijaturi(naravno uz dugi sustain) da bi mogao da vrtis knobove.Sta ce mi sintisajzer kad ne mogu da ga sviram i modulisem mu zvukove u realnom vremenu.Prodje mi mladost dok ne dobijem zvuk kakav trazim :D
Zato se i prave kontroleri.

puRe
05-07-2004, 08:11 PM
Mislim da purator ne bi mogao da radi bez svog Nord lead 3 i Neurona.A kada bi kupio tek Elku Synthex ili EMS VCS-ne bi ga menjao ni za kakav softver.

Pa dobro, zato ako nemas Nord Lead ili Neuron onda kupi knob box odn. MIDI kontroler i njime kontrolisi VST instrumente...

milos
05-07-2004, 08:32 PM
Nisam mislio da ne bi mogao da radis bez tih sprava zato sto ih koristis kao midi kontrolere,nego sam mislio vise u kontekstu da je nord lead jedinstven komad hardvera(sa odlicnim zvukom) isto kao i Neuron.Licno mislim da ti te sprave i koristis vise zbog onoga sto one jesu(odlican interfejs,jedinstven zvuk),nego kao midi kontrolere.

puRe
05-07-2004, 08:34 PM
Nisam mislio da ne bi mogao da radis bez tih sprava zato sto ih koristis kao midi kontrolere,nego sam mislio vise u kontekstu da je nord lead jedinstven komad hardvera(sa odlicnim zvukom) isto kao i Neuron.Licno mislim da ti te sprave i koristis vise zbog onoga sto one jesu(odlican interfejs,jedinstven zvuk),nego kao midi kontrolere.

Naravno, ali kada bih bio prinudjen da radim samo sa softverom, mogao bih...mozda ne bi imao zvukove iz Neurona ali bi mogao 90% svog materijala da napravim...